USA sa nedarí ovplyvniť Vietnam aby zaujal protičínske postoje

USA sa nedarí ovplyvniť Vietnam aby zaujal protičínske postoje

Peking 2. februára 2018 (HSP/Global Times/Foto:TASR/AP-Eugene Hoshiko)

 

Čínsky portál Global Times venuje svoju pozornosť snahám USA zvýšiť svoj vplyv vo Vietname a presvedčiť vietnamské elity, aby zaujali k Číne odmerané stanovisko.

Ilustračné foto

Od návštevy Jamesa Mattisa vo Vietname, ktorá sa uskutočnila pred niekoľkými dňami sa v amerických médiách objavovali informácie, podľa ktorých prichádza k určitému otepľovaniu vzťahov medzi Vietnamom a USA, tieto vzťahy boli značne napäté od skončenia vietnamskej vojny.

Reklama

Na rozdiel od USA, médiá vo Vietname nemali natoľko ústretový postoj a príliš nezdôrazňovali význam návštevy Jamesa Mattisa vo Vietname. Rany, ktoré zanechala vietnamská vojna sú ešte stále príliš živé.

Ešte v máji 2017 zavítal do USA na návštevu vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc, Vietnamci a Američania dohadovali možnosti návštevy amerického prezidenta vo Vietname, táto téma sa preberala aj počas stretnutia vietnamského ministra obrany Ngo Xuan Licha a ministra obrany USA Jamesa Mattisa vo Washingtone v auguste 2017. Pred niekoľkými dňami Vietnamci i Američania avizovanú návštevu prezidenta Trumpa vo Vietname potvrdili.

Reklama

Americké médiá si zámerne vybrali načasovanie, aby túto skutočnosť zviditeľnili. Návšteva amerického prezidenta vo Vietname sa potvrdila približne rok po nastúpení Donalda Trumpa do funkcie amerického prezidenta. Názory na pôsobenie amerického prezidenta v úrade sú chladné, turné amerického ministra Obrany Jamesa Mattisa v juhovýchodnej Ázii prináša čerstvý závan do americkej politiky v juhovýchodnej Ázii. Indicko-tichomorská vízia a stratégia, ktorú sa však Trump snažil presadiť počas stretnutia lídrov APEC v Da Nangu v novembri 2017 ostáva dôležitou americkou strategickou výziou.

Vietnamci však majú svoje skúsenosti s Američanmi a ich rétorikou. Príliš od USA neočakávajú a chápu, že Američania ich vnímajú ako pešiaka v americkej ázijsko-tichomorskej stratégii, namierenej proti Číne a Rusku.

Jamesa Mattisa prijali vo Vietname na patričnej úrovni, stretol sa v bilaterálnych rozhovoroch s vietnamskýcm ministrom obrany Ngo Xuan Lichom či Generálnym tajomníkom Komunistickej strany Vietnamu Nguyen Phu Trongom a vietnamským prezidentom Tran Dai Quangom. Chladnosť a určitá ľahostajnosť vietnamských médii k návšteve Jamesa Mattisa však ukazuje, že Vietnamci vnímajú návštevu amerického ministra symbolicky a neprikladajú jeho návšteve väčší význam.

V posledných rokoch sa bilaterálna spolupráca medzi USA a Vietnamom uskutočňovala v znamení riešenia pretrvávajúcich problémov z vietnamskej vojny. Išlo najmä o vyhľadávanie pozostatkov tiel vojnových obetí, či odstraňovanie bojovej otravnej látky Agent Orange, ktorou Američania ničili životné prostredie Vietnamu a spôsobili otravu desaťtisícom ľudí.

V roku 2016 sa uskutočnil 12. národný kongres Komunistickej strany Vietnamu. Vedenia krajiny prijalo flexibilnejší prístup pri riešení problémov, vzťahy s Čínou sa podstatne zlepšili. Vietnam a Čína riešia existujúce problémy súvisiace s územnými nárokmi Číny v Juhočínskom mori. Objavuje sa čoraz viac pozitívnych impulzov vo vzájomných čínsko-vietnamských vzťahoch, čo prináša so sebou rast ekonomického potenciálu Vietnamu.

Reklama

Zbližovanie Číny a Vietnamu kladie výzvu pred USA, pre ktoré znamená spolupráca oboch krajín oslabovanie amerických pozícií v regióne. Napriek americkým snahám sa Vietnam pridržiava vojenskej nezávislosti a snaží sa udržať si neutrálne postavenie. Vietnamci odmietli rôzne vojenské aliancie i cudzie základne na vietnamskej pôde, pretože nechcú ani to, aby sa ich základne využívali v aktivitách proti tretím krajinám. Vietnam otvorenie odmietol americké predstavy, no Američania neustále vo Vietname udržujú “pahrebu prípadnej farebnej revolúcie”. Vietnam je však v strehu, odmieta sa stať vazalom USA a takisto sa nezapája do amerických protičínsky orientovaných aktivít.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali