V Levoči odteraz pomáha nákupný asistent. BILLA chce v regiónoch uľahčiť nákup ľuďom so zrakovým postihnutím

V Levoči odteraz pomáha nákupný asistent. BILLA chce v regiónoch uľahčiť nákup ľuďom so zrakovým postihnutím

Levoča 31. októbra 2017 (HSP/Foto:Martin Kolba)

 

V rámci postupného celoplošného rozširovania služby „Nákupný asistent“ sa obchodný reťazec BILLA zameral aj na Levoču, keďže ide o mesto so silnou komunitou nevidiacich a slabozrakých. Minulý týždeň prebehlo školenie pre zamestnancov, ako byť viac nápomocný nevidiacim pri nákupe, ale  zároveň si mohli aj samotní zákazníci predajne vyskúšať, aké je to byť nevidiacim.

V Levoči odteraz pomáha nákupný asistent

Už v januári tohto roku predstavila BILLA svoj vlastný a na Slovensku ojedinelý projekt „Nákupný asistent“. Ide o systém konkrétnych opatrení s cieľom uľahčiť zákazníkom so zrakovým postihnutím nákup v potravinách. Takáto služba doposiaľ na Slovensku chýbala, na čo upozorňuje aj Ivana Potočňáková, manažérka pre fundraising z ÚNSS: „Možnosť pohodlného a bezstresového nákupu nie je pre ľudí so zrakovým postihnutím vôbec samozrejmosť. O to viac sme v Únii privítali nápad, ktorý nám predložili zástupcovia z Billy – myšlienku na asistované nákupy, keď zamestnanec Billy bude nápomocný nevidiacemu alebo slabozrakému zákazníkovi, a to od jeho vstupu do predajne, cez výber potravín a orientáciu medzi regálmi, až po balenie nákupu pri pokladni a vyprevadenie na ulicu. Pri realizácii sme úzko spolupracovali aj s ľuďmi so zrakovým postihnutím, aby hotový projekt čo najvernejšie odrážal ich potreby.“ Služba „Nákupný asistent“ bola spustená najskôr na troch vybraných prevádzkach v Bratislave, no víziou projektu bolo posunúť ho aj do regionóv, kde je komunita nevidiacich a slabozrakých silnejšia. Okrem školenia si mohli aj samotní zamestnanci v levočskej predajni vyskúšať pomocou špeciálnych okuliarov, aké je to nakupovať v úplnej tme iba so sprievodom kolegu.

Reklama
V Levoči odteraz pomáha nákupný asistent

„Pre zákazníkov sme spolu so zamestnancami BILLA pripavili štyri stanovištia – hmatové pexeso, prechod s bielou paličkou, Pichtov stroj na ovládanie Braillovho písma a identifikáciu potravín poďla hmatu. Sme radi, že sa okoloidúci zastavovali a zapojili sa v takom hojnom počte. Vidíme, že im problémy nevidiacich nie sú ľahostajné a majú snahu to zmeniť,“ vyzdvihuje ideu asistovaných nákupov Dominika Horňáková, programová koordinátorka Nadácie Pontis.

„Uvedomili sme si, že iba ochota pomôcť nestačí. Pri dolaďovaní služby sme konzultovali postup priamo s ľuďmi z ÚNSS. Po spustení projektu v Bratislave sme videli, že má zmysel posunúť ho aj do regiónov, keďže zákazníci pozitívne ocenili tento nápad a reakcie boli nad očakávanie. Sme radi, že z dobrého nápadu sa stal zmysluplný a najmä realizovateľný spôsob, ako prispieť k nákupnému komfortu ľudí so zrakovým postihnutím. Veríme, že navnadíme aj ďalších ľudí k pomoci druhým a práve Levočou sme to chceli odštartovať.   Odozva, ktorá prišla od zákazníkov, bola skvelá a ďakujeme týmto aj tímu BILLA v Levoči, že sa nadchli a podporili tento nápad,“  hovorí Denisa Pernicová, marketingová riaditeľka BILLA Slovensko.

Reklama

„Aktuálne pracujem ako dobrovoľník v Liptovskom Mikuláši, no som vyučený masér. Vzhľadom  na to, že som nevidiaci, je ťažšie pracovať sám bez dohľadu. Nepociťujem to ako hendikep, ale žiaľ, neviem si niektoré veci spraviť sám, ako by som chcel. Som veľmi rád, že Levoča prijala tento nápad, keďže chodievam do obchodu často a niekedy je náročné odchytiť predavača, ktorý by mi pomohol. Nákupny asistent tak uľahčí nákup nielen mne osobne, ale aj iným zrakovo postihnutým. Ďakujem, že BILLA myslí aj na nás,“ reaguje na koncept projektu „Nákupný asistent“ Pavol Kerka, ktorý prišiel o zrak pri vážnej autonehode.

Edukačný komix

Súčasťou rozšírenia služby „Nákupný asistent“ je dôsledná edukácia zamestnancov Billy. K inštruktážnemu videu s ukážkou asistovaného nákupu pribudli i náučné plagáty, ktoré sú precízne, komixovo ilustrované tak, aby slúžili ako návod, ako správne pomôcť pri nákupe nevidiacemu. „Plagáty nám umožnia šíriť myšlienku projektu nielen medzi našich zamestnancov, ale i zákazníkov, čím docielime lepšie povedomie o danej problematike,“ dopĺňa Pernicová a dodáva, že v rámci postupného celoplošného rozširovania projektu je už naplánované ďalšie školenie v Ružomberku 30.11.2017.

Redakciu informovala Jana Trellova.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali