Washington Post: Svetoví lídri využívajú Trumpa na svoje politické účely

Washington Post: Svetoví lídri využívajú Trumpa na svoje politické účely

Washington 17. júna 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Susan Walsh)

 

Americký prezident Donald Trump pred dvoma týždňami po návrate zo svojej prvej zahraničnej cesty povedal, že pod jeho vedením sa už zahraniční lídri nebudú viac smiať zo Spojených štátov.

Odvtedy si však už zažartovalo niekoľko štátnikov – avšak nie na účet Spojených štátov, ale priamo na účet šéfa Bieleho domu. Upozornil na to americký denník Washington Post. “Odvtedy bol terčom vtipov v hlavných mestách na celom svete,” napísali noviny s tým, že svetoví lídri Trumpa zároveň využívajú.

Reklama
Na snímke prezident USA Donald Trump

“Zdá sa, že svetoví lídri nabrali odvahu a robia si z neho žarty s cieľom posilniť si svoje politické postavenie. Do určitého stupňa je táto stratégia podobná tej, ktorú použili demokrati, celebrity a niektorí republikáni. Tí vykalkulovali, že výsmechom Trumpa si môžu posilniť popularitu,” napísali noviny.

Washington Post pripomenul tri nedávne prípady kritiky a zosmiešnenia – zo strany austrálskeho premiéra Malcoma Turnbulla, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a bývalého mexického prezidenta Vincenteho Foxa.

Reklama

Austrálsky premiér tento týždeň parodoval Trumpa na plese pre novinárov – napodobnil jeho gestikuláciu, spôsob vyjadrovania a slovník. Použil napríklad Trumpove obľúbené slová a jeho časté opakovanie tých istých slov.

“Donald a ja vyhrávame a vyhrávame v prieskumoch verejnej mienky. Vyhrávame s veľkým náskokom. Vyhrávame ako nikdy predtým. Vyhrávame v prieskumoch, vyhrávame. Nie v tých falošných prieskumoch. Nie v tých falošných prieskumoch! V tých nevyhrávame. Vyhrávame v tých naozajstných prieskumoch. Viete, v online prieskumoch. Tie je také ľahké vyhrať. Tie je také ľahké vyhrať!”

Turnbull tým narážal na niekoľkonásobnú kritiku Trumpa voči veľkým a v USA uznávaným prieskumom verejnej mienky, ktoré neboli v jeho prospech. V takých prípadoch na svojom twitterovom účte neraz odkázal na menšie prieskumy, ktoré boli v jeho prospech.

Austrálsky premiér sa dotkol aj Trumpovej aféry s Ruskom a údajného ovplyvňovania volieb. “Poznám takého ruského chlapíka. Verte mi, je to pravda. Je to pravda,” povedal Turnbull.

Predmetné podujatie bolo neverejné a nahrávka jeho prejavu sa nemala dostať na verejnosť. Po tom, ako sa to stalo, austrálsky premiér povedal, že to bol dobromyseľný žart, a že si predsa strieľal aj sám zo seba.

Reklama

Úplne otvorene a verejne si ale zo šéfa Bieleho domu vystrelil bývalý mexický prezident Vicente Fox. Na portáli Youtube zverejnil 7. júna video s názvom “Odkaz pre Donalda Trumpa od bývalého mexického prezidenta Vincenteho Foxa”, v ktorom ostro kritizuje Trumpa za snahu postaviť na hranici s južným susedom múr. Bývalý prezident dokonca použil hrubé nadávky.

“Viem, že keď si prišiel s tou myšlienkou, všetci experti si mysleli, že bude fungovať. Ale `bad hombres` sa odvtedy stali sofistikovanejšími, svoje plány zdieľajú dokonca na internete. Pozri sa na túto schému, ktorú som stiahol z temného webu. Je to rebrík, Einstein. Za 25 miliárd dolárov postavíš múr, ktorý môže byť porazený rebríkom za 25 dolárov?” pýta sa Fox.

Trumpovi ďalej odporučil, ako lepšie použiť dané financie, a odkázal, že Mexiko za múr v žiadnom prípade nezaplatí.

“Pozri sa na tento dizajn, na tieto špecifikácie, ktoré si zadal: múr má byť vysoký najmenej šesť metrov, široký dva metre a má vyzerať ľúbivo z americkej strany. No tak, Donald, chlape. Aký by to malo pre nás zmysel platiť za niečo nádherné, keď to nemôžeme ani vidieť? To by bolo ako oženiť sa za modelku, ktorá ani nespí v tom istom meste ako ty,” pokračuje vo videu Fox.

Žarty si urobil aj z toho, že Trumpa nemá rada väčšina jeho krajiny, a že nie je prezidentom občanov, ale len zboru voliteľov. Odkázal mu, že hoci vyhlasuje, že má rád tacos, v skutočnosti ani nevie, ako pravé mexické špeciality vyzerajú. Na záver amerického prezidenta pozdravil ruským “Do svidania, comrade”. Video si už pozrelo takmer pol milióna ľudí.

Reklama

Oveľa viac ľudí, vyše 13 miliónov, si pozrelo videoodkaz francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona z 1. júna. Ten nevtipkuje, ale veľmi seriózne kritizuje Trumpa za odstúpenie od parížskej klimatickej dohody.

“Rešpektujem toto rozhodnutie, ale myslím si, že je to skutočná chyba – pre Spojené štáty aj pre našu planétu,” povedal Macron.

Založil dokonca webovú stránku a účty na sociálnych sieťach s názvom “Urobme našu planétu opäť skvelou”, čím narážal na slogan z Trumpovej predvolebnej kampane “Urobme Amerikou opäť skvelou”.

Podľa Washington Post zahraničí lídri už od predvolebnej kampane zápasia s tým, ako sa vyrovnať s Trumpovou normy rúcajúcou rétorikou. Počas predvolebnej kampane sa podľa novín väčšina z nich zdráhala priamo sa vložiť do kampane, pretože vedeli, že po voľbách musia produktívne pracovať s kýmkoľvek, kto vyhrá.

“Netrvalo však dlho, kým niektorí lídri začali zosmiešňovať Trumpov testosterónom nabitý prístup k vládnutiu,” dodal denník.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali