Ukrajina fantazíruje o protiofenzíve motajúc hlavu svojim sponzorom

Ukrajina fantazíruje o protiofenzíve motajúc hlavu svojim sponzorom

Kyjev 25. júla 2022 (HSP/Foto:Twitter)

 

Ukrajina dlhodobo hovorí o príprave protiofenzívy, dokonca po niekoľkých mesiacoch, keď to vyzeralo, že sa už už začne, teraz prvýkrát padol konkrétny termín. Poradca šéfa Chersonskej oblastnej štátnej správy Sergij Chlaň uviedol, že oblasť bude oslobodená do septembra. Teda v priebehu mesiaca

HIMARS
Salvový raketometný systém HIMARS

Michail Samus, zástupca riaditeľa Centra pre armádu, konverziu a odzbrojenie, uviedol, že Ukrajina teraz potrebuje rozmiestniť viacvrstvový a komplexný systém protivzdušnej obrany, ktorý bude schopný chrániť prístavy a mosty pred riadenými a balistickými strelami.

Reklama

Ak sa Rusi dostanú do kotla pri Chersone, Rusko môže začať útočiť na ukrajinské prístavy a mosty, fantazíruje Samus a hneď aj zdôrazňuje potrebu západných zbraní.

“Musíme sa okamžite zaoberať otázkami vzdušnej obrany. Vzhľadom na to, že nemecké raketomety IRIS-T SLM opäť meškajú, potrebujeme získať NASAMS a väčšie raketomety. Práve teraz by to bolo ideálne,” povedal.

Reklama

Podľa neho sú systémy NASAMS “mobilné, veľmi kompaktné, môžu byť nasadené v oblastiach, kde je infraštruktúra.

Už skôr bolo oznámené, že Ukrajina dostane dve batérie NASAMS.

Realita je však taká, že Ukrajina zažíva porážku za porážkou a neustále ustupuje. Nedávno padol Severodeneck a Lysyčanks a dnes sú už Rusi pod Severskom a Bachmutom.

Ukrajinci sa už viackrát pokúsili o protiofenzívu na juhu v smere na Cherson ale zatiaľ z toho bolo stále iba krviprelievanie na ich strane a takmer žiadne územné zisky.

Všetky tieto výroky o protiofenzíve sú určené západnému publiku a západným politikom, ktorí začínajú byť unavení zo stále sa v dôsledku sankcií zhoršujúcej situácie v ich krajinách.

Reklama

Zároveň na Západe sa začína udomácňovať názor, že Ukrajina nikdy nemôže nad Ruskom zvíťaziť. Situácia sa začína chápať tak, že ide skôr o spôsobenie čo najväčších škôd Rusku na materiáli a ľuďoch. Len to je pre mnohé krajiny, kde sa po zavedení sankcií radikálne zhoršila ekonomická situácia obyvateľstva, veľmi slabá motivácia.

Ukrajina preto potrebuje nutne vzbudiť nádej. Doma, ale hlavne v zahraničí, aby sa sponzori od nej úplne neodvrátili. Kyjevská elita pri moci si uvedomuje, že ak Západ stratí záujem, čaká ich už iba rýchla evakuácia.

USA dodané raketomety HIMARS síce spôsobili Rusom škody na vybavení a infraštruktúre, hlavne v hlbokom tyle. Zabili nejakých civilistov v obsadených ruských mestách, na bombardovanie, ktorých boli tiež použité, ale nemožno to nijako označiť za úspech, ktorý znova nakopol západných spojencov. A ak nie teraz, tak kedy?

Čim dlhšie bude táto situácia trvať, čim dlhšie budú v platnosti sankcie, ktoré zdá sa ničia hlavne krajiny, ktoré ich zaviedli, čim bude bližšie zima a v zásobníkoch nedostatok plynu, tým menšia ochota bude v Európe dodávať zbrane a finančne podporovať ukrajinskú ekonomiku.

Ukrajina radikálne devalvovala menu o 25 % aby za pomoc zo západu takpovediac získala viac hrivien, ale to je iba prvá devalvácia v rade mnohých, ktoré ešte iba prídu.

Reklama

Ako jediný skutočne aktívny sponzor by jej potom zostali USA, ale v USA budú v novembri voľby a momentálne to vyzerá na veľké fiasko Bidenovych demokratov. Ich strata senátu a snemovne by znamenali určite aj oslabenie prúdu zbraní, aj keď by tento asi úplne nevyschol.

Ďalší veľmi zanietený sponzor – Veľká Británia zažíva výmenu moci. Ukrajine veľmi naklonený Boris Johnson stratí premiérske kreslo. Nahradí ho pravdepodobne Trussová. Zbrane budú prúdiť asi ďalej, ale Británia nemá sama kapacity, aby tieto dodavky mali nejaký zásadnejší rozsah.

V taliansku premiér Draghi stratil moc a nové voľby pravdepodobne vyhrajú talianski národovci, čo bude znamenať určite veľkú zmenu v zahraničnej politike Talianska.

Macron stratil zákonodárne zhromaždenie a jeho možnosti sa tak tiež zúžili.

Ukrajina si uvedomuje, že sponzori postupne ubúdajú, a preto stále viac hovorí o protiofenzíve.

Protiofenzíva možno bude, ale určite nebude úspešná. Logika Ukrajincov je taká, že prehrávajú, lebo nemajú dostatok zbraní. Ak im ich západ dodá, zvíťazia a vyženú Rusov. Možno je to pravda, ale to by Západ musel dodať toľko zbrani (aj podľa oficiálnych požiadaviek Ukrajiny), že by sa úplne odzbrojil. Toľko zbraní jednoducho nemá.

A ukazuje sa, že nemá ani kapacity, aby tieto zbrane rýchlo vyrobil. Jednoducho zbrojársky komplex na Západe bol po páde ZSSR preorientovaný na úplne iné požiadavky a s takouto plnoformátovou vojnou, ako prebieha teraz na Ukrajine, sa už jednoducho nepočítalo.

Bezvýchodiskovosť tejto situácie si stále viac uvedomujú aj na západe. Pre aktuálne vlády to bude znamenať stratu moci, ku ktorej sa dostanú prevažne nacionalisti a to bude znamenať zmenu politiky v týchto štátoch a stále viac problémov pre samotnú EÚ.

Tá si vie ťažko poradiť s jedným troublemakerom ako je Orbán, ak bude takých politikov pri moci viac, bude to pre EÚ ako inštitúciu znamenať veľký problém.

V USA existuje ešte jeden veľmi vážny problém. 35 % občanov si myslí, že proti vláde bude treba zasiahnuť so zbraňou v ruke. Je to katastrofálny údaj. Republikáni stále častejšie vyslovujú obavy, že ich kampaň pred novembrovými voľbami bude rozbuškou občianskej vojny.

Reklama

Ak by sa v USA naozaj rozhorela občianska vojna, tak by zbrane išli na úplne iný front, nie na ukrajinský. To veľmi dobre vedia aj v Kyjeve. Kyjev preto hovorí o tom, že je potrebné vojnu ukončiť do zimy. Ukončiť vojnu samozrejme vníma tak, že Ukrajinci vyženú Rusov a vyhrajú.

To však z pohľadu doterajšieho vývoja, jednoducho nie je možné. Omnoho pravdepodobnejšie je, že Rusi dovtedy zaberú aj Odesu a s ňou celý južný pás a Ukrajinu odstavia od mora. Možno aj preto bez nejakých prieťahov súhlasili s dohodou o obilí.

Taká je reálna perspektíva situácie na Ukrajine a vo svete si to začína uvedomovať stále viac politikov. Na Slovensku sú momentálne tiež pri moci Hegerovi vojnoví štváči Naď, Korčok a v prezidentskom paláci Čaputová, ktorí nás ťahajú do vojny. Verme, že táto vláda padne skôr, ako Slovensku spôsobí fatálne škody.

Takmer jeden z troch Američanov tvrdí, že čoskoro bude možno potrebné pozdvihnúť zbrane proti vláde- Hlavné správy (hlavnespravy.sk)

Ukrajinské jednotky oslobodia Chersonskú oblasť do septembra- Hlavné správy (hlavnespravy.sk)

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:36

Rusko uviedlo, že v noci na nedeľu nad viacerými západnými oblasťami krajiny zostrelilo dovedna 17 ukrajinských dronov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

08:35

Bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina hospitalizovali v sobotu po jeho návrate do väznice v New Yorku – krátko po tom, čo tamojší najvyšší súd zrušil rozsudok z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov.

08:34

Ekonomické prínosy členstva Slovenska v Európskej únii (EÚ) sú významné. Integrácia do EÚ prináša priemernému občanovi SR dodatočný blahobyt v objeme 4000 eur a štvorčlennej domácnosti približne 16.000 eur za obdobie piatich rokov. Jedna tretina tohto príspevku k blahobytu však závisí od toho, ako efektívne sa dostupné prostriedky v ekonomike využívajú. Poukázali na to analytici Národnej banky Slovenska (NBS) v štúdii venovanej nadchádzajúcemu 20. výročiu členstva v EÚ. Slovensko do únie vstúpilo 1. mája 2004.

08:00

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamasu v Pásme Gazy.

08:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny.

07:59

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy od Leonarda da Vinciho. Ako jedna z možností sa uvádza aj vystavenie tohto obrazu v samostatnej miestnosti. Ako podľa agentúry AFP to v sobotu uviedla riaditeľka múzea Louvre Laurence des Cars, takáto zmena by návštevníkom poskytla lepší umelecký zážitok.

07:52

07:31

Päť ľudí prišlo v sobotu o život a ďalších 33 osôb utrpelo zranenia pri vyčíňaní tornáda v juhočínskom meste Kuang-čou (Kanton). Okolo 15.00 h miestneho času (09.00 h SELČ) tornádo zasiahlo štvrť Paj-jün. Predbežné zistenia ukázali, že malo intenzitu tretieho stupňa na päťstupňovej škále.

07:30

Iracký parlament schválil v sobotu zákon o boji proti prostitúcii a homosexualite, ktorý ukladá tresty odňatia slobody za vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia v trvaní až do 15 rokov.

07:14

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili milionárovi Johnovi Jacobovi Astorovi, najbohatšiemu pasažierovi potopeného zaoceánskeho parníka Titanic. Ich novým majiteľom sa stal súkromný zberateľ z USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali