Ušpiz: Izrael nemieni zasahovať do vojny v Sýrii

Ušpiz: Izrael nemieni zasahovať do vojny v Sýrii

Bratislava 18. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Halit Onur Sandal)

 

Izrael síce zasahovať do konfliktu v Sýrii nebude, no napriek tomu poskytuje krajine humanitárnu pomoc zriadením poľnej nemocnice neďaleko hraníc

Izrael nemá v pláne vstupovať do občianskej vojny v Sýrii, uviedol pre TASR politický riaditeľ izraelského ministerstva zahraničných vecí Alon Ušpiz. V rozhovore priblížil postoje izraelskej vlády voči vojnou zmietanej Sýrii, Iránu a k izraelsko-palestínskemu konfliktu.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Izrael síce nemieni zasahovať do priebehu sýrskej občianskej vojny, avšak podľa Ušpiza je “morálnou povinnosťou každej krajiny poskytnúť humanitárnu pomoc”. Izrael preto zriadil neďaleko svojich severných hraníc poľnú nemocnicu, kde doteraz ošetrili asi 2000 ľudí.

Židovský štát zároveň verejne stanovil tri “červené čiary” pre opačnú stranu. “Po prvé, nebudeme tolerovať útoky voči Izraelu zo Sýrie. Po druhé, nebudeme tolerovať významné transfery zbraní do rúk teroristických organizácií. A po tretie, je pre nás neprijateľné, aby sa Golanské výšiny stali platformou pre Irán a Hizballáh,” zdôraznil Ušpiz.

Reklama

Pred týždňom oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, že izraelské sily na sýrskom území podnikli niekoľko desiatok leteckých útokov na konvoje so zbraňami určenými pre militantné hnutie Hizballáh. Táto skupina bojuje v Sýrii po boku vládnych jednotiek proti Islamskému štátu a Frontu an-Nusra, čo je sýrska odnož al-Káidy. Ušpiz odmietol názor, že Izrael týmto fakticky pomohol Islamskému štátu a Frontu an-Nusra.

“To, že Hizballáh bojuje proti týmto dvom organizáciám, ešte neznamená, že v Sýrii koná dobro. Naopak, je spoluzodpovedný za tamojšiu humanitárnu tragédiu,” povedal Užpiz a zdôraznil, že táto organizácia má naďalej na muške aj Izrael.

“Je to najväčšia a najsofistikovanejšia teroristická organizácia na svete. Na Izrael má namierených viac než 100.000 rakiet,” uviedol a dodal, že sa viackrát pokúsila zabiť Izraelčanov, a to aj na pôde EÚ.

Bývalý izraelský veľvyslanec v USA a v súčasnosti člen Knesetu za koaličnú stranu Kulanu Michael Oren sa nedávno vyjadril, že ak by si mal Izrael v Sýrii vybrať medzi Islamským štátom (IS) a prezidentom Bašárom Asadom, bolo by lepšie zvoliť si IS. Podľa neho má IS k dispozícii iba autá s guľometmi, kým Asad má za sebou Hizballáh, jeho raketový arzenál a iránsky jadrový program. Ušpiz si však nemyslí, že by si mal Izrael v Sýrii vyberať. “Je to občianska vojna v cudzej krajine. Sami si musia vyriešiť svoje problémy,” podotkol. Zároveň podľa neho ale netreba zabúdať, že Asad je zodpovedný za stovky tisíc mŕtvych v konflikte a má výrazný podiel na súčasnej migračnej kríze.

V súvislosti s Iránom pripomenul, že Izraelu nikdy nešlo o zmenu režimu v tejto krajine – iba o zmenu jeho politiky, ktorá má dopady aj na Izrael. Irán podľa neho vytvára štyri okruhy problémov: vyvíja jadrový program, podporuje terorizmus, podieľa sa na väčšine konfliktov na Blízkom východe a dopúšťa sa “hrozných zločinov” proti ľudským právam. “I keď dnešný režim prezidenta Hasana Rúháního má usmievavý imidž, popravil viac ľudí než režim Mahmúda Ahmadínežáda. Sú to stovky osôb,” uviedol Ušpiz.

Reklama

Na otázku, či Irán v skutočnosti iba neblufuje a naozaj sa snaží získať jadrovú zbraň, Ušpiz povedal, že určite nejde o žiadne psychologické triky – a všimol si to nielen Izrael, ale aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

Okolo izraelsko-palestínskeho konfliktu nedávno vyvolal rozruch kandidát na prezidentskú nomináciu americkej Demokratickej strany Bernie Sanders. Tento prvý Žid v dejinách USA, ktorý vyhral primárky jednej z dvoch hlavných strán, vyhlásil, že USA by mali zaujať “vyváženejší postoj” k blízkovýchodnému konfliktu a brať do úvahy nielen potreby Izraela, ale aj Palestínčanov. Ušpiz však v tejto súvislosti neprikladá veľký význam faktu, že Sanders je Židom: “Americkí politici, bez ohľadu na svoje náboženstvo, sú v konečnom dôsledku predovšetkým americkými patriotmi.” Podľa neho treba Sandersovým vyhláseniam rozumieť skôr v kontexte americkej politiky než interpretovať ich vo svetle jeho náboženského vyznania.

Po stroskotaní amerického plánu na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu pred dvoma rokmi sa mierový proces ocitol v slepej uličke. Izraelská vláda je však podľa Ušpiza odhodlaná kedykoľvek pokračovať v procese, ktorého výsledkom by boli dva štáty. “Náš premiér to vyhlásil viackrát: stačí zdvihnúť telefón a dohodnúť stretnutie. Sme pripravení na priame bilaterálne rokovania bez predchádzajúceho kladenia akýchkoľvek podmienok,” povedal Ušpiz.

“Sme pripravení rokovať o čomkoľvek, aj o osadách,” zdôraznil predstaviteľ izraelského ministerstva zahraničných vecí. Avšak v súčasnosti podľa neho nemožno ignorovať pokračujúce násilnosti zo strany Palestínčanov, ktoré podporuje aj samotná Palestínska samospráva – v oficiálnych vyhláseniach, novinách, televízii či školských učebniciach.

“Samotný Abú Mázin (prezývka šéfa Palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása – pozn. red.) vyhlásil: ‘Každá kvapka krvi preliata v Jeruzaleme je svätou krvou’,” pripomenul Ušpiz a dodal, že Palestínčania pomenúvajú ulice po bombových atentátnikoch.

Reklama

“Predovšetkým sme (Abbása) žiadali, aby odsúdil terorizmus – čo on odmietol. Ak by sa to stalo raz, môže to byť náhoda, ak sa to stane dvakrát, už je to viac než náhoda, no ak sa to deje opakovane celé mesiace, podľa mňa je to jasné. Svojím mlčaním násilie podporuje,” domnieva sa politický riaditeľ izraelského ministerstva zahraničných vecí.

Sýrska opozícia sa rozhodla odložiť účasť na mierových rozhovoroch v Ženeve

V súvislosti s riešením krízy v Sýrii dnes opozícia prostredníctvom svojho vyjednávacieho orgánu Najvyššieho rokovacieho výboru oznámila, že sa “rozhodla odložiť” mierové rozhovory, ktoré sa v stredu 13. apríla začali v Ženeve. Oznámil to dnes hovorca výboru Ahmad Ramadán.

HNC dospel k názoru, že pokračovanie nepriamych mierových rokovaní aj napriek nedostatočnému pokroku v humanitárnych záležitostiach a pribúdajúcim prípadom porušovania prímeria “len zhoršuje utrpenie nášho ľudu”, vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA Ramadán.

HNC vyjadril obvinenia, že v prepúšťaní väzňov vládou nenastal žiaden pokrok a “vláda nereaguje ani na rozhodnutia prijaté medzinárodným spoločenstvom”.

Vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura následne oznámil, že v sprostredkovaní mierových rozhovorov bude v Ženeve pokračovať napriek tomu, že sýrska opozícia oznámila odklad svojej účasti na nich.

De Mistura zdôraznil, že opoziční delegáti ho informovali, že v Ženeve zostanú, hoci pozastavujú účasť na oficiálnych stretnutiach v priestoroch OSN. “Pre nich je to jeden spôsob, ako ukázať nespokojnosť a obavy” z porušovania prímeria a z problémov okolo humanitárnych dodávok, vysvetlil vyslanec OSN.

De Mistura vyjadril nádej, že opozícia bude pokračovať v odborných diskusiách s jeho skupinou. Dodal, že v piatok 22. apríla plánuje zhodnotiť vývoj celej situácie a rozhodnúť o ďalšom rozvrhu nepriamych mierových rozhovorov.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

13:36

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu spotrebiteľských cien, ako sa očakávalo, “je súčasťou hry”. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks v rozhovore vo Washingtone, kde sa zúčastňuje jarného zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

13:35

Ceny zlata v piatok ráno prudko vzrástli a priblížili sa k rekordným maximám po správach o izraelských útokoch na Irán, ktoré zvýšili dopyt po tzv. bezpečných investíciách. Spotová cena zlata sa v piatok ráno nakrátko vyšplhala až na 2417,79 USD (2264,06 eura) za uncu (31,1 gramu). Júnový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex stúpol 2433 USD za uncu.

13:32

Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred “katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo” v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou.

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali