Už aj oficiálne: Vakcína od AstraZeneca môže podľa EMA súvisieť so zriedkavými krvnými zrazeninami

Už aj oficiálne: Vakcína od AstraZeneca môže podľa EMA súvisieť so zriedkavými krvnými zrazeninami

Bratislava 7. apríla 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Janos Vajda)

 

Zriedkavé krvné zrazeniny s nízkym počtom krvných doštičiek možno klasifikovať ako veľmi zriedkavé vedľajšie účinky vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity

astrazeneca vakcina
Ilustračné foto

Na tlačovej konferencii o tom informovala výkonná riaditeľka Európskej liekovej agentúry (EMA) Emer Cookeová. Po analýze vakcíny tak rozhodol bezpečnostný výbor EMA. Po analýze všetkých dostupných informácií a rád odborníkov tak rozhodol bezpečnostný výbor EMA. Agentúra však naďalej upozorňuje, že výhody vakcíny prevyšujú riziká.

Reklama

Výbor vykonal k 22. marcu hĺbkové preskúmanie 62 prípadov mozgovej žilovej sínusovej trombózy a 24 prípadov splanchnickej žilovej trombózy po zaočkovaní vakcínou Vaxzevria. Z týchto prípadov hlásených v databáze Európskej únie (EÚ) o bezpečnosti liekov bolo 18 smrteľných, vysvetlila predsedníčka výboru Sabine Strausová. Väčšina prípadov sa objavila u ľudí mladších ako 60 rokov a u žien. Výbor však nedospel k záveru, že „vek a pohlavie sú jasné rizikové faktory pre tieto veľmi zriedkavé vedľajšie účinky,“ doplnila Strausová, podľa ktorej na základe súčasných dát nemožno identifikovať špecifické rizikové faktory.

Strausová aj Cookeová zdôraznili, že je dôležité, aby ľudia dostávajúci vakcínu a zdravotníci vedeli o týchto rizikách a sledovali možné znaky alebo symptómy, ktoré sa obyčajne objavujú počas prvých dvoch týždňov po očkovaní.

Reklama

„EMA pracuje s národnými kompetentnými úradmi členských štátov EÚ a firmou, aby zabezpečila, že tieto riziká budú proaktívne komunikované zdravotníckym profesionálom,“ vyjadrila sa výkonná riaditeľka EMA.

EMA bude naďalej monitorovať všetky dostupné vedecké dôkazy o efektívnosti a bezpečnosti všetkých povolených vakcín proti ochoreniu COVID-19, pripomenula tiež Cookeová. Ako dodala, ak to bude nevyhnutné, agentúra vydá ďalšie odporúčania.

Možným vysvetlením vzniku krvných zrazenín a nízkej hladiny krvných doštičiek je imunitná reakcia, ktorá vedie k podobnej poruche, ako niekedy vzniká u pacientov liečených heparínom – heparínom indukovaná trombocytopénia, uvádza lieková agentúra vo vyhlásení na svojej webstránke. Výbor si vyžiadal nové štúdie a dodatky k už rozbehnutým výskumom, ktoré by poskytli viac informácií a pomohli tak podniknúť ďalšie potrebné kroky.

 

Dôležitá je rýchla špecializovaná liečba, upozorňuje výbor EMA

Dôležitá je rýchla špecializovaná liečba, upozorňuje výbor EMA. Pri skorej identifikácii príznakov krvných zrazenín a nízkeho počtu krvných doštičiek a ich liečbe môžu lekári pomôcť pacientom ku skorému zotaveniu a tiež vyhnúť sa zdravotným komplikáciám. Ak majú ľudia počas týždňov bezprostredne po očkovaní dýchavičnosť, bolesti hrudníka, opuch nôh, pretrvávajúcu bolesť v oblasti brucha, neurologické príznaky, ako napríklad pretrvávajúcu a ťažkú bolesť hlavy či rozmazané videnie, a drobné škvrny pod kožou mimo miesta vpichu injekcie, mali by okamžite vyhľadať lekársku pomoc, zdôrazňuje EMA.

Reklama

V prípade výskytu krvných zrazenín po očkovaní vakcínou Vaxzevria od AstraZeneca je nevyhnutná včasná špecializovaná diagnostika a liečba. Pri včasnej identifikácii príznakov zrazenín je možné liečiť ich a vyhnúť sa závažným zdravotným komplikáciám. Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v súvislosti so stanoviskom Výboru pre hodnotenie rizík liekov Európskej liekovej agentúry (EMA), podľa ktorého existuje možná súvislosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín s nízkymi hladinami krvných doštičiek a vakcínou od AstraZeneca.

Ako informovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková, štátny ústav monitoruje bezpečnostný profil vakcíny Vaxzevria a rešpektuje závery výboru EMA. ŠÚKL o záveroch informoval aj rezort zdravotníctva s cieľom otvoriť diskusiu o očkovacej stratégii na Slovensku. Ako však podotýka ŠÚKL, vzhľadom na to, že vakcína poskytuje vysoký stupeň ochrany pred ochorením COVID-19 a pred jeho závažným a fatálnym priebehom, a prípady takýchto nežiaducich účinkov sú veľmi zriedkavé, celkové prínosy vakcíny i naďalej prevyšujú jej riziká.

Medzi príznaky výskytu krvných zrazenín patrí dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, opuch dolných končatín, pretrvávajúca bolesť v oblasti brucha, neurologické príznaky ako pretrvávajúca a závažná bolesť hlavy, rozmazané videnie a drobné krvné škvrny vo veľkosti špendlíkovej hlavičky pod kožou mimo miesta vpichu. V prípade výskytu spomínaných príznakov je potrebné podľa ŠÚKL bezodkladne vyhľadať lekársku starostlivosť.

 

Zrazeniny boli pozorované v mozgu, brušnej dutine a tepnách a v niektorých prípadoch boli pozorované spolu s nízkym počtom krvných doštičiek alebo krvácaním

Zrazeniny boli pozorované v mozgu, brušnej dutine a tepnách a v niektorých prípadoch boli pozorované spolu s nízkym počtom krvných doštičiek alebo krvácaním. Väčšina prípadov sa vyskytla u žien do 60 rokov do dvoch týždňov po očkovaní, ale dnes nie je možné podľa ŠÚKL určiť rizikové faktory pre tieto zriedkavé nežiaduce účinky (vek, pohlavie alebo predchádzajúca anamnéza porúch zrážania krvi). Jedna z možných príčin vzniku krvných zrazenín je imunitná odpoveď, ktorá vedie k poruche podobnej tej, aká vzniká u pacientov liečených heparínom (HIT).

Reklama

Zriedkavé krvné zrazeniny s nízkym počtom krvných doštičiek možno klasifikovať ako veľmi zriedkavé vedľajšie účinky vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Na tlačovej konferencii o tom informovala výkonná riaditeľka EMA Emer Cookeová. Po analýze vakcíny tak rozhodol bezpečnostný výbor EMA. Ako informoval ŠÚKL, výbor si vyžiadal nové štúdie, ktoré by poskytli viac informácií o týchto zrazeninách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali