Šokujúce štatistiky: Nemecko zostáva “jednou z najbezpečnejších krajín na svete”

❚❚

Bratislava 12. apríla 2024 (HSP/ Deutsche Welle/Reuters/ ČT24/ Foto:TASR/AP )

 

Podľa aktuálnej štatistiky interpretovanej v Deutsche Welle je kriminalita v Nemecku na najvyššej úrovni od roku 2016. Jedná sa o takmer 6 miliónov trestných činov, z ktorých prevažná časť páchateľov sú mladé osoby, často krát bez nemeckého pasu. Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová prisľúbila vyvodiť “dôsledky” a vyzvala na účinnejšiu prevenciu

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v utorok zdôraznila, že Nemecko zostáva “jednou z najbezpečnejších krajín na svete”. Napriek tomu však prisľúbila opatrenia na riešenie rastúcej násilnej trestnej činnosti, najmä medzi mladými ľuďmi a cudzincami.

.

„Nikdy neexistuje žiadne ospravedlnenie pre násilie….Žiadne keby, žiadne ale,“ povedala stredoľavicová sociálnodemokratická politička.

Ministerka oficiálne predstavila ročné policajné štatistiky, ktoré ukázali v roku 2023 5,5 % nárast kriminality a 8,6 % nárast násilných trestných činov.

.

Faeserová požaduje “nulovú toleranciu” týchto trestných činov. Vyzvala na “rázny policajný dohľad, rýchle súdne procesy, zmysluplné rozsudky a hmatateľné tresty”.

„Zločinci musia pocítiť dôsledky svojich činov – a to rýchlo!,“ uviedla rozhodne.

 

Štatistiky

Nemecko má približne 84 milióna obyvateľov. Podľa štatistík bolo v Nemecku v minulom roku zaznamenaných 5,94 milióna trestných činov. Čo sa týka prípadov ohrozenia a vážneho ublíženia na zdraví, počet vzrástol o takmer 7 %. Bolo zaznamenaných 154 541 týchto prípadov – to je najvyšší počet v histórii.

Polícia vlani zaregistrovala viac ako 2,2 milióna podozrivých z trestnej činnosti, čo je medziročný nárast o 7,3 % . Najväčšiu skupinu tvorí veková skupina nad 21 rokov. V tejto skupine bolo podľa policajných štatistík približne milión podozrivých osôb s nemeckým občianstvom (medziročný nárast o 1,5%) a viac ako 744 000 cudzincov (medziročný nárast o 15,2 percenta).

.

Počet prípadov úmyselného ľahkého ublíženia na zdraví sa zvýšil o 7,4 % na 429 157 prípadov.

Tretinu trestných činov, 1,97 milióna, tvorili trestné činy krádeže, ktorých počet vlani v celoštátnom meradle vzrástol o 10,7 %. Avšak v mestskom štáte Berlín ide o nárast viac ako 35 %.

 

Kriminalita mládeže a migrantov

Najvyšší nárast kriminality medzi cudzincami je v prípade mladých ľudí vo veku 14 až 18 rokov. V tejto skupine sa zaznamenal nárast o 31,4 %. Problémom je aj kriminalita detí a mládeže s nemeckým občianstvom – medziročne vzrástla o 30,9 %. Vysoký nárast bol zaznamenaný aj v prípade kriminality dospelých cudzincov do 21 rokov, a to o 27,4 %.

Štatistiky tiež ukázali 14,5-percentný nárast počtu podozrivých z násilnej trestnej činnosti, ktorí nie sú Nemcami. To je podľa ministerky Faeserovej problém, ktorý je potrebné urgentne a jasne riešiť.

.

„Pre zahraničných páchateľov trestnej činnosti to okrem okamžitých trestných postihov znamená, že budú musieť Nemecko opustiť oveľa rýchlejšie ako doteraz,“ povedala.

„Prísne pravidlá deportácií, ktoré sme vytvorili, sa teraz musia presadzovať,“ uviedla.

„Aj v tomto prípade ide o prevenciu, ako aj o represiu. Trojnásobne sme zvýšili počet účastníkov integračných kurzov, aby sme od prvého dňa v Nemecku sprostredkovali, podľa akých pravidiel a hodnôt žijeme,“ povedala Faeserová.

„Jednoducho povedané, ide o rešpekt, nie o násilie,“ uviedla.

„Náš štát chráni ľudí bez ohľadu na to, odkiaľ ich rodina pochádza, koľko majú peňazí, v koho veria alebo koho milujú. Avšak tí, ktorí nedodržujú pravidlá, musia odísť,“ dodala.

Faeserová tiež zdôraznila vplyv pandémie COVID, ktorá prispieva k nárastu kriminality medzi mladými ľuďmi. „Obmedzenia počas pandémie boli obrovskou záťažou najmä pre mladých ľudí: žiadna škola, žiadny šport, žiadny každodenný kontakt s priateľmi,“ povedala.

„Z pandémie sa budeme naďalej učiť, ako deti a mladí ľudia masívne trpeli a ako sociálne otrasy viedli k násiliu,“ dodala. Prisľúbila tiež komplexné vyhodnotenie opatrení v súvislosti s pandémiou.

 

Vojna proti drogám

Na záver sa Faeserová venovala nárastu trestnej činnosti súvisiacej s drogami.

Trestné činy v Nemecku spojené s užívaním drog, hlavne s kokaínom a krekom vzrástli takmer o 30 %. Faeserová to pripisuje “prílivovej vlne” kokaínu prichádzajúceho do Európy z Južnej Ameriky.

.

„Miliardový priemysel drogových kartelov vedie k brutálnej eskalácii násilia, ktorú už pozorujeme v Belgicku a Holandsku,“ povedala. „Nechcem to vidieť v Nemecku,“dodala.

Uviedla, že nemecká vláda už uzavrela dohody s Brazíliou, Peru, Ekvádorom a Kolumbiou o spolupráci v boji proti drogám.

 

Druhy trestných činov

Z hľadiska druhov trestnej činnosti sa podľa ČT24 najviac zvýšil počet počítačových podvodov, a to o 60 %. Nemecko zaznamenalo prudký nárast, o viac ako 32 % , v oblasti migračného a azylového práva. V prípade nelegálneho vstupu do krajiny polícia zaznamenala medziročný nárast o viac ako 40%.

Podľa bilancie spolkovej polície minulý rok do Nemecka migrovalo 127 549 osôb bez dokladov. To je nárast o 38 % v porovnaní s rokom 2022, je to však najvyšší počet od roku 2015. V dôsledku príchodu migrantov a činnosti prevádzačov Nemecko vlani obnovilo kontroly na hraniciach so susednou Českou republikou, Poľskom a Švajčiarskom. Od jesene 2015 Nemecko stráži aj svoju hranicu s Rakúskom.

.

Čo sa týka nárastu násilnej trestnej činnosti – v minulom roku polícia zachytila viac ako 214 000 takýchto prípadov. To je o 8,6 % viac ako v roku 2022. Počet vrážd sa medziročne zvýšil len mierne, a to o 2% na 2 282 prípadov.

Počet prípadov sexuálneho zneužívania detí naďalej rastie. Polícia zachytila viac ako 16 000 takýchto skutkov – čo je medziročne o 5,5 % viac.

 

Smer nemeckej politiky

„Otázka obmedzenia nelegálnej migrácie je od minulého roka jednou z hlavných tém nemeckej politiky. Je to jeden z dôvodov, prečo sa presadzuje pravicovo-populistická strana Alternatíva pre Nemecko, ktorá sľubuje potláčanie migrantov. Aj konzervatívna CDU hovorí o tom, že nelegálna migrácia, nízka úspešnosť deportácie odmietnutých žiadateľov o azyl a rastúca kriminalita sú hlavnými problémami, ktoré musí Nemecko urýchlene riešiť,“ píše redakcia CT24.

Opozičné strany, konzervatívci aj strana AfD, sa na údaje vyplývajúce z tejto štatistiky vrhli. Vyzvali na tvrdšiu migračnú politiku, ako sú prísnejšie hraničné kontroly a viac deportácií.

.

„To, pred čím AfD roky varovala, už nemožno ďalej skrývať… nové štatistiky kriminality vyvolali diskusiu o ‘kriminalite cudzincov’,“ povedal Richard Graupner z bavorskej AfD pre Reuters.

Väčšina prieskumov verejnej mienky pripisuje AfD druhé miesto na celoštátnej úrovni a prvé miesto v troch východných spolkových krajinách, v ktorých sa v septembri konajú voľby.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:58

Talianska premiérka Giorgia Meloniová pricestovala v sobotu do Pekingu na svoju prvú návštevu Číny od nástupu do úradu v októbri 2022.

12:51

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu uviedla, že zmarila sériu plánovaných útokov ozbrojencov v Dagestane. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

12:42

Líder nemeckej konzervatívnej opozície vidí potenciál získať podporu “35 percent alebo viac” voličov v budúcoročných parlamentných voľbách. Šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz v rozhovore pre denník Welt am Sonntag povedal, že jedným z cieľov je “stať sa zďaleka najsilnejším poslaneckým klubom. Ak to bude možné, mali by sme potrebovať (na zostavenie vlády) iba jedného koaličného partnera.”

12:42

Podiel tovarov v akcii v ponuke obchodov v Česku prestal v 2. štvrťroku po mnohých rokoch rásť. Česi pritom zľavy vyhľadávajú. Uviedol to analytik z výskumnej agentúry NielsenIQ Karel Týra.

12:26

Ekonomika KĽDR zaznamenala v minulom roku výrazný rast, pričom k rastu sa vrátila po predchádzajúcich troch rokoch poklesu. K zotaveniu hospodárstva prispelo najmä oživenie obchodu s Čínou po skončení protipandemických opatrení.

12:19

V sobotu bude vo Francúzsku v prevádzke väčšina vysokorýchlostných vlakov na troch dôležitých trasách, ktoré v piatok zasiahli podpaľačské útoky. Výpadky postihli aj pasažierov spoločnosti Eurostar.

12:18

Globálnych milovníkov kávy, ktorí dúfali, že cena ich obľúbeného nápoja čoskoro prestane rásť, čaká nepríjemný budíček: bude ešte horšie. Uviedla to agentúra Bloomberg, od ktorej správu prevzala TASR.

12:08

Izraelská armáda v sobotu nariadila evakuáciu husto zaľudnenej oblasti pri meste Chán Júnis, keďže tam plánuje podniknúť operáciu proti militantom hnutia Hamas. Oblasť, ktorej sa nariadenie týka, je súčasťou humanitárnej zóny, ktorá bola vytvorená na udržanie civilného obyvateľstva mimo oblastí bojov.

12:07

Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože k tomu chýba dostatok finančných zdrojov. Ukrajina sa vráti do úlohy nárazníkového štátu, povedal v sobotu na 33. letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnade predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

12:06

Štvordňový pracovný týždeň by pre zamestnávateľov bol problémom, pretože by prehĺbil súčasný nedostatok pracovnej sily. Kratší pracovný čas by sa podľa nich mal riešiť formou kolektívneho vyjednávania. Odborári naopak v znížení počtu pracovných hodín vidia riešenie nedostatku pracovníkov. Vyplýva to z reakcií zamestnávateľských organizácií a komôr, ako aj odborárov, ktorých TASR oslovila.

12:06

Spotreba energie bola v minulom roku na rekordne najvyššej úrovni, v porovnaní s predchádzajúcim rokom celosvetovo vzrástla o dve percentá. Historicky najvyššiu úroveň dosiahli aj obnoviteľné zdroje energie (OZE), ktoré medziročne rástli o 13 %. Nárast v prípade OZE bol takmer výlučne spôsobený využívaním veternej a slnečnej energie, informovala poradenská spoločnosť KPMG Slovensko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali