Súdna rada sa musí vysporiadať s tým, či bude voliť predsedu tajne

Súdna rada sa musí vysporiadať s tým, či bude voliť predsedu tajne

Bratislava 7. júla 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Súdna rada SR sa musí vysporiadať s tým, akým spôsobom bude voliť svojho nového predsedu. V reakcii na zmenu zákona o Súdnej rade SR, ktorá je účinná od 1. júla to vyhlásilo ministerstvo spravodlivosti. Voľba by už nemusela byť tajná ako v roku 2014, ale len neverejná

Ilustračné foto: Na snímke členovia Súdnej rady SR

Meno nového lídra slovenskej justície by malo byť známe v utorok (11.7.). Na tento deň zvolal volebné zasadnutie Súdnej rady Ján Havlát, ktorý ju ako vekovo najstarší člen dočasne vedie po tom, ako sa skončilo funkčné obdobie doterajšej šéfky Jany Bajánkovej.

Reklama

Od začiatku júla vstúpil do praxe reformný balík sudcovských zákonov, ktorý presadila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Z ustanovení týkajúcich sa predsedu Súdnej rady v zákone vypadla veta, že voľba jej predsedu sa vykonáva tajným hlasovaním.

Odteraz tak už platí len ustanovenie, že hlasovanie Súdnej rady je verejné, a to neplatí pre hlasovania o personálnych otázkach, okrem iného aj pri rozhodovaní o návrhu na vymenovanie a odvolanie predsedu Súdnej rady. TASR sa ministerstva opýtalo, či legislatívna zmena znamená, že voľba šéfa Súdnej rady už nebude tajná, ako to bolo v minulosti, ale len neverejná.

Reklama

“S tým sa musí vysporiadať Súdna rada SR tak, ako sa s tým musela vysporiadavať aj doteraz, pretože v tomto prípade ide o úplne rovnaký právny režim ako v prípade ďalších rozhodnutí, ktoré robí ako neverejné,” odpovedal na otázku hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Zákon hovorí o neverejnosti hlasovania aj v prípadoch, kedy Súdna rada rozhoduje o návrhu na vymenovanie a odvolanie sudcu, predsedu Najvyššieho súdu SR či pri voľbe a odvolávaní predsedov disciplinárnych senátov. Tu všade doteraz rozhodovala tajným hlasovaním, kedy jej členovia za zatvorenými dverami hlasovali prostredníctvom lístkov. Nikto nemohol zistiť, ako ten-ktorý člen Rady hlasoval.

Ustanovenie o neverejnosti personálnych hlasovaní pribudlo v zákone v roku 2014, presadili ho poslanci Národnej rady SR za Smer-SD Boris Susko, Anna Vitteková, Otto Brixi a Anton Martvoň. Vládni poslanci pridali aj ustanovenie o tom, že voľba predsedu Súdnej rady sa vykonáva tajným hlasovaním. Zmena v zákone sa udiala krátko pred voľbou predsedu Súdnej rady, v ktorej uspela Jana Bajánková. Vyslovilo sa za ňu desať z celkovo 17 členov Rady, ktorí mali právo voliť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali