To najdôležitejšie z Ukrajiny – V Bielorusku sa podarilo zabrániť sérii teroristických útokov, zadržaní majú byť napojení na prechodný kabinet opozície

To najdôležitejšie z Ukrajiny – V Bielorusku sa podarilo zabrániť sérii teroristických útokov, zadržaní majú byť napojení na prechodný kabinet opozície

Bratislava 16. októbra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Kirsty Wigglesworth,Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

19:40 – Saudská Arábia je šokovaná obvineniami USA, že kráľovstvo podporuje Rusko vo vojne proti Ukrajine. Vyhlásil to minister obrany princ Khalid bin Salman bin Abdulaziz.

Minister reagoval na ostrú reakciu Západu na rozhodnutie Saudskej Arábie obmedziť ťažbu ropy.

Reklama

 

18:55 -Neistota v oblasti dovozu ruskej energie tlačí eurozónu bližšie k hospodárskemu poklesu v roku 2023. Uviedol to vysoký predstaviteľ Európskej centrálnej banky (ECB) Luis de Guindos pre litovský ekonomický týždenník Verslo žinios.

 

18:50 – Proruskí separatisti na východe Ukrajiny v nedeľu uviedli, že ukrajinská armáda ostreľovala Rusmi okupované mesto Doneck. Uviedol to tamojší predstaviteľ Alexej Kulemzin.

 

Reklama

18:20 – Situácia na fronte na dnes 15.10.2022. z pohľadu ruského analytika Jurija Podoljaku

Myslím, že väčšina z vás už vie o dnešnom prvom vážnom pokuse o prelomenie našej obrany na severe Chersonskej oblasti.

Nepriateľ bol nielen odrazený, ale nepodarilo sa mu ani dostať na naše pozície, pričom utrpel ťažké straty. Ukazuje sa, že naša obrana vybudovaná tak, ako má byť, funguje dokonale. Napriek tomu je to nová fáza boja o Cherson a nebezpečenstvo pre mesto ešte nie je odstránené.

Preto opäť odporúčam, tak ako 10. a 13. októbra, najmä rodinám s deťmi, aby na chvíľu opustili mesto. Keď si nepriateľ uvedomí, že sa mu nedarí, po vzore iných smerov zaútočí na obyčajné pokojné štvrte a bude sa snažiť zasiať smrť a paniku.

V smere na Svatovsk je dočasný útlm.

Reklama

Aj na Záporoží.

Naše delostrelectvo a letectvo pracuje na Artemovsku.

 

17:05 – Francúzsko odovzdá Ukrajine svoje protilietadlové raketové systémy krátkeho doletu Crotale. Uviedol to šéf francúzskeho ministerstva obrany Sebastian Lecornu. “Budú užitočné najmä v boji proti dronom a leteckému bombardovaniu,” citovala ministra agentúra Associated Press.

Pripomenul, že Francúzsko má 12 batérií týchto protivzdušných obranných síl, ale nespresnil, koľko z nich pošle na Ukrajinu.

 

16:35 – Diplomatické zastúpenia viacerých krajín opúšťajú Kyjev.

Viac ako 15 krajín vyzvalo svojich občanov, aby čo najskôr opustili Ukrajinu. Urobila to aj Čína.

Prichádzajú informácie o masovom odchode cudzincov z Kyjeva a mnohých ďalších oblastí Ukrajiny, ktorí nie sú viazaní na vedenie bojových akcií.

To všetko poukazuje na hroziacu vojenskú eskaláciu na Ukrajine, ktorá sa okrem iného môže dotknúť aj Kyjeva.

Reklama

 

16:30 – Podozriví z terorizmu zadržaní v Bielorusku získavajú bojové skúsenosti na Ukrajine, oznámilo Ministerstvo vnútra Bieloruskej republiky

Zadržaných, ktorí sú podozriví z plánovania diverzií v Bielorusku, naverbovali predstavitelia tamojšej teroristickej organizácie BYPOL, ako aj západná opozícia, informovalo republikové ministerstvo vnútra. Boli vycvičení v Poľsku a bojové skúsenosti získali na Ukrajine.

Chystali sa klásť bomby a vedeli, kde zohnať zápalné zmesi. Koordinácia prebiehala prostredníctvom telegramových robotov. Teraz sa priznávajú a sú pripravení spolupracovať pri vyšetrovaní, informovalo ministerstvo vnútra.

 

Reklama

16:20 – Letecká zložka regionálneho zoskupenia vojsk začala prichádzať do Bieloruska z Ruskej federácie, uviedlo ministerstvo obrany republiky.

Celkový počet ruských vojakov v regionálnom zoskupení vojsk v Bielorusku bude necelých 9 000, uviedlo ministerstvo obrany republiky.

 

16:15 – V Bielorusku sa podarilo zabrániť sérii teroristických útokov, niekoľko ľudí bolo zadržaných a priznalo sa k nim, informoval televízny kanál Belarus 1.

Podľa televíznej stanice sú zadržaní napojení na teroristickú organizáciu BYPOL a takzvaný prechodný kabinet bieloruskej opozície mimo krajiny.

Reklama

 

15:40 – Pomer strát ukrajinských a ruských jednotiek má byť v súčasnosti 1 ku 6,5. Uvedené čísla na Facebooku cituje námestníčka ministra obrany Ukrajiny Anna Malyarová s odvolaním sa na veliteľa OK Juh, generála Andrija Kovaľčuka.

“Podľa neho je kritická línia pomeru strát 1 ku 8, po ktorej sa nepriateľská armáda psychicky zrúti,” píše Malyarová.

Pripomeňme, že Ukrajina tvrdí, že počas špeciálnej operácie zahynulo 65 000 ruských vojakov. Ak sa teda spoliehame na údaje Anny Malyarovej, straty ozbrojených síl Ukrajiny na mŕtvych sú asi 10 tis.

Ruské odhady sú zrkadlovým obrazom. Koncom septembra minister obrany Šojgu uviedol, že Ukrajina stratila 61 207 mŕtvych a Rusko – 5 937. Teda 1 ku 10 v prospech Ruskej federácie.

 

15:35 – Zatiaľ čo v Moskve prebiehajú rokovania o predĺžení dohody o obilninách, Ukrajina deklaruje svoj zámer pokračovať v tejto iniciatíve. Uviedol to minister infraštruktúry Alexander Kubrakov.

Reklama

“Zúčastnené strany Iniciatívy – OSN, Turecko a Ukrajina – vyjadrili svoju pripravenosť pokračovať v jej fungovaní a ubezpečili, že vynaložia maximálne úsilie na jej úspešnú realizáciu. Teraz už niet pochýb o tom, že činnosť koridoru obilia bude pokračovať po 22. novembri,“ povedal Kubrakov.

 

15:30 – “NATO sa už de facto dostalo do ukrajinského konfliktu. To však v žiadnom prípade neovplyvňuje všetky naše ciele a predpoklady, to znamená, že operácia pokračuje a bude ukončená,” povedal Peskov.

Účasť NATO podľa neho komplikuje úlohy Ruska, no na dokončenie špeciálnej operácie má dostatok zdrojov.

 

14:40 – V Moskve sa začali rokovania medzi Ruskom a predstaviteľmi OSN o dohode o obilí. Zo Západu sa na nich zúčastňuje zástupca generálneho tajomníka pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths a šéfka Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebeca Greenspanová.

Cieľom stretnutia je rozšíriť dohodu o obilí a podporiť vývoz ruského obilia a hnojív. Ako pripomína Moskva, pokiaľ ide o export z Ruskej federácie, dohoda zatiaľ nefunguje. Jeho platnosť vyprší 19. novembra, no vyhliadky na jeho obnovenie sú zatiaľ nejasné.

Reklama

Putin predtým povedal, že Rusko možno neobnoví dohodu z dôvodu teroristického útoku na Krymský most – ak vyšetrovanie preukáže, že výbušniny boli z Ukrajiny odvezené po mori.

 

12:55 – Poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovič vysvetlil, prečo je podľa jeho logiky nemožné začať rokovania s Putinom.

“Len čo otvoríme príležitosti na rokovania s Putinom, dostane druhý dych. Veľa súdruhov povie: “Áno, ak Ukrajinci súhlasili s vyjednávaním, tak Američania na nich tlačia.” To znamená, že Američania stále považujú Putina za silnú postavu, keďže súhlasili s rokovaniami a nevidia žiadne vyhliadky na vojenské víťazstvo nad ním. A keďže Putin je silná osobnosť, treba sa s ním stále kamarátiť,“ povedal poradca Kancelárie prezidenta Ukrajiny.

Oleksij Arestovič
Na snímke Oleksij Arestovič

12:50 – Irán môže Rusku poskytnúť nielen drony, ale aj balistické rakety, píše The Washington Times s odvolaním sa na zdroje z americkej armády.

Hovoríme o raketách zem-zem krátkeho dosahu Fateh-110 a Zolfaghar, schopných zasiahnuť cieľ na vzdialenosť 300, respektíve 70 kilometrov. Podľa západných spravodajských služieb Irán už začal s výrobou prvej série rakiet v rámci tejto dohody.

 

Reklama

12:45 – Generálny riaditeľ ruského energetického gigantu Gazprom Alexej Miller v nedeľu varoval, že plány Západu na obmedzenie cien ruského plynu spôsobia zastavenie jeho dodávok.

 

12:40 – Pápež František vyzýva vo svojej novej knihe s názvom “Prosím ťa v mene Boha – Desať modlitieb za budúcnosť nádeje” na “ukončenie krutého šialenstva vojny”. Vojna je podľa jeho slov “skutočným zlyhaním politiky”.

 

11:15 – PMC Wagner sa naďalej pokúša presadiť svoju nadradenosť nad ruským ministerstvom obrany a pozemnými silami, píše vo svojom dennom prehľade Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Nedávno sa PMC Wagner rozhodol odovzdať štyri terénne vozidlá vojakom 126. brigády pobrežnej obrany Čiernomorskej flotily, ktorá sa nachádza v regióne Cherson, po tom, čo 14. októbra zverejnili zúfalé video na Telegrame. Vojaci sa v ňom sťažovali, že majú jeden obrnený transportér pre 80 ľudí a to značne obmedzuje ich manévrovateľnosť. Zároveň hlásili, že od prvých dní vojny viedli v tejto oblasti bojové operácie bez prerušenia a striedania.

Rozhodnutie o presune základnej techniky do niektorej z jednotiek ruských pozemných síl môže byť implicitnou kritikou zjavnej neschopnosti ministerstva obrany poskytnúť svojim vojakom také náležitosti, poznamenáva ISW. “To si zaslúži pozornosť na pozadí predchádzajúceho hodnotenia, že sponzor Wagner PMC, Jevgenij Prigožin, sa aktívne snaží získať priazeň ruského prezidenta Vladimira Putina a oddeliť svoje sily od konvenčných síl ruského ministerstva obrany,” domnieva sa inštitút.

Reklama

 

11:05 – Odchádzajúci veľvyslanec Ukrajiny v Nemecku Andrij Meľnyk povedal, že krajiny EÚ by mohli vytvoriť „európsku tankovú alianciu“. Podľa jeho názoru by to umožnilo previesť na Ukrajinu asi 200 tankov Leopard-2.

“Tucet krajín má celkovo 2000 tankov Leopard-2. Ak by každý z nich stratil v prospech Ukrajiny asi 10 %, mohli by sme vytvoriť celú armádu 200 alebo viac tankov, aby sme rýchlo oslobodili okupované územia,” povedal. v rozhovore. Die Welt. Meľnyk poznamenal, že obrnené vozidlá sú pre Ukrajinu prioritou z hľadiska vojenskej pomoci, ale nie jedinou vecou, ​​ktorá je v prvom rade potrebná. „Teraz potrebujeme všetko, čo sa dá rýchlo dodať: tanky Leopard-2, bojové vozidlá pechoty Marder, ešte viac delostrelectva a viac munície,“ vymenoval.

 

11:00 – Medzi obeťami sobotného útoku na vojenskom cvičisku v ruskej Belgorodskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou nie sú civilisti, oznámil dnes gubernátor tohto regiónu Vjačeslav Gladkov.

 

9:20 – Egyptské veľvyslanectvo na Ukrajine vyzvalo svojich občanov, aby čo najskôr opustili krajinu, informuje Egypt Today.

Reklama

Veľvyslanectvo vo vyhlásení uviedlo, že všetci členovia egyptskej komunity žijúci na území Ukrajiny musia čo najskôr opustiť Ukrajinu a cestovať do susedných krajín dostupnými pozemnými cestami. Predstavitelia egyptského veľvyslanectva vyzvali svojich krajanov, aby boli pri odchode maximálne opatrní a držali sa ďalej od nebezpečných oblastí.

Čína, USA, Kazachstan a Uzbekistan už skôr vyzvali svojich spoluobčanov, aby opustili Ukrajinu.

 

9:00 – Francúzsko poskytne na svojom území výcvik až 2000 ukrajinských vojakov, Ukrajine tiež dodá systémy protivzdušnej obrany Crotale.

 

Reklama

8:55 – Niekoľko mimovládnych organizácií usporiadalo v sobotu fingované referendum o „anexii“ ruského veľvyslanectva vo Varšave. Chceli tak protestovať proti ruskej invázii na Ukrajine. Ich konanie je prezentované ako vtip.

 

8:50 – Podľa vyjadrení Oleksija Arestovyča, poradcu ukrajinského prezidenta, vo výcvikovom stredisku strieľali dvaja Tadžici, ktorí sa s ostatnými hádali kvôli náboženstvu.

 

8:40 – Ukrajinské ministerstvo kultúry v sobotu potvrdilo smrť šéfdirigenta Chersonského hudobno-dramatického divadla Jurija Kerpatenka. Z oficiálneho vyhlásenia vyplýva, že dirigenta zastrelila ruská armáda v jeho vlastnom dome 14. októbra po tom, čo “odmietol spolupracovať s okupantmi”.

 

8:10 – Britská spravodajská služba uvádza, že masívne ruské útoky na Ukrajinu 10. októbra viedli k zníženiu počtu jej rakiet dlhého doletu. “To znamená, že schopnosť Rusov v budúcnosti zasiahnuť počet cieľov, ktoré chcú, bude obmedzená,” uviedol Londýn.

“Ruský obranný priemysel pravdepodobne nie je schopný vyrábať modernú muníciu pri takom tempe spotreby,” uviedla britská spravodajská služba.

 

7:35 – Ranné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

 

7:30 – Ukrajinská armáda označia ďalšieho vojaka za hrdinu. Je ním ukrajinský pilot Vadym. Zostrelil päť kamikadze dronov a rakiet, a to dve v regióne Vinnytsia začiatkom tohto týždňa. Keď dron poškodil jeho prúdové lietadlo, tak Vadym neváhal a odklonil sa z obývanej oblasti. Neskôr sa mu podarilo katapultovať.

– APU odrazilo nepriateľské útoky: – v Torskoy a Sporny (regióny Liman a Seversk),

– Berestov, Soledare a Bakhmut (smer Bachmut),

– Marinka, Pobeda a Nevelsk pri Avdeevke.

Reklama

Pripomeňme, že včera Volodymyr Zelenskyj označil situáciu v Doneckej oblasti za “veľmi zložitú”.

– Sumár nehovorí nič o novej protiofenzíve Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersonskej oblasti. Spomína sa len, že nepriateľ tam na línii konfrontácie ostreľoval 25 osád.

 

 

6:55 – Dvaja vojaci začali strieľať v ruskom výcvikovom stredisku, zomrelo 11 ľudí. “Pri streleckom výcviku s jedincami, ktorí dobrovoľne vyjadrili želanie zúčastniť sa špeciálnej vojenskej operácie (vojne na Ukrajine), zahájili teroristi paľbu s ručnými zbraňami na personál jednotky,” uviedla agentúra Reuters.

 

6:50 – Spoločnosť SpaceX bude ďalej platiť internetové služby na Ukrajine napriek tomu, že satelitná sieť Starlink prekonáva, uviedol miliardár Elon Musk na twitteri.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali