Bratislava 19. júla 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Michael Probst)
Vedci sa opäť zamerali na metán, ktorý produkujú kravy pri spracovávaní potravy. Po rôznych pokusoch sa tentoraz pozreli na mikrobiom v bachore kráv. Došli k záveru, že lepšie mikróby vedú k lepšiemu tráveniu, a teda k menšiemu množstvu vypúšťaného metánu. Dokonca má pozitívne ovplyvňovať aj produkciu mlieka. Informácie priniesol portál iDnes.cz
Jedna krava má podľa odborníkov denne vyprodukovať približne 500 litrov metánu. Podľa OSN sa vďaka tomu dobytok vyprodukuje 14,5% skleníkových plynov vo svete. Vedci sa preto pokúšajú prísť na to, ako by sa dalo množstvo metánu vyprodukovaného dobytkom znížiť.
Pokusov už bolo viacero. Vedci v minulosti pridávali kravám do krmiva morské riasy, cesnak, oregano, škoricu a dokonca aj kari. Teraz ale zverejnili, že tou správnou cestou by mali byť nakoniec mikróby. Tie chcú vedci implantovať kravám do bachora, kde by mikroorganizmy mali pôsobiť tak, aby zvieratá pri spracovávaní potravy produkovali menej metánu.
V medzinárodnej štúdii RuminOmics skúmali 1016 kráv naprieč Európou. Výskum odhalil, že keď teľatám do bachora implantujú mikróby, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v žalúdkoch dospelých kráv, zvieratá neskôr vyprodukujú menej metánu a navyše neskôr vyprodukujú aj viac mlieka.
Kým britské a talianske kravy dostávali silážovanú kukuricu, škandinávske kravy mali jedálniček zostavený z krmovín. To podľa fínskej vedkyňa Johanny Vilkkiové ukázalo, že zloženie stravy ovplyvňuje aj mikrobiom kráv. Preto by sa podľa nej mali budúci výskum i prax zamerať na to, aké krmivo sa kravám dáva.