V stredu večer sa začne židovský sviatok Chanuka – sviatok svetiel

V stredu večer sa začne židovský sviatok Chanuka – sviatok svetiel

Bratislava 26. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Chanuka je najveselší sviatok, sviatok radosti a rodinnej pohody, deti dostávajú darčeky, ľudia sa veselia

Známy židovský sviatok Chanuka – slávnosť svetiel sa v tomto roku začne už v stredu 27. novembra podvečer, keď v židovských komunitách na Slovensku i vo svete zapália prvú sviecu na svietniku menora. Chanuka potrvá 8 dní – do 5. decembra. Tento sviatok pripomína víťazné povstanie Makabejských nad despotickým sýrsko-gréckym kráľom Antiochusom Epifanesom IV. v roku 167 pred naším letopočtom a znovuzasvätenie židovského chrámu v Jeruzaleme pred vyše 2000 rokmi.

Reklama
Na snímke chanukový svietnik zapaľuje veľvyslanec Izraela v SR Alexander Ben – Zvi

Pri príležitosti tohto sviatku sa už tradične uskutoční na Rybnom námestí v Bratislave verejná slávnosť, počas ktorej zapália prvú sviecu Veľkej menory. Začne sa v stredu 27. novembra o 17.00 h. Predpokladá sa účasť veľvyslanca Izraela v SR, bratislavského rabína Barucha Myersa, zástupcov židovskej komunity, predsedu Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS), katolíckeho kňaza Antona Srholca a ďalších hostí.

V židovských komunitách si pri príležitosti tohto sviatku pripomínajú udalosť, keď víťazi v jeruzalemskom chráme znovu zapálili osemramenný svietnik – chanukiju. Deviate rameno je pomocník a slúži na upevnenie sviečky šámesa, od ktorej sa zapaľujú ostatné. V zničenom chráme vtedy dávno Makabejskí našli fľaštičku s olivovým olejom, ktorý by vystačil asi na jeden deň. Podľa tradície sa však stal zázrak a jednodňové množstvo oleja vydržalo svietiť celých osem dní – čas potrebný na výrobu nového posvätného oleja podľa predpísanej technológie. Na pamiatku týchto udalostí zapaľujú v židovských domácnostiach a synagógach počas ôsmich dní každý večer o jednu sviecu alebo lampu viac.

Reklama

Chanukové svetlo nielen osvetľuje noc, či obdobie bez Slnka, ale je aj symbolom nádeje v ťažkých časoch. Chanuka je najveselší sviatok, sviatok radosti a rodinnej pohody, deti dostávajú darčeky, ľudia sa veselia. K tradičným jedlám v židovských rodinách počas Chanuky patria zemiakové placky (levivot) a vyprážané šišky (sufganijot).

Podľa židovského kalendára, ktorý je lunárno-solárny, sviatok Chanuka sa začína 25. kisleva, čo je v občianskom kalendári väčšinou niektorý deň v decembri – buď začiatkom, uprostred alebo koncom decembra. Tento rok však pripadá už na 28. novembra, sláviť sa začína, ako všetky židovské sviatky v predvečer, teda 27. novembra.

Oficiálny časopis Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR (ÚZ ŽNO) Magid poukazuje na zaujímavú situáciu amerických Židov, keďže v USA sa prvýkrát od roku 1888 prvý deň Chanuky – 28. november 2013 prekryje s najvýznamnejším americkým sviatkom – Dňom vďakyvzdania. V tejto súvislosti je v USA veľká ponuka pohľadníc, rôznych darčekových predmetov a tričiek s motívom moriaka a zapálenej chanukije súčasne. Najbližšie sa takéto prekrytie zopakuje o 75.000 rokov, uvádza Magid.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali