Veriaci budú od tohto roku sláviť nový sviatok Panny Márie, Matky cirkvi

Veriaci budú od tohto roku sláviť nový sviatok Panny Márie, Matky cirkvi

Bratislava/Vatikán 21. mája 2018 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Od roku 2018 sa bude v celej rímskokatolíckej cirkvi sláviť povinná liturgická spomienka Panny Márie, Matky cirkvi. Nový mariánsky sviatok sa bude sláviť v pondelok po Turícach, doteraz bol tradične označovaný ako svätodušný pondelok. V roku 2018 pripadá na 21. mája. Sviatok Panny Márie, Matky cirkvi ustanovila Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí dekrétom zverejneným 3. marca 2018 s podpisom prefekta Roberta Saraha z 11. februára 2018 na sviatok Panny Márie Lurdskej.

Ilustračné foto

O tejto úcte vo svojich dielach hovoril už sv. Augustín aj sv. Lev Veľký, pripomína dekrét. V novodobej histórii cirkvi v tejto súvislosti stojí za zmienku 21. november 1964, keď blahoslavený Pavol VI. na záver tretieho zasadnutia Druhého vatikánskeho koncilu vyhlásil Blahoslavenú Pannu Máriu za “Matku cirkvi, čiže celého kresťanského ľudu, tak veriacich ako aj pastierov, ktorí ju volajú najmilovanejšia Matka.”

Reklama

Dekrét pripomína aj ďalšie významné roky počnúc Svätým rokom zmierenia (1975), v ktorom Vatikán ponúkol votívnu svätú omšu ku cti Blahoslavenej Márii, Matky cirkvi. Jej text bol v tom období vložený do Rímskeho misála. O päť rokov neskôr bola invokácia “Matka cirkvi” pridaná do Loretánskych litánií a v roku 1986 boli publikované ďalšie omšové formuláre ku cti Panny Márie.

Prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí kardinál Robert Sarah vysvetlil výber termínu liturgického dňa v tesnej blízkosti Turíc nasledovne: “Pri zvážení dôležitosti tajomstva duchovného materstva Márie, ktorá sa počnúc očakávaním Ducha Svätého na Turíce (porov. Sk 1, 14) nikdy neprestala matersky starať o cirkev putujúcu v čase, pápež František ustanovil, že v pondelok po Zoslaní Ducha Svätého bude spomienka Panny Márie, Matky cirkvi záväzná pre celú katolícku cirkev rímskeho obradu. Je zrejmé prepojenie medzi turíčnou vitalitou cirkvi a materskou starostlivosťou Márie voči nej.”

Reklama

Kardinál Robert Sarah vyjadril želanie, aby táto povinná spomienka pomáhala veriacim hlbšie prežívať vieru.

 

Cieľom nového sviatku je zdôrazniť duchovné materstvo Panny Márie

Katolíci v pondelok prvýkrát slávia novozavedenú liturgickú spomienku Panny Márie, Matky cirkvi. Mariánsky sviatok sa bude sláviť po Turíčnej nedeli v pondelok, ktorý doteraz niesol názov Svätodušný pondelok. Ako uviedol pre TASR hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara, jeho cieľom je, aby sa zdôraznilo duchovné materstvo Panny Márie vzhľadom na cirkev.

Pápež František sa po sviatku zoslania Ducha Svätého na nasledujúci deň, teda na Turíčny pondelok, rozhodol zaradiť sviatok, ktorý má pripomínať materinskú starostlivosť Panny Márie o cirkev. “V povedomí veriacich je toto materstvo už odpradávna, písali o ňom napríklad svätý Augustín alebo svätý Lev Veľký,” poznamenal Kramara. Zároveň pripomenul, že slávnostne vyhlásil Pannu Máriu za Matku cirkvi blahoslavený pápež Pavol VI., a to 21. novembra 1964.

Reklama

“Svätý pápež Ján Pavol II. dovolil zaradenie tejto liturgickej spomienky do miestnych kalendárov niektorých krajín, napríklad Poľsko a Argentína už daný sviatok slávia dávnejšie. Pápež František ho teraz urobil záväzným pre celú cirkev,” poznamenal Kramara.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali