Trenčín 11. marca (TASR/HSP)
V budúcnosti by chceli súťaž rozšíriť aj o študentov z nemecky hovoriacich krajín
Podporiť záujem študentov stredných odborných škôl o pivné someliérstvo je hlavným cieľom dnešnej medzinárodnej súťaže o pive a pivovarníctve Trenčiansky pivný someliér. Jej druhý ročník je určený nielen pre čašníkov, ale aj pre kuchárov. Organizátorom súťaže je Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne.
“Okrem písomného testu pre obe kategórie čašníci súťažia v miešaní nápojov na báze piva a v čapovaní rezaného piva. Kuchári majú za úlohu pripraviť pokrm rovnako na pivnej báze a naservírovať ho porote s vhodným druhom piva. Pri organizovaní súťaže sme sa inšpirovali v Brne, kde podobné podujatia pripravujú už takmer dve desaťročia. I preto ma teší, že na našej súťaži sa zúčastnili aj študenti z Přerova,” povedala organizátorka Janka Švančarová.
Doplnila, že v budúcnosti by chceli súťaž rozšíriť aj o študentov z nemecky hovoriacich krajín, do ktorých by študenti trenčianskej školy mali ísť počas tohto leta na odbornú prax. “Ak nie v budúcom roku, tak predpokladám, že v tom nasledujúcom by na Trenčianskom pivnom someliérovi mohli súťažiť aj študenti z týchto krajín,” skonštatovala Švančarová.
Podľa člena poroty Petra Bittaru, zastupujúceho pivovar Kaltenecker, pri miešaných nápojoch hodnotili počas päťminútového časového limitu kreativitu študentov, dodržanie ingrediencií, vizuálnu stránku miešaných pivových nápojov, prezentáciu školy a samotných súťažiacich. “Pivné someliérstvo je záležitosť, ktorá sa pioniersky organizuje na Slovensku len tu v Trenčíne. Veľký úspech je i to, že podobne ako vlani aj tento rok súťaž podporila Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska. To je pre nás impulz, že súťaž Trenčiansky pivný someliér má zmysel,” doplnil Bittara.
Ester Kotlebová, ktorá študuje odbor kuchárstvo na SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne, pripravila do súťaže pivné bezmäsité jedlo, ktoré je podľa nej popri tradičných mäsových receptoch s pivom výnimočné. “Pripravujem pivovú štrúdľu na slano s paradajkovou omáčkou. Je to jednoduché a najmä zdravé, žiadne chemikálie a éčka. Cesto mám vlastné – múka, vajcia, pivo, maslo. Plnka je špenátová so syrom a orieškami,” predstavila svoj súťažný pokrm Kotlebová.
S netradičným miešaným pivovým vareným nápojom sa rozhodla súťažiť prváčka zo Strednej školy gastronómie a služieb v Přerove Jana Zvonková, ktorá porote ponúkla nápoj Šialený zubr. “Pripravila som nápoj z piva, obsahoval pomarančový džús, modré curacao a javorový sirup. Šialený zubr sa volá preto, lebo otec mi povedal, že je šialenstvo pripraviť z piva varený nápoj,” doplnila Zvonková.
mž