To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajina tvrdí, že lietadlá a vrtuľníky si včera Rusi nechtiac zostrelili sami

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajina tvrdí, že lietadlá a vrtuľníky si včera Rusi nechtiac zostrelili sami

Kyjev 14. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Libkos, telegram, screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

 

Reklama

20:25 – Putin by nás mal požiadať o milosť – Zelenský

“Ten, kto nás chce zničiť a chce zničiť Európu, ktorú si vážime, by mal požiadať o milosť. A potom bude naša odpoveď – tribunál.”

Reklama

Kým Zelenskij hovoril, jeho Cena Karola Veľkého náhle spadla na zem. Hneď to však pripísal machináciám Rusov

 

20:09 – Na Ukrajine opäť dochádza k rozsiahlym leteckým útokom.

Podľa monitorovacích zdrojov sa očakávajú nálety v Charkovskej, Dnepropetrovskej, Sumskej, Poltavskej a Kirovohradskej oblasti.

Najnovší masívny nálet sa uskutočnil včera, 13. mája. Rakety a bezpilotné lietadlá zasiahli ciele najmä v západných oblastiach krajiny.

Reklama

Najsilnejší nálet bol zaznamenaný v Ternopoľskej oblasti.

 

18:05 – V Bachmute pokračujú prudké boje, pričom Rusi sa nevzdávajú svojich pokusov o postup a úplné ovládnutie mesta, ktorého 90 % už ovládajú. Informujú o tom korešpondenti denníka The New York Times z miesta udalosti.

Ukrajinskí bojovníci sa podľa svojich respondentov naďalej držia niektorých viac či menej zachovaných budov, kde sa môžu opevniť a spôsobiť nepriateľovi škody. Je to však nesmierne ťažké, pretože tanky tieto budovy ostreľujú priamou paľbou. “Robia nám zo života nočnú moru!” – sťažuje sa jeden z ukrajinských bojovníkov.

Americký korešpondent opisuje dianie v týchto štvrtiach ako “neznesiteľnú brutalitu”.

Reklama

Napriek tomu si všíma zvýšený optimizmus obrancov Bachmutu v posledných dňoch. Jeden z nich, volací znak “Omar”, hovorí: “Situácia sa zlepšila po tom, čo sa nám ich podarilo zatlačiť späť” – naráža na údery z boku na sever a juh Bachmutu.

 

17:53 – Hlavné udalosti z večerného hlásenia ukrajinského generálneho štábu

Počas dňa nepriateľ podnikol šesť raketových úderov, vrátane úderov na Charkov a osadu Zoločev. Okrem toho uskutočnil 27 náletov a asi 20 ostreľovaní z MLRS.

Nepriateľ naďalej sústreďuje svoje hlavné úsilie na smeroch Liman, Bachmut, Avdejevka a Marinskom smere. Počas dňa sa uskutočnilo celkovo asi 30 potýčok.

Pokusy o útok sa uskutočnili v oblastiach týchto osád:

v smere Kupjansk – Masjutovka a Sinkovka

Bachmutský smer – Bachmut, Hryhorivka, Bohdanivka a Predtechyno (generálny štáb neuvádza postup ukrajinských vojsk, ktorý opísal námestník ministra obrany Maljar)

V smere Marinka – Marinka

Ukrajinské letectvo uskutočnilo 12 úderov. Protivzdušná obrana zničila 3 prieskumné bezpilotné lietadlá, z toho 2 typu “Orlan-10” a 1 “Supercam”.

Reklama
Situácia na frontoch

17:17 – Námestníčka ministra obrany Anna Maljarová dnes oznámila postup AFU pri Bachmute.

“Naše jednotky dnes obsadili viac ako desať nepriateľských pozícií severne a južne od predmestia Bachmut a vyčistili značnú plochu lesa v Ivanovskom okrese,” napísala.

Situáciu označila za mimoriadne vyhrotenú, “keď 1 meter má hodnotu 10 kilometrov z hľadiska náročnosti plnenia úloh.

Nepriateľ sústredil všetky sily v Bachmute a snaží sa postupovať dovnútra mesta, informovala.

“Od dnešného dňa nepriateľ nemôže obkľúčiť mesto a dosiahnuť v tomto smere drvivé víťazstvo,” zhrnul Maljarová.

Reklama

Ďalej uviedla, že veliteľ armády Syrskij riadi operáciu, zatiaľ čo jeho zástupcovia, generáli Bogomolov a Gnatov, “realizujú celkový projekt operácie”.

Inými slovami, AFU potvrdila útoky na boky ruského zoskupenia v Bachmute s cieľom odstrániť hrozbu obkľúčenia mesta (zámer AFU “prerezať boky” uvádzal zakladateľ PMC Wager Prigožin od začiatku mája).

Situácia na frontoch

16:16 – NATO pracuje na návrhu vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý sa má predložiť na júlovom samite aliancie vo Vilniuse. Krajina však na tomto podujatí nebude prijatá do NATO, uviedol denník The Wall Street Journal.

Podľa zdrojov denníka bude návrh obsahovať záruky, že Kyjev bude môcť v budúcnosti vstúpiť do NATO.

Nemecké orgány sú stále proti tomu, aby sa Ukrajina stala členom aliancie, pretože sa obávajú prudkého zvýšenia rizika priamej konfrontácie medzi Ruskom a NATO, uviedol denník.

Reklama

 

15:55 – Bachmut je predohrou k protiofenzíve, “dverami, ktoré otvárajú Ukrajine možnosť začať úspešnú ofenzívu”, povedal poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v rozhovore pre Bild.

“Protiofenzíva nie je jednorazová udalosť, ktorá sa začala dnes a skončí zajtra. Je to množstvo akcií, desiatky a stovky akcií, z ktorých niektoré už prebiehajú. V rôznych častiach Doneckej oblasti už existujú malé lokálne pohyby. Protiútok je séria akcií, ktoré prebiehajú v určitom časovom období,” povedal Podoljak.

Podľa neho Rusi opustia Ukrajinu “veľmi rýchlo”.

“Ruská armáda bude nútená veľmi rýchlo opustiť okupované územia. Podľa môjho názoru to bude horúce jarné a letné obdobie,” predpovedá Podoljak.

 

15:45 – Ak protiofenzíva zlyhá, pomoc Ukrajine znížia len tie krajiny, ktoré “neboli veľmi aktívne v podpore Ukrajiny”, povedal Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii v Berlíne.

Reklama

“Existuje riziko, že ak ofenzíva nebude veľmi úspešná, podpora sa zníži. Nemyslím si však, že je to všeobecná myšlienka. Určite sú niektoré štáty, ktoré o tom uvažujú. Ale počas celého tohto obdobia podpory Ukrajiny neboli veľmi aktívne. Napriek tomu všetci veríme v úspech a na iné veci nemyslíme,” povedal Zelenskyj.

 

15:22 – Na cintoríne v Kyjeve začali pripravovať pamätné dosky na hroby vedenia ministerstva vnútra, ktoré vlani zahynulo pri havárii vrtuľníka v Brovari. Z hrobov boli odložené drevené kríže a smútočné vence a už prebiehajú stavebné práce na príprave základov na pochovávanie.

 

14:38 – Ruské tanky v Bachmute desia vojakov ukrajinskej armády – píše New York Times

“Ruské jednotky zúrivo dobýjajú mesto. Delostrelecká paľba, raketové a letecké útoky sa nezastavia ani na minútu. Každý meter mesta je teraz pod paľbou. Ruské tanky spôsobujú nočné mory,” hovoria ukrajinskí bojovníci.

 

Reklama

14:33 – Ak na Ukrajine zostane v platnosti stanné právo, parlamentné voľby sa na jeseň tohto roku neuskutočnia. Volodymyr Zelenskyj to povedal v rozhovore pre denník The Washington Post.

“Ústava zakazuje akékoľvek voľby počas vojnového stavu. Ak nebude vojnový stav, tak budú. No zákon hovorí, že podľa ukrajinskej ústavy po skončení stanného práva budú voľby, myslím, že do 90 dní,” povedal ukrajinský prezident.

Podľa mierových predpisov sú parlamentné voľby naplánované na 29. októbra 2023. Vojnový stav bol nedávno predĺžený do 18. augusta.

 

14:19 – Ukrajinské ozbrojené sily sa nesnažia prejsť na ľavý breh Dnepra pomocou člnov. Fámy v tomto zmysle, ktoré sa objavili v ruských telegramových kanáloch, poprela v televíznom maratóne hovorkyňa operačného velenia Juh Natalia Gumenjuková.

“Snažia sa vytvoriť takéto napätie medzi vlastnými ľuďmi. Rozprávať im, aké je to mocné a silné, ako sa pripravujú obranné sily a takmer celá ukrajinská flotila je už nahnaná do Dnepra,” povedala.

Zároveň podľa nej Rusi neustále útočia na prístavnú infraštruktúru.

Reklama

“Ak ich počúvate, ukrajinská flotila je takmer celá rozmiestnená pozdĺž pravého brehu Dnepra. A to je pravdepodobne dôvod, prečo sa snažia zasiahnuť prístavnú infraštruktúru, pretože tam neustále niečo vidia,” povedala Gumenjuková.

 

13,54 – Ukrajinská protiofenzíva sa začne hneď, ako “bude existovať minimum, s ktorým môžeme postupovať”. Ukrajinský prezident Zelenskyj to povedal počas návštevy Berlína.

Zároveň vymenoval, čo všetko je ešte potrebné v takom či onakom množstve: obrnené vozidlá, ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany, rakety dlhého doletu, 155 mm delostrelectvo NATO.

Samostatne vyzdvihol stíhačky F-16, ktoré sú podľa Zelenského tiež potrebné, ale protiofenzíva sa začne bez nich.

 

13:52 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– Veliteľ Makarov, ktorý riadil boj pri obci Krasnoje, zahynul po tom, ako bol zranený pri odrážaní útoku ukrajinských ozbrojených síl

– Ruskí motostrelci odrazili útoky ukrajinských ozbrojených síl južne od obce Krasnoje v DĽR, pričom straty nepriateľa predstavovali približne 200 zabitých a zranených vojakov

– Plukovník Brovko, zástupca veliteľa armádneho zboru zodpovedný za vojensko-politickú prácu, hrdinsky zahynul pri odrážaní útoku AFU v Artemovsku

– Všetky útoky jednotiek ukrajinských ozbrojených síl v smere na Soledar a Artemovsk boli odrazené a nedošlo k žiadnemu prielomu ruských vojsk

– Útočné skupiny podporované vzdušnými výsadkovými jednotkami pokračovali v bojoch s cieľom získať kontrolu nad západnými štvrťami Artemovska

– Severne a južne od Artemovska sa nepriateľ masívne pokúšal prelomiť obranu ruských vojsk

– Motorizovaní strelci odrazili šesť útokov východne od Bogdanovky v DĽR, na ktorých sa podieľali útočné skupiny AFU s viac ako 100 mužmi

Reklama

– Všetkým vyznamenaným vojakom, ktorí sa vyznamenali v bojoch pri Artemovsku, boli udelené štátne vyznamenania priamo na bojových pozíciách

– Ukrajinské ozbrojené sily utrpeli na smere Soledar – Artemovsk viac ako 400 strát za deň

– Ruské ozbrojené sily potlačili akcie dvoch ukrajinských diverzných a prieskumných skupín v okresoch Ivanovka a Dvurečnaja v Charkovskej oblasti

– Straty AFU v smere Krasnoliman dosiahli viac ako 60 mužov a SAU Gvozdika

– straty AFU za jeden deň predstavovali viac ako 100 vojakov v Kupjanskom smere

Reklama

– Ruské ozbrojené sily počas jedného dňa zničili viac ako 120 príslušníkov AFU v smere na južný Doneck a Záporožie

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad ukrajinskej vojenskej skupiny Cherson pri Nikolajeve

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad ukrajinských ozbrojených síl pri Chmelnickom

– Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské a pozorovacie stanovištia dvoch brigád AFU pri Krasnom v DĽR a Preobraženke v Záporožskej oblasti

– Ruské vzdušné sily zostrelili ukrajinské lietadlo Su-27 pri Novogradivke v DĽR

 

13:43 – V Donecku bolo počuť štyri silné výbuchy, pričom podľa predbežných správ bolo počuť streľbu systému protivzdušnej obrany.

 

13:31 – Ruské ministerstvo obrany potvrdilo včerajšie údery na Ternopoľ.

Tvrdí, že “v okresoch Ternopoľ a Petropavlovka v Dnepropetrovskej oblasti došlo k úderom na miesta dislokácie a sklady AFU”.

 

13:23 – V Bachmute prebiehajú ťažké boje a ani situácia na krídlach nie je jednoduchá. Informoval o tom telegramový kanál Bachmutskyj Demon, o ktorom sa predpokladá, že ho vedie ukrajinská armáda na bachmútskom smere.

“V Kyjeve už všetci všetkých porazili, ale netrpte víťazstvami z gaučov, je to tu veľmi ťažké a majú veľa delostrelectva,” napísal “Bachmutský démon”.

 

12:57 – Prigožin tiež naznačil, že ruské lietadlá a vrtuľníky v Brjanskej oblasti boli zostrelené ruskou protivzdušnou obranou.

Reklama

Uviedol, že všetky štyri objekty spadli v kruhu s polomerom približne 20 kilometrov, a navrhol zamyslieť sa nad tým, ktorý systém protivzdušnej obrany sa mohol nachádzať v strede tohto kruhu.

Predtým hovorca ukrajinských vzdušných síl Ignat povedal, že ruské lietadlá a vrtuľníky boli zostrelené ruským systémom protivzdušnej obrany.

 

12:45 – Ukrajina tvrdí, že letecké nehody v Brjanskej oblasti údajne spôsobila ruská protivzdušná obrana

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili v Brjanskej oblasti vlastné stíhačky a vrtuľníky, uviedol hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ignat. Podľa neho boli zostrelené celkovo 2 lietadlá a 3 vrtuľníky.

Deň predtým zahynulo v Brjanskej oblasti pri havárii vrtuľníkov Mi-8 a lietadiel Su-34 a Su-35 9 ľudí.

Ruské ministerstvo obrany neposkytlo žiadne oficiálne komentáre.

 

12:39 – Ruské ministerstvo obrany informovalo, že pri Bachmute boli pri “odrážaní útokov AFU” zabití ruskí velitelia: pri Ivanovskom bol zabitý veliteľ 4. motostreleckej brigády plukovník Vjačeslav Makarov (“osobne viedol boj na frontovej línii”, ako uviedlo ruské ministerstvo obrany). Plukovník Jevgenij Brovko, veliteľ armádneho zboru pre vojensko-politickú prácu, bol zabitý na inom smere.

Poznamenávame, že viaceré ukrajinské telegramové kanály včera informovali o smrti ruských veliteľov v dôsledku úderov AFU. Okrem Makarova a Brovka písali, že zahynul aj náčelník štábu 4. brigády.

Ruské ministerstvo obrany zároveň tvrdí, že všetky útoky ukrajinských jednotiek južne a severne od Bachmutu boli odrazené. O tom, že postup AFU na severnom krídle pri Berchovke bol v noci zastavený, informoval aj zakladateľ PMC Wagner Jevgenij Prigožin.

Predtým o “postupe” AFU smerom na Bachmut hovorila námestníčka ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová.

 

12:14 – Zelenský poďakoval Nemecku za “najväčší balík vojenskej pomoci od začiatku vojny”.

“Ďakujem Nemecku za najväčší balík vojenskej pomoci od začiatku plnej ruskej invázie. Nemecké systémy protivzdušnej obrany, delostrelectvo, tanky a BMP zachraňujú ukrajinské životy a približujú nás k víťazstvu,” napísal Zelenskyj.

Reklama

Pripomeňme, že Der Spiegel predtým informoval, že počas Zelenského návštevy Nemecka 14. mája mal dostať najväčší nemecký balík zbraní v hodnote 2,7 mld. eur.

EUR určený na odoslanie na Ukrajinu:

– 20 obrnených transportérov Marder

– 30 tankov Leopard 1

– 18 kolesových samohybných húfnic,

– 4 systémy protivzdušnej obrany IRIS-T-SLM,

– 12 odpaľovacích zariadení riadených striel IRIS-T-SLS.

 

12:08 – Za posledných 24 hodín sa nepriateľ masívne pokúšal prelomiť obranu ruských vojsk severne a južne od Artemovska (Bchmut), útoky boli odrazené a k prielomu nedošlo – ruské ministerstvo obrany.

 

12:07 – Ruské ozbrojené sily zasiahli miesta nasadenia ukrajinských ozbrojených síl a sklady zbraní zo západných krajín v Dnepropetrovskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ciele úderov pri Ternopoli a Petropavlovke v Dnepropetrovskej oblasti boli dosiahnuté a objekty zasiahnuté.

 

12:06  – Michail Podoljak sa označil za “globálnu elitu”:

“My, globálna elita, sme urobili chybu, keď sme ich v roku 1994 nechali sedieť za stolom, dokonca organizovať G8, a dovolili sme im určovať globálne pravidlá správania…”

Reklama

 

11:59 – Wagner PMC pokračuje v postupe vo vnútri Artemivska.

“Wagner PMC pokračuje v pohybe vo vnútri Bachmutu. Po uzavretí Bachmutu je úlohou výsadkových jednotiek alebo iných jednotiek udržať ho,” povedal Jevgenij Prigožin.

Poznamenal, že nepriateľ dnes v noci nepodnikol žiadne kroky na ďalší postup. Pri Berchovskej priehrade boli PMC nútené nasadiť časť svojich jednotiek, aby odradili ďalší postup nepriateľa.

“Pokiaľ ide o neustále informácie, že nám pomáhajú výsadkové jednotky – nie som si toho vedomý, nevidel som ich. Vzdušné výsadkové jednotky mali podľa plánu znovu zaujať tie pozície, ktoré stratili iné jednotky. Ale pokiaľ viem, tie pozície sú stále pod nepriateľom,” dodal Prigožin.

 

11:50 – Rusko využíva vzdušný priestor Podnesterska na ostreľovanie ukrajinského územia s cieľom obísť ukrajinskú protivzdušnú obranu. Počas televízneho maratónu to povedal hovorca vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl Jurij Ignat.

Na ten istý účel nepriateľ vypúšťa vzdušné ciele pozdĺž korýt riek a s využitím prírodnej krajiny. V takejto situácii budú pre radary neviditeľné.

V období pred útokmi Rusi zhromažďujú informácie o ukrajinskej protivzdušnej obrane, plánujú akcie – a niekedy sa im podarí dosiahnuť svoje ciele.

Podľa neho nepriateľ útočí zo všetkých smerov.

“Nepriateľ útočí rôznymi typmi rakiet a údermi bezpilotných lietadiel. Útočia zo všetkých smerov, takže máme atypickú mapu útokov zo všetkých smerov. Rakety sa používajú z rôznych miest, najmä z juhu – vieme, že tam boli rakety “Kalibr” z mora, ako aj X-101, X-55. A “shahídy” – “Geraň” vo všeobecnosti sa teraz môže odpaľovať vlastne z mobilných odpaľovacích zariadení, ktoré majú, tiež na všetkých smeroch. Zvyčajne sa odpaľujú z juhu a zo severu,” povedal Ignat.

 

11:27 – Skupina Zapad v noci zničila americkú mínometnú jednotku M109 Paladin SAU a dva mínomety v smere na Kupjansk.

Okrem toho ruská armáda narušila dva pokusy o rotáciu jednotiek AFU na ich predsunutých pozíciách pri obciach Kamjanka a Berestovoje. Ukrajinské ozbrojené sily tiež prišli o dva prieskumné drony Furia.

 

11:12 – Zachar Prilepin, na ktorého Ukrajinci spáchali atentát, sa plánuje vrátiť do zóny špeciálnej vojenskej operácie.

“Napriek všetkému, čo sa stalo, sa plánuje po zotavení, ktoré potrvá najmenej šesť mesiacov, opäť vrátiť na front,” uviedla spisovateľova tlačová služba.

 

10:55 – Ukrajinské ozbrojené sily postupujú smerom na Bachmut, píše námestníčka ministra obrany Anna Maljarová.

“Naše jednotky postupne postupujú dvoma smermi na okraji Bachmutu. Presné údaje teraz nebudú k dispozícii, pretože prebiehajú aktívne bojové operácie,” informuje Maljarová.

Priznáva, že situácia v samotnom meste je zložitejšia, ale “vďaka kompetentnému plánovaniu velenia a odvahe našich bojovníkov” sa nepriateľovi nedarí mesto ovládnuť.

10:36 – Rusko má v Čiernom mori v pohotovosti 10 lodí vrátane štyroch nosičov riadených striel Kalibr s celkovým počtom až 25 rakiet.

Informovalo o tom Operačné veliteľstvo Juh na svojej stránke na Facebooku.

“Časť rakiet nepriateľ vypálil počas nočného raketového útoku, ale úroveň raketového ohrozenia zostáva vysoká,” upozornilo OZ.

Skupina nepriateľských lodí naďalej manévruje medzi krymským mysom Tarchankut a Novorossijskom.

10:10 – Ruská skupina spoločných síl na Ukrajine pozostáva z viac ako 200 000 vojakov, ktorí sú rozdelení do približne 70 bojových plukov a brigád, rozdelených do piatich vojenských skupín.

Túto štruktúru uviedla britská vojenská rozviedka vo svojom dnešnom brífingu.

Predtým rovnaký počet ruských vojakov na Ukrajine – 200 000 – uviedol náčelník generálneho štábu USA Mark Milley.

Poukazuje sa na to, že približne takto vyzerali tieto sily na začiatku invázie pred 446 dňami.

“Vo februári 2022 ich však tvorili profesionálni vojaci, boli väčšinou vybavení pomerne modernou technikou a pravidelne cvičili, pričom sa zameriavali na komplexné spoločné operácie. V súčasnosti sa tieto sily skladajú prevažne zo slabo vycvičených mobilizovaných záložníkov a čoraz viac sa spoliehajú na zastarané vybavenie, pričom mnohé z ich jednotiek sú značne poddimenzované a schopné len veľmi jednoduchých pechotných operácií,” píše britská spravodajská služba.

Reklama

Podľa Londýna je nepravdepodobné, že Rusko bude schopné vytvoriť veľkú, schopnú a mobilnú zálohu, ktorá by reagovala na “vznikajúce operačné výzvy” (t. j. protiúdery AFU) pozdĺž 1 200 km dlhej frontovej línie.

 

10:02 – Uladzimir Zelenski prišiel do úradu spolkového kancelára na rokovania s nemeckým premiérom Olafom Scholzom.

Scholz prijal Zelenského s vojenskými poctami napriek tomu, že Zelenskyj bol v Nemecku na pracovnej, a nie štátnej návšteve. Po skončení rozhovorov sa kancelár a ukrajinský prezident prihovoria novinárom.

 

09:50 – Volodymyr Zelenskyj počas návštevy Talianska urobil niekoľko vyhlásení o rokovaniach s Ruskom.

Podľa neho Ukrajina teraz nepotrebuje sprostredkovateľov na ukončenie vojny. Takto ukrajinský líder odpovedal na otázku o možnej úlohe Číny alebo Vatikánu pri nastolení mieru.

“Nemajú zmysel pokusy niektorých krajín alebo vplyvných osobností stať sa sprostredkovateľom medzi Ukrajinou a Ruskom na ukončenie vojny, ale náš štát zaujímajú návrhy schopné dosiahnuť spravodlivý mier, predovšetkým na základe ukrajinskej mierovej formuly,” cituje prezidenta webová stránka OP.

Podľa Zelenského “nepotrebujeme sprostredkovateľov medzi Ukrajinou a agresorom, ktorý sa zmocnil našich území, pretože Ukrajinci si dobre pamätajú, ako sa skončilo sprostredkovanie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v rámci normandského formátu”.

Zároveň vyzval pápeža, aby sa podieľal na vypracovaní “akčného plánu pre spravodlivý mier na Ukrajine”.

Zelenskyj hovoril aj o svojich rozhovoroch s Putinom v predvečer invázie (na videu).

Podľa jeho slov opakovane žiadal o telefonický rozhovor s ruským prezidentom, ale v jednom momente mu Kremeľ prestal odpovedať. A teraz, ako povedal, “nie je o čom s Putinom hovoriť” a je to “neadekvátny človek”.

 

09:44 – Od dnešného rána Ukrajina postupuje smerom na Soledar.

Zdá sa, že Prigožinove “predpoklady” sa naplnia skôr, ako sa očakávalo.

 

09:38 – V Nemecku a Rakúsku chcú občania mierové rokovania o Ukrajine. Väčšina ľudí teraz nepodporuje pokračovanie konfliktu s Ruskom na bojisku.

Iba 28 % Nemcov je proti mierovým rozhovorom o Ukrajine, uviedol Exxpress s odvolaním sa na údaje z prieskumu YouGov. Väčšina si tiež nemyslí, že vstup Ukrajiny do NATO je správny – 54 percent je proti nemu a len 27 percent ho podporuje.

V Rakúsku väčšina obyvateľov jednomyseľne odsudzuje pokračovanie ukrajinského konfliktu. Za začatie mierových rokovaní sa vyslovilo 65 % Rakúšanov.

 

09:25 – V priebehu jedného dňa ostreľovania v Nikolajevskej oblasti poškodilo obytnú budovu (s následným požiarom) a objekt kritickej infraštruktúry.

K obetiam na životoch nedošlo, uviedol vedúci OVA Vitalij Kim.

 

09:15 – Vladimir Zelenskij povedal, že Si Ťin-pching mu sľúbil, že nebude dodávať zbrane do Ruska.

Povedal to v rozhovore pre televízny kanál RAI.

Reklama

“Očakávame, že Čína nebude dodávateľom zbraní do Ruskej federácie a nebude podporovať Rusko zbraňami alebo inými technológiami,” povedal ukrajinský prezident.

 

09:12 – Najdôležitejšie informácie z dnešnej rannej správy ukrajinského generálneho štábu.

Včera došlo na fronte k približne 57 potýčkam (generálny štáb tentoraz nepíše len o útokoch nepriateľa).

Pri Kupjanskom sa nepriateľ pokúsil postúpiť pri Masjutovke, Novoselivskom a východnom okraji Stelmachovky.

Ťažké boje prebiehajú o Bachmut, v jeho okolí Rusi útočia v oblasti Grigorovky, Bogdanovky, Chromova a Bielej Hory.

Západne od Donecka nepriateľ zaútočil na Marinku.

Za posledných 24 hodín Ukrajina zostrelila 18 z 23 útočných dronov, ktoré vypustilo Rusko. Príletom zvyšných piatich bolo poškodených viac ako 50 budov – viacpodlažných budov, súkromných domov, kultúrnych objektov a nemocníc.

 

08:52 – V noci na 14. mája sa uskutočnil ďalší raketový útok na Ukrajinu.

Generálny štáb sa o ňom zmieňuje vo svojom rannom brífingu, ale bez podrobností.

Okolo piatej hodiny ráno starosta Ternopolu vyzval, aby sa prílety nefilmovali, a uviedol, že “na miesto padajúcich trosiek boli vyslané špeciálne služby”.

Telegramové kanály informovali o výbuchoch v Ternopole. Potvrdil ich aj gubernátor Vladimir Truš.

Ten neskôr potvrdil prílet riadených striel. Podľa neho došlo k zničeniu dvoch a poškodeniu dvanástich chatových domov. Požiar sa už podarilo uhasiť.

“Trosky rakiet poškodili aj civilné obchodné a hospodárske objekty a deväť nákladných áut,” povedal Truš.

K obetiam na životoch nedošlo.

Treba poznamenať, že Ternopoľ bol napadnutý aj deň predtým.

Kyjevská vojenská správa skoro ráno uviedla, že z Kaspického mora zaútočili strely s plochou dráhou letu, ktoré sa však nedostali do priestoru hlavného mesta.

 

08:33 – V noci bol zasiahnutý infraštruktúrny objekt v Novobavarskom okrese v Charkove.

Informoval o tom starosta Igor Terechov.

Neboli zaznamenané žiadne obete. Na neďalekých domoch boli vyrazené okná a dvere, ale nedošlo k výraznejším škodám.

Dôsledky bombardovania Ternopolju

7:27 – Po včerajšom ostreľovaní bol poškodený objekt dopravnej infraštruktúry v Charkove. Oznámil to gubernátor Oleg Sinegubov.

Ostreľovanie zasiahlo aj ubytovňu a bytový dom v Novobavarskom okrese mesta.

Ostreľovanie bolo vykonané raketami S-300 (na videu je vidieť odpálenie z oblasti okolo Belgorodu). Ďalšie dve takéto rakety zasiahli mesto Zoločev, pričom nedošlo k žiadnym obetiam.

Reklama

 

07:25 – Včera sa zamestnanci PMC Wagner pokúsili doručiť list od Jevgenija Prigožina ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi prostredníctvom kuriérskej služby na Frunzenskom nábreží.

List bol odmietnutý z dôvodu Šojguovho osobného príkazu a konania po prijatí predchádzajúcich listov.

List odrážal problémy s jednotkami ruského ministerstva obrany na krídlach a pripájal hromadné výzvy mobilizovaných osôb, ktoré chceli vstúpiť do PMC Wagner z dôvodu nedostatočného riadenia v jednotkách ruského ministerstva obrany.

Podrobný text listu sa nezverejňuje z dôvodu snahy riešiť tieto problémy neverejným spôsobom.

 

07:20 – Vojenská operácia, 13. mája 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské letectvo v piatok zasiahlo Luhansk raketami Storm Shadow dodanými Spojeným kráľovstvom, pričom zranilo civilistov vrátane šiestich detí, pričom útočiaci Su-24 a stíhačka MiG-29, ktorá ho kryla, boli zostrelené.

– Kyjev v sobotu ráno uskutočnil nové ostreľovanie Luhanska, podľa SCKK boli tiež ako v piatok použité rakety Storm Shadow; v dôsledku toho bolo zranených 6 ľudí

– V Luhansku pozastavili mobilný internet v dôsledku zvýšeného ostreľovania

– Kyjev stratil za 24 hodín viac ako 700 vojakov, tvrdí ruské ministerstvo obrany

– Pri meste Záporožie bol zničený sklad leteckých raketových zbraní a sklad paliva pre ukrajinskú vojenskú techniku a pri meste Nikolajev bol zničený sklad munície pre ukrajinské ozbrojené sily, uviedla ruská armáda

– V Brjanskej oblasti sa takmer súčasne zrútil stíhací bombardér Su-34, stíhačka Su-35 a dva vrtuľníky Mi-8 ruských vzdušných síl. Podľa predbežných správ boli všetky súčasťou tej istej leteckej skupiny. Stíhačky mali vykonať raketovo-bombardovací úder na ciele v ukrajinskej Černigovskej oblasti, zatiaľ čo vrtuľníky mali poskytnúť zálohu v prípade zostrelenia Suchoja vrátane vyzdvihnutia posádok. V dôsledku havárie zahynuli posádky všetkých štyroch strojov.

Vojenská operácia, 13. mája 2023

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

Včera 19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Včera 19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

Včera 19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

Včera 19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

Včera 19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

Včera 18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

Včera 18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

Včera 18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali