Vučić: Nič, čo sa dnes deje, nie je náhodné

Vučić: Nič, čo sa dnes deje, nie je náhodné

Bratislava 21. mája 2023 (HSP/B92/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

 

Prezident Srbska Aleksandar Vučić sa zúčastnil na veľkom zhromaždení v Pančeve a pri tejto príležitosti pozval občanov, aby sa zúčastnili aj na stretnutí v Belehrade. Stretnutie je naplánované na 26. mája

Aleksandar Vučič
Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučič

Vučić sa hneď na začiatku poďakoval zhromaždeným ľuďom.

Reklama

“Ďakujem vám, že ste tu dnes boli. Veľmi sa snažili, aby zabránili konaniu tohto zhromaždenia, aby zabránili ľuďom, ktorí zmýšľajú inak, aby zabránili tým, ktorí jednoducho milujú svoju krajinu. Nepodarilo sa im to. Dnes naša krajina čelí nespočetným ťažkostiam,” povedal Vučič.

Ako zdôraznil, nič, čo sa dnes deje, nie je náhoda.

Reklama

“Mysleli si a očakávali, že im Kosovo podáme na podnose. Nie je náhoda, že včera zastavili Srbov a pokutovali ich,… vraj je to chyba. Len nás nenúťte, aby sme vás vždy chápali, keď robíte chyby v náš neprospech. Nemáme na výber, sme malá krajina, ale máme jednu vlastnosť, a to chrániť svojich a nič iné nežiadať,” povedal.

Potvrdil, že Srbi dali termín do 1. júna, aby prestali so šikanovaním, a dodal, že sa obáva, že budeme musieť byť ešte tvrdší, aby sme Srbsko ubránili.

“Nedovolím vám zničiť Srbsko. V predchádzajúcom desaťročí sme sa snažili veci napraviť, pozrite sa na Pančevo. Do Pančeva ide čoraz viac peňazí. Musíme urobiť v najbližšom období školu v Bavanište, Dubovci, Opove, Sakulame, školy pre deti, aby sme ukázali, že nám záleží na budúcnosti.”

Vučić poukázal aj na dve veľké masové vraždy, ktoré sa odohrali v Srbsku.

“V priebehu dvoch dní sme mali dva monštruózne útoky, v Belehrade, Smedereve a Mladenovaci, a tieto tragédie tak otriasli našou krajinou, že sme všetci boli v šoku, smútku a zármutku. Ešte raz vyjadrujem sústrasť rodine”.

Reklama

 

 

Dodal, že dostal informácie od rôznych služieb, vrátane sesterských z východu, že ide o pokusy o farebné revolúcie.

“Neviem, čo sú to za pokusy, viem len, že sú to nechutné pokusy zneužiť smrť detí. A poviem vám – Srbsko má plné zuby vašich revolúcií a príchodu niektorých pod cudzím vplyvom a ničenia srbských tovární a národných záujmov. A keď to hovorím, stačí sa pozrieť na ďalšiu vec. Či vás tu dnes večer podporuje Kurti, alebo tí, ktorí budú dnes večer obťažovať ľudí v Belehrade, na Gazele. Za kým stojí Kurti? Za tými, ktorí obťažujú občanov. Nie je jasné, kto chráni občanov Srbska a ich záujmy,” povedal Vučić.

Reklama

Vučić zdôraznil, že ani na sekundu neľutuje a že sa Srbsko nevzdá.

“Srbsko je pre mňa všetkým na svete. Nedám im Kosovo, aby boli nezávislí, ani nezavediem sankcie”.

Dodal, že ľudia povedali, že sme neutrálni a že si svoju krajinu budeme chrániť sami, a zdôraznil, že je hrdý na to, že to povedal v Pančeve.

“Ako prezident Srbska som ako prvý viedol nezávislú politiku a nevzdal som sa našej krajiny. A vy pokračujte, udrite, moje plecia sú široké, ale vy nedokážete rozbiť Srbsko.”

Vysvetlil, že opozícia sa plánuje dostať k moci bez volieb.

Povedal, že práve tí, ktorí protestujú proti reality šou, zaviedli reality šou v Srbsku.

“Hanbite sa vy, vaši lídri, ktorí organizujete protesty”

Povedal, že Srbsko potrebuje najširšie hnutie ľudí, všetkých, ktorí majú radi Srbsko, a pozval všetkých, aby 26. mája prišli do Belehradu pred Zhromaždenie.

“Nie preto, aby sme ukázali, že je nás viac, ale preto, že chceme jednotné, normálne a slušné Srbsko, v ktorom nikto nebude nikoho zabíjať a prenasledovať pre iný názor. Slobodné Srbsko, ktoré si občania Srbska zorganizujú podľa vlastnej predstavy. To je naše posolstvo,” povedal.

Vučić dodal, že sľubuje, že do konca roka 2025 bude priemerný plat viac ako 1 000 eur a dôchodok 450 eur.

Reklama

Zdôraznil, že naša krajina sa rozvíja rýchlejšie ako kedykoľvek predtým.

“Snažil som sa prejsť každú obec a porozprávať sa s každým. Niekedy s niekým súhlasím, inokedy nie, ale každému hovorím pravdu a vždy som bojoval za jeho záujmy. A som hrdý na týchto 10 rokov, na všetko, čo sme spolu urobili a že som vám mohol slúžiť. Nikdy nebudem slúžiť cudzincom, ani za hrsť dolárov, ani za horu moci. Slúžim len občanom, a preto vám hovorím – žiadne odstúpenie, žiadna kapitulácia. Nekonečne vám ďakujem za túto úžasnú podporu, nikdy na to nezabudnem,” povedal Vučić.

Na samý záver odkázal zhromaždeným občanom, aby sa stretli o sedem dní v Belehrade.

“Všetci do Belehradu, nech žije Srbsko,” uzavrel.

 

Reklama

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Vučić: Srbsko sa nezastaví

Vučič: Politickí protivníci brutálne zneužili tragédiu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:01

Česká lekárska komora a odbory nie sú spokojné s tým, ako vláda plní dohodu o podmienkach práce z decembra minulého roka, ktorá prispela k ukončeniu protestu a stiahnutiu výpovedí tisícok lekárov. Hrozia preto razantnejšími protestami. Uviedol prezident ČLK Milan Kubek. Ministerstvo zdravotníctva však oponuje, že dohodu plní.

16:41

Spoločnosť Neuralink získala povolenie na implantáciu svojho mozgového implantátu Telepathy druhému pacientovi, informuje The Wall Street Journal.

Vydal ho Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Spoločnosť Elona Muska však prisľúbila, že odstráni problémy, ktoré mal prvý pacient.

Po novom chce zaviesť ultratenké drôty ešte hlbšie do mozgu.

16:38

USA sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov. Uviedla to americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla tak návrh Brazílie, Francúzska a ďalších krajín.

16:22

Rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristov po celom svete. Vyhlásil to izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutie odsúdil i izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

16:21

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU sa v apríli 2024 ustálil na hodnote 3,82 %. Počet ľudí bez práce tak klesol tretí mesiac po sebe. Nezamestnanosť medziročne klesla o 0,26 percentuálneho bodu (p. b.). V porovnaní s marcom 2024 klesol počet nezamestnaných o 0,06 p. b. Nezamestnanosť medzimesačne klesala vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Banskobystrickom.

16:19

Doplnkové dôchodkové sporenie predstavuje v súčasnosti majetok viac ako 3,7 miliardy eur. V apríli 2024 počet sporiteľov v treťom pilieri presiahol miliónovú hranicu. Informovala o tom Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností. Do tretieho piliera vstupujú podľa asociácie najmä ľudia vo veku od 25 do 40 rokov.

16:18

Palestínske hnutie Hamas kritizovalo žiadosť hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana o vydanie zatykačov na vodcov Hamasu. 

15:55

V čase, keď sa zvyšujú dovozy potravín rôznej kvality vrátane falšovaných, je kľúčové, aby si spotrebitelia ešte viac uvedomili význam včely medonosnej pre životné prostredie, krajinotvorbu a ľudský organizmus. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Ochrana včelích populácií a čistoty včelích produktov je podľa nej jedna z výziev, na ktorú upozornili slovenskí včelári pri príležitosti Svetového dňa včiel, ktorý OSN vyhlásila na 20. mája.

15:53

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov v množstve minimálne 220 kg na osobu za rok. Ich spotreba na Slovensku je oproti odporúčanej stále nízka, pohybuje sa na úrovni 189 kg na osobu za rok. Uviedli to slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka pri príležitosti utorkového (21. 5.) Medzinárodného dňa mlieka, ktorý sa na celom svete každoročne oslavuje tretí májový utorok.

15:43

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri útoku nožom na základnej škole v čínskej provincii Ťiang-si. Informovali o tom čínske štátne médiá s odvolaním na miestnu políciu.

15:24

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana vydať zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta spoločne s vodcami Hamasu je podľa českého premiéra Petra Fialu desivý a absolútne neprijateľný.

14:50

Rusko oznámilo, že jeho sily dobyli dedinu Bilohorivka ležiacu v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorá bola doteraz jednou z mála obcí v oblasti pod kontrolou Kyjeva. 

14:49

Izrael má v úmysle rozšíriť svoju vojenskú operáciu v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Povedal izraelský minister obrany Joav Galant poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeovi Sullivanovi.

14:47

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali