To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj rokoval o vstupe Poľska do vojny na Ukrajine

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj rokoval o vstupe Poľska do vojny na Ukrajine

Kyjev 26. decembra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Kherson Region Administration via AP, Telegram)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ilustračné foto

 

Reklama

20:19 – Medzinárodná spoločnosť Hitachi dodala na Ukrajinu 52 transformátorov vlastnej výroby. Informoval o tom ukrajinský energetický holding DTEK.

Podľa ukrajinských úradov bolo zničených 50 % energetickej infraštruktúry krajiny. Ukrajinský premiér Denys Šmygal 9. decembra pripustil, že obmedzenia spotreby elektrickej energie zostanú v krajine počas celej zimy, keďže všetky tepelné a vodné elektrárne a 40 % zariadení vysokonapäťovej siete bolo v rôznej miere poškodených.

Reklama

 

 

19:43 – Mimoriadne výpadky elektriny v Kyjeve budú pokračovať.

Informoval o tom generálny riaditeľ spoločnosti Yasno Sergej Kovalenko na Facebooku.

Podľa neho vďaka tomu, že sa spoločnosti DTEK podarilo prerozdeliť elektrinu, majú teraz všetky štvrte Kyjeva pravidelné dodávky elektriny. Ide však o dočasné opatrenie.

Reklama

“Čo je dôležité pochopiť: po poslednom ostreľovaní sa na pravom brehu Kyjeva objavili akútne uzly prenosu energie. Ich spoločná prenosová kapacita predstavuje viac ako polovicu spotreby celého hlavného mesta – presne o toľko boli obyvatelia na pravom brehu až do piatku nedostatočne zásobovaní…

Kvôli vysokej spotrebe – niekedy preťaženie uzlov dosahovalo 100 % – museli byť vypnuté všetky tri skupiny na pravom brehu a v severnej časti mesta.

V súčasnosti sa uplatňujú dočasné obchádzkové režimy, ktoré tento deficit počas víkendu výrazne znížili. Ide však o dočasné programy, ktoré zatiaľ neumožňujú návrat k stabilizačným harmonogramom… Kým budú prebiehať opravy, budú pokračovať núdzové odstávky,” napísal.

 

19:39 – Andrej Illarionov, bývalý Putinov poradca a teraz jeho kritik a opozičný aktivista, sa domnieva, že súčasná ruská armáda je silnejšia ako tá, ktorá bola na začiatku invázie 24. februára.

Reklama

“V porovnaní s počtom ruských vojakov, ktorí boli vrhnutí do bojov 24. februára (adekvátny odhad je až 220 000 mužov), teraz vidíme 2,5 až 3-násobný nárast,” povedal v rozhovore pre Ukrlife TV.

Illarionov sa zároveň domnieva, že ruská armáda má rezervy na ďalšie posilnenie.

“Teraz uskutočnili prvú mobilizáciu. Podľa oficiálnych údajov vraj povolali 300 000 ľudí. Podľa neoficiálnych údajov ich bolo draftovaných viac. A ak tento proces spustia a každé tri mesiace povolajú 300-tisíc ľudí, zvýšia ozbrojené sily minimálne o 1,2 milióna vojakov ročne? Potenciál tu je. Aspoň podľa Vojenskej bilancie je počet potenciálnej mobilizačnej rezervy 18 miliónov ľudí, aj keď ho znížime na polovicu, bude to celkom impozantná sila,” domnieva sa ruský opozičník.

 

19:12 – Ukrajina by chcela do konca februára 2023 usporiadať “mierový samit” na pôde OSN s jej generálnym tajomníkom ako možným sprostredkovateľom.

Minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba to povedal v televíznom maratóne.

 

19:09 – Britské médiá informujú, že Putin sa chystá ovládnuť Škótsko, takže žiadne referendum o nezávislosti nie je možné.

Nezávislosť Škótska by “ohrozila” národnú bezpečnosť Veľkej Británie, uviedol expert na zahraničnú politiku Azim Ibrahim, podľa ktorého by sa Vladimir Putin mohol pokúsiť prevziať kontrolu nad Škótskom.

“V súčasnej hospodárskej situácii by nezávislé Škótsko čelilo hospodárskemu šoku – museli by sa zvýšiť úrokové sadzby, vznikli by obrovské deficity. Obchod určite odíde… A keď ste hospodársky zraniteľní, prídu takí ako Putin, aby sa pokúsili zachrániť Škótsko v nádeji, že získajú nejakú páku. Potom sa Spojené kráľovstvo ocitne vo veľmi zvláštnej a nebezpečnej situácii s krajinou na sever od vás, ktorú zachránila Komunistická strana Číny alebo Putin. A to by ohrozilo zvyšok Spojeného kráľovstva.”

Reklama

 

18:37 – “Verím, že tlak slobodných krajín skôr či neskôr donúti Rusko opustiť Ukrajinu” – český prezident

Miloš Zeman označil útok Ruska na Ukrajinu za najdôležitejšiu udalosť roka a uviedol, že súčasné udalosti na Ukrajine ohrozujú globálnu bezpečnosť vrátane bezpečnosti Českej republiky.

 

18:29 – Ukrajina od 1. januára 2023 zvýši tarify za prepravu ropy ropovodom Družba cez svoje územie o 18,3 %.

Reklama

Oznámila to ruská spoločnosť Transnefť.

Tarifa za prečerpávanie cez ukrajinský úsek ropovodu smerom na Slovensko a do Maďarska sa údajne zvýši o 2,1 eura na 13,6 eura za tonu.

 

18:09 – Obyvatelia Charkova hlásia výbuchy. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleg Sinegubov potvrdil údery na Charkov.

V regióne bol vyhlásený letecký poplach.

Reklama

 

17:43 – Rusko sa pripravuje na nový masívny útok na ukrajinské územie.

V komentári pre Suspilnyj to uviedla Natalia Gumenjuková, vedúca Spoločného koordinačného centra Juhokrajinských obranných síl.

“S najväčšou pravdepodobnosťou sa nám pokúsia pokaziť sviatky. Musíme si to uvedomiť a pochopiť, že útok bude zameraný na kritickú infraštruktúru, najmä energetickú,” povedala.

 

17:42 – Hlavné z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

1. Rusi sa pokúšajú postupovať na Bachmutskom a Limanskom smere a snažia sa zlepšiť taktickú situáciu v Kupjanskom, Avdejevskom a Záporožskom kraji. Na smeroch Novopavlovsk a Cherson sa bránia.

Reklama

2. Ruská armáda uskutočnila 19 ostreľovaní z MLRS.

3. Dňa 24. decembra ukrajinské ozbrojené sily zasiahli ruské pozície pri obci Polovinkino v okrese Starobel v Luhanskej oblasti. Ich straty predstavovali až 150 zabitých a zranených vojakov.

4. 25. decembra prišli Rusi v Chersonskej oblasti o 50 zabitých a do 100 zranených vojakov. Zničených bolo aj približne 5 kusov vojenskej techniky rôznych typov.

5. V meste Tokmak v Záporožskej oblasti ruská armáda sprísnila administratívne a policajné opatrenia: hľadala proukrajinských občanov, kontrolovala osobné notebooky a telefóny a prehľadávala domy.

6. Vzdušné sily AFU uskutočnili počas dňa jeden úder na oblasť sústredenia ruskej armády.

 

17:14 – Jednotky PMC Wagner začali rozvíjať ofenzívu proti Soledaru z juhu, zo smeru od obce Bachmutskoje.

Reklama

V tomto smere už boli zaznamenané prvé úspechy. Budovu školy neďaleko miestneho obecného úradu, ktorú sa ostatným jednotkám nepodarilo za posledné štyri mesiace dobyť, prevzali pod svoju kontrolu.

Všetko úsilie spoločnosti sa teraz sústredí na zničenie zoskupenia AFU v Bachmute a Soledare a v ich okolí.

 

16:50 – V Kyjeve bola na hlavnej železničnej stanici nainštalovaná “tabuľa víťazstva” s cestovným poriadkom vlakov do okupovaných miest Ukrajiny (v skutočnosti nejazdia). Z neobsadených miest je uvedený len Cherson. Je zvýraznený bielou farbou.

Medzitým v centrálnej hale stanice zabáva cestujúcich Ježiško. Pripravený je aj slávnostný koncertný program.

Takže 30.12.22 o 19:30 sa uskutoční koncert Olega Skripku a 31.12.22 o 19:00 vystúpi skupina Kozak System.

 

Reklama

16:43 – Putin sa pripravuje na novú vážnu etapu špeciálnej operácie na Ukrajine. Vojenský expert Vladislav Šurygin povedal.

“Náš veliteľ nikdy nenavštevuje len front len tak. Toto je taká kontrola “pred tým ako”. Znamená to, že všeobecná príprava sa skončila. Chce si vypočuť správy veliteľov oblastí. S prezidentom viedli zmysluplný rozhovor. Stretnutie trvalo podľa skromného odhadu približne 10 hodín. To nám napovedá, že nás čaká vážna fáza špeciálnej operácie. Hlavným plánom je zimná kampaň,” povedal Šurygin.

 

16:34 – Zelenskyj rokoval o vstupe Poľska do vojny na Ukrajine. Píše o tom turecký denník Cumhuriyet.

Po návrate z Washingtonu Zielenskyj navštívil Poľsko a potom povedal, že existujú dohody, o ktorých zatiaľ nemôže hovoriť. Podľa autorov novín by mohlo ísť o priamu účasť Poľska vo vojne s Ruskom.

“Je možné, že USA v rámci svojich strategických cieľov mierne rozšíria front proti Rusku. A Poľsko sa zjavne s nadšením zapojí,” píše sa v článku. Dokazujú to slová amerického kongresmana, že “NATO môže zlikvidovať Rusko za tri dni”, a vyhlásenia poľského ministra obrany, že jeho krajina je pripravená na vojenskú konfrontáciu s Moskvou.

 

Reklama

16:12 – Rusko obchádza sankcie, Ukrajina sa nemôže donekonečna brániť útokom, tvrdí bývalý vyslanec NATO v Moskve

USA musia zvýšiť tlak, tvrdí bývalý vyslanec NATO v Rusku Harry Tabach

“Naučili sa, ako obísť aj tieto sankcie. A Iránci majú aj ropu. Po prvé, sankcie sú často také bezzubé a po druhé, Rusi, Iránci ich vedia obchádzať a podvádzať…

Ale áno, musíme na to stále tlačiť, pretože nie je možné spoliehať sa na to, že Ukrajinci budú donekonečna držať líniu, odrážať útoky a ešte viac prechádzať do protiútoku. A Rusko je jednoducho nekonečný prúd pracovnej sily a kovového šrotu, čiapkami ich utlčú,” povedal Tabach.

 

15:53 – Generál AFU: Rusov je viac ako máme munície

Bývalý zástupca tajomníka Bezpečnostnej rady Ukrajiny a bývalý zástupca veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny generál Sergej Krivonos povedal.

Reklama

“Jednou z chýb posledného polroka je spôsob, akým sú nám v tlači predkladané informácie, že proti nám tam bojujú len alkoholici a narkomani…

Zmobilizovali už 300-tisíc ľudí a myslím si, že sú viac ako schopní zmobilizovať ďalších 300-tisíc aj pol milióna ľudí, ak sa rýchlo poučia z vlastných chýb. Preto nepodceňujte schopnosti nepriateľa,” povedal generál.

“Vrhajú toľko živej sily bez ohľadu na straty, že niekedy nemáme buď dostatok munície, alebo dokonca ani dostatok zbraní na ich zničenie. Vojna sa teda neskončí vo februári alebo v marci budúceho roka,” varoval Krivonos.

 

15:20 – Putin vytvoril novú funkciu svojho prvého zástupcu vo Vojensko-priemyselnej komisii Ruskej federácie, ktorú podľa dekrétu prevezme Medvedev.

Reklama

Podľa dekrétu, ktorý zverejnila hlava štátu, sa do komisie dostal aj Alexander Kurenkov, šéf ministerstva pre mimoriadne situácie, ktorý nahradil vylúčeného Igora Artemejeva (predtým viedol Federálnu antimonopolnú službu).

V komisii sú aj minister obrany Sergej Šojgu, náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov, tajomník Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev, šéfovia Federálnej bezpečnostnej služby, Federálnej bezpečnostnej služby, SVR, Rozgvardie a ďalší.

 

14:36 – Prvé vozidlá Moskvič sa začali predávať v maloobchode. Cena automobilu Moskvič 3e s elektromotorom bola 3,5 milióna rubľov, informovali našu agentúru v predajnom centre Petrovskij v autosalóne Belaja dača.

“Prišli prvé autá, už môžeme prijímať klientov, pretože [ľudia] majú záujem, vedia, že sme predajcovia. Z hľadiska cien: so spaľovacím motorom – 1,97 milióna rubľov (16 800 eur), s elektrickým – 3,5 milióna rubľov (29 800 eur). Odporúčané maloobchodné ceny, ktoré sú rovnaké pre všetkých predajcov, stanovuje výrobca,” uviedol hovorca agentúry.

 

14:08 – Ukrajina je pre Putina rozsudkom smrti. Povedal to Michail Podoljak, poradca vedúceho Zelenského úradu.

Podľa neho Putin dúfa, že vojnu s Ukrajinou vyhrá na úkor mobilizovaných, spôsobom obchádzania sankcií a vďaka lobby, ktorá sa za tie roky vytvorila.

“Putin si myslí, že ju podojí. Na jeho veľkú ľútosť chcem povedať, že slovo Ukrajina je pre neho rozsudkom smrti,” povedal Podoljak.

Stav frontov k 26. decembru 2022

14:04 – Miestne blogy informujú o rozsiahlom požiari v sklade v Novosibirsku.

Hovorí sa, že plocha požiaru už dosiahla 2 000 metrov štvorcových a vo vzduchu je cítiť zápach plastu.

Očití svedkovia tvrdia, že počuli výbuchy – a po týchto zvukoch sa zdvihol dym a vypukol požiar.

 

13:47 – V Petrohrade sa teraz začína neformálny samit hláv štátov SNŠ s Putinom.

Prišli hlavy Bieloruska, Azerbajdžanu, Kazachstanu, Tadžikistanu, Turkménska, Kirgizska, Uzbekistanu a Arménska.

Reklama

Očakáva sa, že dnes vedúci predstavitelia SNŠ zhrnú výsledky za rok 2022 a prediskutujú plány ďalšej spolupráce.

 

 

13:21 – Hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily pokračujú v ofenzíve smerom na Doneck, zaujali výhodné línie

– Ruské ozbrojené sily zlikvidovali až 20 ukrajinských vojakov v smere na Kupjansk

– Ruské jednotky zničili sabotážnu a prieskumnú skupinu a mínometnú posádku ukrajinských ozbrojených síl v Luhanskej ľudovej republike

– Ruské ozbrojené sily podnikli delostrelecký útok na jednotky AFU v južnom Donecku, pričom zničili viac ako 40 ukrajinských vojakov

– Ruské ozbrojené sily zničili opravovňu zbraní AFU pri Kramatorsku, kde sa nachádzali dva HIMARS-y, dva Gvozdiky a päť húfnic D-30

– Raketometčíci a delostrelci Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli miesta dočasného rozmiestnenia 72. mechanizovanej brigády AFU a zahraničných žoldnierov v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zaútočili na veliteľské stanovište 80. výsadkovej brigády ukrajinských ozbrojených síl pri Kramatorsku

– Ruské ozbrojené sily ničia delostrelecký systém M777 pri Georgijevke v DĽR, ktorý bol použitý na ostreľovanie obytných oblastí Donecka

 

13:16 – Ruská federácia oznámila, že ukrajinská diverzná skupina sa pokúsila preniknúť do ruskej Brianskej oblasti.

Reklama

Ako potvrdenie FSB zverejnila video so štyrmi údajne zabitými ukrajinskými vojakmi.

Mŕtvi boli vyzbrojení nemeckými samopalmi SIG Sauer a štyrmi bombami s ekvivalentom 40-kilogramov TNT.

Armáda údajne prenikla na ruské územie, aby uskutočnila teroristický útok.

Ukrajina tieto informácie nepotvrdila.

 

13:13 – Rusko najčastejšie útočí raketami na Kyjev, povedal v televíznom maratóne hovorca vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny Jurij Ignat.

“Je jasné, že hlavné mesto je cieľom nepriateľa číslo 1. Teraz útočia iným spôsobom, útočia na zariadenia kritickej infraštruktúry v okolí Kyjeva. Ide o zariadenia v sektore palív a energie. Práve tam okupanti posielajú viac svojich riadených striel,” povedal Ignat.

 

13:09 – Úrady v Chersonskej oblasti vyzvali obyvateľov, aby sa evakuovali do Odesy cez Nikolajev bezplatnými autobusmi.

 

12:26 – Prečítajte si viac o článku FT, ktorý upozornil na význam Surovikina vo vojne:

V článku sa uvádza “päť ponaučení”, ktoré si treba vziať z ruskej invázie:

1. “Veľká vojna je späť” a s ňou aj potreba krajín mať priemyselné kapacity a obrovské zásoby zbraní.

2. “Strategická hĺbka” dodávok zbraní. Ukrajine už bola zaslaná vojenská pomoc vo výške viac ako 40 miliárd dolárov.

3. Kvalita je dôležitejšia ako kvantita. Dobrá logistika, veľký počet vojakov a vhodné vojenské vybavenie sú “bezcenné, ak je nedostatočná spravodajská služba a vedenie”.

Reklama

4. Význam civilného obyvateľstva pri podpore vojenských operácií. Kuchári, hackeri, dobrovoľníci, obyčajní ľudia sú súčasťou väčšieho stroja.

5. Vojna sa vedie na viacerých frontoch, nielen pomocou tankov, rakiet a zbraní – to je posledná a možno najdôležitejšia lekcia.

 

11:48 – Vo Ľvovskej oblasti, kde od rána platili núdzové výpadky, teraz platia plánované hodinové výpadky.

Miestne orgány tvrdia, že situácia v regióne sa stabilizovala.

V Dnepropetrovskej, Záporožskej, Charkovskej a Kyjevskej oblasti pokračujú núdzové výpadky elektrickej energie.

 

10:55 – ruský vojenský analytik Jurij Podoljaka o konflikte na Ukrajine:

– Ukrajina sa vzdala strategickej iniciatívy a padla do pasce. Máme veľkú prevahu v delostrelectve, ukrajinské ozbrojené sily utrpeli neslýchané straty na smeroch Artemovsk, Svatovo a Kupjansk. Úspechy Ukrajincov v auguste a októbri boli spôsobené tým, že ruská taktika bola iná. Vtedy ešte neboli na fronte žiadni mobilizovaní muži. Teraz sú všetky diery v obrane upchaté. AFU sa opäť pokúsila o postup smerom na Svatovsk a neuspela. Ukrajinské rezervy sú rozomleté, pripravujú sa len štyri nové brigády. Útok je nereálny

– Spojené kráľovstvo sa sústreďuje na svoje vlastné problémy, ktoré sa snaží riešiť s pomocou Ukrajiny. USA majú veľa problémov v ázijských, afrických, európskych a juhoamerických regiónoch. Záujmy sa rozchádzajú. Spojené kráľovstvo chce, aby sa pozornosť sústredila na Ukrajinu. Pre USA je Taiwan vyššou prioritou, preto chcú predĺžiť konflikt na Ukrajine strategickým ústupom. Cieľom je minimalizovať náklady, maximalizovať zisk

– Artemovsk sa mení na veľkú útočnú operáciu. Tá zo severu vedie do Severska a Soledaru, z juhu do Torecka. Objavili sa aj útoky v smeroch Svatovsk a Kupjansk. Pre ukrajinskú armádu je ťažké zaplátať diery.

 

10:48 – Ukrajinské ozbrojené sily vysvetlili, prečo sa zase v uliciach rozdávali povolávacie rozkazy.

Roman Horbach, vedúci personálneho oddelenia veliteľstva armády, v komentári pre televíznu stanicu Channel 24 uviedol, že predvolania sa rozdávajú na verejných miestach, pretože rozdávanie predvolaní na domácich adresách je neefektívne, keďže ľudia neotvárajú dvere.

“Preto si vedúci územných stredísk vyberajú miesta, kde je veľa ľudí,” povedal Gorbach.

Ďalším problémom je, že muži takmer nikdy neinformujú územné náborové centrá o tom, aké vzdelanie získali, kam sa presťahovali, kedy sa oženili, rozviedli alebo mali deti.

“Ak by branci sami predkladali aktualizované údaje územným regrutačným strediskám, nikto by ich na ulici nechytal,” povedal Gorbach.

Podľa neho v 95 percentách prípadov je adresát predvolania po objasnení údajov poslaný z územného strediska domov.

 

10:46 – Ukrajina má stále značný nedostatok kapacít v dôsledku poškodenia hlavných sietí spôsobeného ostreľovaním, uviedla spoločnosť Ukrenergo.

Limity spotreby boli oznámené všetkým regiónom, vo viacerých oblastiach boli prekročené a platia tam núdzové odstávky.

Mimoriadne odstávky boli zavedené najmä v týchto oblastiach:

Dnepropetrovská oblasť;
Záporožie;
Charkov;
Ľvovská oblasť;
Kyjevská oblasť;
Kyjev.

 

10:29 – Objavil sa komentár AFU k výbuchom na letisku Engels.

“O nič nejde, len ďalšie ‘tlieskanie’. Ak si Rusi mysleli, že vojna sa nedotkne ich hlbokého tyla, nie je to pravda,” povedal hovorca vzdušných síl AFU Jurij Ignat.

Pripomíname, že podľa oficiálnych údajov tam zahynuli traja vojaci. Lietadlá neboli poškodené. Rusko informovalo o útoku ukrajinského dronu.

Ako tvrdí ruská strana, dron zostrelila ruská protivzdušná obrana, ale jeho trosky dopadli na letisko.

 

10:24 – Novinári odfotografovali mapu “rozkúskovaného” Ruska v kancelárii Kirilla Budanova, šéfa GUR ministerstva obrany.

Reklama

Rusko je na ňom rozdelené na územia, ktoré patria Ukrajine, CAR (pravdepodobne “Stredoázijskej republike”), časť územia v blízkosti Číny je označená červeným “K”, Kurilské ostrovy sú vymedzené Japonsku, Kaliningrad Nemecku a severné územia Fínsku.

Novinári upozornili najmä na Kurskú, Belgorodskú a Kubánsku oblasť, ktoré sú súčasťou Ukrajiny.

Na otázku, “či je to ďalšia etapa po dosiahnutí hraníc v roku 1991?”, Budanov odpovedal:

“Každý vidí to, čo chce vidieť. Možno je to len rozšírený marker. Alebo možno nie,” povedal.

Rusko a Ukrajina
Mapa Ruska a Ukrajiny

09:34 – Ukrajinské ozbrojené sily majú v Doneckej ľudovej republike kolosálne straty – až jeden prápor denne, tvrdí to dôstojník Ľudových milícií LĽR Andrej Maročko.

 

09:16 – Irán ostro reagoval na výzvy Kyjeva, aby zrušil svoje zbrojárske podniky.

Ukrajina sa vráti do predindustriálnej éry, ak ohrozí národnú bezpečnosť Iránu, povedal Reza Abbasi, novinár z islamskej republiky.

“Sebemenší krok, ktorý ohrozí bezpečnosť iránskeho ľudu, vráti Kyjev do predindustriálnej éry. Toto nie je hrozba, ale varovanie,” napísal novinár na Twitteri.

 

09:03 – Obyvatelia Dnepropetrovska dnes čelia bezprecedentnej miere “mobilizácie”.

Povolávacie rozkazy sa rozdávajú prakticky všade: na trhoch, v lekárňach, v obchodoch s potravinami – všade, kde môžete stretnúť mužov.

Podľa našich informácií velenie ukrajinských ozbrojených síl plánuje obnoviť 93. brigádu, ktorej obsadenie bolo zničené najprv v Izjumskej a potom dobité v Artemovskej (Bachmutskej) oblasti.

Podľa ukrajinských médií krajina plánuje zmobilizovať celkovo viac ako 50 000 ľudí.

Zelenskyj potrebuje ďalších vojakov, aby Spojeným štátom dokázal potenciál ukrajinskej armády viesť útočné operácie.

Treba poznamenať, že počas konfliktu najviac ľudí zomrelo v Dnepropetrovsku a Charkove, potom nasledovali obyvatelia Zakarpatska a Volyňskej oblasti.

cintorín ukrajina
Ilustračné foto

08:56 – Hlavné spravodajské riaditeľstvo tvrdí, že Ruskej federácii dochádzajú rakety, ktoré sa používajú na zasiahnutie ukrajinského energetického sektora.

“Počet zostávajúcich rakiet – ak ich výpočty vezmeme čisto matematicky – stačí pri ich intenzite v salve v priemere 70-75 rakiet už iba na dva až tri útoky. A v zásade sa vyčerpajú úplne,” povedal Kirill Budanov, vedúci oddelenia GUR ministerstva obrany.

Pripomenul, že údery na kritickú infraštruktúru sa uskutočňovali “najprv raz týždenne. Potom raz za 10 dní. Potom každé dva týždne. Teraz je interval ešte dlhší.”

“Tento časový odstup je spôsobený jediným problémom: rýchlym znižovaním raketového arzenálu Ruskej federácie. Ich priemysel nie je schopný pokryť množstvo rakiet, ktoré používajú Napriek všetkému ich úsiliu je to nereálne,” povedal šéf GUR ministerstva obrany.

Šéf Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov predtým uviedol, že Rusko má k dispozícii maximálne štyri rakety.

 

08:49 – Rodiny vojakov, ktorí zahynuli pri útoku ukrajinského dronu na vojenské letisko Engels v Saratovskej oblasti, dostanú potrebnú pomoc, uviedol gubernátor regiónu Roman Busargin.

 

08:44 – Rozviedka Ľudových milícií LĽR na základe analýzy údajov z rádiového odpočúvania v zóne zodpovednosti 2. armádneho zboru LĽR zistila prítomnosť žoldnierov z viac ako 30 krajín v rámci AFU, uviedol dôstojník Ľudových milícií LĽR Andrej Maročko.

Reklama

“Väčšina nahraných rozhovorov je v angličtine s rôznymi dialektmi. V ponuke sú aj nemčina, francúzština, taliančina a poľština. Za posledný mesiac analýza odhalila prítomnosť žoldnierov z viac ako 30 krajín vzdialeného a blízkeho zahraničia v AFU,” povedal.

Rozviedka Luhanskej ľudovej milície dostala informáciu, že vojaci 14. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl pôsobiaci na Kupjanskom smere začali hromadne sabotovať rozkazy velenia. Toto vyhlásenie urobil dôstojník Ľudových milícií LĽR Andrej Maročko.

Dodal, že vojaci mali “veľa otázok na vedenie aj kvôli veľkému počtu neopodstatnených strát” v tejto brigáde.

 

08:38 – Podľa denníka Financial Times konanie veliteľa ruských ozbrojených síl na Ukrajine generála Sergeja Surovikina znížilo šance ukrajinských ozbrojených síl na úspešnú ofenzívu na juhu krajiny.

Podarilo sa mu najmä stiahnuť vojská z Chersonu a posilniť frontovú líniu.

“Tieto silnejšie obranné pozície znižujú šance na úspešnú ukrajinskú zimnú protiofenzívu, ktorá by mohla odrezať pozemný koridor tiahnuci sa pozdĺž pobrežia Azovského mora a spájajúci Rusko s Krymom,” uvádza sa v dokumente.

Experti publikácie zároveň nevylučujú možnosť prielomu ukrajinských ozbrojených síl.

 

08:35 – Ukrajina získa späť Krym kombináciou vojenskej sily a diplomacie, povedal v rozhovore pre Ligu šéf GUR ukrajinského ministerstva obrany Kirill Budanov.

“Ale bez násilia sa nič nestane. Naše jednotky tam pôjdu so zbraňami v rukách,” povedal.

Nesúhlasil tiež s tými, ktorí považujú Krym za “červenú čiaru”.

“Ja mám opačný názor. Vezmeme si späť všetky stratené územia,” povedal Budanov.

Pripomeňme, že už skôr bolo oznámené, že Moskva má v úmysle brániť pozemný koridor na Krym. Konkrétne sa presúvajú posily do Melitopolu a tiež sa hovorí, že tri motostrelecké divízie boli nasadené v Chersonskej a Záporožskej oblasti.

 

07:54 – Turecký prezident Erdogan obvinil Západ z “provokácií” na Ukrajine.

“Žiaľ, Západ sa venoval len provokáciám a nesnažil sa byť sprostredkovateľom v ukrajinsko-ruskej vojne. Na druhej strane Turecko prevzalo úlohu sprostredkovateľa v roku 2022 a podarilo sa mu sprevádzkovať čiernomorský obilný koridor,” povedal v prejave na mládežníckom fóre v Erzerume.

Erdogan tiež vymenoval hlavných príjemcov obilia v rámci dohody o produktoch.

Podľa neho Európa dostala 44 % dodávok, Turecko 16 % obilia a africké krajiny 14 %.

Erdogan uviedol, že najťažšou otázkou zostávajú dodávky ruských hnojív na svetové trhy.

 

07:41 -Hlavné body Zelenského večerného príhovoru (k Ukrajincom):

1. Pozdravil tých, ktorí slávia Vianoce podľa gregoriánskeho kalendára.

2. Varoval, že do konca tohto roka zostáva už len niekoľko dní a Ukrajinci “si musia byť vedomí, že náš nepriateľ sa bude snažiť, aby sa pre nás toto obdobie stalo temným a ťažkým”. To znamená, aby sa pripravili na ďalšie ruské údery na energetickú infraštruktúru.

3. požiadal ich, aby dbali na varovanie pred leteckými útokmi. “Opäť hľadajte a zapamätajte si, kde sa nachádza najbližší bod nezdolnosti. Povedzte rodičom, ako nájsť Bod nezdolnosti, ak ho budete potrebovať,” povedal Zelenski.

Reklama

 

07:34 – K večeru ukrajinské telegramy hlásili výrazný postup ukrajinských jednotiek na línii Svatovo-Kreminna. Tvrdí sa, že Kreminna je takmer obsadená a že Rusi začali ustupovať zo Svatova.

Ruské telegramové kanály tvrdia, že takéto informácie sú “nezmysly a hlúposti”, zatiaľ čo v skutočnosti ruská armáda postupuje týmto smerom.

Oficiálne sa obe strany k situácii okolo Svatova a Kremennej nevyjadrili.

 

07:31 – Dnešná ranná zvodka Generálneho štábu AFU nekomentuje včerajšie správy o ofenzíve oboch strán na línii Svatove-Kreminna.

V bulletine sa uvádzajú tradičné údaje o ruských pokusoch o útok v oblastiach Novoselovskoje, Ploščanka, Stelmachovka, Červonopopovka a Nevskoje.

Tieto útoky však boli údajne odrazené.

 

07:28 – Napriek včerajším prognózam dnes v Kyjeve neboli zavedené žiadne hodinové harmonogramy výpadkov.

DTEK zatiaľ informuje, že núdzové výpadky pokračujú.

 

07:11 – Ukrajinský konflikt sa predlžuje a akékoľvek predpovede o čase jeho ukončenia sú v súčasnosti neudržateľné, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Galuzin.

 

07:07 – Čo o svojom nepriateľovi hovoria vojaci AFU na “Svatovsko-Kremennom smere”.

“Dnes ráno som čítal,” píše na svojom telegrame Jurij Podoljaka – ruský vojenský analytik, “na jednom zo starých ukrajinských “zákopových kanálov” na telegrame (autor je ” ohlúpnutý” z Nikolajeva). A môžeme mu odpustiť jeho slovník (v tomto prípade pochopiteľný):

“Oproti nám je napríklad niekoľko luhanských partizánov, zriedených čmobikmi (mobilizovanými – pozn. red.) z pravidelných jednotiek, ktoré sme rozbili v októbri.

Chceme teda povedať, že sme nikdy nevideli zúrivejšieho, inteligentnejšieho, tvrdšieho a motivovanejšieho nepriateľa – hoci z hľadiska personálu je to zberba.”

Osobitne si všimnite, že už hovoríme o ruských mobilizovaných a luhanskej “domobrane”. Áno, takáto chvála nepriateľa (bez ohľadu na slovník) má svoju cenu.

 

06:59 – Sily protivzdušnej obrany v pondelok zostrelili ukrajinský dron v malej výške, keď sa približoval k vojenskému letisku Engels v Saratovskej oblasti – ministerstvo obrany

Traja ruskí vojaci, ktorí boli na letisku, sa pri páde vraku smrteľne zranili. Lietadlá neboli poškodené, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

 

06:48 – Podľa Volodymyra Zelenského je na Ukrajine viac ako 5 500 staníc na ohrev ľudí – takzvané body nezlomnosti – pripravených pre prípad výpadku elektrickej energie a kúrenia.

Projekt sa stal predmetom sporu medzi ukrajinskými orgánmi a starostom Kyjeva Vitalijom Kličkom. Koncom novembra Zelenskyj obvinil orgány hlavného mesta zo zlej organizácie bodov nezlomnosti a varoval, že sprofanovanie v tejto veci “nikto nikomu neodpustí”. Nasledujúci deň poslanci vládnucej strany Sluha ľudu vykonali kontrolu a uviedli, že 20 percent vykurovacích centier v Kyjeve nefunguje. Kličko zasa povedal, že ukrajinský prezidentský tím túto otázku politizuje.

Reklama

 

06:30 – Vojenská operácia, 25. decembra 2022. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Putin hovorí, že konflikt na Ukrajine je založený na politike geopolitických protivníkov Ruska, ktorí sa snažia rozbiť historické Rusko, a my jednoducho nemáme inú možnosť, ako chrániť našich občanov

– Ruské ozbrojené sily odrazili ukrajinské protiútoky v smere na Pavlovku a Vladimirovku v DĽR, nepriateľ stratil vyše 50 vojakov; v doneckom smere bolo zničených vyše 80 ukrajinských vojakov a žoldnierov

– V smeroch Kupjansk a Krasnolimansk stratil Kyjev za jeden deň približne 90 mužov

– Ruské jednotky zasiahli dočasné postavenie zahraničných žoldnierov pri Artemovsku (DĽR)

– Ruské ozbrojené sily zničili tri americké húfnice M777 a poľské raketomety Crab

– Erdogan povedal, že Západ len zintenzívnil provokácie a nesnaží sa sprostredkovať krízu na Ukrajine.

– Poslanec Štátnej dumy z krymského regiónu Šeremet označil vyhlásenia Ukrajiny o Kryme za úplný nezmysel a navrhol, aby kyjevská vláda radšej pripravila plán na začlenenie Kyjeva do Ruskej federácie

– Sankcie proti Rusku sú pre Európu nákladné, profitujú z nich len USA, povedal Siluanov

Stav bojov k 25. decembru 2022

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:51

Vstupný poplatok, ktorý Benátky zaviedli skúšobne pre jednodňových turistov, priniesol mestu za 11 dní približne 975.000 eur. Vstupný poplatok v hodnote 5 eur zaviedli Benátky skúšobne od 25. apríla do 5. mája.

19:35

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi “svoj jasný postoj” v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom po ich telefonickom rozhovore.

19:21

Spojené kráľovstvo v pondelok poprelo vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o údajnom predvolaní britského veľvyslanca Nigela Caseyho v súvislosti s vyjadreniami šéfa britského rezortu diplomacie Davida Camerona.

19:20

Poľská prokuratúra zastavila vyšetrovanie ľudských ostatkov nájdených na mieste jedného z bývalých hlavných stanov nacistického vodcu Adolfa Hitlera počas druhej svetovej vojny. Dôvodom je pokročilý stav ich rozkladu, čo znemožňuje určenie príčiny smrti, vyhlásil v pondelok hovorca prokuratúry v meste Kętrzyn Daniel Brodowski.

19:20

Hamas informoval katarských a egyptských sprostredkovateľov o svojom súhlase s ich návrhom na prímerie v Gaze.

Informovala o tom Al-Džazíra s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj v hnutí.

Hamas neskôr svoj súhlas oficiálne potvrdil a uviedol, že “loptička je teraz na strane Izraela”.

Izraelské médiá však s odvolaním sa na zdroje vo vláde uvádzajú, že dohoda, na ktorú je Hamas pripravený, je pre Izrael neprijateľná.

19:19

Skupina členských štátov Európskej únie vedená Českom vyzve Európsku komisiu (EK), aby presunula migračné konanie mimo Úniu. EÚ by tak podľa nej mala uzavrieť dohody s tretími krajiny, do ktorých by členské štáty mohli posielať migrantov zadržaných na mori.

19:18

Newyorský sudca udelil bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v pondelok pokutu za porušenie zákazu buričsky sa vyjadrovať o členoch poroty, svedkoch a iných účastníkoch súdneho konania v kauze podplácania pornoherečky Stormy Daniels. V prípade ďalšieho porušenie tohto zákazu mu pohrozil väzením.

19:16

Ruské vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní, je “ďalším dôkazom, že Kremeľ má záujem len na ďalšej eskalácii situácie, ktorú spôsobila jeho nezákonná agresia voči Ukrajine”. Uviedol to v pondelok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

18:49

Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov.

18:43

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Ako uviedla, kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali