Zastropovanie penzijného veku v budúcnosti zníži dôchodky, tvrdí Švejna

Zastropovanie penzijného veku v budúcnosti zníži dôchodky, tvrdí Švejna

Bratislava 15. apríla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Po ústavnom zavedení stropu na dôchodkový vek budú musieť v budúcnosti klesnúť novopriznávané dôchodky. Na pondelkovom seminári o starnutí obyvateľstva a jeho vplyve na dôchodkový systém to uviedol štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Ivan Švejna. Podľa neho sa to udeje znížením miery náhrady strateného príjmu po odchode na dôchodok, teda poklesom podielu priemerného dôchodku na priemernej mzde na Slovensku

Na snímke štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ivan Švejna

“Je to jediný spôsob, ako udržať vybilancovanie dôchodkového systému,” povedal. Po zastropovaní penzijného veku bude podľa Švejnu potrebné “preformátovať celý dôchodkový systém”. Súčasná vláda to však podľa neho vzhľadom na blížiace sa budúcoročné parlamentné voľby už nestihne.

Reklama

Ďalšími možnosťami, ako zlepšiť finančnú udržateľnosť dôchodkového systému, je podľa Švejnu zvýšenie daní a odvodov, predlžovanie dôchodkového veku a financovanie penzií cez dane. Zvýšenie daní a odvodov nepovažuje za dobrú cestu, keďže už v súčasnosti je daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku vysoké. “Neviem si predstaviť, že by niekto tvrdil, že treba zvýšiť odvody,” upozornil Švejna. V súvislosti so zavedením stropu na dôchodkový vek Švejna upozornil na to, že Slovensko je prvá krajina na svete, ktorá si dala vek odchodu do dôchodku priamo do ústavy. Ak by podľa neho štát financoval dôchodkový systém cez dane, poprel by sa tým princíp priebežného financovania dôchodkov. “Dá sa to využiť výnimočne, nie ako štandardný systém,” tvrdí.

Za problematické tiež Švejna považuje to, že ženy budú mať nižší strop na penzijný vek ako muži. “Nie je to v súlade s tým, kam by dôchodkové systémy mali smerovať,” povedal. Muži tým podľa neho budú diskriminovaní a zhorší sa aj dlhodobá udržateľnosť dôchodkového systému. Ohraničenie veku odchodu do dôchodku v Ústave SR podľa neho nebol dobrý nápad, na čom sa zhodli všetci odborníci, ako Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, Slovenská akadémia vied či analytici. “Odborníci ťahali za kratší povraz, argumenty boli v emóciách,” dodal.

Reklama

Predseda odborového zväzu KOVO Emil Machyna v diskusii upozornil na to, že sociálna istota je dôležitá pre stabilitu v spoločnosti. Najvyspelejšie štáty majú podľa neho najvyššiu sociálnu odolnosť jednotlivca. “Nie je to zadarmo, za to treba zaplatiť,” priznal. Na vykrytie zavedenia stropu na dôchodkový vek by pritom podľa neho stačil výraznejší rast miezd na Slovensku. Keby podľa neho mzdy na Slovensku stúpali o 10 % ročne, za 10 rokov by išlo o 100-percentný nárast a tým by sa zdvojnásobili aj príjmy Sociálnej poisťovne. “Ak by stúpali mzdy, máme vyrovnaný rozpočet,” povedal. Ďalším riešením je podľa neho zavedenie dane z obratu, o čom uvažuje Európska únia. “Keby to na Slovensku prešlo, máme prebytkový štátny rozpočet,” tvrdí.

Podľa členky Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Anetty Čaplánovej zastropovanie penzijného veku povedie k ďalšiemu zvýšeniu deficitu dôchodkového systému. Negatívne dopady bude mať tento krok podľa nej aj na vývoj verejného dlhu na Slovensku, ktorý sa má do roku 2067 zvýšiť o 80 %. Na dosiahnutie dlhodobej udržateľnosti verejných financií je podľa nej potrebné prijať okamžité opatrenia. “Ak otáľame s prijatím opatrení, tak len tlačíme “snehovú guľu” pred sebou,” povedala.

Poslanec NR SR za stranu SaS Eugen Jurzyca súhlasí s tým, že pri zavedení stropu na dôchodkový vek prevládli emócie nad ráciom. “Robme dobrú hospodársku politiku a z nej potom vyplynú vyššie mzdy, čo ľuďom, ktorí sú preťažení, umožní skorší odchod do dôchodku,” povedal. Podobne ako Švejna upozornil na to, že iné štáty zastropovanie penzijného veku v ústave nemajú.

Národná rada SR schválila koncom marca ústavný zákon, podľa ktorého sa od júla tohto roka zavedie strop na dôchodkový vek na úrovni 64 rokov. Žena, ktorá vychovala jedno dieťa, tak bude mať právo ísť do dôchodku najneskôr v 63,5 roku. Ak žena vychovala dve deti, bude môcť ísť do penzie najneskôr v 63 rokoch a žena s tromi a viacerými vychovanými deťmi bude mať strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali