Tenis: Rybáriková venovala druhý washingtonský titul trénerovi Huberovi – SÚHRN

Tenis: Rybáriková venovala druhý washingtonský titul trénerovi Huberovi – SÚHRN

Washington 5. augusta (TASR) – Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková obhájila titul na hardovom turnaji WTA vo Washingtone a získala štvrtú singlovú trofej na hlavnom profesionálnom okruhu. Zverenka trénera Petra Hubera si vo finále dvojhry v noci na pondelok SEČ ako nasadená sedmička poradila s Nemkou Andreou Petkovičovou za 1:57 h v dvoch setoch 6:4 a 7:6 (2). V úvodnom dejstve dokázala otočiť z 0:4. Pre slovenský ženský tenis je to druhý turnajový úspech za sebou, Dominika Cibulková pred týždňom nenašla premožiteľku v kalifornskom Stanforde.

Rybáriková má v singlových finálových súbojoch na turnajoch WTA teraz bilanciu 4:1. V roku 2009 triumfovala na tráve v anglickom Birminghame, vo februári 2011 nenašla premožiteľku v americkom Memphise. Neuspela iba v septembri 2011 v čínskom Kuang-čou, kde podľahla Juhoafričanke Chanelle Scheepersovej. Vo Washingtone obhájila 280 bodov z vlaňajška a v novom vydaní svetového rebríčka sa posunie zo 43. na 42. miesto. Z metropoly USA si odnáša prémiu 40.000 USD.

Slovenskej dvojke vôbec nevyšiel úvod zápasu s Petkovičovou, keď dvakrát stratila podania a rodáčka z Bosny a Hercegoviny si vybudovala náskok 4:0. Rybáriková však v ďalších minútach presnila hru, pridala na agresivite a vďaka šnúre šiestich gemov v rade napokon získala prvý set vo svoj prospech. Slovenka sa postupne dostala do správneho rytmu, účinne využívala bekhendový slajz a prezentovala sa aj viacerými fohendovýmu winnermi.

Na začiatku druhého dejstva Rybáriková po skvelom bekhendovom stopvoleji opäť zobrala Petkovišovej servis a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Nemka následne prerušila sériu ôsmich prehratých gemov v rade, no za stavu 1:3 opäť stratila servis a Rybáriková bola krôčik od úspešnej obhajoby titulu. Petkovičová nezložila zbrane, otočila z 3:5 na 6:5 a vynútila si tajbrejk. V skrátenej hre však dominovala Slovenka, ktorá za stavu 6:2 premenila v poradí druhý mečbal. Rybáriková zdolala vo Washingtone dve hráčky nemeckej fedcupovej reprezentácie, ktorá bude začiatkom februára 2014 súperom Sloveniek v 1. kole svetovej skupiny. Vo štvrťfinále vyradila najvyššie nasadenú svetovú deviatku Angelique Kerberovú.

Reklama

Rybáriková po úspešnej obhajobe titulu žiarila spokojnosťou. "Veľmi ma teší, že sa mi vo Washingtone opäť podarilo získať titul. Chcela by som ho venovať môjmu trénerovi Petrovi Huberovi, ktorý to so mnou niekedy nemá jednoduché. Bez jeho pomoci by som tu teraz nestála ako dvojnásobná šampiónka, aj dnes mi dal veľmi cenné rady. Washington milujem a už sa nemôžem dočkať ďalšieho ročníka tohto turnaja. Andree gratulujem k veľmi úspešnému týždňu. Sme dobré priateľky a do ďalšieho priebehu sezóny jej želám len to najlepšie. Som presvedčená, že po sérii zranení sa čoskoro vráti tam, kde patrí – do najlepšej svetovej desiatky," povedala vo svojom slávnostnom príhovore Rybáriková, ktorá okrem pohára pre víťazku dostala aj nové hodinky.

Slovenka priznala, že na začiatku zápasu cítila únavu. "Úvod stretnutia bol naozaj ťažký, nevedela som sa dostať do správneho rytmu. Andrea naopak začala veľmi dobre. Fúkal dosť nepríjemný vietor a nedokázala som sa do toho oprieť, tápala som na dvorci. Potom som sa trochu upokojila, povedala som si, že musím vyhrať aspoň jeden gem a uvidíme, čo bude ďalej. Gem na 4:1 ma nakoniec tak naštartoval, že som napokon vyhrala celý prvý set. Totálne som sa zmenila, začala som predvádzať výborný tenis a získala osem hier za sebou. Vedela som však, že ešte ani zďaleka nie je rozhodnuté. Andrea je totiž veľmi nepríjemná hráčka a obrovská bojovníčka. Za stavu 5:6 som si nechala zavolať trénera Peťa Hubera, ktorý mi radil, aby som sa uvoľnila a hrala jej to viac na telo. Táto taktika slávila úspech a aj vďaka jeho pomoci som tajbrejk zvládla na jednotku," povedala pre TASR Rybáriková.

Reklama

Tohtoročný washingtonský titul si cení ešte viac ako vlaňajší. "V športe je vždy ťažšie niečo obhájiť, ako prvýkrát získať. Pred začiatkom turnaja som vôbec nepočítala s tým, že by sa mi mohlo podariť opäť vyhrať. Chcela som uhrať čo najviac kôl, aby som stratila čo najmenej bodov v rebríčku. Každým zápasom som hrala lepšie a lepšie, napokon som to dotiahla až k úspešnej obhajobe. Vlani to bolo o niečo jednoduchšie, veď v priebehu celého turnaja som nestratila ani jediný set. Teraz tu bolo veľmi silné obsadenie. Keď som sa pozrela na pavúka, povedala som si, že bude úspechom, ak sa dostanem medzi najlepšiu osmičku. Štvrťfinálový triumf nad Kerberovou mi dodal veľa sebavedomia. Po skončení finále sa cítim unavená, počas zápasu som mala na sebe sedem tejpov, no som veľmi šťastná. S trénerom si pôjdeme spolu sadnúť niekam na večeru, no na väčšie oslavy nebude čas. Už v utorok má totiž čaká 1. kolo v Toronte."

Rybárikovej súperkou bude na úvod rumunská kvalifikantka Alexandra Dulgheruová. "S Alexou sa veľmi dobre poznáme, v minulosti sme často spolu hrávali štvorhru. Je to veľmi fajn dievča, sme dobré kamarátky. Má výborný bekhend a skvele sa na dvorci pohybuje. Po sérii zranení výrazne klesla v rebríčku, no svojou hrou určite patrí hlboko do prvej svetovej stovky. Nebude to ľahký zápas, no urobím všetko pre to, aby som uspela. Dôležité je teraz aspoň trochu zregenerovať a načerpať nových síl,"

Petkovičová zložila Rybárikovej kompliment. "Magda podala vo finále skvelý výkon a vyhrala zaslúžene. Je to výborné dievča nielen na kurte, ale aj mimo tenisových dvorcov. Napriek finálovej prehre nie som až taká sklamaná. S trénerom sme totiž uzavreli stávku a v prípade zisku titulu by som si musela nechať prefarbiť vlasy na blond. Vo Washingtone som hrala prvýkrát a hneď som si toto mesto zamilovala. Dúfam, že tu odohrám ešte veľa turnajov," povedala bývalá svetová desiatka.

dvojhra – finále:

Reklama

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (7-SR) – Andrea Petkovičová (Nem.) 6:4, 7:6 (2)

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali