US Open: Djokovič trafil rozhodkyňu a skončil: “Veľmi ma to mrzí”

US Open: Djokovič trafil rozhodkyňu a skončil: “Veľmi ma to mrzí”

New York 7. septembra 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Seth Wenig)

 

Srbského tenistu Novaka Djokoviča diskvalifikovali z grandslamového turnaja US Open za napálenie loptičky do krku čiarovej rozhodkyne. K incidentu prišlo v osemfinálovom stretnutí mužskej dvojhry proti Španielovi Pablovi Carrenovi-Bustovi za stavu 5:6 v prvom sete

Novak Djokovič
Srbský tenista Novak Djokovič kontroluje čiarovú rozhodkyňu v osemifinále dvojhry proti Španielovi Pablovi Carrenovi-Bustovi na grandslamovom tenisovom turnaji US Open v New Yorku

Príde o všetky body za postup do osemfinále i o prémie

Djokovič bol nasadená jednotka a v tomto roku ešte neokúsil trpkosť prehry. Na základe rozhodnutia organizátorov Srb príde o všetky body za postup do osemfinále i o prémie, ktoré zarobil na turnaji.

Reklama

Djokovič mal za stavu 5:4 k dispozícii tri setbaly, Carreno Busta ich však odvrátil, vyrovnal na 5:5 a v ďalšom geme zobral Srbovi servis. Favorit v návale frustrácie následne odpálil loptičku, nechtiac trafil čiarovú rozhodkyňu do krku a tá spadla na zem. Navyše Djokovič po druhý raz v priebehu niekoľkých minút napálil loptičku tam, kde sa nesmie, a hoci v druhom prípade to nebolo silné, len nešťastné, empajrový rozhodca po konzultácii so supervízorom rozhodol o jeho diskvalifikácii.

“Rozhodca vylúčil Novak Djokoviča na základe pravidiel US Open za nebezpečné a bezohľadné odpálenie loptičky z kurtu. Keďže ho diskvalifikovali, príde o všetky body do renkingu aj prémie, navyše dostane pokutu zodpovedajúcu závažnosti previnenia,” uviedol v komuniké organizátor turnaja Tenisová asociácia Spojených štátov (USTA).

Reklama

 

Djokovič zverejnil na sociálnych sieťach stanovisko

Srb sa po zápase nevyjadril pre akreditované médiá, neskôr však zverejnil na sociálnych sieťach stanovisko, v ktorom sa ospravedlnil:

“Z tejto situácie som sklamaný. Našťastie je rozhodkyňa v poriadku a už sa cíti lepšie. Veľmi ma mrzí, že som jej spôsobil bolesť. Nebolo to správne, ale nespravil som to úmyselne. Teraz sa musím začať opäť pracovať a poučiť sa z tohto, aby som sa posunul ďalej. Ospravedlňujem sa za svoje správanie. Som vďačný svojmu tímu a rodine, že ma podporila. Rovnako aj fanúšikom, ktorí sú vždy pri mne. Ďakujem vám a ospravedlňujem sa.”

 

Djokovič nemal svoj deň

Djokovič nemal svoj deň, v jedenástom sete za stavu 0:15 išiel za beznádejnou loptičkou v protipohybe, šmykol sa a padol na ľavú ruku. Zápas prerušili na dve-tri minúty a ošetrovali mu rameno.

Reklama

Na Djokovičovu diskvalifikáciu zareagoval jeho konkurent Nemec Alexander Zverev a označil ju za veľmi nešťastnú. “Novak odpálil loptičku a tá veľmi nešťastne trafila čiarovú rozhodkyňu do oblasti krku. Existuje pravidlo, na základe ktorého za toto nasleduje diskvalifikácia. Myslím si, že supervízori si iba robia svoju robotu. Ak by loptička nezasiahla rozhodkyňu do citlivej oblasti, Novak by mohol pokračovať v zápase, bolo to o milimetre,” citovala slová Zvereva agentúra AFP. Bývalá ženská svetová jednotka Američanka Tracy Austinová označila rozhodnutie vylúčiť Djokoviča z turnaja za správne. “Bol to správny verdikt. Vyrazilo mi to dych. Dúfam, že čiarová rozhodkyňa bude v poriadku.”

Novak Djokovič, Pablo Carreno Busta
Srbský tenista Novak Djokovič (vpravo) podáva ruku Španielovi Pablovi Carrenovi-Bustovi po tom, čo ho diskvalifikovali po napálení loptičky do čiarovej rozhodkyne v osemfinále dvojhry na grandslamovom tenisovom turnaji US Open v New Yorku

Djokovičova diskvalifikácia znamená, že prvýkrát od roku 2014 pribudne na listinu grandslamových víťazov v mužskom singli nové meno. Carreno-Busta nastúpi vo štvrťfinále proti Kanaďanovi Denisovi Shapovalovi. V prípade postupu do semifinále v New Yorku vyrovná svoje maximum z roku 2017. “Samozrejme si nemyslím, že to bol úmysel zo strany Djokoviča. Nikto to nechce spraviť naschvál, ale občas sa to stane. Nesmie sa to robiť, ale Novak ju určite nechcel zasiahnuť,” povedal po zápase Carreno-Busta.

 

Muži – dvojhra – osemfinále:

Pablo Carreno-Busta (ŠP.) – Novak Djokovič (Srb.-1) 6:5 – Djokoviča diskvalifikovali

Novak Djokovič
Srbský tenista Novak Djokovič odchádza z kurtu po tom, čo napálil loptičku do čiarovej rozhodkyne v osemifinále dvojhry proti Španielovi Pablovi Carrenovi-Bustovi na grandslamovom tenisovom turnaji US Open v New Yorku
“Jeden z najväčších šokov” – ohlasy médií na vylúčenie Djokoviča

Daily Mail: “Zlostný Novak Djokovič toľko pokúšal, až ho napokon senzačne vylúčili z US Open. Svetová jednotka neudržala emócie a trafila rozhodkyňu do krku.”

Reklama

The Sun: “Novaka Djokoviča vylúčili US Open po tom, ako trafil loptičkou rozhodkyňu. Neuveriteľná scéna v New Yorku. Frustrovaného lídra renkingu diskvalifikovali v zápase osemfinále.”

Mirror: “Novaka Djokoviča diskvalifikovali z US Open. Po prehratom podaní frustrovaný Djokovič odpálil loptičku a trafil rozhodkyňu.”

ESPN: “Nečakaný koniec Djokovičovej cesty za 18. grandslamovým titulom. Srba diskvalifikovali v osemfinále US Open po tom, ako trafil rozhodkyňu loptičkou.”

blic.rs: “Prekliata Amerika. Novaka na US Open nikdy nemali radi, ale toto prekonalo všetko. Šiesty september sa zapíš do dejín športu. Djokoviča diskvalifikovali za neúmyselný zásah rozhodkyne loptičkou.”

blesk.cz: “Jeden z najväčších šokov v histórii tenistu. Srbský vladár Novak Djokovič, ktorý neprehral 26 zápasov za sebou, odišiel kurtu ako zdolaný. Vylúčili ho totiž po tom, ako trafil loptičkou rozhodkyňu.”

New York Times: “Novak Djokovič je prvý líder renkingu, ktorého vylúčili z grandslamového turnaja. V zápase osemfinále nechtiac trafil loptičkou rozhodkyňu a po dlhej diskusii ho diskvalifikovali.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:25

Nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho napadli a vážne zranili pri vylepovaní plagátov v Drážďanoch. Oznámili to v sobotu tamojšia polícia a jeho Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD).

Matthias Ecke
Na archívnej snímke nemecký europoslanec Matthias Ecke
14:18

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví vyzbrojená dronmi a raketami prekročila prvýkrát rovník a vplávala do vôd južnej hemisféry. Oznámila to v sobotu iránska štátna rozhlasová stanica IRIB.

14:07

Stavebníctvo na Slovensku dlhodobo stagnuje, pomôcť by mohla digitalizácia odvetvia. Prioritou by pritom mala byť digitalizácia povoľovacích procesov. Uviedol to expert na digitalizáciu spoločnosti PlanRadar Ivan Petráš.

13:57

Ozbrojené skupiny v Pásme Gazy vrátane jednej s predpokladanými väzbami na hnutie Hamas okradli v apríli Palestínsku banku o približne 70 miliónov dolárov. Informoval o tom v sobotu francúzsky denník Le Monde.

13:45

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom. Vyhlásila to v sobotu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

13:28

Slovenské domácnosti v tomto roku výrazne zvyšujú svoje úspory. Celkový objem vkladov domácností v bankách v januári a februári 2024 medziročne vzrástol o 3,5 %, respektíve takmer o 4 %. Pritom ešte v septembri 2023 úspory domácností medziročne klesali. Najnovšie údaje tak potvrdili zistenia brokerskej spoločnosti Ozios.

13:15

Britský kráľ Karol III. a ďalší poprední členovia kráľovskej rodiny sa vzdajú patronátu nad takmer 200 dobročinnými a inými organizáciami. Je to výsledok preskúmania ich spojenia s viac ako 1000 skupinami, oznámil v sobotu Buckinghamský palác.

13:05

Slovenský hokejista Marián Studenič bodoval v nočnom zápase nižšej zámorskej súťaže AHL. Dvadsaťpäťročný útočník zaznamenal asistenciu pri góle Coachella Valley. Firebirds neuspeli v prvom stretnutí 2. kola play off na ľade Calgary Wranglers 1:4 a v sérii na tri víťazstvá prehrávajú 0:1 na zápasy.

12:52

Jedna osoba zomrela a šesť ich utrpelo zranenia v dôsledku streľby súvisiacej zrejme s obchodovaním s drogami neďaleko Paríža. Oznámila to v sobotu miestna prokuratúra.

12:26

Akcie v USA si v piatok (3. 5.) výrazne polepšili a kľúčový index Dow Jones Industrial Average si pripísal viac než 400 bodov. Aprílová správa o zamestnanosti totiž ukázala, že trh práce sa ochladil. To podporilo nádeje, že americká centrálna banka (Fed) čoskoro zníži úrokové sadzby.

11:50

Desiatky demokratov z americkej Snemovne reprezentantov vyzvali v piatok prezidenta Joea Bidena, aby zvážil zastavenie predaja zbraní Izraelu, ak nezmení vedenie svojej vojny proti Hamasu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali