Prvá voľba pápeža bola neúspešná. Z komína Sixtínskej kaplnky stúpal čierny dym

Prvá voľba pápeža bola neúspešná. Z komína Sixtínskej kaplnky stúpal čierny dym
Čierny dym stúpa z komína na streche Sixtínskej kaplnky na Námestí Sv. Petra vo Vatikáne

Vatikán 12. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

O 19.40 stúpal z komína Sixtínskej  kaplnky dym. Bol však čierny

Kardináli katolíckej cirkvi dnes v prvý deň konkláve nezvolili nového pápeža. Z komína Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne po hlasovaní stúpal čierny dym, čo bolo znakom neúspešnej voľby, informovala agentúra Reuters. Ak by pápeža zvolili, objavil by sa biely dym.

Reklama

 

Všetci zložili prísahu mlčanlivosti. Očakáva sa krátke konkláve

Reklama

Kardináli katolíckej cirkvi sa dnes popoludní zhromaždili v Sixtínskej kaplnke, kde sa oficiálne začalo konkláve, na ktorom zvolia nástupcu pápeža Benedikta XVI.

Kardináli z celého sveta vstúpili po spoločných modlitbách a slávnostnej procesii do kaplnky okolo 16.30 h a s rukou na Biblii zložili prísahu mlčanlivosti.

Ceremoniár následne zvolal slová “Extra omnes” (všetci von, teda – kto sem nepatrí, nech vyjde von), po ktorých z miestnosti odišli všetci okrem samotných 115 kardinálov voliteľov. Zavretím veľkých dverí kaplnky sa oficiálne začalo konkláve, ktoré zvolí 266. pápeža v dejinách katolíckej cirkvi.

Vo Vatikáne sa očakáva krátke konkláve trvajúce len niekoľko dní. Prvé hlasovanie by sa podľa predpokladov malo uskutočniť už dnes. Ak sa tak zúčastnení kardináli rozhodnú, v čase medzi 19.00 a 20.00 h by sa mal z komína nad Sixtínskou kaplnkou objaviť dym – čierny v prípade neúspešnej voľby a biely, ak bude nový pápež zvolený. V nasledujúcich dňoch budú kardináli voliť štyrikrát denne: dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní.

 

Reklama

V komnate sĺz v Sixtínskej kaplnke je už pripravené oblečenie pre nového pápeža

Aj keď je málo pravdepodobné, že sa kardinálom-voliteľom už dnes, v prvý deň konkláve, podarí zvoliť nového pápeža, Vatikán je pripravený aj na tento variant, informuje agentúra AP.

Kardináli volitelia majú počas konkláve zakázaný kontakt s okolím a to ani cez sociálne siete ako Twiter (twiter = vtáčik v slov. preklade)

V miestnosti, zvanej aj komnata sĺz, kam sa nový pápež odoberie hneď po tom, ako prijme výsledok voľby kardinálov, sú už pripravené tri sady bielych reverend v troch rôznych veľkostiach. Pod vešiakmi je sedem škatúľ s červenými koženými topánkami rôznych veľkostí.

Krajčírsky salón Gammarelli, ktorý už tradične šije odevy pre pápeža a vyššie duchovenstvo, dodal oblečenie pre nového pápeža v pondelok, aby bolo pripravené na okamih, keď z balkóna Baziliky sv. Petra zaznie “habemus papam” (máme pápeža) a objaví sa na ňom nový pápež, aby prvýkrát pozdravil zhromaždený dav.

V Bazilike sv. Petra sa dnes uskutočnila omša za dobrú voľbu pápeža, ktorej hlavným celebrantom bol dekan kardinálskeho kolégia Angelo Sodano, ktorý v kázni vyzval na jednotu cirkvi.

Reklama

Po omši sa kardináli vrátili do hotela, kde ešte budú môcť byť v kontakte s vonkajším svetom.

O 15.45 h kardináli-volitelia opustia hotel a presunú sa do Apoštolského paláca, kde sa zídu na modlitby v Paulínskej kaplnke.

O 16.30 h sa v procesii vydajú z Paulínskej do Sixtínskej kaplnky, kde približne o 16.45 h z úst ceremoniára zaznie: “Extra omnes” (“všetci von”, teda – “kto sem nepatrí, nech vyjde von”), a zavretím veľkých dverí kaplnky sa oficiálne začne konkláve, ktoré zvolí v poradí 266. pápeža v dejinách katolíckej cirkvi.

Konkláve, z latinského “cum clave”, znamená vlastne (uzatvorené) “na kľúč”.

O 17.00 h po modlitbách by kardináli mali rozhodnúť o tom, kedy sa uskutoční ich prvé hlasovanie. Ak pristúpia k voľbe už dnes večer, v čase medzi 19.00 a 20.00 h by sa mal z komína nad Sixtínskou kaplnkou objaviť dym – čierny v prípade neúspešnej voľby, a biely, ak bude nový pápež zvolený.

Ak sa tak nestane, kardináli-volitelia sa okolo 19.30 h vrátia do hotela Domus Sanctae Marthae, kde budú zhruba o 20.00 h večerať.

Počínajúc stredou kardináli budú voliť štyrikrát denne: dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní, až kým nezvolia nového pápeža. Ak by sa im to nepodarilo do piatka, bude nasledovať jednodňová prestávka, počas ktorej sa kardináli budú venovať modlitbám a rozjímaniu. K voľbe by sa v takomto prípade vrátili v sobotu.

Na zvolenie pápeža treba dvojtretinovú väčšinu, teda 77 hlasov. Kardinálovi, ktorý ju získa, položia otázka, či prijíma svoje zvolenie za pápeža. Ak odpovie kladne, nasleduje otázka, aké meno chce ako pápež používať. Potom mu ostatní kardináli vzdajú hold a sľúbia poslušnosť.

Nový pápež si potom oblečie pripravené rúcho a ešte predtým, ako sa ukáže ľudu na Námestí sv. Petra, vstúpi v sprievode kamerlenga a ceremoniára do “komnaty sĺz”, malej miestnosti v zadnej časti kaplnky s rozlohou 3×3 m, aby tam podľa tradície “ronil slzy nad svojou zodpovednosťou a nad rozsahom úloh, ktoré ho v cirkvi čakajú”.

 

Reklama

Benedikt XVI. sleduje konkláve z diaľky

Emeritný pápež Benedikt XVI. bude sprevádzať kardinálov voliacich jeho nástupcu, avšak len v modlitbách a z diaľky, z pápežskej letnej rezidencie v Castel Gandolfe.

“Teraz v tichosti, no s hlbokým porozumením, je s nami všetkými v modlitbe,” povedal hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Benediktovi XVI. podľa neho aktuálne informácie o situácii vo Vatikáne podáva jeho osobný tajomník Georg Gänswein.

Gänswein, ktorý sa zúčastnil na dnešnej dopoludňajšej omši pred konkláve, sprevádzal aj kardinálov do Sixtínskej kaplnky, odkiaľ pred večerným začiatkom konkláve musel odísť spolu so všetkými, ktorí sa na voľbe nového pápeža nezúčastňujú.

Lombardi uviedol, že bývalý pápež tiež pozorne sledoval stretnutia kardinálov, známe ako generálne kongregácie, počas uplynulého týždňa a je oboznámený s ich rozhovormi. “Je dôkladne informovaný, sleduje to v televízii,” dodal hovorca.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali