Spor medzi Francúzskom a Nemeckom sa vyostruje

Spor medzi Francúzskom a Nemeckom sa vyostruje

Paríž/Berlín 22. marca 2023 (HSP/politico/Foto:TASR/AP-Christophe Ena)

 

Spor medzi Francúzskom a Nemeckom sa vyostruje kvôli autám a jadrovej energii. Hrozí, že rozpory sa prenesú aj na summit lídrov EÚ, ktorý sa uskutoční tento týždeň v Bruseli, informuje POLITICO

Emmanuels Macron Olaf Scholz
Na snímke sprava francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz

Rastúci spor medzi Nemeckom a Francúzskom hrozí, že sa prevalí na kľúčový samit EÚ, ktorý sa uskutoční koncom tohto týždňa.

Reklama

Vedúci predstavitelia EÚ sa vo štvrtok a v piatok stretnú v Bruseli, aby rokovali o hospodárskej konkurencieschopnosti a munícii pre Ukrajinu, ale rozpor medzi Nemeckom a Francúzskom v otázke automobilov so spaľovacím motorom a jadrovej energie teraz narúša tieto rokovania.

“Som zástancom trvalého francúzsko-nemeckého kompromisu, ale aj pravdy vo francúzsko-nemeckých vzťahoch. Keď máme nezhody, neskrývame ich, ale pracujeme na ich prekonaní,” povedal pre POLITICO francúzsky minister dopravy Clément Beaune.

Reklama

Krok EÚ zakázať predaj znečisťujúcich osobných a dodávkových automobilov do roku 2035 s cieľom riešiť špirálovito rastúce emisie skleníkových plynov z dopravy vyvolal najnovší spor po tom, ako Nemecko spolu s malou skupinou spojencov vrátane Talianska nezvyčajne neskoro zablokovalo pravidlá EÚ týkajúce sa ekologických automobilov.

Berlín chce jasnú výnimku pre elektronické palivá, syntetickú alternatívu fosílnych palív, ktorá by bola prospešná pre jeho automobilový priemysel, ale táto zmena bola v Európskom parlamente už dvakrát zamietnutá a členské krajiny nepodporili záväznú medzeru pre takéto palivá počas zdĺhavých rokovaní o konečnom návrhu v minulom roku.

Francúzsko ostro kritizuje blokovanie zo strany Nemecka a zároveň sa snaží presadiť výnimky pre jadrovú energiu v ekologických pravidlách EÚ, čo Berlín podráždilo.

Francúzsko chcelo do záverov samitu EÚ zahrnúť odkaz, ktorý by zdôraznil význam jadrovej energie pre dekarbonizáciu priemyslu EÚ, uviedli dvaja diplomati. To však vláda nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorej súčasťou je aj skeptická strana Zelených, ktorá je proti jadrovej energii, neprijala.

Hoci sporný odsek nebol zahrnutý do návrhu záverov, ktorý v pondelok večer rozposlal predseda Európskej rady Charles Michel, Paríž naďalej presadzuje zahrnutie jadrovej energie do legislatívy EÚ o čistých technológiách.

Reklama

Francúzsko v posledných dňoch nielenže lobovalo za zahrnutie jadrovej energie do zákona EÚ o čistom nulovom priemysle – legislatívneho balíka, ktorého cieľom je zvýšiť výrobu čistých technológií v bloku – ale tiež opätovne presadzuje, aby sa vodík na báze jadrovej energie viac podieľal na plnení cieľov EÚ v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Podľa dvoch diplomatov Paríž rozhnevala najmä skutočnosť, že Európska komisia pod tlakom Berlína znížila úlohu jadrovej energie v rámci Net Zero Industry Act ešte pred jeho predložením minulý týždeň.

Berlín medzitým v pondelok pokračoval v intenzívnych rokovaniach s Európskou komisiou o automobiloch, ktoré sa týkali možnej dohody o povolení syntetických palív (alebo elektronických palív) v rámci právnych predpisov EÚ. Scholz chce, aby sa táto otázka vyriešila pred štvrtkovým samitom, aby sa zabránilo tomu, že by sa z nej mohla stať väčšia politická diskusia medzi lídrami, uviedli traja predstavitelia.

Ale aj keď sa dohodu podarí uzavrieť včas, stále je pravdepodobné, že ju zatieni odpor Francúzska a Európskeho parlamentu.

Beaune označil nemecké presadzovanie e-palív za “riskantné” a uviedol, že o tejto otázke by sa mohlo diskutovať na okraj samitu.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová v pondelok v liste Rade EÚ tiež protestovala proti nemeckému pokusu na poslednú chvíľu zmeniť už dohodnutú legislatívu o automobiloch.

Reklama

Metsola varovala, že by to mohlo “podkopať dôveryhodnosť legislatívneho procesu [EÚ]”, ako uviedol úradník, ktorý list videl. Metsola by mohla tieto obavy priamo predniesť aj pri stretnutí s vedúcimi predstaviteľmi EÚ na štvrtkovom samite.

Veľkým problémom pre Nemecko je, že jeho kontroverzný tlak na elektronické palivá môže mať opačný účinok.

“Je neprijateľné robiť kompromisy medzi energiou a automobilmi a Francúzsko by malo držať svoje verejné zbrane a bojovať za vyradenie motorov v roku 2035,” povedala Julia Poliscanová zo skupiny Transport & Environment.

Dvaja predstavitelia Berlína sa vyjadrili, že sa obávajú, že nemecká blokáda legislatívy týkajúcej sa automobilov nielenže podkope dôveryhodnosť Berlína, ale aj oslabí jeho schopnosť presadiť sa proti francúzskym jadrovým plánom.

“Ak na poslednú chvíľu povieme ‘počkajte, chceme zmeniť legislatívu, pretože tu máme kľúčový záujem’, je ťažšie povedať ‘nie’, ak to isté robia aj ostatní,” povedal jeden z nich.

Pred utorkovým stretnutím ministrov pre záležitosti EÚ v rámci prípravy samitu lídrov nemecká štátna tajomníčka pre záležitosti EÚ Anna Lührmannová vyjadrila nádej, že blokovanie legislatívy o automobiloch zo strany Berlína nebude motivovať ostatné krajiny, aby sa pokúsili o napodobňovanie krokov na ochranu svojich kľúčových národných záujmov.

“Je dôležité, aby Nemecko bolo v Bruseli vnímané ako spoľahlivý partner na rokovaniach a aby konalo včas a súdržne. To sa musí zlepšiť,” povedal Lührmann pre POLITICO.

“Túto patovú situáciu treba teraz rýchlo ukončiť,” dodala.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali