Združenie Justičný Oskar chce vysúdiť od vydavateľstva Ringier milión eur

Združenie Justičný Oskar chce vysúdiť od vydavateľstva Ringier milión eur

Bratislava 19. novembra (TASR) – Vydavateľstvo Ringier Axel Springer bude v kauze právnického stretnutia v kaviarni Bonanno v Rajeckých Tepliciach čeliť ďalšej, v poradí deviatej žalobe.

Žalobu na ochranu dobrého mena a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške milión eur podalo tentoraz občianske združenie (OZ) Justičný Oskar, ktoré v Bonnane usporiadalo pre svojich členov na jeseň 2010 ustanovujúcu schôdzu. TASR o tom dnes informoval podnikateľ a organizačný manažér združenia Štefan Comorek. Žalobu združenie podalo približne pred troma mesiacmi na Okresný súd Bratislava II. Podľa jeho slov veľa osôb a organizácií, ktorým malo združenie poskytovať právne poradenstvo v občiansko-právnych sporoch, poradenstvo napokon odmietlo a to na základe negatívnych informácií, ktoré odzneli na margo OZ Justičný Oskar v súvislosti s uvedeným stretnutím v kaviarni. Malo ísť o poskytovanie poradenstva v sporoch vedených s médiami za uverejnenie nepravdivých informácií. "Združenie týmto prišlo o nemalé finančné prostriedky a to rádovo v státisícoch eur," zdôraznil ďalej Comorek. Zástupca vydavateľstva Ringier Róbert Bános dnes nevedel, akú sumu bude združenie na súde požadovať. So spisom by sa mal oboznámiť v stredu 20. novembra.

Ringier Axel Springer čelil doteraz dovedna ôsmim žalobám na ochranu osobnosti od právnikov, ktorí sa mali zúčastniť na stretnutí členov OZ Justičný Oskar v októbri 2010. Medzi nimi sú štyria sudcovia Najvyššieho súdu SR a bývalý zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý. Žaluje aj podnikateľ Comorek a v jeho prípade Okresný súd Bratislava II za dva roky nevytýčil ani jedno hlavné pojednávanie. Spolu žiadajú náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 940.000 eur. Žalobu podal aj právnik Tibor Péchy, ktorý má na zverejnených fotografiách modré slúchadlá a atrapu samopalu. Tým údajne nápadne pripomína a zosmiešňuje Ľubomíra Harmana, ktorý v lete 2010 zavraždil v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sedem ľudí. Všetky žaloby pojednávajú rozliční sudcovia Okresného súdu Bratislava II.

Na tomto nižšom bratislavskom súde v pondelok 18. novembra pokračoval proces, v ktorom žaluje vydavateľstvo Ringier Axel Springer sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Michalík, ktorý požaduje náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 100.000 eur. Na pondelkové pojednávanie boli predvolaní traja svedkovia, exminister vnútra Daniel Lipšic, bývalý zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý a podnikateľ Comorek, ktorého manželka je majiteľkou Bonanna. Všetci traja sa na proces dostavili, pričom dvaja zo svedkov – Comorek aj Tichý žalujú rovnako vydavateľstvo v tejto kauze pred inými sudcami Okresného súdu Bratislava II.

Reklama

"Videl som právnika Tibora Péchyho, ako čakal na prichádzajúcich so smiechom. Videl som, že má slúchadlá na ušiach, nevykrikoval však žiadne heslá a boli sme na súkromnom pozemku. Alkohol sme požívali minimálne, maximálne deci vína a nepadlo tam ani slovo o Harmanovi a nekonali sa žiadne neprístojnosti. Právnikovi Péchymu sme odovzdali plaketu a sošku a vonku odhalili tabuľu za jeho celoživotnú činnosť. Celý večierok sa ukončil približne o 19.30 h. V interiéri je zavesených sedem samopalov na bežných držiakoch, sú tam aj rozličné čiapky, chrániče sluchu a iné doplnky," povedal v pondelok okrem iného Comorek. Dodal, že on osobne robil svojím fotoaparátom záznam z večierka. Nevie, akým štýlom sa dostali k novinárom. Povedal, že nie je autorom jednej zo sporných fotografií, ktorú zverejnil denník Nový Čas. Celá séria článkov viedla podľa jeho názoru k politickej kompromitácii účastníkov večierka. "Kládol som si otázku, prečo toto vyšlo až po trištvrte roku a kto chcel komu tým ublížiť," dodal podnikateľ.

Najbližšie by sa malo v kauze Bonanno pojednávať vo štvrtok 21. novembra. Na tento deň je naplánovaný proces pred Okresným súdom Bratislava II, v rámci ktorého žaluje vydavateľstvo exnámestník generálneho prokurátora Tichý.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali