V zariadení Arcus zomrelo už 18 klientov, doterajší riaditeľ končí

V zariadení Arcus zomrelo už 18 klientov, doterajší riaditeľ končí

Košice 29. januára 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

V špecializovanom zariadení a zariadení pre seniorov Arcus v Košiciach v priebehu uplynulých 12 dní podľahlo ochoreniu COVID-19 už 18 klientov z celkového počtu 220. “Pozitívne testovaných je takmer polovica klientov a vyše jedna tretina zamestnancov, ktorých je 160,” informoval v piatok predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že situácia je naďalej mimoriadne vážna

ARCUS
Na snímke zľava predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, vedúci odboru sociálnych vecí Úradu KSK Vladimír Pauco a vedúci krízového riadenia v Špecializovanom zariadení a zariadení pre seniorov ARCUS v Košiciach Vojtech Hintoš

KSK prijíma v zariadení krízové opatrenia, ktorými chce zamedziť ďalším úmrtiam

Ako ďalej oznámil Trnka, s doterajším riaditeľom zariadenia Jurajom Briškárom došlo k dohode na ukončení pracovného pomeru k 31. januáru. Od 1. februára bude vedením Arcusu poverený riaditeľ krajského domova sociálnych služieb (DSS) Via Lux v košickej Barci Vojtech Hintoš.

Reklama

“V Arcuse za posledných 12 dní zomrelo viac klientov ako v našich zvyšných 12 zariadeniach sociálnych služieb počas celej pandémie. Je to veľmi smutný rekord, ktorý ma ľudsky mimoriadne mrzí. Pozostalým rodinám našich klientov vyjadrujem úprimnú sústrasť a chcem ich uistiť, že ako zriaďovateľ zariadenia urobíme všetko pre to, aby sme preverili okolnosti celého prípadu,” uviedol Trnka.

Súčasťou opatrení je doplnenie personálu, zabezpečenie novo registrovaných liekov či kyslíkových prístrojov.

Reklama

 

Prvé prípady ochorenia sa v Arcuse vyskytli 10. januára

K úmrtiam došlo od minulého týždňa. Ako sa koronavírus do zariadenia dostal, zatiaľ nie je známe, ani to, či ide o nejakú mutáciu.

Pre výpadok takmer polovice personálu v Arcuse z dôvodu nakazenia alebo práceneschopnosti podľa Hintoša vypomáhajú medici, pracovníci z ďalších krajských domovov sociálnych služieb či humanitárnej organizácie Adra.

“Požiadali sme Univerzitnú nemocnicu Louisa Pasteura, aby nám pomohla zabezpečiť čerstvo zaregistrovaný liek ivermektín, ktorý pomôže zmierniť príznaky ochorenia pacientom s najťažšími stavmi. Taktiež sme zabezpečili aj ďalšie potrebné lieky a kyslíkové prístroje pre klientov so sťaženým dýchaním. Aktuálne sa chystáme v zariadení aplikovať polymérovú dezinfekciu, ktorá zanecháva ochranný film na všetkých predmetoch v priestore a zabráni ďalšej kontaminácii miesta. Snažíme sa nastaviť aj komunikáciu s rodinnými príslušníkmi, aby mali informácie o zdravotnom stave svojich príbuzných. Čo najskôr chceme spustiť telefonickú linku, kde by tieto informácie získali,” povedal Hintoš.

Krízové riadenie sa podľa KSK urgentne snaží zabezpečiť osobné vyšetrenia klientov lekárom priamo v zariadení.

Reklama

O klientov sa starajú zdravotné sestry, zdravotní asistenti a opatrovatelia. Do nemocnice bolo doposiaľ prevezených päť klientov. Zakúpený kyslíkový prístroj podľa Trnku vo štvrtok (28. 1.) pomohol do príchodu záchranky zachrániť život jedného z klientov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali