“Jediná vec, ktorá zastaví zlého muža so zbraňou, je dobrý muž so zbraňou.” Ľudia vyjadrujú túžbu po viac – nie menej – zbraniach

“Jediná vec, ktorá zastaví zlého muža so zbraňou, je dobrý muž so zbraňou.” Ľudia vyjadrujú túžbu po viac – nie menej – zbraniach

Sutherland Springs 8. novembra 2017 (HSP/WP/Foto:TASR/Nick Wagner/Austin American-Statesman via AP)

 

Mnohí z obyvateľov mestečka sa práve dozvedeli mená ľudí, ktorí boli zabití alebo zranení pri streľbe v kostole, a hrôza, ktorú rozpútal strelec, bola príliš čerstvá na to, aby ju ktokoľvek dokázal úplne spracovať. Jedna vec však bola v pondelok jasná: títo Texasania nešli protestovať proti právu vlastniť zbraň

Policajný dôstojník prechádza okolo uzatvoreného baptistického kostola v texaskom Sutherland Springs

Toto je miesto, kde ľudia nosia strelné zbrane tak bežne, ako nosia topánky. Nosia ich mimo dohľadu, zastrčené v páse alebo vo vrecku ako dolárovú bankovku. Alebo ich nosia tak, aby ich bolo vidieť.

Reklama

“V komunite je veľa zbraní. Väčšina ľudí v Texase vlastní zbraň,” uviedol v pondelok šerif Wilson County Joe Tackitt. “Ale zbrane nezabíjajú ľudí, ľudia zabíjajú ľudí.”

Komunita pre právo na držanie zbrane má dlho obľúbené príslovie: Jediná vec, ktorá zastaví zlého muža so zbraňou, je dobrý muž so zbraňou. To, čo sa stalo v nedeľu, túto komunitu len utvrdilo vo svojej viere. Miestny muž – popísaný úradníkmi ako “náš texaský hrdina” – ktorý žije v blízkosti kostola, schytil do ruky vlastnú zbraň a strieľal na strelca Devina Patricka Kelleyho, pričom ho vyhnal z kostola.

Reklama

Potom hrdina spolu s iným obyvateľom sadol do vozidla a naháňal Kelleyho vo vysokej rýchlosti. Kelley bol nájdený mŕtvy vo svojom vozidle vedľa cesty asi 10 míľ od kostola. Dostal dve rany– do nohy a do trupu – a podľa pitvy sa postrelil aj sám. Obyvateľ, ktorý strieľal na Kelleyho, odmietol rozprávať s novinármi a zástupca šerifa povedal, že jeho rodina si nepraje cudzích ľudí na vlastnom pozemku.

Druhý obyvateľ, Johnnie Langendorff, opísal činy ako “konaj teraz, pýtaj sa neskôr.”

Podľa niektorých ľudí mohol byť masaker zastavený skôr, ak by mali veriaci v cirkvi pri sebe zbrane. Útok môže znamenať, že je potrebná zmena, povedala Brandy Johnsonová, 68-ročná príslušníčka evanjelickej cirkvi, ktorá sa pred niekoľkými mesiacmi presťahovala do Sutherland Springs. Johnsonová povedala, že dlhoročne pracovala na ministerstve vnútornej bezpečnosti a bola vyškolená, aby bola pozorná: “Všímajte si divné veci. Všímajte si záchvaty. Všímajte si nervozitu.”

Pastor A.T. Tor prišiel so skupinou veriacich zo San Antonia, ktoré je vzdialené asi 40 minút jazdy, a povedal, že situáciu vidí skôr ako duchovnú krízu, a nie ako krízu strelných zbraní. “Nemyslím si, že ide o problém zbraní. Myslím, že ide o problém srdca,” povedal. “Ak by to bol problém zbraní, tak by sme takých prípadov videli viac. Premýšľajte o tom, koľko ľudí tu má zbrane. Je to o osobe, ktorá má zbraň.”

Zatiaľ čo väčšina obyvateľov mesta Sutherland Springs nevyužíva zákon o viditeľnom nosení zbrane, obyvatelia tvrdia, že väčšina ľudí v oblasti nosí zbraň tak, aby ju nebolo vidieť, a väčšina domácností vlastní aspoň jednu zbraň a zvyčajne niekoľko ďalších. Zbraň s veľkým kalibrom, najmä ak je hlaveň nasmerovaná nadol a zbraň visí z ramena svojho majiteľa, nespôsobuje poplach.

Reklama

Viacnásobné výstrely skôr signalizujú lov, než masaker. Deň po cirkevnom masakri obyvatelia uviedli, že ich odhodlanie nosiť zbrane sa posilnilo. “To, čo sa stalo v kostole, by malo všetkým ukázať, že nie je problém v zbraniach, ale v ľuďoch,” povedal obyvateľ, ktorého vnuk bol takmer zastrelený Kelleym. “Aj skrutkovač v rukách nesprávneho človeka môže byť smrteľnou zbraňou.”

V Texase nie je nezvyčajné nájsť 62-ročného učiteľa v dôchodku, ktorý nosí viacero zbraní – zvyčajne ručné zbrane, ktoré používa na zabíjanie štrkáčov a iných jedovatých hadov. V domácnosti, na južnej strane Sutherland Springs, vlastní Langdon asi 50 zbraní, od starožitností z občianskej vojny až po moderné zbrane, napríklad AK-47, ktoré používa na zabitie divých prasiat, ktoré sa zatúlajú na jeho majetok s rozlohou 10 akrov a ničia jeho úrodu. Bez útočnej pušky môže byť divé prasa smrteľné, povedal.

Sú to ľudia, nie hady alebo voľne žijúce svine, ktoré miestnym obyvateľom prinášajú najviac vrások. Langdonoví susedia, ktorí vytvorili neoficiálnu domobranu, vlastnia útočné pušky, povedal. Využívajú ďalekohľady na sledovanie svojich pozemkov v prípade, že sa k ním priblíži cudzinec – neustále sa obávajú kvôli premávke, ktorá prechádza mestom po diaľnici 87 a prináša cudzincov z neďalekého San Antonia.

“Keby niekto udrel ženu na čerpacej stanici, bolo by pri ňom 20 mužov, ktorí by mu dali lekciu,” povedal. “Každý tu kryje každého a zbrane sú spôsob, akým si udržujeme bezpečnosť.”

Ale bol to muž s miestnymi väzbami, nie cudzinec, kto  sa v nedeľu stal najväčším nebezpečenstvom pre komunitu – muž, ktorý v prvom rade nemal mať možnosť nákupu zbraní kvôli domácemu násiliu. V tom kostole bolo nedostatok zbran, povedal Langdon a ďalší miestni obyvatelia.

Reklama

“Keby boli všetci v kostole vyzbrojení zbraňou, koľko ľudí by bolo zabitých?” pýta sa. “Pravdepodobne nula.”

Úrady odhalili, že Kelley bol uprostred domáceho sporu s príbuznými, vrátane svojej svokry, ktorá pravidelne chodievala do daného kostola, no v nedeľu nebola prítomná. Zdá sa, že metódu útoku čerpal z iných nedávnych hromadných prestreliek. Kelley oblečený v pseudokomandovom oblečení: čierny “taktický” výstroj a maska. Vybral si bezbranný cieľ: ľudí „uväznených“ v obmedzenom priestore. Použil poloautomatickú pušku.

Sutherland Springs je malé mesto uprostred ničoho s jedným semaforom na hlavnej križovatke. Všade navôkol je šíra rovina pod veľkým nebom. Nie je tu žiadne obchodné centrum, len niekoľko malých obchodov, vrátane čerpacej stanice, potravín a pošty.

Väčšina ľudí v mesta v pondelok boli cudzinci – médiá, príslušníci polície, ľudia z Červeného kríža alebo tím rýchlej reakcie Billyho Grahama a tak ďalej. Pred kostolom vznikol les z kamier. Stanice Provizórne stany postavené cez noc policajtami sa rozšírili z prednej strany kostola a zakryli miesto činu tak, aby bolo mimo dohľadu vrtuľníkov alebo dronov.

Prišli aj náboženskí pútnici, aby sa pomodlili na mieste masakru. Smútiace rodiny našli útočisko a pohodlie niekoľko míľ po vidieckej ceste, ďaleko od mediálneho hluku, v kostole stráženom šerifovými mužmi.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali