Tusk trvá na svojom: “Migračný pakt sa na Poľsko vzťahovať nebude”

Tusk trvá na svojom: “Migračný pakt sa na Poľsko vzťahovať nebude”

Bratislava 12. apríla 2024 (HSP/ Brussels Signal/ Foto: FOTO TASR – Pavol Zachar)

 

Poľský premiér Donald Tusk podľa Brussels Signal trvá na tom, že Migračný pakt Európskej únie, ktorý včera schválil Európsky parlament, sa na Poľsko vzťahovať nebude. Ako ho obíde ?

Donald Tusk Námestie SNP pietne miesto pamätník
Na snímke Donald Tusk

„Uvidíme, aká bude konečná verzia tohto paktu. Mám určité možnosti na vybudovanie aliancií. Rozhodne sa mechanizmus premiestňovania alebo platenia za neprijímanie migrantov na Poľsko vzťahovať nebude,“ povedal Tusk po tom, ako Parlament 10. apríla odhlasoval prijatie paktu.

Reklama

Prisľúbil, že európski lídri “sa k tejto téme aj tak vrátia”. Vyjadril nádej, že k zmenám dôjde po júnových voľbách do Európskeho parlamentu, keď sa možno zmení aj politické zloženie parlamentu.

 

Reklama

“Vláda nájde spôsob, ako Poľsko ochrániť”

Bez ohľadu na to bol D. Tusk neoblomný. Tvrdil, že nariadenia o migrácii sa nebudú vzťahovať na Poľsko. Vyhlásil, že jeho vláda nájde “spôsob”, ako ochrániť Poľsko pred mechanizmom premiestňovania migrantov, aj keď tento pakt vstúpi do platnosti vo viac-menej rovnakej podobe, v akej sa o ňom v parlamente hlasovalo.

Tusk však bude musieť vynaložiť všetok svoj vplyv v rámci EÚ, aby mal nejakú šancu ovplyvniť hlasovanie v Rade EÚ, ktoré je naplánované na 29. apríla. V hlasovaní o Migračnom pakte bude potrebná len kvalifikovaná väčšina hlasov v jeho prospech. Veto členských štátov sa nebude uplatňovať. Po formálnom schválení balíka v Rade nadobudnú nariadenia účinnosť po ich uverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Pokiaľ ide o smernicu o podmienkach prijímania prisťahovalcov, členské štáty budú mať dva roky na vykonanie zmien vo vnútroštátnom práve.

Tusk si bude vedomý aj toho, že jedna zo strán jeho vládnej koalície (Ľavica) tento pakt o migrácii podporuje. Šesť jej poslancov v EP počas včerajšieho hlasovania buď hlasovalo za toto opatrenie, alebo sa hlasovania zdržalo.

“Koho si myslí, že klame ?”

Na to nadviazal aj europoslanec Dominik Tarczyński. Tarczyński je predseda frakcie konzervatívcov Právo a spravodlivosť (PiS) v rámci skupiny Európskych konzervatívnych reformistov (ECR). Vyjadril pochybnosti o Tuskových šanciach. „ Koho si Tusk myslí, že klame ? Veď poslanci, s ktorými je v koalícii, hlasujú za pakt. Práve som ich videl, ako to robia!,“ povedal.

Reklama

„Európska ľudová strana (ktorej bol Tusk kedysi lídrom) zohrala v tomto debakli vedúcu úlohu. Migračný pakt predstavuje skutočné otvorenie hraníc EÚ a vrátenie sa k mechanizmu povinného premiestňovania migrantov,“ dodal.

Tusk sa spolieha na to , že tlak, ktorému Poľsko čelí na hranici s Bieloruskom, a hrozba novej vlny utečencov z Ukrajiny, ako aj všetci ukrajinskí utečenci, ktorých krajina už prijala, budú stačiť na to, aby sa od Poľska už viac neočakávalo, že bude prijímať ďalších utečencov. A že sa mu ani nebude vyčítať, ak ďalších už neprijme.

Na to, aby členský štát nemusel dodržiavať nariadenia Migračného paktu, je však potrebné rozhodnutie Európskej komisie.

Prečítajte si tiež :

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali