Zelenského medzinárodná légia je podvodom desaťročia

Zelenského medzinárodná légia je podvodom desaťročia

Kyjev 28. marca 2023 (HSP/tfiglobalnews/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Keď ide o korupciu, môžete sa staviť, že ukrajinských politikov a administratívu nikto neprekoná. Keď sa začala rusko-ukrajinská vojna, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vytvoril Ukrajinskú medzinárodnú légiu, ktorá pozostávala zo zahraničných občanov, ktorí sa chceli pridať k odporu proti ruským okupantom a bojovať za globálnu bezpečnosť

ukrajinský prezident Zelenskyj v meste Záporožie
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj to zdôvodnil, že Ukrajina potrebuje ďalších bojovníkov, pretože nadšenie a elán Ukrajincov jednoducho nestačia na porazenie ruskej agresie. Légia sa od svojho vzniku objavuje vo svetových správach, kde demonštruje odvahu pri porážke ruskej armády. Podľa ukrajinských údajov sa do légie zapojilo viac ako 100 000 bojovníkov. Všetko však skôr či neskôr vyjde najavo. Mýtus o légii je vonku a je to absolútne zlyhanie.

Reklama

Podľa mediálnej správy denníka New York Times ukrajinská vláda pri poskytovaní údajov a štatistík o ukrajinskej légii zakaždým klamala. Skutočný počet regrútov, ktorí sa prihlásili do ukrajinskej medzinárodnej légie, je údajne oveľa nižší, ako tvrdili predstavitelia v Kyjeve. Niektorí z najznámejších žoldnierov iba využívali svoje postavenie na to, aby klamali a profitovali z konfliktu. V priebehu prvého týždňa od jej vzniku šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kirill Budanov oznámil, že do novovytvorenej Medzinárodnej légie sa prihlásilo 20 000 regrútov.

Teraz však podľa odhalených údajov, je v súčasnosti prihlásených len 1 500 členov a ďalšie “interné dokumenty ukazujú, že légia má problémy”.

Reklama

 

Légia oportunizmu

Väčšina tých, ktorí sa prihlásili do medzinárodnej légie, boli Američania. Vyslúžilí americkí úradníci verili, že na bojisko spravodlivej vojny prinesú vojenské skúsenosti, peniaze alebo zásoby.

Západné noviny oslavovali angažovanosť týchto dobrovoľníckych skupín vo vojnovom úsilí, keď sa objavili po prvýkrát, a štedro darovali milióny dolárov na ich podporu. Žiaľ, po roku bojov sa mnohé z týchto domácich organizácií škodlivo zaplietli do vnútorných rozporov. Objavili sa správy, že mnohí regrúti premrhali finančné prostriedky alebo sa vydávali za vojenský personál, zatiaľ čo iní maskovali svoje zámery dosiahnuť zisk pod rúškom charity. Americká federálna vláda dokonca vedie vyšetrovanie v prípade podplukovníka námornej pechoty vo výslužbe z Virgínie, ktorý je podozrivý z nelegálneho vývozu vojenskej technológie.

Zaujímavý je aj príklad “bývalého vojaka US armády”, ktorý po príchode na Ukrajinu prebehol do Ruska (muž z Connecticutu, ktrorý klamal o svojej vojenskej kariére) a zverejňoval živé aktualizácie z bojiska vrátane presnej polohy, ako aj chválil sa ľahkým prístupom k úplne novým americkým zbraniam.

Najznámejším prípadom, ktorý vysvetľuje intenzitu korupcie, je prípad Emese Fajkovej, známej austrálskej televíznej hviezdy. Tridsaťročná Emese Fajková utiekla z Austrálie po tom, čo údajne použila falošné potvrdenia banky ANZ Bank na výhru v aukcii televíznej reality šou v hodnote 4,2 milióna dolárov v decembri 2020.

Reklama

Po tom, čo v roku 2021 údajne okradla aj svojho domáceho a priateľa na portugalskom ostrove, sa v júli objavila ako riaditeľka komunikácie ukrajinskej cudzineckej légie s prezývkou “Mockingjay”. A hádajte čo, podviedla samotného veľmajstra podvodníkov Volodymyra Zelenského! Presne tak! Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) obvinila Fajkovú z krádeže peňazí z légie, ako aj zdravotníckeho materiálu v hodnote miliónov dolárov, ktorý bol určený pre ukrajinských vojakov.

Údajne sa podieľala na praní “obrovskej” zásielky zdravotníckeho materiálu v hodnote 2,5 milióna amerických dolárov a na odčerpávaní medzinárodných darov určených pre vojnové úsilie Kyjeva. Zdravotnícky materiál, ktorý prišiel koncom októbra a obsahoval lieky proti bolesti, ako napríklad smrteľný opioid fentanyl, sa nikdy nedostal na frontovú líniu. Vyvinulo sa značné úsilie na nájdenie týchto zásob. Všetko však bolo márne.

Bola tiež zachytená na tajnej nahrávke, na ktorej priznáva, že “bežne využívala prostriedky na tomto účte pre osobný prospech”.

 

Kto za to môže?

Je vlastne dosť prekvapujúce, že takmer každý tretí človek bol schopný tak ľahko zosmiešniť ukrajinskú mašinériu, že klamali o svojej vojenskej službe. Bezpochyby sa mýlia všetci tí, ktorí sa vojne vysmievajú pre svoje osobné zisky. Nemôžu sa však mýliť viac ako ukrajinské orgány, ktoré légiu doslova nekontrolovali. Medzinárodná légia, narýchlo vytvorená ukrajinskou vládou, strávila na začiatku vojny len 10 minút (alebo menej), aby preverila minulosť každého dobrovoľníka. Čo znamenalo, že napríklad aj poľský utečenec, ktorý bol predtým na Ukrajine uväznený za pašovanie zbraní, mohol bez problémov získať miesto vedúceho jednotky.

Reklama

Toto je skutočne rozsiahla korupcia, ktorá je nemonitorovaná a bezprecedentná. Na Ukrajinu sa vrhlo mnoho nezištných a hrdinských dobrovoľníkov, z ktorých niektorí priniesli najvyššiu obeť. Cudzinci riskovali svoje životy, aby zachraňovali civilistov, ošetrovali zranených a bojovali po boku Ukrajincov. Okrem toho niektorí zbierali finančné prostriedky na základné zásoby. Najväčšia vojna v Európe od roku 1945 si však nevyberá medzi vycvičenými dobrovoľníkmi a tými, ktorí nemajú potrebné zručnosti alebo disciplínu, aby mohli účinne pomáhať. Korupcia ich všetkých pohlcuje.

 

Bezprecedentná korupcia

Už predtým experti predpovedali, že uprostred vojny prerastie problém korupcie na Ukrajine do totálnej katastrofy. Predvídali, že akýkoľvek pokrok dosiahnutý v boji proti korupcii sa zvráti a krajina sa ocitne v ešte žalostnejšom bahne nekalých praktík. Ukázalo sa, že tieto predpovede boli presné. Situácia na Ukrajine sa stala najodstrašujúcejším príkladom korupcie a neľudského vojnového koristníctva.

Experti predpokladali, že korupcia sa obmedzuje len na úradníkov v Kyjeve, ale ukázalo sa, že veľkú časť peňazí poskytnutých zahraničím na udržanie vojnového úsilia zneužívajú a perú skorumpovaní politici, spolupracovníci a teraz už aj tretie zahraničné strany. Je to smutný výsmech celého systému, ktorý treba potrestať.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali