V severnom Kosove zneli sirény, zvonili zvony a stavajú sa barikády. Raz už táto situácia skoro explodovala do vojny

V severnom Kosove zneli sirény, zvonili zvony a stavajú sa barikády. Raz už táto situácia skoro explodovala do vojny

Priština 31. júla 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Telegram)

 

Napätie medzi Srbskom a Kosovom sa vyostruje. V Srbmi obývaných severných regiónoch Slovenskom neuznaného Kosova znejú sirény, na diaľniciach sa stavajú barikády, informujú o tom srbské aj iné zahraničné médiá. Situácia je nejasná, prinášame vám preto zopár základných informácií

Srbské barikády na ceste vedúcej z Kosova k srbským hraniciam

Ako informuje Jerusalem Post, v Mitrovici na severe Kosova bolo v nedeľu popoludní počuť náletové sirény, pričom správy miestnych médií naznačovali, že v celej oblasti bolo vidieť veľké množstvo zásahových vozidiel.

Reklama

Pozadie incidentu je nejasné. Niektoré cesty v oblasti sú údajne zablokované.

Srbský prezident Aleksandar Vučić v nedeľu podľa televízie N1 uviedol, že Srbsko „nikdy nebolo v zložitejšej a komplikovanejšej situácii [pokiaľ ide o Kosovo] ako dnes.

Reklama

Nedávno sa vzťahy medzi Belehradom a iba niektorými štátmi uznanou republikou začali opäť vyhrocovať – Kosovčania sa rozhodli opäť prinútiť Srbov žijúcich v Kosove, aby si zmenili srbské pasy a čísla áut na kosovské.

Srbský prezident Vučić už skôr uviedol, že Kosovo o polnoci zablokuje vstup občanom s dokladmi vydanými Belehradom a začne sa aj akcia na preregistrovanie áut na čísla „Kosovskej republiky“.

Srbské barikády na ceste vedúcej z Kosova k srbským hraniciam

Vučić vyzval na mier a povedal, že v prípade agresívnych akcií proti Srbom v Kosove „vyhrá Srbsko“.

Média prinášajú informácie o strelnom zranení Srba v oblasti hraničného priechodu Yarinje. V tej istej oblasti, v meste Kosovská Mitrovica, sa zhromažďujú srbskí demonštranti. Ide o informácie nepotvrdené úradmi.

Uvádza sa tiež, že Srbsko sústreďuje svoju armádu k hraniciam Kosova, vrátane bojových lietadiel. Srbské ministerstvo obrany popiera, že jeho sily vstúpili na administratívnu hranicu s Kosovom a nedošlo k stretu s kosovskou políciou, a tvrdí, že kosovská vláda naďalej šíri falošné klebety.

Reklama

Prezident Vučić hovorí, že v noci 1. augusta má Kosovo v úmysle zaútočiť na srbskú enklávu žijúcu na severe Kosova. “Srbi už nebudú prenasledovaní, ak sa niekto odváži prenasledovať alebo zabíjať Srbov v Kosove, vyhráme,” vyhlásil prezident Srbska.

Srbský prezident tiež vyhlásil, že kosovská armáda plánuje o polnoci zaútočiť na severnú časť Srbska, uviedol Vučić. Dodal, že do Jarinje a Brnjaku už vyrazili oddiely albánskej polície.

Kosovská polícia v nedeľu večer oznámila, že uzavrela pre dopravu hraničné priechody Bernjak a Jarinje pre zátarasy na týchto cestách. Ostatné hraničné priechody podľa polície fungujú normálne. Polícia sa o sirénach nezmienila a neposkytla žiadne ďalšie podrobnosti.

Prichádzajú tiež informácie, že Kosovčania nepúšťajú autá do oblastí husto obývaných Srbmi.

 

Reklama

Článok pokračuje pod videom

Stanovisko polície

Kosovská polícia poskytla oficiálne informácie, že na niektorých miestach bolo počuť výstrely, pričom časť výstrelov mierila na policajné jednotky, no našťastie nedošlo k žiadnym zraneniam. Občania tiež poskytli informácie, že existujú prípady, keď sa občania dostali do konfliktu , pričom osoby, ktoré sú podozrivé z toho, že sú súčasťou organizácií blokujúcich ulice, spôsobili zranenia a materiálne škody na ich vozidlách.

Polícia v nedeľu večer tiež uviedla, že podľa doterajších oficiálnych informácií na niekoľkých rôznych miestach na severe Mitrovice v smere k dvom hraničným priechodom Jarinje a Bernjak, ktoré sú pre dopravu uzavreté, naďalej trvajú cestné blokády. Zatiaľ nie sú oficiálne informácie o prípadných zraneniach občanov alebo policajtov. Všetky médiá a občanov preto vyzvali, aby sa nestali obeťou falošných informácií, ktoré majú tendenciu destabilizovať situáciu a vyvolávať paniku.

Kosovská polícia pokračuje v spolupráci s policajnými jednotkami pri poskytovaní bezpečnosti všetkým občanom bez rozdielu, v záujme zachovania poriadku a verejnej bezpečnosti.

 

Aké je pozadie?

Nové pravidlá, ktoré budú platiť od 1. augusta pre občanov, ktorí chcú vstúpiť do Kosova so srbským občianskym preukazom, sú pre oficiálnu Prištinu „mierou reciprocity“ zatiaľ čo Belehrad ich nazýva  „peklom“, informujú tamojšie médiá.

Každému, kto má len občiansky preukaz vydaný Srbskou republikou, bude pri vstupe do Kosova vydaný „vstupný/výstupný doklad“, oznámila v piatok 29. júla kosovská vláda.

Rozhodnutie Prištiny navyše stanovuje, že všetci, ktorí jazdia na autách so srbskými poznávacími značkami v Kosove, by si ich mali vymeniť za kosovské.

Reklama

Rozhodnutie sa najviac dotkne vozidiel s poznávacou značkou Kosovska Mitrovica (KM), ktorých je na severe Kosova asi 10-tisíc, píše miestny portál KosSev.

Kosovský premiér Albin Kurti hovorí, že ide o zavedenie recipročných opatrení.

“To, čo začíname 1. augusta, Srbsko začalo realizovať pred 11 rokmi,” povedal v sobotu Kurti.

Mitrovica

Srbský prezident Aleksandar Vučić v prejave v nedeľu 31. júla vyjadril obavy, že by mohlo vzniknúť nové napätie.

„Mám strach z reakcie srbského ľudu, moja rada je, aby boli všetci pokojní. Prosím všetkých o mier,“ povedal Vučić.

Reklama

Vyzval občanov, ak chcú protestovať, aby tak urobili „pokojným“ spôsobom.

Oznámenia úradov v Prištine vyvolali tvrdé vyjadrenia srbskej vrchnosti, takže šéf srbskej diplomacie Nikola Selaković povedal, že Albánci v Kosove „pripravujú peklo“ a Srbi „sa dostávajú do mimoriadne extrémnej situácie, ktorá je mimoriadne nepohodlná a kulminuje každú hodinu“.

Ako uvádza Kossev, deň pred 1. augustom je sever rozdelenej Mitrovice polepený heslami „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“ – čo by sa dalo preložiť ako „Nekapitulujeme, srbský preukaz ďalej platí.

Keď sa kosovská vláda v septembri 2021 pokúsila zaviesť recipročné opatrenia pre srbských občanov vstupujúcich do Kosova, v severných väčšinových srbských obciach vypuklo napätie, protesty a blokády.

 

Reklama
Čo povedali Vučić a Kurti?

Počas hodinového prejavu prezident Srbska niekoľkokrát zopakoval, že „prosí všetky strany o mier“, pričom uviedol, že sa obáva reakcie Srbov zo severu Kosova.

“Čokoľvek sa (Albánci) snažia urobiť, len aby naši ľudia boli pokojní, zachovali si pokoj a ak sa začnú protesty, aby to urobili pokojne,” povedal Vučić.

Vučić tiež dodal, že napriek podpísaným dohodám úrady z Prištiny vnucujú Srbom veci, na ktoré nemajú právo.

Dodal, že kosovské úrady sa odvolávajú na Dohodu o slobode pohybu z roku 2011, kde sa v bode 3 uvádza, že obe krajiny si môžu vybrať, aké doklady budú občania tretích krajín používať na prekročenie administratívnej hranice.

„Z dohody je jednoznačne jasné, že zákaz sa nevzťahuje na Srbov zo severu Kosova a Metohije, ale na tých, ktorí sú v tranzite,“ povedal prezident Srbska.

K ŠPZetkam Vučić hovorí, že Srbsko akceptuje platnosť poznávacích značiek KS na základe dohody z rokov 2011 a 2016, ale že „Priština dnes chce povedať, že už žiadne tabuľky KS nie sú, pretože hovoria, že sú suverénnym štátom“ a “preto sú zrušené”.

Hovoria “môžete mať iba poznávacie značky RKS a my nemôžeme vám dovoliť značky KM,” vysvetlil Vučić rozhodnutie prištinských úradov.

Reklama

 

Ako sa vyjednávalo o slobode pohybu v Kosov

Belehrad a Priština podpísali dohodu o slobode pohybu ešte v roku 2011 v Bruseli, za sprostredkovania zo strany orgánov Európskej únie.

Táto dohoda ako prvá dohoda medzi oboma stranami umožnila dovtedy nerealizovateľný pohyb osôb a tovaru.

Dohoda počítala so zrušením poznávacích značiek miest zo severu Kosova, ako aj s preregistrovaním tých vozidiel na značky RKS alebo neutrálne KS, ktoré vydávajú kosovské inštitúcie.

Rovnako ako mnohé dohody medzi Belehradom a Prištinou, ani táto nebola realizovaná priamo na mieste – v štyroch obciach na severe Kosova, obývaných väčšinovým srbským obyvateľstvom, si vodiči ponechali poznávacie značky vydané Ministerstvom vnútra Srbska.

Srbsko akceptovalo neutrálne značky KS a vodiči so značkami „RKS“ ich museli nahradiť dočasnými na použitie v Srbsku a zaplatiť daň pri vstupe do Srbska.

Implementácia dohody bola obmedzená na päť rokov, preto sa v roku 2016 rozhodlo prelepiť časti tabuliek so symbolmi štátov bielymi nálepkami.

Reklama

Zatiaľ čo Srbsko začalo čoskoro uplatňovať systém nálepiek na kosovské poznávacie značky, Kosovo tak urobilo až o päť rokov neskôr – v septembri 2021.

S odvolaním sa na tie isté dohody sa kosovská vláda v septembri minulého roka rozhodla zakázať vstup a výstup z Kosova so srbskými poznávacími značkami.

To vyvolalo protesty a blokády v severných obciach.

Napätie opadlo, sprostredkovali to európski diplomati. Dohodnuté je dočasné riešenie – obe strany budú nálepkami prelepovať poznávacie značky so symbolmi štátov.

Vtedy bolo dohodnuté, že do šiestich mesiacov bude predložený návrh konečného riešenia.

Táto otázka bola znovu nastolená v apríli po sérii stretnutí pracovných skupín pre poznávacie značky, ktoré boli vytvorené za sprostredkovania EÚ.

Neexistovala však jasná dohoda, dokedy bude platiť nálepkový režim.

Reklama

V sobotu 30. júla zverejnil kosovský premiér Aljbin Kurti videoposolstvo v srbskom jazyku, v ktorom oznámil nové pravidlá.

„To, čo začíname 1. augusta, Srbsko začalo realizovať pred 11 rokmi,“ povedal Kurti.

Kurti je jedným z najhlasnejších zástancov princípu reciprocity, ktorý takýto prístup sľuboval aj vo februárovej predvolebnej kampani.

Kvôli skúšobným značkám vydaným občanom Kosova prištinské úrady už roky upozorňujú, že rovnakej požiadavke budú čeliť aj srbskí vodiči pri vstupe na územie Kosova.

„Vážení spoluobčania, keď hovoríme o práve a spravodlivosti, a teda o suverenite štátu, musíme hovoriť aj o reciprocite v zmysle používania občianskych preukazov na území štátu.

“A tentoraz vás žiadam o dôveru a vôľu ísť a dokončiť tento proces registrácie spoločne,” povedal Kurti po srbsky.

“Moja vláda, a teda všetci relevantní ministri, sú vám k dispozícii pre akékoľvek otázky a pochybnosti, ktoré by ste mohli mať k tejto téme,” dodal.

Reklama

Z oficiálneho Belehradu neboli srbskému obyvateľstvu v Kosove poskytnuté žiadne konkrétne rady a informácie týkajúce sa nových pravidiel na registrácii.

 

K situácii sa vyjadrilo aj Rusko ústami hovorkyne ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovovej

„Rozhodnutie „orgánov“ v Prištine začať od 1. augusta uplatňovať neprimerané diskriminačné „pravidlá“ o nútenej výmene osobných dokladov a evidenčných čísel miestnych Srbov je ďalším krokom k vyhnaniu srbského obyvateľstva z Kosova, vysídlenie kosovskosrbských inštitúcií, ktoré zabezpečujú ochranu práv srbských obyvateľov pred svojvôľou prištinských radikálov na čele s „premiérom“ A. Kurtim. Kosovskí lídri vedia, že Srbi nezostanú ľahostajní, pokiaľ ide o priamy útok na ich slobody, a zámerne eskalujú napätie, aby spustili vojenský scenár. Hlavným terčom útoku je samozrejme aj Belehrad, ktorý chce Západ dodatočne „neutralizovať“ rukami kosovských Albáncov.

Vyzývame Prištinu a za ňou stojace USA a EÚ, aby zastavili provokácie a rešpektovali práva Srbov v Kosove.

Takýto vývoj udalostí je ďalším dôkazom zlyhania sprostredkovateľskej misie Európskej únie. Aj toto je príklad toho, aké miesto bolo v Európskej únii pripravené pre Belehrad, keď Brusel Belehradu de facto ponúkol, aby sa zmieril s nedostatkom práv svojich krajanov.

 

Denacifikujeme Balkán, znie z Belehradu

Politik z vládnej Srbskej pokrokovej strany Vladimir Đukanović na Twitteri napísal, že Srbsko bude zrejme nútené vykonať „denacifikáciu Balkánu“.

Reklama

„Všetko mi hovorí, že Srbsko bude prinútené začať denacifikáciu Balkánu. Rád by som sa mýlil,“ tweetoval Đukanović.

 

Reklama
Ako je to s právnym statusom Kosova

Štrnásť rokov po vyhlásení nezávislosti Kosovo uznalo asi 100 krajín. Presné číslo však nie je známe.

Priština uvádza číslo 117 krajín a v Belehrade hovoria, že ich je oveľa menej.

Medzi krajiny Európskej únie, ktoré neuznali Kosovo, patria Španielsko, Slovensko, Cyprus, Grécko a Rumunsko, a ak ide o svetové veľmoci, sú to Rusko, Čína, Brazília a India.

Od roku 2008 sa Kosovo stalo členom niekoľkých medzinárodných organizácií, ako sú MMF, Svetová banka a FIFA, ale nie Organizácia Spojených národov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali