Zavlečenie Kováča ml. a pohľad Mečiara, svedka Fegyveresa a bývalého hovorcu HZDS Hábera

Zavlečenie Kováča ml. a pohľad Mečiara, svedka Fegyveresa a bývalého hovorcu HZDS Hábera

Slovensko 14. marca 2017 (HSP/Foto: TASR -Drahotín Šulla)

 

Diskusia okolo Mečiarových amnestií, respektíve, použijúc pojem samotného bývalého premiéra „jednej amnestie“, je v plnom prúde. Aktuálne Mečiar poskytol svoje stanovisko rádiu Slobodný vysielač, v ktorom vysvetlil, kto a čo je za aktuálnym tlakom zrušenia amnestie, ktorú udelil. Ku kauze sa pre verejnoprávnu televíziu vyjadril aj korunný svedok Oskar Fegyveres. Bývalý hovorca Mečiara Stanislav Háber okolnosti ohľadom amnestií ozrejmil na svojom blogu.

Na snímke z 26. júna 1996 Michal Kováč mladší na hraničnom priechode Bratislava-Berg
FOTO TASR – Drahotín Šulla

Prečo zrazu tento mediálny tlak na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií? Bývalý premiér to vidí nasledovne: „Ak prezident štátu povie, že obdobie vzniku tohto štátu a obdobie zakladania tohto štátu bolo obdobím zla, ak si spomeniem na ľudí, ktorí vtedy s obrovskou obetavosťou to zakladali… A niekto ich dnes takto zhodí a stojí v čele štátu, tak potom je tu voľačo veľmi zhnité.“

Reklama

Mečiar tiež vysvetlil, na čo má táto kauza poslúžiť: „Ja si myslím, že nie som cieľ. Som prostriedok ku cieľu. A prostriedok ma poslúžiť na vývoj, ktorý išiel: Baštrnák – neprešlo, odvolanie Kaliňáka – neprešlo, odvolanie Fica – neprešlo. Prečo? Strany držali spolu. Treba načať poslanecké kluby nejakou inou témou. A to ukázalo, že téma amnestií je politicky neutrálna. Bolo by ju možné postaviť do roviny morálky a pod. A že by na tom bolo možné vyvinúť tlak na kluby v Národnej rade, aby začali praskať.“

„Keď kampaň začala, spúšťal ju prezident Kiska, na to jeho poradca angažuje skupinu právnikov, ktorí sa postavia za názor pána Kisku, na to sa vyslovujú ľudia z roku 1992 ako odborná verejnosť, ktorá podporuje názor pána Kisku, na to ide film v slovenskej televízii cez redakciu Reportéri, ktorý absolútne doformuje, kriví aj charaktery aj históriu a všetko, čo bolo. A urobili to druhýkrát, nie prvýkrát. Na to odložia rokovanie v NR do marca, lebo vedia, že začiatkom marca pôjde film, ktorý má emotívne nabudiť ľudí. Do toho filmu a po ňom pôjde pesnička, ktorá bude zo slovenského znaku robiť krvavý kríž – toto je zneuctenie štátneho znaku ako hrom a všetci držia h**y a nechávajú to tak. Veď to zneucťujú voľačo, čo je naše. A do toho potom pôjde divadelná hra…,“ vysvetlil Mečiar.

Reklama

Bývalý premiér v rozhovore pre Slobodný vysielač tiež poukázal na skutočnosť, že hospodárenie mimovládnych organizácií nepodlieha kontrole štátu. Nevieme totiž, odkiaľ idú peniaze a nevieme v akej výške. Ako príklad uviedol Mečiar Sorosa, ktorý na Právnickej fakulte Univerzity Komenského, keď mu odovzdávali titul, povedal, že on do výmeny vlády na Slovensku investoval 20 miliónov dolárov. Ale podľa Mečiara nebol jediný. „Vieme o ďalších, ktorí do toho išli. A vieme, že v januári 1998 čiernych peňazí, ktoré boli k dispozícii proti vláde, bola miliarda. Bolo 10 svedkov, ktorí potvrdili, že takáto suma bola. A že táto suma do júna narástla.“

 

(Ne)Využitý potenciál rozhovoru?

V súvislosti s aktuálnou kauzou prehovoril aj Oskar Fegyveres, ktorý figuruje ako korunný svedok únosu Michala Kováča ml. V rozhovore pre RTVS povedal: „Nechápem, prečo tieto iniciatívy a podobné veci nevznikli oveľa skôr. Veď Mečiar tu už nie je pár rokov.“

Reklama

Vzhľadom na Mečiarove vyjadrenia k únosu Kováča a vražde Remiáša uviedol, že bývalý premiér konšpiruje. Dodal tiež, že ak sa zrušia amnestie a ukáže sa jediná pravda, potom možno podľa neho Mečiar pochopí, že je dôvod sa ospravedlniť nielen Remiášovej matke, ale aj celému Slovensku.

Fegyveres tiež ozrejmil, že sa stretol s Jánom Čarnogurským, Milanom Kňažkom, ktorý mu podľa jeho slov v živote veľmi pomohol. Pomocnú ruku mu podali aj Daniel Lipšic a Robert Kaliňák.

Zopakoval tiež svoju výpoveď týkajúcu sa zavlečenia Kováča ml.: „Ja som nepovedal pravdepodobne, ja som určite povedal, že sa SIS-ka toho zúčastnila.“ Rovnaký názor ako Fegyveres vyjadril na tlačovej konferencii aj bývalý riaditeľ rozviedky SIS a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) Igor Cibula: “Vladimír Mečiar tvrdí, že čin sa nestal a že za ním nestálo bývalé vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) – klame. Expremiér Vladimír Mečiar je osobne zodpovedný za zavlečenie Michala Kováča mladšieho do Rakúska.”

Z komentárov však vyplýva, že väčšina ľudí vníma celý rozhovor ako nevyužitý potenciál. „Toto sú otázky na korunného svedka v najväčšej kauze histórie Slovenska?“ pýta sa jeden z komentujúcich.

Reklama

 

Bývalý hovorca Mečiara o amnestiách

K aktuálnej kauze svoj postoj zverejnil aj Stanislav Háber, exhovorca Vladimíra Mečiara a bývalý poradca ministra vnútra, ktorý si 8. marca našiel v schránke ostrý náboj 9 mm typu Nontex a anonymný text so slovami: „Vojna likviduje, čo vás čaká?”.

Vo svojom blogu opisuje nielen postup polície, ktorá uvedený čin definovala ako priestupok, ale aj časy vyhlásenia amnestií: „Na vyhlásenie amnestií si živo pamätám, lebo som bol vtedy aj poradcom ministra vnútra Gustáva Krajčiho a zabezpečoval som bezpečnosť utajených svedkov Miloša Lauka a Ľubora Kovalčíka, ktorí nastúpili ako nové spojky po smrti Roberta Remiáša. Na verejnú výzvu pána Demeša som reagoval (viď Facebook), kde som pripomenul, že Mečiarove amnestie bolo možné zrušiť v pohode v lehote do 6 mesiacov od ich vyhlásenia. Vtedy, ak by sa ktokoľvek, kto by sa cítil dotknutý týmito amnestiami obrátil na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, ten by sa nimi mohol zaoberať a amnestie aj zrušiť. Nik tak však vtedy neurobil!“

„Rovnako som pánovi Demešovi napísal aj ďalší argument, že Michal Kováč starší sľúbil zverejniť rozsudok Mníchovského súdu nad svojím synom, ale nikdy tak neurobil. Pritom Mníchovský súd prepustil počas vyšetrovania jeho syna na slobodu na kauciu a táto kaucia po vynesení rozsudku prepadla v prospech súdu. V prípade, ak súd konštatuje nevinu, tak sa kaucia vracia a neprepadá v prospech súdu. V prospech súdu prepadá kaucia ako súčasť trestu,“ dodáva.

Háber sa vo svojom blogu vyjadril aj k smrti Remiáša: „Ďalej som v spomínanej diskusii napísal, že v prípade nebola len tragická smrť Remiáša, ale aj ďalší človek bol zavraždený, o čom sa nehovorí. A tento ďalší človek vypovedal na polícii, kde sa sám prihlásil, že Róbert R. mal nevybavené účty s podsvetím. Skôr však než mohol tento človek znovu vypovedať a odpovedať aj na otázky vyšetrovateľa, bol nájdený zhorený vo svojom aute a ruky mal za chrbtom zviazané drôtom!“

Bývalý hovorca označil Mečiarove amnestie za humánny akt a vysvetlil aj prečo: „Neviem, či tieto vyhrážky súvisia so snahou o zrušenie amnestií a mojím prípadným svedectvom, keďže viem, že Vladimír Mečiar amnestiu dával preto, lebo pred voľbami v roku 1998 neustále nové spojky na Oskara Fegyveresa po smrti Remiáša tvrdili, že sú ohrození na živote. Oskar Fegyveres vtedy totiž natočil video, na ktorom je spolu s Milošom L. a Ľuborom K. a hovorí na ňom, že ak by sa týmto dvom novým spojkám niečo stalo, tak nech všetci vedia, že ich dal zabiť Mečiar s Lexom. Až potom si Miloš L. s Ľuborom K. uvedomili, že skôr, než by sa im niečo stalo, boli už označení ľudia ako ich vrahovia a teda ich môže ktokoľvek teraz zabiť a vina padne na Mečiara s Lexom, keďže s videom prišlo do styku veľa rozličných ľudí. Neustále ma opakovane bombardovali so svojimi žiadosťami, že sa cítia byť ohrození na živote, nuž aby sa situácia pred voľbami v roku 1998 upokojila a nik už nezomrel, vydal Vladimír Mečiar svoje amnestie ako humánny akt.“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali