Veľký piatok: Umučenie a smrť Ježiša Krista na kríži prežívame telom i dušou

Veľký piatok: Umučenie a smrť Ježiša Krista na kríži prežívame telom i dušou

Bratislava 30. marca 2018 (HSP/Foto: TASR – Milan Kapusta)

 

Dnes slávia kresťania druhý deň veľkonočného trojdnia. Veľký piatok je dňom, kedy si na celom svete pripomínajú umučenie a smrť Ježiša Krista na kríži na hore Golgota. Počas tohto dňa sa zachováva prísny pôst a keďže ide o deň utrpenia, v chrámoch sa dnes neslúži svätá omša

Zo živej krížovej cesty na Veľký piatok

 

Reklama

Čo je zmyslom pôstu počas Veľkého piatka? Odpoveď nám dáva Matúšovo evanjelium v kapitole 9: „… keď im ženícha vezmú; potom sa budú postiť.“ Tieto Ježišove slová sa od najstarších čias týkali Veľkého piatka. Neskôr ten istý pôst pridali aj na začiatok Veľkého pôstu – Popolcovú stredu.

Počas Veľkého piatka sa zachováva prísny pôst. Podmienky dodržiavania pôstu sú špecifikované v Katechizme katolíckej cirkvi: Kán. 1251: Zdržiavanie sa jedenia mäsa alebo iného pokrmu podľa predpisov Konferencie biskupov sa má zachovať každý piatok roka, ak nepripadá naň niektorý deň, uvedený medzi slávnosťami; avšak zdržiavanie sa mäsa a pôst (prísny) sa má zachovať na Popolcovú stredu a Piatok umučenia a smrti nášho Pána Ježiša Krista (Veľký piatok).

Reklama

Zákon zdržiavania sa mäsa zaväzuje tých, ktorí dovŕšili štrnásty rok života; zákon pôstu (prísny) však zaväzuje všetkých plnoletých (myslí sa od 18. roka) až do začatia šesťdesiateho roka života. Duchovní pastieri a rodičia sa však majú starať, aby aj tí, ktorí pre maloletosť nie sú viazaní zákonom pôstu a zdržiavania sa mäsa, boli vychovávaní k pravému zmyslu pokánia.

Pri dodržiavaní pôstu platia aj výnimky. V prípade tehotných žien a matiek, ktoré dojčia svoje deti, o nutnosti jesť viackrát počas dňa rozhodne lekár, pretože pôst nikdy nejde proti zdraviu a rozumu. Pod zakázaným mäsom máme rozumieť mäso teplokrvných zvierat, teda mäso chladnokrvných zvierat je dovolené (napr. ryby). Prísny pôst znamená iba raz do dňa sa do sýtosti najesť. Na raňajky a večeru možno niečo zjesť (menej ako obyčajne), ale tekutiny (káva, čaj, voda,..) je možné piť kedykoľvek.

Ak by niekto mal veľkú ťažkosť zachovať deň pokánia, môže v jednotlivých prípadoch udeliť farár dišpenz od zachovania dňa pokánia, alebo zmeniť za iné nábožné skutky (kánon 1245). Je nepravdepodobné, aby sa to vzťahovalo na Popolcovú stredu a Veľký piatok. Na jednotlivé prípady stačí rozumné riešenie.

 

Nevedomé požitie mäsa počas Veľkého piatka

Reklama

Čo v prípade ak niekto ochutná na Veľký piatok mäso nevedome? Príklad z bežného života: zákazník od rána dodržiaval pôst, avšak predpoludním sa vybral kúpiť mäso na posvätenie jedál. Jeho známy mäsiar postupoval ako bežne a pri výbere klobásy mu dal kúsok ochutnať. Zákazník, keďže je zvyknutý na takýto postup jeho známeho, kúsok zjedol. Až následne si obaja uvedomili, že je Veľký piatok. Čo v takomto prípade? Môže zákazník pristúpiť k sviatosti eucharistie? Nevedomosť hriechu nečiní! Teda hriech nie je, ale je vhodné dobrovoľne si uložiť pôst a dodržať ho celý deň, napr. aj počas Bielej soboty, kedy to nie je prikázané.

Na východe Slovenska je ale zvyk, že ľudia na Bielu sobotu posväcujú jedlá. Kedy cirkev odporúča konzumovať tieto jedlá? Je to zvyk požehnávania veľkonočných jedál. Patria na veľkonočný stôl, teda už po skončení obradov na Veľkonočnú sobotu.

 

Odpustky

Avšak Veľká noc nie je o jedle. Počas veľkonočných sviatkov môžu veriaci získať úplné odpustky. Človek ak zhreší, následne svoj hriech pri spovedi vyzná, Boh mu ho skrze spovedníka odpustí, avšak zostáva mu trest. Nezostáva mu ale večný trest – peklo, ale zostávajú dočasné tresty (po smrti očistec), ktoré slúžia na výstrahu a ochranu pred novými hriechmi. Ich odpustenie môžeme dosiahnuť dobrými skutkami, medzi ktoré patria aj odpustky.

Reklama

 

K získaniu odpustkov počas Veľkonočných sviatkov je potrebné vykonať nasledovné:

–     vzbudiť si úmysel získať odpustky

–     pristúpiť k sviatosti zmierenia

–     vzbudiť si rozhodnutie viac nehrešiť (vylúčiť akúkoľvek pripútanosť k hriechu)

–     prijať Telo Kristovo (sv. prijímanie)

–     pomodliť sa modlitbu na úmysel Sv. Otca (napríklad Otče náš, Zdravas Mária, Sláva Otcu)

–     vykonať určený skutok, ktorým je:

Veľkonočné Trojdnie:

  • Zelený štvrtok – pri verejnej poklone Najsvätejšej Sviatosti (adorácii) sa zúčastniť recitovania alebo spevu hymnu Tantum ergo (Ctime túto Sviatosť slávnu),
  • Veľký piatok – nábožná účasť poklone krížu pri obradoch Veľkého piatka,
  • Veľkonočná vigília (vzkriesenie) – obnovenie krstných sľubov

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali