To najdôležitejšie z Ukrajiny – Timmermans: Putin je v rovnakej pozícii ako nacistický diktátor Adolf Hitler v roku 1943

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Timmermans: Putin je v rovnakej pozícii ako nacistický diktátor Adolf Hitler v roku 1943

Kyjev 24. decembra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 24. decembra 2022 20:00

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina, Charkov
Charkov – Cestujúci nastupujú do vlaku na stanici metra, ktorú skrášľujú vyzdobené vianočné stromy v ukrajinskom meste Charkov

20:00 – V Novosibirsku sa miestny aktivista vydal na osamelý protest, s plagátom na ktorom požadoval, aby sa Putin zodpovedal za slovo “vojna” Putin použil slovo “vojna” v súvislosti s vojenskou špeciálnou operáciou na Ukrajine po prvýkrát 22. decembra.

Reklama

Muža už vyšetrujú miestne orgány činné v trestnom konaní – môže byť stíhaný za urážku ruských orgánov.

aktivista, Putin, vojna
Miestny aktivista

19:55 –  Výkonný podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans sa domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin je v rovnakej pozícii ako nacistický diktátor Adolf Hitler v roku 1943 – keď už prehral vojnu, ale tá sa ešte zďaleka neskončila. Timmermans vyjadril tento názor v rozhovore pre Nieuwsblad.

Reklama

“Rusko je teraz na medzinárodnej scéne úplným vyvrheľom. Sankcie sú tvrdé – dovolím si tvrdiť, že áno. Vojna stojí veľa peňazí. A Putin už prehral. Mýlil sa, pokiaľ ide o odolnosť Ukrajincov. Nikto iný sa mu totiž neodváži povedať celú pravdu, vrátane stavu jeho armády, ktorú zdecimovali skorumpovaní dôstojníci,” povedal podpredseda Európskej komisie.

Pripomenul, že “Hitler tiež prehral vojnu na konci roku 1943, ale tá trvala ďalšie dva roky.

 

19:40 – Ukrajinské ozbrojené sily ustupujú na predmestie Marinky s veľkými stratami: podrobnosti

Od 20. decembra utrpeli v Marinke ťažké straty jednotky 79. výsadkovej brigády AFU, ktorá zaujíma pozície v západnej časti mesta.

Reklama

Počas protibatériového boja utrpela vážne poškodenie húfnicová delostrelecká divízia AFU s delami D-30 kalibru 122 mm.

Vážne straty zaznamenali 1., 2., 3. a 4. výsadkový útočný prápor 79. brigády AFU, prieskumná a tanková rota AFU.

Počet zabitých a ťažko zranených v týchto jednotkách od 15. decembra sa odhaduje na 350 až 460. Kvôli vážnym stratám musela byť brigáda urýchlene posilnená mobilizovanými mužmi z Nikolajevskej a Chersonskej oblasti a na bojovú líniu bola vyslaná aj zabezpečovacia rota a ženijné jednotky, ktoré boli preškolené na útočné jednotky.

Kľúčovým dôvodom veľkých strát AFU v Marinke bola činnosť delostrelectva a obrnených vozidiel ruských ozbrojených síl. Tanky T-72B3 rýchlo postupujú k západnému okraju mesta s podporou bezpilotných lietadiel, ktoré umožňujú posádkam prieskum nebezpečných pozícií a paľbu na palebné body v budovách s minimálnym rizikom.

Podľa rádiových odpočúvaní AFU jednotky 79. DŠB zaznamenali nedostatok komunikačných a pozorovacích zariadení, munície do guľometov a samopalov a prostriedkov na obväzovanie rán, ako aj kvadrokoptér, ktoré boli použité na prieskum pozícií ruských ozbrojených síl. Jednotky AFU sa tiež sťažujú na akútny nedostatok protitankových zbraní – chýbajú granátomety a munícia do nich.

Reklama

Vzhľadom na rýchlo sa zhoršujúcu taktickú situáciu ukrajinské ozbrojené sily od večera 23. decembra sústreďujú svoje zvyšné sily na západnom okraji Marinky v blízkosti ulíc Šachťorskaja a Poligrafičeskaja, kam sa postupne presúvajú poľné veliteľstvá z centrálnej opevnenej oblasti.

V prípade zlyhania poslednej obrannej línie sa jednotky ukrajinskej armády plánujú stiahnuť na záložné pozície do opevnenej oblasti pri priehrade Marinka, kde boli predtým umiestnené batérie komplexov BM-21 Grad. Tým by však definitívne stratili kontrolu nad mestom.

 

19:29 – Rusi zvýšili počet lodí vyzbrojených kalibrami v Čiernom mori. “Počet nepriateľských lodí sa zvýšil na 14 vrátane dvoch hladinových a dvoch podmorských raketových nosičov. Súhrnná munícia Kalibry môže byť až 24 nábojov. Nepriateľ sa pravdepodobne pripravuje na raketové útoky, uviedlo operačné veliteľstvo Juh.

 

19:15 – Volodymyr Zelenskyj zablahoželal kresťanom západného obradu k Vianociam. Ukrajina oficiálne oslavuje dva dátumy – 25. december a 7. január (podľa gregoriánskeho a juliánskeho kalendára).

 

19:10 – Rusi postupujú v Donbase tromi smermi a snažia sa zlepšiť taktickú situáciu pri Kupiansku, uvádza sa vo večernom súhrne generálneho štábu.

1. Počas dňa Rusi podnikli tri raketové útoky na civilnú infraštruktúru v Záporožskej oblasti a uskutočnili viac ako desať ostreľovacích útokov z raketometov MLRS.

2. Ruské sily naďalej sústreďujú svoje úsilie na vedenie ofenzívy na smeroch Bachmut, Liman a Avdejevsk a snažia sa zlepšiť taktickú situáciu na smere Kupjansk.

Reklama

3. Ruské sily zavádzajú 24-hodinový zákaz vychádzania v Gornostajevke v Chersonskej oblasti od 25. decembra 2022 do 3. januára 2023.

4. Letectvo AFU uskutočnilo tri údery na oblasti, kde sa sústreďoval ruský personál, zbrane a vojenská technika.

 

18:59 Poradca šéfa ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak sa domnieva, že Ruskom otriasla séria nepokojov. “Budú vykrádať bankomaty, rabovať. Vy a ja to uvidíme v blízkej budúcnosti, uvidíte pád ruského impéria,” povedal.

 

Reklama

18:45 – Turecko v sobotu pripustilo, že ruská vojna proti Ukrajine”sa neskončí ľahko”, a to aj napriek opakovaným snahám Ankary zorganizovať mierové rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom.

 

16:20 – Denník Bild odhalil nové podrobnosti o špionážnom škandále v Nemecku.

Podľa novín nemecký spravodajský dôstojník zatknutý pre podozrenie zo špionáže pre Rusko nebol v hierarchii spravodajských služieb obyčajným človekom – zastával vysokú funkciu v tajnom oddelení Spolkovej spravodajskej služby (BND). Carsten L. bol vysokopostaveným členom prísne tajnej technickej spravodajskej jednotky.

Vyšetrovateľ novinárom oznámil, že obvinený “odovzdal informácie získané počas svojej profesionálnej činnosti ruskej rozviedke”. Carsten L. mal prístup ku všetkým zisteniam BND z odpočúvania po celom svete, ako aj k informáciám získaným od spravodajských služieb v iných krajinách. BND pripúšťa, že nemusí byť jediným agentom.

Reklama

 

16:00 – Francúzsky minister obrany Sebastien Lecorniou navštívi 28. decembra Ukrajinu, kde bude rokovať so svojím ukrajinským kolegom, uviedla televízia BFMTV.

 

15:30 – V Chersone hlásia ďalšie výbuchy.

 

15:00 – Vo viacerých oblastiach je opäť vyhlásený letecký poplach.

Reklama

14:50 – Rusko a Irán budujú novú transkontinentálnu trasu, aby obišli sankcie a využili rieky Volga a Don.

 

14:00 – Dmitrij Rogozin utrpel po streľbe v reštaurácii Šeš-Beš v Donecku pomliaždeninu a šrapnelové zranenie nad pravou lopatkou, uviedol poradca bývalého šéfa Roskosmosu.

“Prenikajúca rana – kovový úlomok s rozmermi 8 x 6 mm vnikol nad pravú lopatku v blízkosti chrbtice. Je zázrak, že nezasiahla pľúca. Okrem toho má otras mozgu. Nemá žiadne iné zranenia,” povedal asistent.

 

13:15 – Kvôli poruchám celoštátneho systému riadenia dopravy nebudú môcť nákladné vozidlá a autobusy dočasne prekračovať ukrajinské hranice. Štátna hraničná služba pred tým varovala. Na ukrajinských hraniciach, najmä v smere do Poľska, sa vytvorili obrovské dopravné zápchy. Štátna hraničná služba Ukrajiny žiada, aby ste tieto informácie zohľadnili pri plánovaní ciest do zahraničia. Hraničná stráž tvrdí, že pracuje na riešení tohto problému.

 

Reklama

12:30 – Rusko uviedlo, že vyvinulo modifikáciu korigovanej delostreleckej munície Krasnopol pre letecké transportéry a granátomety. Oznámil to Semjon Pogorelskij, vedúci konštrukčnej kancelárie prístrojov Shipunov.

“Existuje modifikácia, ktorá strieľa z granátometov. Existuje modifikácia, ktorá strieľa zo vzdušných nosičov,” povedal pre prvý kanál.

152 mm delostrelecká munícia Krasnopol je navrhnutá tak, aby zasiahla ciele od prvého výstrelu. Je vybavený raketovým motorom, ktorý predlžuje jeho dosah, a na cieľ sa zameriava pomocou lasera. Krasnopol sa používa v delostreleckých systémoch D20, Acacia a Msta.

Ruskí vojenskí experti už skôr označili nedostatočné množstvo vysoko presnej výzbroje za jeden z hlavných problémov ruského letectva. Ruská federácia sa zrejme teraz snaží tento problém vyriešiť.

 

12:20 – Nová vlna poplachu na Ukrajine.

Reklama

11:55 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnych sieťach odsúdil ostreľovanie civilných cieľov v Chersone počas sviatkov.

“Toto nie sú vojenské zariadenia. Podľa definície to nie je vojna. Toto je teror, toto je zabíjanie za účelom zastrašovania a potešenia,” napísal Zelenskij, ktorý na Telegrame zverejnil fotografie z miesta incidentu.

 

11:10 – Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už takmer 8,64 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG).

 

10:48 – Na východe a juhu Ukrajiny platí letecký poplach.

Poplach na východe a juhu Ukrajiny.

10:35 – Prezidentská kancelária informuje o novom ostreľovaní Chersonu. Hlásia obete. V centre mesta bolo totiž počas voľného viacero ľudí.

Reklama

V dôsledku dnešného ostreľovania centra Chersonu je už päť mŕtvych a 20 zranených, uviedol zástupca šéfa opozičnej parlamentnej skupiny Kyrylo Timošenko.

Cherson
Ostreľovanie Chersonu

10:20 – Ukrajina v súčasnej situácii nemôže vyhrať, pokiaľ je v defenzíve. Tento názor vyjadril generál americkej armády vo výslužbe Barry McAfee v televízii MSNBC.

Podľa jeho názoru sa Ukrajina musí chopiť iniciatívy. Na tento účel potrebuje nástroj, ktorý mu umožní dostať sa zo súčasnej patovej situácie. Generál považuje za takýto nástroj rakety zem-zem dlhého doletu a tanky M1.

 

9:40 – Úroda obilnín na Ukrajine sa do roku 2022 znížila približne o 40 % na 65-66 miliónov ton. Výkonný riaditeľ Ukrajinskej obilnej asociácie Serhij Ivaščenko pre tlačovú agentúru AFP povedal.

“Hlavným dôvodom poklesu je vojna,” povedal. Logika je jednoduchá: v dôsledku ruskej invázie do krajiny sa zmenšili dostupné pestovateľské plochy, úroda klesla a niekoľkomesačná blokáda ukrajinského vývozu obilia “prerušila cyklus”. Poľnohospodári dlho nemali žiadne príjmy, čo znamenalo, že nemali dostatok peňazí na nákup hnojív, vysvetlil Ivaščenko. V roku 2021 dosiahla úroda obilia na Ukrajine rekordných 106 miliónov ton.

 

Reklama

9:20 – Britské spravodajské služby sa domnievajú, že kľúčovou brzdou ruských útočných operácií na Ukrajine, je nedostatok ruskej munície.

“Rusko od októbra posilnilo svoje sily na Ukrajine desiatkami tisíc záložníkov. Hoci sa akútny nedostatok personálu zmiernil, nedostatok munície pravdepodobne zostane kľúčovou brzdou ruských útočných operácií,” uvádza sa v novom zhrnutí britských spravodajských služieb.

V Londýne sa predpokladá, že Rusko pravdepodobne obmedzilo svoje raketové útoky dlhého doletu na ukrajinskú infraštruktúru na približne raz týždenne kvôli obmedzenej dostupnosti riadených striel.

„Podobne je nepravdepodobné, že by Rusko zvýšilo svoje zásoby delostreleckej munície natoľko, aby umožnilo rozsiahle útočné operácie. Zraniteľnosť súčasného operačného usporiadania Ruska spočíva v tom, že aj jednoduché vedenie obranných operácií pozdĺž dlhej frontovej línie si vyžaduje značné denné výdavky projektily a rakety,” uvádza zhrnutie.

 

Reklama

8:55 – Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vo vianočnom prejave apeloval na súdržnosť a nádej vzhľadom na mnohé výzvy, ktorým pre vojnu na Ukrajine čelia nielen obyvatelia Nemecka. Koniec ruskej invázie však v blízkom období neočakáva.

 

8:25 – Rusko môže v predvečer sviatkov podniknúť masívne alebo jednotlivé raketové útoky na dôležité ukrajinské ciele. Týmto spôsobom pravdepodobne očakáva, že dosiahne „maximálny psychologický efekt“, naznačila vo vysielaní teletónu Natalja Gumenjuk, hovorkyňa operačného velenia Juh.

Pripomenula, že teraz sa skupina lodí v Čiernom mori zväčšila na 11 lodí vrátane troch nosných rakiet (jedna z nich je pod vodou). 20 rakiet Kalibr je pripravených na odpálenie. Pravdepodobnosť útokov sa zvýšila aj vďaka tomu, že sa poveternostné podmienky v oblasti Čierneho mora zlepšili.

 

8:15 – Celá ruská aktivita v Bielorusku nemá za cieľ pripraviť ofenzívu na severe Ukrajiny, ale odkloniť vojakov z bojovej zóny na juhovýchode.

V rozhovore pre The New York Times to uviedol šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Kirill Budanov. Podľa jeho názoru ide o klamlivé operácie, ktorých cieľom je zmiasť ukrajinské velenie.

“Toto všetko sú prvky dezinformačných kampaní,” povedal.

 

7:57 – Ranné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

  1. Hlavnými cieľmi včerajších raketových útokov boli zariadenia civilnej infraštruktúry v Doneckej oblasti (pravdepodobne hovoríme o Kurachovskej TPP) a civilné zariadenia v Chersone.
  2. Útoky boli odrazené v oblastiach osád Andreevka Luhanskej oblasti – ako aj Jampolovka, Razdolevka, Bachmutskoe, Bachmut, Severnoje, Krasnogorovka, Vodiane a Marjinka z Doneckej oblasti.
  3. Intenzívne nepriateľské akcie pokračujú v smere Bachmut a Avdeevsky. V oboch prípadoch bolo ostreľovaných viac ako desať osád.
  4. Viac ako 50 osád je pod paľbou v smere Záporožie a Cherson.
  5. Potvrdené zničenie 9 nepriateľských UAV rôznych typov.
  6. Tak ako predtým, z Bieloruska neboli žiadne známky formovania veľkého nepriateľského zoskupenia.

7:55 – Rusku v ďalších bojoch na Ukrajine podľa prezidenta Vladimíra Putina pomôže, že ruská armáda údajne zničila už takmer všetku sovietsku techniku, ktorú Ukrajine poskytli členské krajiny NATO. Najbližší spolupracovníci Putina sa pred ním ale nepríjemné správy o priebehu bojov snažia tajiť, uviedol dnes americký denník The Wall Street Journal.

 

7:33 – Spojené štáty v piatok reagovali na komentáre ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý ofenzívu na Ukrajine až po niekoľkých mesiacoch trvania verejne a v rozpore s oficiálnou rétorikou Kremľa nazval “vojnou”. Washington ho vyzval, aby uznal realitu a stiahol vojenské sily z Ukrajiny

 

7:35 – Ukrajina odhaduje, že v dôsledku ruskej invázie poklesla jej úroda obilia oproti vlaňajšku o približne 40 percent.

Reklama

7:30 – Vojenská operácia, 23. decembra 2022. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

– Putin v Tule zorganizoval stretnutie o práci vojensko-priemyselného komplexu: úlohou je poskytnúť jednotkám všetko, čo potrebujú, poznamenal, že je potrebná spätná väzba medzi priemyslom a armádou

– Šojgu navštívil Iževsk a skontroloval plnenie štátnej objednávky na obranu v podnikoch Kalašnikov

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že počas dňa bolo v rôznych smeroch zabitých celkovo viac ako 190 ukrajinských vojakov.

– Ukrajina tvrdí, že ostreľovanie jadrovej elektrárne v Záporoží sa takmer zastavilo, MAAE tvrdí, že bude pokračovať v konzultáciách o vytvorení ochrannej zóny okolo elektrárne

– Talianske ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že neustále predkladá Rusku ponuky na rokovania s ním, pričom sa obracia na sprostredkovateľov, ako sú Turecko a Vatikán

– Americké médiá informujú o problémoch s výrobou 155 mm nábojov: krajina vyrobí za mesiac toľko nábojov, koľko Ukrajina spotrebuje za dva dni

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali