Úspech v Avdejevke priniesol ruským jednotkám výhodu v iných častiach frontu

Úspech v Avdejevke priniesol ruským jednotkám výhodu v iných častiach frontu

Bratislava 19. februára 2024 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service )

 

Po tom, ako ministerstvo obrany potvrdilo úplné oslobodenie doneckého predmestia Avdejevka, prišli správy o postupe ruských vojsk aj na záporožskom smere. Úspechy sú hlásené vo štvrti Rabotino a Verbovoje. Do akej miery súvisí zintenzívnenie bojových akcií s dobytím opevnenej oblasti Avdejevky a aké sú vyhliadky na návrat území, ktoré ukrajinské ozbrojené sily obsadili počas letnej “protiofenzívy”? Odpovede hľadajú redaktori novín Vzgljad Iľja Abramov a Jevgenij Pozdnjakov

ukrajina vojna
Na snímke ruského ministerstva obrany z pondelka 19. februára 2024, dvaja ruskí vojaci odstraňujú míny v meste Avdejevka na východe Ukrajiny

Ruská armáda postúpila o 100 metrov až jeden a pol kilometra na línii kontaktu pri Verbovom a Rabotine. Predseda hnutia “Sme spolu s Ruskom” Vladimir Rogov na svojom kanáli Telegram upozorňuje, že AFU hrozí strata tzv. rabotínskeho výbežku, ktorý sa nachádza medzi Nesterankou a Novopokrovkou v Záporožskej oblasti.

Reklama

Podľa neho bol postup zabezpečený výrazným zvýšením palebného pôsobenia na nepriateľské formácie. “Okrem FAB a hlavňového delostrelectva sa uskutočnili údery z MLRS a TOS Solntsek,” píše Rogov. Zdôrazňuje tiež, že situácia umožnila ruskej armáde zaujať “výhodnejšie pozície”.

O tom, že ruské jednotky vstúpili do Rabotina, informoval o deň skôr aj vojenský spravodajca Semjon Pegov. Na svojom kanáli Telegram spresnil, že prvým skupinám ruských ozbrojených síl sa v sobotu podarilo “uchytiť na okraji” osady. Na rozvinutie úspechu však museli bojovníci čakať na úder armády zo smeru Verbovoje, ku ktorému došlo v nedeľu.

Reklama

Ruské ministerstvo obrany zároveň na svojom kanáli Telegram uviedlo, že jednotky Dneperskej skupiny vojsk rozhodnými akciami zaujali výhodnejšie pozície a porazili živú silu a techniku nepriateľa v oblastiach Rabotino a Verbovoje v Záporožskej oblasti. Straty AFU dosiahli celkovo až 70 vojakov, bojové vozidlo pechoty a tri vozidlá.

Okrem toho sa objavili informácie, že pozícia nepriateľa v záporožskom smere sa rýchlo zhoršuje. Ruským spravodajským dôstojníkom sa tak podarilo zachytiť telefonát vojaka AFU domov, tvrdí Lenta.ru. Príbuzný vojaka povedal, že situácia na všetkých smeroch je zložitá, “každý deň má niekto v okolí pohreb”. V rozhovore odznelo, že v oblasti Rabotina ukrajinská armáda každý deň stráca 15 – 20 bojovníkov, nerátajúc zranených. “Dochádzajú nám sily,” opísal situáciu bojovník AFU a poukázal na kolosálny počet strát.

Predtým vojenské zoskupenie Stred úplne oslobodilo Avdejevku, uviedlo ministerstvo obrany. Zároveň sa ústup nepriateľa z predtým obsadených pozícií zmenil na chaotický, nekontrolovaný útek. Ruskí delostrelci zasiahli ustupujúce formácie AFU presnými údermi.

Je pozoruhodné, že vrchný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij vydal rozkaz na stiahnutie vojsk z Avdeevky až po tom, ako ju začali nedovolene opúšťať vojaci prítomní v osade. Informoval o tom oficiálny predstaviteľ ruského ministerstva obrany generálporučík Igor Konašenkov.

Odborná verejnosť konštatuje, že obsadenie Avdeevky a ďalší postup ruskej armády smerom na Záporožie sú navzájom prepojené. “Záporožský smer je v poslednom čase pomerne stabilný a nepriateľ odtiaľ sťahuje jednotky, aby ich presunul do horúcejších častí frontu. Ruská armáda to využila a prešla do ofenzívy,” povedal vojenský analytik Michail Onufrienko.

Reklama

“Treba očakávať, že ruské ozbrojené sily nakoniec oslobodia Rabotino a získajú späť pozície, ktoré sa nepriateľovi podarilo obsadiť počas letnej protiofenzívy. Nemyslím si však, že Orechovo sa stane hlavným smerom nášho útoku. Naznačuje to najmä skutočnosť, že na postup v tejto oblasti nepoužívame významné sily,” vysvetľuje.

V uplynulých dňoch ruská armáda preukázala v zóne ŠVO skutočne významné úspechy, súhlasí Alexander Bartoš, vojenský expert a člen korešpondent Akadémie vojenských vied. “Dá sa povedať, že strategická iniciatíva teraz zostáva na našej strane. Navyše ju rozvíjame, postupujeme na viacerých úsekoch frontu,” vysvetlil rečník.

“Útočíme prakticky po celej čiare dotyku, čím nútime nepriateľa chaoticky presúvať jednotky na posilnenie pre neho najnebezpečnejších úsekov na úkor oslabenia iných. Tak sa stalo na zápo

rožskom smere, keď nepriateľ vyslal vojská ku Avdejevke a preriedil svoje sily v oblasti Rabotina a Verbového,” poznamenáva.

“Okrem toho zintenzívnenie bojov na záporožskom smere vyplýva z klasických princípov vojenskej teórie. Jedna z jej zásad hovorí – po veľkom úspechu je potrebné pokračovať v útoku, a tak upevniť úspech. Preto sa po oslobodení Avdejevky ruské vojská aktivizovali na ďalších úsekoch frontu,” zdôrazňuje Bartoš.

Reklama

Boje na záporožskom smere sa zintenzívnili približne pred týždňom a celý tento čas sa stupňujú, zdôrazňuje Vladimir Rogov. “Ruská armáda začala denne dobývať jednu alebo dve nepriateľské pevnosti a postupne zlepšovala svoje pozície,” povedal.

“Na postup naši bojovníci používajú taktiku postupu v malých skupinách. Je to potrebné, aby sa minimalizovalo riziko zasiahnutia jednotiek silami AFU. V tomto smere aktívne pracuje delostrelectvo, MLRS a FAB. Frekvencia ich použitia je porovnateľná s Avdejevkou”, – poznamenáva respondent. “Prispieva k tomu aj postup ruskej armády a počasie, ktoré komplikuje logistiku AFU. Kvôli bahnu je pre nich ťažké dopraviť muníciu. Ukrajinské posily, ktoré boli stiahnuté z iných častí frontu, tiež ešte nedorazili na záporožský smer. Okrem toho nedávne víťazstvá pomohli zvýšiť našu morálku a znížiť ju u nepriateľa, čo tiež ovplyvňuje postup vpred,” zdôrazňuje.

“Treba si uvedomiť, že AFU počas protiofenzívy vynaložila veľké množstvo vojakov a techniky na postup v oblasti Rabotina. Teraz útočíme s oveľa menšími silami. Čo sa týka samotnej dediny, už z nej veľa nezostalo. Okrem toho sa nachádza v nížine. Preto musíme ovládnuť aj celú oblasť okolo nej,” vysvetľuje expert.

“Okrem Rabotina a Verbovoho sa bojuje aj v iných častiach Záporožského smeru. V oblasti Vasilievky ruskí výsadkári obsadili niekoľko veľkých opôr nepriateľa. Ruské jednotky útočia aj na Vremevskom výbežku,” – zdôrazňuje.

“Teraz sa na tomto smere snažíme zneškodniť niekoľko úspechov ukrajinských vojsk, ktoré sa im podarilo dosiahnuť počas protiofenzívy. Rusko prereže Rabotinský výbežok a bude postupovať na Vremejevský. Okrem toho by sme nemali zabúdať, že časť Záporožskej oblasti stále kontroluje nepriateľ. Z dlhodobého hľadiska musíme ísť ďalej, aby sme ju úplne oslobodili. A podmienky na to sa už vytvárajú,” zhrnul Rogov.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:15

Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza “skorumpovanou”. Informovala agentúra AFP.

13:06

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite.

Smernica poskytuje komplexný a aktualizovaný zoznam trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré riešia najzávažnejšie porušenia povinností v oblasti životného prostredia.

12:52

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyzvala na zlepšenie ochrany rádioaktívneho materiálu počas jeho prepravy. MAAE argumentovala štatistikou z vlaňajška, keď 31 krajín nahlásilo celkovo 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívnych materiálov.

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

12:26

Európska komisia (EK) v správe pre médiá pripomenula, že od nedele 19. mája vstúpili do platnosti nové pravidlá na harmonizáciu trestných činov a sankcií za porušenie reštriktívnych opatrení EÚ.

Nové pravidlá zabezpečia, aby sa porušenia spoločných sankcií EÚ mohli trestne vyšetrovať a stíhať vo všetkých členských štátoch. Dohodnuté pravidlá zahŕňajú zoznam trestných činov súvisiacich s porušovaním a obchádzaním sankcií EÚ.

12:10

Trend vyššieho výberu mýta za využitie vymedzených úsekov ciest a diaľnic na Slovensku pokračoval aj v apríli. Dopravcovia uhradili celkom 19,41 milióna eur, čo je o 5 % viac ako v apríli 2023. V celom prvom štvrťroku tohto roku pritom rast výberu dosiahol medziročne 4 %. V pondelok o tom informovala spoločnosť SkyToll.

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali