To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi dobyli Orlovku a vstúpili do Krasnogorovky

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi dobyli Orlovku a vstúpili do Krasnogorovky

Kyjev 28. februára 2024 (HSP-Alex Babenko, AP/Mariam Zuhaib)

Aktualizované 28. februára 2024 o 20:21 h.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruské rakety zničili kostol a železničnú stanicu v meste Kosťantynivka na východe Ukrajiny
Miestni obyvatelia čistia zničený obchod po ruskom raketovom útoku v meste Kosťantynivka, v Doneckej oblasti

19:30 – Z vojenských telegramov a jednotiek Ukrajiny a Ruska do večera prichádzajú rôzne informácie o situácii na fronte.

Reklama

1. 3. útočná brigáda AFU (ktorá od polovice februára operuje na smere Avdejevka) tvrdí, že zlikvidovala nepriateľské jednotky, ktoré prenikli do osady Krasnogorovka pri Donecku.

2. Ruské blogy naďalej tvrdia, že ukrajinské jednotky sa stiahli z Orlovky pri Avdejevke a že obec sa dostala pod ruskú kontrolu. Niektoré ruské telegramové kanály uvádzajú, že ruská armáda obsadila aj neďalekú dedinu Tonenkoje. Ukrajina to nepotvrdila.

Reklama

3. Ruská kanály tvrdia, že AFU sa pokúsila vysadiť výsadok na Tendrovskej kose v Chersonskej oblasti, ale bol porazený. Ukrajina to nepotvrdila.

 

19:00 – Okrúhly stôl o slobode prejavu v parlamente dospel k záveru, že Telegram by mal byť na Ukrajine zakázaný.

Informovala o tom webová stránka Najvyššej rady.

“Diskutujúci sa nevyhli pozornosti a téme ohrozenia národnej bezpečnosti sociálnou sieťou “Telegram”. Účastníci okrúhleho stola sú presvedčení, že je potrebné hľadať spôsoby, ako zakázať jej činnosť na Ukrajine”, – uvádza sa v správe.

Reklama

Zasadnutiu predsedal predseda výboru Najvyššej rady pre slobodu prejavu Jaroslav Jurčišin.

Predtým sa k hrozbe Telegramu vyjadrili viacerí vládni predstavitelia.

 

18:39 – Ukrajinské telegramové kanály a viaceré ruské blogy píšu o včerajšom zásahu raketami Himars na skupinu ruských vojakov počas ich ocenenia v Jelenovke v Doneckej oblasti.

Podľa ich informácií zahynulo 19 ruských vojakov a ďalších 12 bolo zranených. Medzi mŕtvymi sú aj traja dôstojníci.

Reklama

Ukrajina a Rusko túto skutočnosť oficiálne nepotvrdili.

 

18:38 – Štátna duma oficiálne a vecne posúdi žiadosť Podnesterska o pomoc Rusku.

Rada poslancov ju posúdi na základe konzultácií s ruským prezidentom a ruským ministerstvom zahraničných vecí.

 

18:32 – smer Avdejevka o 20.00 hod. dňa 28.02.2024 – Tonenkoje tiež oslobodené

V zásade sa to očakávalo po páde Orlovky. Len nebolo jasné či dnes, … alebo zajtra. Podľa správ z frontu sa to stalo dnes.

Súdiac podľa zintenzívnenej práce delostrelectva a bombardovania bombami FAB Berdyči, zajtra bude súdny deň aj pre tunajšiu posádku AFU.

Pravda, usporiadanie frontu na obranu je tam priaznivejšie ako v priestore Orlovka – Tonenkoje.

 

Reklama

18:24 – Smer Avdejevka k 18.00 hod. 28.02.2024 – Orlovka je obsadená ruskou armádou. Tenonkoje bude čoskoro.

Napriek tomu sa ruským vojakom podarilo zatlačiť nepriateľa a do konca dňa jeho jednotky opustili západný okraj Orlovky. S najväčšou pravdepodobnosťou bude zajtra vyčistená.

Medzitým sa dobytím Orlovky dostáva posádka AFU v Tonenkoje do zložitej situácie. Od prerušenia únikových ciest nepriateľa Rusov delí len jeden ukrajinský oporný bod. Logické je, po zotmení újsť. Uvidíme však, čo si vyberú ukrajinskí vojaci.

Zajtra pravdepodobne začne hlavný útok na Berdyči.

 

Reklama

18:20 – Pentagón zvažuje použitie zvyšných 4 miliárd dolárov, čo by mu umožnilo dodávať Ukrajine vojenskú pomoc priamo zo svojich arzenálov.

CNN citovala svoje zdroje.

Podľa hovorcu televíznej stanice konečné rozhodnutie ešte nepadlo. Vysokí predstavitelia USA diskutujú o možnosti využitia aspoň časti tejto sumy.

 

18:12 – Ak bude tento prevrat v Čade úspešný, Afrika bude v Saheli rozdelená na polovicu proruskými vládami.

Reklama

Rusko za menej ako tri roky zničilo stáročia západnej koloniálnej geopolitiky v Saheli.

 

18:00 – Ruské telegramy tvrdia, že ruská armáda prevzala plnú kontrolu nad Orlovkou v smere na Avdejevku.

Ukrajinské ozbrojené sily opustili svoje pozície a ustúpili na sever k Semjonovke a Berdyči, uvádza sa v správe.

Ukrajinská strana sa k strate Orlovky neprihlásila.

DeepState tiež ukazuje Orlovku prevažne pod kontrolou AFU, pričom východné okraje sú v šedej zóne.

17:55 – Na Ukrajine sú prítomné západné špeciálne jednotky, ale oficiálne sa to nepriznáva.

Reklama

Pre britský denník Financial Times to povedal vysokopostavený európsky vojenský predstaviteľ.

Podľa neho je už dlho známe, že na Ukrajine slúžia bojovníci z rôznych krajín.

“Každý vie, že na Ukrajine sú prítomné západné špeciálne jednotky, len to oficiálne neoznámili,” povedal.

Zdroj sa vyjadril aj k vyhláseniu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslania európskych vojakov na Ukrajinu.

Podľa úradníka bolo Macronovo vyhlásenie zamerané na vytvorenie “odstrašenia a neistoty” vo vzťahoch s Ruskom.

Denník Bild predtým tiež informoval, že na Ukrajine sa už v malom počte nachádzajú vojenskí špecialisti zo západných krajín.

 

Reklama

17:50 – Všetky vzdelávacie inštitúcie v krajine západne od Kyjeva by mali od septembra prejsť z online využovania na prezenčné.

Oznámil to námestník ministra školstva a vedy Mychajlo Vinnickij.

Podľa Vinnického to v mnohých prípadoch bude znamenať potrebu prechodu na viacero zmien, vzdelávanie vo večerných hodinách, ale offline vzdelávanie je pre ministerstvo školstva prioritou.

“K dnešnému dňu nie je možnosť realizovať to v prifrontových regiónoch, najmä – v Charkovskej, Záporožskej, Odeskej a Nikolajevskej oblasti,” povedal námestník ministra.

Podľa MON bola každá siedma škola na Ukrajine poškodená ostreľovaním. Úplne zničených bolo 200 škôl. Išlo prevažne o školy, ktoré využívala ukrajinská armáda.

 

17:44 – Erdogan uviedol, že Turecko je opäť pripravené poskytnúť platformu na rokovania medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou.

Reklama

A dodal, že “zásadne podporuje Zelenského mierový vzorec”.

“Som však presvedčený, že predpokladom úspechu mierových iniciatív o Ukrajine je účasť oboch strán na rokovaniach. Sme pripravení opäť poskytnúť stôl na rokovania, ktoré sa predtým uskutočnili v Istanbule,” povedal Erdogan.

Deň predtým turecký prezident telefonicky hovoril s Putinom.

 

17:16 – Mnohí ukrajinskí vojaci, ktorí sa snažia opustiť AFU zo zdravotných dôvodov, čelia vydieraniu.

Vydieranie na všetkých úrovniach – od veliteľov jednotiek až po vojenské lekárske komisie.

O tejto téme sa často diskutuje na sociálnych sieťach, kde vojaci rozprávajú, s akou korupciou sa stretávajú oni a ich bojoví kamaráti.

Reklama

 

16:30 – Ruské blogy tvrdia, že ruská armáda vstúpila do Krasnogorovky západne od Donecka.

Na mape Deep State sa východné okraje mesta nachádzajú v šedej zóne, čo znamená, že tam môžu prebiehať boje.

Včera Deep State informoval, že Ruská federácia postúpila južne od Krasnogorovky.

15:30 – Smer Avdejevka

Orlovka je plne pod kontrolou ruských ozbrojených síl. Ukrajinské ozbrojené sily opustili svoje pozície a ustúpili (opäť pešo) na sever k Semjonovke a Berdyči.

V blízkej budúcnosti sa však budú musieť stiahnuť aj odtiaľ, keďže ruská armáda ich tlačí z východu.

Reklama

Operačno-taktické letectvo vzdušných síl a delostrelectvo ruských ozbrojených síl odvádzajú v týchto dňoch obrovský kus práce. Na nepriateľa letí všetko, čo sa dá.

 

15:12 – Na strane Ukrajiny už bojuje približne 20 000 cudzincov z viac ako 50 krajín v rámci medzinárodnej légie, uviedol denník The Washington Post.

 

15:08 – Medzi Ukrajincami rastie pocit, že Západ je z Ukrajiny unavený, poskytuje jej čoraz menej pomoci a chce, aby Kyjev robil ústupky Rusku.

Reklama

Informovala o tom agentúra KMIS, ktorá uskutočnila prieskum.

Na konci roka 2022 si to myslelo len 15 % Ukrajincov. Na začiatku októbra 2023 to bolo 30 %. A teraz – už 44 %.

 

15:02 – “Prah” pre použitie taktických jadrových zbraní Ruskom je nižší, ako ruské úrady verejne tvrdia.

K tomuto záveru dospel denník Financial Times, ktorý sa podľa vlastných slov oboznámil s dokumentmi ruskej armády o možnosti použitia taktických jadrových zbraní v prípade vojny s veľkou svetovou mocnosťou. Doktrína predpokladá použitie jadrových zbraní v počiatočnej fáze konfliktu.

Medzi kritériá Ruskej federácie pre jadrový úder patrí vylodenie nepriateľa na ruskom území, porážka jednotiek zodpovedných za ochranu pohraničných oblastí alebo bezprostredne hroziaci konvenčný útok.

Prahová hodnota pre úder je definovaná ako súbor faktorov, pri ktorých by strata ruských jednotiek “nezvratne viedla k ich neschopnosti zastaviť veľkú nepriateľskú agresiu”, čo je “kritická situácia pre bezpečnosť ruského štátu”.

Medzi ďalšie možné podmienky patrí zničenie 20 % ruských strategických balistických raketových ponoriek, 30 % jadrových útočných ponoriek, troch alebo viacerých krížnikov, troch letísk alebo súčasná porážka hlavného a záložného pobrežného veliteľského stanovišťa.

Dokumenty boli vypracované v rokoch 2008 až 2014. Odborníci sa však domnievajú, že sú stále aktuálne. Dokumenty odrážajú aj schémy cvičení, ktoré ruská armáda pravidelne vykonávala pred inváziou na Ukrajinu a po nej.

Ukazujú, že Rusko považuje jadrový arzenál za základný kameň svojej obrannej politiky a pripravuje vojská tak, aby boli schopné uskutočniť jadrový úder.

Z dokumentov vyplýva, že nielen prípadná vojna s NATO, ale aj hypotetický útok Číny sa považuje za situáciu, v ktorej by sa mohli použiť jadrové zbrane.

Z materiálov z cvičení vyplýva, že ruský Východný vojenský okruh nacvičuje scenáre zobrazujúce čínsku inváziu. V prípade čínskeho útoku by Ruská federácia mohla odpovedať taktickým jadrovým úderom, aby zastavila postup “južanov”. Čínske ministerstvo zahraničných vecí takéto plány popiera.

 

13:30 – Berdyči-Orlovka-Tonenkoje (smer Avdejevka) o 13.00 hod. 28.02.2024

Od rána prebieha intenzívny útok ruskej armády na Orlovku. Polovica dediny je už obsadená a situácia pre posádku AFU vo zvyšku osady je katastrofálna (neustále ostreľovanie delostrelectvom, ráno bombardovanie FABmi).

Reklama

V Berdyči je to s ukrajnskou armádou o niečo jednoduchšie. Zatiaľ nedošlo k takému útoku ako na Orlovku, ale jednotky Ozbrojených síl RF, ktoré sa držia na okraji dediny, ho môžu podniknúť kedykoľvek. Medzitým sa systematicky postupuje pomocou FABov a delostrelectva. Rovnako aj v tylových oblastiach oboch osád.

V Tonenkom je tak ako predtým polovica dediny obsadená Rusmi a polovica Ukrajincami. Je to však dôsledok geografických podmienok. Je tak rozdelená prírodou a druhá časť sa dostane pod kontrolu Rusov po tom, čo nepriateľ stratí Orlovku, takmer automaticky.

 

13:15 – Západní vojenskí špecialisti sú už na Ukrajine, citoval Bild svoje zdroje. Pracujú na vytvorení high-tech zbraní.

Účasť západných vojakov na vojenských operáciách Ukrajiny je “nepravdepodobná”, uvádza sa v článku.

 

12:15 – V Kurachove v Doneckej oblasti bola výbuchom poškodená hasičská stanica, uviedla Štátna služba pre mimoriadne situácie.

Záchranári neboli zranení.

 

12:10 – Vojenskí špecialisti zo západných krajín sú už na Ukrajine v malom počte, citoval Bild svoje zdroje.

Poskytujú podporu napríklad pri programovaní špičkových zbraní, ako sú systémy protivzdušnej obrany a riadené strely.

Zdroje novín sa však domnievajú, že účasť západných vojenských pracovníkov priamo v bojoch je “veľmi nepravdepodobná”.

 

11:25 – Ďalší hovorca Bieleho domu povedal, že USA nepošlú svojich vojakov bojovať na Ukrajinu.

Koordinátor Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Kirby uviedol, že Biden “mal v tejto veci od začiatku úplne jasno”.

Reklama

Predtým to povedala aj Adrienne Watsonová, hovorkyňa Bezpečnostnej rady USA.

 

11:20 – Ruská armáda oslobodila dedinu Petrovskoje v smere na Avdejevku, uviedlo ministerstvo obrany.

 

10:55 – Forbes potvrdzuje, že Rusku sa nedávno prvýkrát podarilo zničiť raketu NASAMS v Záporožskej oblasti. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, Ukrajina to však nekomentovala.

Publikácia analyzuje, vďaka čomu AFU zostrelila 10 ruských bojových lietadiel za 10 dní. Patrí medzi ne aj vzácne lietadlo A-50.

Autor článku predpokladá, že AFU nasadila na front niekoľko SAM Patriot a NASAMS, ktoré sa v rámci mobilných tímov protivzdušnej obrany rýchlo presúvajú po fronte a hľadajú ruské lietadlá.

Z nevýhod tohto agresívnejšieho prístupu je nedostatok západných rakiet, ktoré USA od konca decembra na Ukrajinu neposielajú.

“Inými slovami, Ukrajine nakoniec – možno čoskoro – dôjdu jej najlepšie rakety protivzdušnej obrany,” píše autor David Axe.

Na druhej strane, raketa A-50 bola zostrelená vo vzdialenosti približne 193 kilometrov. Publikácia sa domnieva, že mohlo ísť o sovietsky systém S-200, vyradený z dlhodobého skladu.

Ďalším faktorom je, že po obsadení Avdejevky začalo ruské letectvo uskutočňovať viac bojových výpadov bližšie k frontovej línii a zhadzovať plánovacie bomby. To má za následok straty letectva, ale ruské pozemné sily získavajú “výraznú prevahu v palebnej sile”.

Uvádza sa, že Ruská federácia dokáže vyrobiť viac ako 20 lietadiel ročne, čo znamená, že pri tomto tempe ich stráca 20-krát rýchlejšie, ako ich stihne nahradiť.

 

10:40 – Navaľného pochovajú v piatok na Borisovskom cintoríne v Moskve, uviedla jeho tlačová tajomníčka Kira Jarmyšová.

Pohrebný obrad sa uskutoční 1. marca o 14.00 h v kostole v Marijine.

Reklama

Jednou z hlavných otázok týkajúcich sa Navaľného pohrebu je, či sa stane príležitosťou na masový protest ruskej opozície.

 

10:35 – “Bez prekročenia prahu agresivity”.

Francúzsko naďalej tvrdí, že nemá v pláne vyslať na Ukrajinu konvenčné vojská ani začať vojnu s Ruskom.

Minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné uviedol, že je potrebné “zvážiť nové akcie na podporu Ukrajiny”, ktoré “musia zodpovedať veľmi špecifickým potrebám”, ale bez “prekročenia prahu vojnovosti”, informovala televízia BFM.

Niektoré akcie na Ukrajine by si podľa neho mohli vyžadovať zahraničné jednotky.

“Mám na mysli najmä odmínovanie, kybernetické operácie a výrobu zbraní na ukrajinskom území. Niektoré z týchto akcií si môžu vyžadovať prítomnosť na ukrajinskom území bez prekročenia prahu bojovnosti. Nič sa nedá vylúčiť. Táto vojna sa môže skončiť kedykoľvek, ak sa Rusko rozhodne stiahnuť svoje jednotky z Ukrajiny,” povedal Séjourné.

Deň predtým francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu tiež tvrdil, že Macron nehovoril o vyslaní vojsk na Ukrajinu na bojové operácie.

 

10:20 – Medzi Ukrajincami rastie pocit, že Západ je z Ukrajiny unavený, poskytuje jej čoraz menej pomoci a chce, aby Kyjev robil ústupky Rusku.

Na konci roka 2022 si to myslelo len 15 % Ukrajincov. Na začiatku októbra 2023 to bolo 30 %. A teraz – už 44 %.

49 % respondentov si myslí, že Západ naďalej podporuje Ukrajinu podľa svojich možností a chce ukončiť vojnu za podmienok výhodných pre Kyjev. Pred niečo vyše rokom to bolo 76 %.

Podporu EÚ a USA najviac pociťujú na západe Ukrajiny, najmenej na východe a juhu.

 

09:00 – Osobitný vyslanec Číny pre euroázijské záležitosti Li Hui navštívi Rusko, Ukrajinu a niektoré európske krajiny s cieľom dosiahnuť politické riešenie ukrajinskej krízy – uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

 

08:45 – Reakcie západných médií na Macronovo vyhlásenie o možnosti vyslania jednotiek NATO na Ukrajinu.

  • CNN: Vyslanie vojsk “by mohlo viesť k výraznej eskalácii najväčšej pozemnej vojny, akú Európa zažila od druhej svetovej vojny”.
  • Wall Street Journal: “Macronove vyjadrenia boli odklonom od zdržanlivosti, ktorú prejavovali západní spojenci. Snažil sa vyplniť vodcovské vákuum, ale jeho snaha ukázať Rusku silu hrala proti nemu.”
  • New York Times: “Rýchle odmietnutie zo strany jeho kolegov európskych lídrov viedlo k zmätku ohľadom jednoty aliancie a otázkam, či jeho poznámky neboli prázdnou hrozbou.”
  • Euractiv: Lídri EÚ reagovali na Macronove poznámky o možnosti vyslania západných vojsk na Ukrajinu chladne. Žiadna krajina EÚ ani NATO prítomná na konferencii otvorene nevyjadrila záujem alebo zámer vyslať vojakov na Ukrajinu;
  • Le Figaro: Slová francúzskeho prezidenta vyvolali hnevlivú reakciu v celej Európe. Macron sa ocitol v izolácii;
  • Handelsblatt: Postoj francúzskeho prezidenta nie je v žiadnom prípade v súlade s mimoriadne skromnými dodávkami zbraní z Paríža. Kto spomína pozemné vojská, ale nie je schopný poskytnúť ani dostatok zbraní, nekoná v záujme Ukrajiny alebo Západu – koná pokrytecky;
  • Berliner Zeitung: Stretnutie európskych lídrov v Paríži malo vyslať odkaz jednoty a neochvejnej solidarity s Ukrajinou. Jeho výsledok zanechal len intenzívne podráždenie;
  • La Repubblica: Macron zvyšuje stávku na stret s Ruskom prísľubom konkrétnej pomoci Kyjevu. Pripustil možnosť, ktorá doteraz zostávala neprekonateľnou červenou čiarou. Okamžite ho obliehal Biely dom. Účastníci parížskeho stretnutia o Ukrajine – Španielsko, Poľsko, Švédsko – boli proti. Najvýraznejší rozkol však nastal v osi Paríž – Berlín. Nemecký kancelár Olaf Scholz uzavrel túto tému na diskusiu.

 

08:10 – Bez pomoci USA Ukrajina prehrá, čo môže viesť k rozpadu NATO.

Toto vyhlásenie urobil po rokovaniach Bidena s vedením strany v Kongrese.

“V miestnosti panovala zhoda, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a Ukrajina vojnu prehrajú, ak im rýchlo neposkytneme zbrane,” povedal senátor.

“V najlepšom prípade dôjde k rozkolu v NATO, spojenci sa obrátia Spojeným štátom chrbtom,” predpovedal dôsledky odmietnutia pomoci Kyjevu.

Predtým po tomto stretnutí u Bidena predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson povedal, že hranica s Mexikom by sa mala posilniť – ako podmienka poskytnutia pomoci Ukrajine.

 

07:18 – Objavili sa správy, že ukrajinské ozbrojené sily sa pripravujú opustiť dedinu Ivanovskoje (Krasnoje) západne od Artemovska.

Dôvodom je rastúci tlak ruskej armády v tejto oblasti a neustála práca letectva a delostrelectva pri “rozoberaní” opevnení.

Ak sa táto informácia v blízkej budúcnosti potvrdí, AFU bude nútená preskupiť sa v Časov Jare (keďže len tam sú dlhodobé opevnenia) a Ozbrojené sily RF získajú prístup k diaľnici T-0504, odkiaľ sa pravdepodobne bude rozvíjať ofenzíva na Časov Jar.

Ak bude tempo ofenzívy v tejto oblasti pokračovať, ako aj tlak na Časov Jar zo severu v oblasti Bogdanovky, môžeme očakávať postupné vytváranie “klieští”, ako to bolo v Avdejevke, a pravdepodobne sa čoskoro začne “mlynček na mäso Časov Jar”.

 

07:14 – Na Ukrajinu v noci zaútočilo desať dronov, podľa oficiálnych informácií boli všetky zostrelené.

Reklama

V Odeskej oblasti bolo zároveň počuť výbuchy, ako bolo oznámené deň predtým.

 

07:10 – Izrael odovzdá Ukrajine systém včasného varovania pred raketovým útokom, uviedol stály predstaviteľ Izraela pri OSN Gilad Erdan.

Uviedol tiež, že Izrael poslal na Ukrajinu viac ako 100 ton humanitárnej pomoci a vo svojich nemocniciach poskytol lekársku pomoc stovkám Ukrajincov.

 

07:05 – Predseda Snemovne reprezentantov Michael Johnson stále spája balík pomoci pre Ukrajinu s južnou hranicou USA a nemení svoj postoj.

Vyhlásil to líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer.

Podľa CNN Schumer po stretnutí s Bidenom povedal, že Johnson sa “šesť mesiacov snažil dosiahnuť (dohodu) o hraniciach a nedokázal získať ani jeden demokratický hlas”.

Hlavný demokrat Senátu tiež povedal, že na Johnsona na stretnutí tlačili všetci spoločne – prezident, líder republikánskej menšiny v Senáte McConnell aj samotný Schumer, ale on svoj postoj nezmenil.

Pripomenieme, že predseda Snemovne reprezentantov po stretnutí povedal, že prioritou Kongresu zostávajú domáce problémy, a nie pomoc Ukrajine.

 

07:00 – Na Ukrajine pôsobia “západné špeciálne jednotky”, ktorých prítomnosť nie je oficiálne uznaná, citoval denník Financial Times vysokopostaveného európskeho predstaviteľa.

 

06:53 – Biely dom uviedol, že ak USA neobnovia pomoc Kyjevu, Ruská federácia by mohla do mesiaca alebo dvoch získať nové územné zisky na Ukrajine.

 

06:45 – Európski spojenci už niekoľko týždňov skúmajú plán Paríža na vyslanie vojakov na Ukrajinu, pričom USA túto myšlienku podporujú, citovala agentúra AFP jeden zo zdrojov.

 

06:37 – Spojené štáty nepošlú armádu na Ukrajinu, tvrdia americké médiá s odvolaním sa na Biely dom.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 27. februára 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ruské jednotky prevzali kontrolu nad osadou Severnoje pri Avdejevke v DĽR, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ukrajinské jednotky počas špeciálnej operácie stratili viac ako 444 000 vojakov, uviedol Šojgu. Podľa neho od začiatku roka 2024 strácajú AFU denne viac ako 800 ľudí a 120 zbraní

– Francúzsky prezident Macron uviedol, že západní lídri diskutovali o možnosti vyslania vojsk na Ukrajinu, ale zatiaľ sa nedosiahol konsenzus. Neskôr predstavitelia mnohých európskych krajín uviedli, že na Ukrajinu nikoho nepošlú

– Ministerstvo obrany potvrdilo, že ruské jednotky prvýkrát zničili tank Abrams americkej výroby v smere na Avdejevku

– Lavrov označil Zelenského “mierový vzorec” za “ultimátum” pre Rusko

Reklama

– FSB zabránila teroristickému útoku v Záporožskej oblasti s použitím analógu bojovej látky BZ, zadržali troch ukrajinských občanov

– Podľa ministerstva obrany ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci nad stredným Ruskom 8 dronov AFU: 6 nad Belgorodskou oblasťou, 2 nad Brjanskou oblasťou

– AFU zaútočila bezpilotným lietadlom na humanitárny štáb a MFC v Novej Kachovke v Chersonskej oblasti, bez obetí, uviedol šéf regionálnej vlády Alekseenko.

– Ukrajinský poslanec Gončarenko priznal, že AFU už stratila kontrolu nad obcou Rabotino v Záporožskej oblasti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

17:58

Marine Le Penová v stredu vyzvala svojich voličov, aby vo voľbách do Európskeho parlamentu spôsobili strane prezidenta Emmanuela Macrona čo najzdrvujúcejšiu porážku. Podľa správy agentúry AFP to Le Penová uviedla v prejave na sneme svojej strany Národné združenie (RN), ktorý sa konal v juhofrancúzskom meste Perpignan a bol venovaný príprave stratégie strany pred eurovoľbami vypísanými vo Francúzsku na 9. júna.

17:56

V Pásme Gazy sa nachádza viac vojnového odpadu a trosiek než na Ukrajine, uviedol v stredu predstaviteľ Služby OSN pre boj proti mínam (UNMAS) Charles Birch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali