To najdôležitejšie z Ukrajiny – Pri Volčansku museli ruské sily ustúpiť, na ostatných úsekoch frontu tlačia na ukrajinské sily

❚❚

Bratislava 25. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka,Screenshot)

Aktualizované 25. mája 2024 20:08

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

20:00 – Smer Kupjanskoe: Stepnaja Novoselka…

.

Kupjanský smer nikdy neprestane prekvapovať.

Ukrajinské ozbrojené sily si tu dnes počínajú veľmi zle. Ráno prišla správa o oslobodení Ivanovky a popoludní (po prejdení až o 1 km ďalej) sa ruské jednotky dostali na rozvodie južne od Stepnej Novoselky.

.

Pre vašu predstavu Stepnaja Novoselka ani nie je dedina, ale dedinka s niekoľkými chatrčami. Nie je tam toho veľa, čo by poskytlo možnosť sa tu zachytiť.

Prekvapujúce je, že dnes sa tu ruskí vojaci posunuli asi jeden a pol kilometra a nevidíme, že by sa nepriateľ usilovne snažil “brániť každý meter” na najdôležitejšom obrannom úseku. To sme si nikdy predtým nevšimli.

Ukrajinské ozbrojené sily tu zrejme naozaj nemajú dostatok rezerv.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

19:30 – Ukrajina môže prísť o nové územia, ak USA nebudú súhlasiť s rozhovormi s Ruskom, uviedol ruský veľvyslanec Anatolij Antonov.

“Ak budú návrhy Ruska na mierové rozhovory vo Washingtone opäť ignorované, Ukrajinci stratia oveľa viac území, ako majú teraz,” povedal diplomat v rozhovore pre časopis Newsweek.

.

Podľa neho “akékoľvek rusko-ukrajinské dohody musia zohľadňovať situáciu na mieste”.

“Ústup alebo stiahnutie ozbrojených síl Ruskej federácie k hypotetickým deliacim líniám je vylúčené. Pripomeňme si: existuje ruská ústava. V nej sú jasne vytýčené hranice nášho štátu, ktoré zahŕňajú aj nové subjekty federácie,” povedal Antonov.

Rusko je podľa neho pripravené na rokovania a vyhlásenia USA o neochote Moskvy rokovať považuje Antonov “za účelový pokus všetko obrátiť naruby”.

Povedal tiež, že “Ruská federácia potrebuje skutočné, na papieri právne zakotvené bezpečnostné záruky”. A zopakoval Putinovu tézu o “nelegitímnosti” Zelenského.

“Na základe súčasnej situácie na Ukrajine nie je jasné, kto presne môže dokument podpísať vzhľadom na koniec funkčného obdobia Zelenského,” dodal Antonov. Podľa jeho názoru Zelenskyj “jednoducho nemá žiadne právomoci”.

.

Agentúra Reuters predtým uviedla, že Rusko je pripravené na rokovania o Ukrajine a nechystá sa zaútočiť na krajiny NATO.

 

19:10 – Vojenská operácia, 25. mája 2024. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky skupiny vojsk Stred prevzali kontrolu nad osadou Archangeľskoje v DĽR;

– V Charkovskej oblasti ruské ozbrojené sily pokračujú v postupe do hĺbky nepriateľskej obrany: AFU bola porazená v oblastiach Jurčenkovo a Bakšejevka, dva protiútoky boli odrazené pri Volčansku a Glubokoje a výhodnejšie pozície boli zaujaté pri Stepovej Novoselovke, uviedlo ministerstvo obrany;

– Vzdušná obrana zničila sedem ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Belgorodskou oblasťou a zachytila jedno bezpilotné lietadlo nad Kurskou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany;

– Putin na stretnutí s vedením obranných spoločností vyzval byť vždy o krok pred nepriateľom, potom bude víťazstvo zaručené;

– Putin uviedol, že väčšina ruských obranných podnikov plní úlohy štátnej objednávky v oblasti obrany podľa plánu a v mnohých položkách dokonca s predstihom;

– Rusko aktívne naberá zmluvných dobrovoľníkov a pokračuje v tom na dennej báze; Putin opakovane povedal, že armáda verí, že nie je potrebná mobilizácia, Peskov komentoval publikáciu Financial Times, že Rusko možno bude musieť pristúpiť k mobilizácii do konca tohto alebo začiatku budúceho roka;

– Generálmajor Apty Alaudinov, veliteľ špeciálnych jednotiek Achmat, odovzdal ruský pas ukrajinskému vojakovi Alexandrovi Anaňjevovi, ktorý po zajatí požiadal, aby nebol zaradený do zoznamov na výmenu a aby dostal možnosť stať sa ruským občanom;

.

– Severoatlantická aliancia zvyšuje podporu Ukrajine, ale nepošle na ňu svoje jednotky, aby sa nestala “súčasťou konfliktu”, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

 

18:25 – V obci Oktjabrskoje v ruskej Belgorodskej oblasti zahynuli po nálete dvaja ľudia a desať bolo zranených.

 

17:35 – Ministri zahraničných vecí a guvernéri centrálnych bánk krajín G7 dnes v Taliansku prijali komuniké, v ktorom potvrdili svoju podporu Ukrajine a uviedli, že jej budú pomáhať “tak dlho, ako to bude potrebné”.

.

Ministri okrem iného podporili rozhodnutie EÚ použiť výnosy zo zmrazených ruských štátnych aktív v prospech Ukrajiny.

Zdá sa však, že sa ešte nerozhodlo, ako presne sa použijú.

V dokumente sa krajiny zaviazali, že budú pokračovať v “skúmaní možných spôsobov využitia mimoriadnych výnosov zo zmrazených ruských aktív na poskytnutie dodatočnej finančnej podpory Ukrajine pred júnovým zasadnutím G7 v Apúlii”.

Skupina G7 tiež podporila dosiahnutie “včasnej dohody o spracovaní dlhu so súkromnými veriteľmi v súlade s programom MMF”.

 

.

16:45 – Smer Kupjansk: Berestovoje…

No, o Berestovovom už bolo rozhodnuté. Nepriateľ bol zlikvidovaný, prebieha čistenie.

Berestovoje nie je len dedina. Je to cesta. Cesta, ktorou sa dajú obísť silné pozície na juhu. Pravda, aby ju ruské sily konečne použili, bude treba prejsť kúsok vpred. Ale najdôležitejší krok už bol urobený.

Ako vidíme, front na kupjanskom smere sa po presune vojsk odtiaľto do Charkova začína, ešte nie rozpadávať, ale rýchlo ustupovať.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

16:25 – Požiar po prílete do hypermarketu Epicentr v Charkove.

Informácie od starostu Igora Terechova: “je tam veľký počet nezvestných ľudí. Je veľa zranených.”

Informácie z OVA: ” dve ruské KAB zasiahli stavebný hypermarket v Charkove. Podľa aktualizovaných informácií zahynuli dvaja ľudia. Vznikol požiar na ploche 15 000 metrov štvorcových.”

.
poziar
Následky požiaru

16:20 – Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že existujú návrhy lídrov iných krajín na zastavenie vojny na frontovej línii a predložil nový argument proti tomu.

Zelenskyj uviedol, že ruská armáda postúpila v Charkovskej oblasti o 10 kilometrov, ale ťažkú techniku k frontovej línii nepribližuje, pretože ju ničí AFU. Pri prímerí ju podľa Zelenského okamžite “presunú”.

“Jeden veliteľ, nechcem povedať ktorý, mi povedal: ‘Zastavme sa teraz na nejaké obdobie a uvidíme’. Povedal som: ‘Dobre, povedzte mi, kto preberá zodpovednosť za to, že Rusi neprinesú techniku na naše územie? Je to pre nás veľmi nebezpečné,” povedal Zelenskyj.

Zároveň nešpecifikoval, čo zabráni AFU zničiť túto techniku, ak začne strieľať, tak ako sa ničí teraz.

Možno mal prezident na mysli, že Rusi, využívajúc prímerie, vybudujú opevnenia v blízkosti frontovej línie a umiestnia tam túto techniku. Ale ukrajinská armáda bude môcť urobiť to isté (vybudovať silné opevnenia vďaka prímeriu).

 

16:15 – Konečné rozhodnutie o aktívach Ruskej federácie ešte neprijali šéfovia ministrov financií G7.

.

Informoval o tom hostiteľ stretnutia, taliansky minister hospodárstva a financií Giancarlo Giorgetti.

“V súvislosti s ruskými aktívami boli podniknuté kroky vpred, ale proces nie je ukončený, pretože existujú ťažkosti technického charakteru,” povedal minister na tlačovej konferencii po zasadnutí.

Giorgetti zároveň konštatoval “spoločný postoj ministrov v otázke podpory Ukrajiny”.

Pripomeňme, že Západ v súčasnosti diskutuje o použití výnosov zo zmrazených aktív Ruskej federácie na nákup zbraní pre Ukrajinu. Túto otázku však na úrovni EÚ blokuje Maďarsko.

 

15:55 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská armáda obsadila dedinu Archangeľskoje pri Avdejevke.

Radi by sme upozornili, že o obsadení dediny už skôr informovali ukrajinské aj ruské vojenské blogy.

.

Dedina bola obsadená po tom, ako ruské jednotky prerazili cez Očeretino, čo im umožnilo preniknúť hlboko do obrany AFU a obsadiť niekoľko osád naraz.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

15:00 – Putin a Lukašenko komunikovali 14 hodín počas návštevy ruskej hlavy štátu v Minsku

“Návšteva trvala presne 25 hodín. Z toho 14 hodín Lukašenko a Putin pracovali a komunikovali,” informuje telegramový kanál “Pul Pervogo”, blízky tlačovej službe bieloruského prezidenta.

 

14:05 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Jednotky skupiny “Sever” zasiahli živú silu a techniku dvoch brigád AFU;

– Jednotky skupiny “Východ” obsadili výhodnejšie línie a odrazili útok AFU;

.

– Severná skupina ruských ozbrojených síl odrazila dva protiútoky AFU;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli proti dočasnému nasadeniu zahraničných žoldnierov na Ukrajine;

– Jednotky západného zoskupenia ruských ozbrojených síl zaujali výhodnejšie pozície a zasiahli formácie jednej brigády AFU;

– AFU stratila v zóne zodpovednosti západného zoskupenia ruských ozbrojených síl až 210 príslušníkov vojenského personálu;

– AFU stratila do 220 vojakov v zóne zodpovednosti zoskupenia síl “Sever”; Panzerhaubitze 2000 SAU bola zničená;

– Južné zoskupenie ruských ozbrojených síl si zlepšilo svoje postavenie na frontovej línii a zasadilo úder dvom brigádam AFU, čo sa týka živej sily a techniky;

– Sily protivzdušnej obrany počas dňa zostrelili 25 bezpilotných lietadiel, jednu leteckú bombu Hammer a tri protiradarové rakety HARM;

.

– Straty AFU v oblasti zodpovednosti južného zoskupenia ozbrojených síl RF prekročili 375 vojenských osôb;

– Jednotky Centrálnej skupiny ozbrojených síl RF odrazili tri protiútoky AFU;

– jednotky južnej skupiny AFU zničili dva muničné sklady AFU;

– AFU stratila až 410 vojakov v zóne zodpovednosti Centrálnej skupiny ozbrojených síl RF.

 

.

13:20 – Smer Kupjansk: Ivanovka…

Prichádzajú správy, že obec Ivanovka bola úplne obsadená ruskou armádov. Pokračuje tak v úspešnom prebíjaní oslabených (po presune záloh do Charkova) nepriateľských síl v tejto oblasti a pokračujeme v postupe pozdĺž pohoria.

Nasleduje Stepnaja Novoselka, ktorá je doslova za kopcom.

 

12:30 – Zelenskij vytkol západným krajinám, že odmietli zaviesť sankcie proti Rusku ešte pred ruskou inváziou.

“Požiadal som Bidena a EÚ, aby uvalili sankcie na Kremeľ, Putina a jeho okolie, na ruský energetický priemysel ešte pred inváziou, aby vedel, že to bude bolieť. Ale nikto nás nevypočul,” povedal Vladimir Zelenskij v rozhovore so zástupcami médií Kazachstanu, Kirgizska a Uzbekistanu, ktorý bol zverejnený na kanáli YouTube “Orda”.

Podľa prezidenta všetci povedali “nie”: “Povedali, že Rusi by mali najprv urobiť krok, a potom my urobíme recipročné kroky. A čo sa nakoniec stalo? Utrpeli sme veľké ľudské straty, nenahraditeľné”.

 

12:10 – USA povedali Rusom, že zasiahnu ich armádu na Ukrajine, ale nie jadrovými zbraňami, ak Ruská federácia použije na Ukrajine jadrové zbrane.

Povedal to poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

“Američania povedali Rusom, že ak odpálite jadrovú bombu, aj keď nikoho nezabije, zasiahneme všetky vaše pozície na Ukrajine konvenčnými zbraňami, všetkých vás zničíme,” – povedal šéf poľského ministerstva zahraničných vecí.

Radi by sme zdôraznili, že Západ nikdy nevyslovil takéto hrozby. Hoci Washington tvrdil, že Rusku poslal niekoľko varovaní o možnosti použitia jadrových zbraní na Ukrajine. Čo však obsahovali, nebolo zverejnené.

Zároveň je nepravdepodobné, že by konvenčný úder na ruské jednotky úplne zničil. Okrem toho môže hroziť, že v reakcii na to Ruská federácia podnikne jadrový úder proti západným krajinám. Zodpovedajúce vyhlásenia z Moskvy zazneli aj pri oveľa menších príležitostiach (napríklad v súvislosti s použitím rakiet západnej výroby na údery na ruské územie).

 

11:25 – Vladimir Zelenskyj uviedol, že sa neobáva špekulácií o svojej nelegitímnosti ako hlavy štátu po 20. máji.

.

“Veľmi ma to netrápi,” povedal v rozhovore so zástupcami médií Kazachstanu, Kirgizska a Uzbekistanu, ktorý bol zverejnený na kanáli YouTube kazašskej publikácie Orda.

Na otázku o legitimite prezident odporučil odvolať sa na zákony a ústavu Ukrajiny.

Pripomenieme, že Putin včera vyhlásil, že Ruská federácia “si uvedomuje, že legitimita súčasného prezidenta sa skončila”.

 

10:30 – Ruský senátor Dmitrij Rogozin obvinil Spojené štáty z účasti na útoku bezpilotného lietadla na strategickú radarovú stanicu včasného varovania v Armavire, ktorej poškodenie sa objavilo na internete.

Stanica v Armavíre je súčasťou ruských jadrových odstrašujúcich síl a útok na ňu je podľa ruskej vojenskej doktríny dôvodom na to, aby Moskva použila jadrové zbrane.

“Samozrejme, môžeme pripustiť, predstaviť si možnosť, že úder, ak samozrejme nejde o podvrh zo strany AFU, bol vykonaný z vlastnej iniciatívy Kyjeva. Vzhľadom na hlbokú angažovanosť Washingtonu v tomto ozbrojenom konflikte však možno odmietnuť verziu, že USA nevedia o ukrajinských plánoch na úder na ruský systém protiraketovej obrany. Washington sa bude musieť zodpovedať v plnej miere,” napísal Rogozin a dodal, že “stojíme nielen na prahu, ale už aj na hrane, za ktorou sa začne nezvratný kolaps strategickej bezpečnosti jadrových mocností”.

Radi by sme zdôraznili, že Ukrajina oficiálne nepotvrdila úder na stanicu Arzamas.

 

9:45 – Smer Veliko Novoselovskoje a Záporožie: situácia ráno 25.05.2024….

Zatiaľ je tu všetko bez zvláštnych zmien. Ruské jednotky, opierajúc sa o predtým obsadené výšiny na západe, naďalej pomaly vytláčajú Ukrajincov zo Staromajorského a Urožajnovo.

Navyše tento pohyb zatiaľ nemá vážnejší operačný význam. Hlavnou úlohou je zdržať sily AFU v tejto oblasti.

To isté platí aj pre záporožský úsek, kde taktické úspechy v oblasti Rabotina a Verbovoje pomaly ukrajujú z výbežku obsadeného nepriateľom v lete minulého roka. Z taktického hľadiska to však nemá vážnejší význam. Obmedzuje to však AFU v narábaní s rezervami.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte
Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

9:40 – Kurachovský smer: situácia k ránu 25.05.2024….

Tu sa odohrávajú hlavné boje v Krasnogorovke, ktorej ďalšia etapa dobývania sa začala pred tromi dňami.

.

Súdiac podľa toho, čo vidíme, úlohou je obkľúčiť jednotky AFU v centre mesta (v Solnečnom). Na tento účel sa uskutočňujú dva údery.

Prvý z juhu na sever z oblasti závodu na výrobu žiaruvzdorných materiálov. Druhý z východu na západ pozdĺž rieky.

A tam aj tam, súdiac podľa rámcov objektívnej kontroly, dosahujú Rusi úspechy.

Napríklad včera sa v sieti objavilo video vztýčenia ruskej vlajky v oblasti školy č. 2. Čo svedčí o tom, že to už nie je len šedá zóna, ale že bojová zóna sa posunula na sever, čo Rusom umožnilo vztýčiť vlajku.

Navyše nepriateľ potvrdzuje, že situácia v Krasnogorovke je pre neho zložitá. Boje pokračujú.

Druhým dôležitým priestorom pre ruskú ofenzívu sú tu polia medzi Konstantinovkou a Vladimirovkou, kde Ozbrojené sily RF rozvinuli pomerne silné útočné operácie v tyle Ugledaru. Každý deň tu dochádza k taktickým úspechom, čo sa veľmi nepáči Generálnemu štábu AFU, ktorý tu definuje situáciu ako zložitú.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte
Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

9:10 – Nie je to prvýkrát, čo ukrajinské ozbrojené sily použili jedovaté látky. Pokiaľ boli dodávky munície a vybavenia zo západných krajín organizované normálne a všetkého bolo dostatok, používali sa menej.

Teraz, keď má ukrajinská armáda veľmi vážne problémy pozdĺž celej frontovej línie, sa začal opäť používať chlórpikrin, ktorého použitie opisujú kolegovia z VOIN DV.

Ugledarský smer je pre AFU jedným z kľúčových smerov a strata spojenia pozícií sa tu môže zmeniť na problémy na veľmi veľkom úseku frontu. Preto sa využívajú všetky dostupné, aj zakázané zbrane, nakúpené vo veľkom množstve ešte v roku 2018.

Chloropikrin je na čiernej listine Organizácie pre zákaz chemických zbraní. Nemci ho používali počas prvej svetovej vojny v zmesi s difosgénom. Vo vysokých koncentráciách je táto látka mimoriadne jedovatá a podľa niektorých správ môže byť v mieste rozprášenia aktívna niekoľko hodín.

 

8:51 – Stoltenberg vyzval krajiny NATO, aby zrušili obmedzenia týkajúce sa úderov západnými zbraňami proti zariadeniam na medzinárodne uznanom území Ruska.

Stoltenberg odmietol myšlienku, že by krajiny NATO mali zostreľovať ruské rakety nad Ukrajinou pomocou svojich systémov protivzdušnej obrany.

 

8:50 – Denník Washington Post sa sťažuje, že ruské vybavenie REB robí mnohé americké zbrane neúčinnými.

.

Publikácia uvádza, že v posledných mesiacoch sa výrazne znížila úroveň presnosti amerických zbraní.

Napríklad strely Excalibur začali zasahovať menej ako 10 % cieľov. Kyjev ich prestal používať. Pokiaľ ide o HIMARS, ruské zásahy môžu spôsobiť, že sa rakety odklonia od cieľa o 15 metrov, uvádza sa v článku.

 

8:45 – Ukrajina včera otvorila všetky stavidlá na priehrade Dneperskej vodnej elektrárne. Dochádza k masívnemu vypúšťaniu vody, uviedol šéf Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo.

Veľká povodeň neohrozuje sídla v pobrežnej zóne regiónu, ale ostrovy v delte Dnepra sú v najpravdepodobnejšej záplavovej zóne.

 

8:40 – Maďarsko blokuje súhlas EÚ so stiahnutím ziskov zo zablokovaných ruských aktív pre potreby ukrajinskej armády, uviedol denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na svoje zdroje.

Krajiny EÚ už niekoľko mesiacov diskutujú o iniciatíve použiť výnosy z približne 190 miliárd eur z ruských aktív držaných na zablokovaných účtoch v belgickom depozitári Euroclear na nákup zbraní pre Ukrajinu, pričom sa dohodlo, že sa budú posielať približne 2 miliardy eur ročne. Ako sa však noviny dozvedeli, maďarský vyslanec na stredajšom zasadnutí hlasoval proti, pričom rozhodnutie musí byť jednomyseľné.

“Teraz blokujú všetko, čo súvisí s vojenskou podporou pre Ukrajinu,” povedal zdroj novinám

 

8:35 – Smer Pokrovsk: situácia ráno 25.05.2024…

Veleniu AFU sa tu nijako nedarí stabilizovať situáciu. Ruské jednotky, ako aj trochu severnejšie, v oblasti Torecka, pokračujú v rozbíjaní jeho obrany v oblasti obce Sokol.

A včera tu boli dosiahnuté taktické úspechy (čo vo svojom včerajšom večernom hlásení konštatoval aj generálny štáb AFU, ktorý tu označil situáciu za veľmi zložitú).

A to je pochopiteľné. Ak padne mohutné opevnenie ukrajinskej armády západne od Sokola, potom sa nám vzhľadom na úspechy v oblasti Novoalexandrovky otvorí cesta na západ pozdĺž železničnej trate smerom na Pokrok.

Boje pokračujú aj medzi Umenskom a Novopokrovkou, kde ruské jednotky postupne vytláčajú ukrajinské jednotky z ich pozícií.

Boje pokračujú.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

8:30 – Smer Charkov: situácia ráno 25.05.2024…

Tu ukrajinská armáda, ktorá pod ruskými neustálymi údermi zhromažďovala rezervy, prešla do protiútoku.

Logika ich pohybu je rovnaká ako ruská. Uvedomujú si, že kontrola kopcov východne od Lipcova je kľúčom k tomuto strategicky dôležitému postaveniu. Tam smerujú ich útoky.

Pre úspech ktorých boli do tejto oblasti presunuté štandardné “Zelenského požiarníci” – najlepšie jednotky AFU. Čo hovorí o mimoriadnom význame tejto operácie pre politické vedenie Ukrajiny

Rusi tu museli opustiť niektoré z predtým obsadených pozícií. Boje naďalej pokračujú.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

8:20 – Smer Toreck: situácia ráno 25.05.2024…

Tento smer rozvoja prielomu pri Očeretine hrozí nepriateľovi najväčšími strategickými problémami. Ak sa Rusom podarí nielen dosiahnuť čiaru kanála “Severský Donec – Donbas” západne od Kleščejevky, ale ju aj dostať pod tlak (najmä v kombinácii s obsadením Časov Jaru), Rusi budú ohrozovať severné krídlo Toreckej skupiny nepriateľa.

A ich úspech v priestore Kalinovo-Rozovka (Alexandropol) im umožní vytvoriť južný obchvat práve tohto zoskupenia.

V tomto prípade sú súčasné hranice posledné vhodné pre obranu AFU. Ak ich Rusi obsadia, začne sa dlhý mierny zostup do údolia rieky Krivoj Torec, kde bude obrana oveľa ťažšia (najmä preto, že tu nie sú dobré opevnenia).

Preto tá tvrdohlavosť Ukrajincov. Pravda, nepomáha im to. Rusi pomaly, ale isto nahlodávajú ich obranu, a to tak v oblasti južne od Kalinova, ako aj v oblasti severne od Keramiku. A prebieha aj útok na Novoalexandrovku (ďalší dôležitý bod).

Pohyby sú malé. Doslova žabie skoky. Ale o pár kilometrov ďalej tu AFU nebude mať žiadne výhodné línie. A veci pôjdu rýchlejšie.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

8:10 – Smer Chasov Jar: situácia ráno 25.05.2024…

Je to už ôsmy deň intenzívneho útoku na mesto. Ruské letectvo a delostrelectvo pracuje. Nepriateľ sa drží a dokonca podniká protiútoky. Na ruskej strane prebieha veľmi urputný protiboj s malými taktickými postupmi.

Všetko nasvedčuje tomu, že velenie AFU veľmi dúfa, že ruská armáda nemá dostatok rezerv a v podstate hrá vabank. Buď to ubránia, alebo zomrú. Buď udržia hlavný obrys obrany mesta a zatlačia ruskú armádu späť za líniu kanála a z mikrodištriktu Kanál, alebo Rusi, keď sa prebojujú do mikrodištriktu Nový, obsadia práve tieto obranné línie a vstúpia do centra mesta s veľkými šancami na jeho rýchle ďalšie oslobodenie.

.

V tomto ohľade (a hovorí o tom aj neutíchajúca intenzita bojov) tu teraz všetko pripomína dobývanie Avdejevky. Spočiatku bolo všetko veľmi tesné a ukrajinská armáda sa držala každého štvorcového metra, ale potom sa všetko zosypalo.

Medzitým na juhu ruské jednotky pokračujú v žatve plodov svojho úspechu v oblasti Kľaščejevky. Po tom, čo ruské jednotky prerazili nepriateľskú obranu na najdôležitejšom bode (na strategickej výšine západne od dediny), pokračujú vo vyraďovaní malých ukrajinských posádok južne a severne od tohto bodu. A AFU, chápajúc, že ich aj tak neudrží, zjavne naťahuje čas a rýchlo sa snaží vytvoriť obrannú líniu pozdĺž kanála Severský Donec – Donbas, ktorého línia bude pravdepodobne jej ďalšou líniou tvrdého odporu.

V žiadnom prípade ju nemôže stratiť. Pretože to bude verdikt nad jej toreckou skupinou na pozadí problémov ďalej na juh.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

8:00 – Situácia na fronte k dnešnému ránu.

Podľa ukrajinského kanála Deep State Rusi postúpili v dvoch oblastiach – v severnej časti Kleščejevky pri Bachmute a tiež v smere na Avdejevku – pri Archangeľskom a Umanskom.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

Umanskoje, súdiac podľa mapy Deep State, sa úplne presunulo do “šedej zóny”. Ruské internetové kanály tvrdia, že táto obec bola úplne obsadená, Ukrajina to však nepotvrdila.

Predpokladá sa, že Umanskoje sa nachádza na obrannej línii, ktorú ukrajinské ozbrojené sily vybudovali po ústupe z Avdejevky na ochranu Pokrovska. Táto línia sa opiera o niekoľko vodných nádrží.

Generálny štáb AFU píše, že pri Očeretine dosiahli Rusi čiastočný úspech východne od Jevgenjevky a ukrajinské sily “podnikajú aktívne opatrenia na znovuzískanie stratených pozícií”. Ide aj o presun na západ, smerom na Pokrovsk.

Aj generálny štáb vo svojom včerajšom zhrnutí konštatoval ” čiastočný úspech” Ruskej federácie v smere na Kupjansk.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

“V súčasnosti pokračujú boje pri Novojegovke, Petropavlovke a Ivanovke. V posledných dvoch oblastiach majú Rusi čiastočný úspech, situácia je napätá. Ukrajinské obranné sily prijímajú aktívne opatrenia na stabilizáciu situácie,” uvádza sa v bulletine.

Novogorovka sa nachádza v Luhanskej oblasti, juhozápadne od Svatova, Petropavlovka je východne od Kupjanska, neďaleko mesta, a Ivanovka je juhovýchodne, neďaleko Kislovky na diaľnici zo Svatova do Kupjanska.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

Inštitút pre štúdium vojny so sídlom v USA eviduje niekoľko ďalších posunov jednotiek RF. Najmä v smere na Svatovsk – východne od Berestovoje a smerom na Stelmachovku. A tiež na juhu – pri Makejevke neďaleko Kremennej.

Okrem toho sa obnovili boje pri Novomichajlovke (smer Ugledarskoje). Už skôr o postupe RF tam písali ruské internetové kanály. ” Inštitút” potvrdzuje, že Rusi postúpili na juhozápad od nedávno dobytej obce.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

V charkovskom smere sa ruské jednotky nedávno priblížili k zničenému mostu cez rieku Volča juhovýchodne od obce Tichoje (východne od Volčanska). Frontová línia vedie prevažne pozdĺž tejto rieky.

 

7:50 – “Mobilizácia nie je potrebná”.

Kremeľ poprel článok denníka Financial Times, v ktorom sa tvrdilo, že v Rusku “bude nová vlna čiastočnej mobilizácie do konca tohto alebo začiatku budúceho roka nevyhnutná”.

“Je nepravdepodobné, že FT chápu skutočný obraz, môžeme len povedať, viete, máme veľmi aktívny nábor dobrovoľných zmluvných vojakov, ktorý prebieha na dennej báze. A prezident opakovane povedal, že podľa názoru armády nie je takáto potreba (mobilizácie – pozn. red.),” povedal ruským médiám Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Pripomenieme, že zdroj novín blízky ruskému ministerstvu obrany uviedol, že na udržanie svojej prevahy, ako aj na postup v Charkovskej oblasti a Donbase by Moskva potrebovala novú vlnu mobilizácie, ktorej sa ruské vedenie zatiaľ vyhýba.

Nový ruský minister obrany Belousov predtým uviedol, že nová vlna mobilizácie sa v súčasnosti neplánuje.

 

7:45 – Nočný útok na Charkov.

Úder zasiahol lýceum v Slobodskom okrese. V dôsledku zásahu raketou S-300 bola zničená dielňa inštitúcie a poškodená hlavná budova.

Utrpelo aj 31 áut, rozbité je aj sklo vo viacerých výškových budovách a v supermarkete.

Neboli hlásené žiadne obete ani zranenia.

.
vojna
Následky útoku

7:40 – Smer Volčansk: situácia ráno 25.05.2024…

Už druhý deň tu prebiehajú veľmi úporné ukrajinské protiútoky.

Nepriateľ na pozadí Zelenského vyhlásení, že má v oblasti všetko pod kontrolou a že jednotky AFU sa chystajú zahnať ruské jednotky späť za hranicu, zhromaždiac rezervy z iných smerov, sa pokúša o protiútoky v severnej časti pri východnom súkromnom sektore.

Na zastavenie jeho pokusov ruské delostrelectvo použilo všetky prostriedky vrátane pôsobenia TOS Solncepek na miestach, kde sú sústredené nepriateľské sily južne od rieky Volča. Napriek tomu sa Ukrajincom podarilo uchytiť a boje tu pokračujú.

Aj ruské letectvo naďalej pracuje na tyle AFU, čo výrazne obmedzuje jej logistiku. Rusi tiež pripravujú (keď sa ukrajinské jednotk vyčerpajú) vlastný útok na južnú časť mesta. Skôr či neskôr, bez ohľadu na to, čo Zelenskyj hovorí a ako veľmi ženie svoju armádu do protiútoku, k nemu dôjde.

Naznačujú to ukrajinské ozbrojené sily, ktoré prekopávajú svoje prepravné komunikácie východne od mesta, aby ich ruská armáda nemohla použiť.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

7:00 – Smer Kupjansk: situácia ráno 25.05.2024…

Tu ruské jednotky pokračujú v drvení nepriateľa vo viacerých oblastiach naraz.

Prvou je oblasť Ivanovky, kde sa nachádza povodia rozdeľujúci kopec, po ktorom je možné prejsť ďalej na západ ku Kupjansku. Tu ruské jednotky obsadili výšiny východne od dediny čím bezprostredne ohrozujú jej posádku a aj Ukrajina priznáva tento ruský postup.

Ale to hlavné, čo tu zaujíma ruskú armádu, nie je dedina. Najdôležitejšie je obsadiť výšiny južne od dediny. Tie sú však stále pod kontrolou AFU.

Druhou oblasťou je Berestovoje. Po vytlačení nepriateľa z výšin vedú Rusi v dedine útočné operácie a prakticky ukrajinskú armádu odtiaľ už vytlačili (okrem západného okraja).

Včera sa uskutočnil aj ruský úspešný útok severovýchodne od Petropavlovky. Bolo dobytých niekoľko nepriateľských oporných bodov. To pre neho zatiaľ nie je operačne nebezpečné, ale obmedzuje to jeho zálohy a bráni im vo voľnom manévrovaní.

Útočné operácie pokračujú.

Vojna na Ukrajine
Situácia na fronte

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali