Pribudlo 66 prípadov nákazy koronavírusom. Premiér: Spustia sa nevyhnutné plánované operácie, plán otvárania obchodných prevádzok zverejníme budúci týždeň. Ekonomika zaznamenáva 30 % pokles

Pribudlo 66 prípadov nákazy koronavírusom. Premiér: Spustia sa nevyhnutné plánované operácie, plán otvárania obchodných prevádzok zverejníme budúci týždeň. Ekonomika zaznamenáva 30 % pokles

Bratislava 14. apríla 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Počas pondelka (13. 4.) pribudlo na Slovensku 66 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo je tak na Slovensku potvrdených 835 prípadov. Laboratóriá vyšetrili 1302 vzoriek, z toho 1236 bolo negatívnych. V utorok o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Vyliečených má Slovensko k utorku 113 pacientov

Na snímke Marek Krajčí

Negatívny výsledok malo doposiaľ 29.217 testov. Šéf rezortu zdravotníctva doplnil, že celkovo za predchádzajúci deň bolo 48 prípadov z Domova sociálnych služieb (DSS) v Pezinku. V piatich prípadoch išlo o personál zariadenia a v 43 prípadoch o klientov. Z nich je 12 hospitalizovaných v Univerzitnej nemocnici Bratislava, jeden je na umelej pľúcnej ventilácii. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR neskôr doplnilo, že utorkový nárast a výsledky testov z DSS Pezinok budú zahrnuté v komplexných štatistikách až v stredu (15. 4.), pričom ide o ďalších nových osem pozitívne otestovaných klientov pezinského DSS.

Reklama

Hovorkyňa Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová neskôr doplnila, že počas utorka budú otestovaní všetci klienti aj zamestnanci DSS a zariadenia pre seniorov v Pezinku. Tiež bola otestovaná i všeobecná lekárka, ktorá ošetrovala klientov tohto zariadenia, s negatívnym výsledkom. Hospitalizovaná bola aj ďalšia klientka. Klienti zariadenia sú pod priebežným lekárskym dohľadom.

Krajčí tiež komentoval, že v rámci nových pondelkových prípadov sa štyri objavili v karanténnych strediskách. Dva prípady sú v karanténnom stredisku v Piešťanoch, jeden prípad v karanténnom stredisku Vzdelávacie a doškoľovacie zariadenie VS – Financie Tatranská Lomnica a jeden prípad v karanténnom stredisku Lešť.

Reklama

Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 121 pacientov, z toho u 46 bol koronavírus potvrdený, v 75 prípadoch sa čaká na výsledok testov. V slovenských nemocniciach sú s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti štyri osoby, štyria pacienti potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu.

Pozitívnou správou podľa MZ SR je, že podľa štatistík regionálnych úradov verejného zdravotníctva sa z ochorenia COVID-19 podarilo vyliečiť spolu 113 ľuďom na Slovensku. Z toho bolo 33 hospitalizovaných a 80 sa liečilo v domácej izolácii. Nárast vyliečených oproti pondelku sa tak zvýšil o šesť ľudí.

Chorobe doteraz podľahli dve osoby.

Najviac pozitívnych osôb na ochorenie COVID-19 na Slovensku je vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov. Ide o 246 osôb. TASR o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Za touto vekovou kategóriou nasledujú ľudia vo veku od 15 do 29 rokov, ktorých je celkovo 221. Vo vekovej kategórii od 45 do 59 je to 171 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 152 osôb. Najmenej je detí do 14 rokov, celkovo ide o 42. V troch prípadoch vek osôb s pozitívnym výsledkom na nový koronavírus nie je uvedený.

Reklama

Celkovo je na Slovensku vo vekovej kategórii nad 65 rokov podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) pozitívnych 101 osôb. Najviac ich je v okrese Pezinok. Podľa rezortu zdravotníctva ide k utorku o 29 žien a desať mužov. Nasleduje okres Bratislava, kde evidujú 13 žien a deväť mužov vo veku nad 65 rokov.

Z celkového počtu pondelkových (13. 4.) 1302 testov štátne laboratóriá urobili 1059 testov, zachytili 65 pozitívnych osôb. Súkromné laboratóriá urobili 243 testov, jeden bol pozitívny.

Najviac prípadov výskytu ochorenia COVID-19 eviduje Bratislavský kraj s 264 pozitívnymi prípadmi. Nasledujú Košický kraj so 106 prípadmi, Prešovský kraj so 101 prípadmi, Žilinský kraj s 95 prípadmi, Trenčiansky kraj s 92 prípadmi, Trnavský kraj so 66 prípadmi, Banskobystrický kraj so 61 prípadmi. Posledný je Nitriansky kraj s 50 pozitívnymi prípadmi.

Z celkového počtu pozitívnych prípadov ochorenia je 425 mužov a 410 žien.

 

Reklama

Igor Matovič: Niektoré nevyhnutné plánované operácie sa spustia

V slovenských nemocniciach sa spustí časť nevyhnutných plánovaných operácií, ktoré boli doteraz pre pandémiu nového koronavírusu odkladané. Výkon operácií sa spustí podľa zdravotného stavu pacientov. Na utorkovej tlačovej konferencii to oznámil premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) priblížil, že v utorok alebo v stredu (15. 4.) vydá hlavný hygienik SR Ján Mikas usmernenie k operáciám. “Budú operovaní tí, ktorí to nevyhnutne potrebujú a neznesú ďalší odklad,” skonštatoval Krajčí s tým, že nemôže dochádzať k tomu, aby u niektorých pacientov prišlo k zhoršeniu zdravotného stavu.

Premiér poukázal na niekoľko otáznikov týkajúcich sa šírenia nákazy, ktoré sa ukážu v najbližšom čase. Ide o rómske osady, ľudí, ktorí prišli zo zahraničia a neboli v povinnej štátnej karanténe či ľudí v domovoch sociálnych služieb. Ak by tieto otázniky neexistovali, číslo R0, ktoré označuje, koľko ďalších ľudí nakazí jeden infikovaný, by sa podľa neho nachádzalo pod 1,0. “Ak by sme išli ďalej a nemali by sme otázniky, postupne by sme boli schopní ako spoločenstvo nákazu medzi nami eliminovať,” dodal Matovič.

Na Slovensku je podľa premiéra 1044 rómskych komunít, pričom sa v nich testuje približne desiaty deň. “Približne desať ich testovaných bolo, päť je v karanténe,” doplnil.

Za veľkú neznámu v šírení nákazy označil Matovič domovy sociálnych služieb, ako aj predošlých šesť dní, keď bol na Slovensku počas veľkonočných sviatkov sprísnený režim. Dôsledky prípadného nedisciplinovaného správania uvidíme podľa neho v horizonte dvoch týždňov.

V domovoch sociálnych služieb sa podľa premiéra ani ministra zdravotníctva nedá plošne testovať. Krajčí povedal, že v týchto zariadeniach je 40.000 zamestnancov, ich testovanie zhruba každé dva týždne je nereálny model. “Zamestnanci budú okamžite testovaní pri akomkoľvek podozrení na infekčné ochorenie,” dodal s tým, že viac v sa tejto situácii nedá urobiť a zamestnanci musia nosiť ochranné pomôcky.

 

Vyhlásenie karantény nemal byť útok ani stigmatizácia Rómov

Vyhlásenie karantény v rómskych osadách pri Krompachoch nemal byť útok ani stigmatizácia Rómov. Zdôraznil to premiér na utorkovej tlačovej konferencii. Hlavný hygienik SR Ján Mikas doplnil, že na Slovensku zatiaľ nie je potvrdené tzv. komunitné šírenie nákazy novým koronavírusom. K šíreniu môže podľa neho dôjsť práve v osadách.

Reklama

“Vieme, že ten problém tu je, ale treba ho pomenovať. V žiadnom prípade to nemal byť útok a stigmatizácia Rómov alebo považovanie ich za ľudí, ktorí nám sem zaviedli nákazu. (…) Realita je taká, že čím nižší hygienický štandard, tým väčšie riziko prenosu nákazy,” vysvetlil predseda vlády. Dodal, že v osadách je dramaticky vyššie riziko šírenia nákazy, ak sa nepodchytí čo najskôr. “Tí Rómovia za to nemôžu, že ich nezastavili na hraniciach a nedali ich do štátnej karantény,” podotkol.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v tejto súvislosti dodal, že karantenizovať sa budú na Slovensku všetky oblasti, kde dôjde k nekontrolovanému šíreniu infekcie. “To nie je na základe akejkoľvek etnicity. To je na základe toho, že keď sa nám v nejakej oblasti vymkne infekčnosť vírusu spod kontroly, musíme zakarantenizovať celé oblasti, aby sa nám nestalo, že nám tieto oblasti zamoria celú krajinu postupne,” uviedol.

Mikas v súvislosti s pandémiou ozrejmil, že na Slovensku zatiaľ nie sú prípady komunitného šírenia vírusu. Poukázal na to, že úrady majú k dispozícii kontakty pozitívne testovaných. Pripustil, že vírus sa možno bude v súčasnosti šíriť v osadách. Čiastočne považuje za skupinové šírenie nákazy prípad v Domove sociálnych služieb v Pezinku. Zdôraznil však, že sa stále dá vypátrať príčina nákazy. “Stále sme na tom dobre a nemusíme dávať do karantény veľké časti Slovenska,” podotkol s tým, že zatiaľ je v karanténe päť osád a spomínaný domov sociálnych služieb.

 

Plán otvárania obchodných prevádzok zverejníme budúci týždeň

Reklama

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) zatiaľ nechce zásadne uvoľniť opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 napriek tomu, že šírenie nového koronavírusu je pomerne nízke. Podľa premiéra totiž nie je stále jasné, koľko nakazených je v rómskych osadách, ako sa podarilo zabrániť šíreniu infekcie počas Veľkej noci či koľko ohnísk nákazy vzniklo príchodom ľudí zo zahraničia, ktorí neboli v štátnej karanténe. Plán otváraní obchodných prevádzok chce premiér predstaviť na budúci pondelok (20. 4.).

“Budúci pondelok zverejníme presný plán, ako a ktoré prevádzky budeme otvárať,” povedal premiér. Podľa Matoviča je dôležité, aby sa nový koronavírus nerozšíril vo firmách, ktoré by potom museli svoje výroby odstaviť. Upozornil, že slovenská ekonomika nestojí na obchodných prevádzkach. “Ak otvoríme tie obchodné prevádzky, prínos pre slovenský hrubý domáci produkt (HDP) bude 2 % HDP,” upozornil. Prepad hrubého domáceho produktu Slovenska je podľa neho v súčasnosti približne 30 %. Tento prepad je podľa Matoviča spôsobený slabým zahraničným odbytom a nie zatvorenými obchodmi a službami.

O tom, ktoré obchody, a v akom termíne budú otvorené, rozhodnú podľa premiéra epidemiológovia. Mali by to byť najskôr najmä prevádzky s nízkym rizikom šírenia ochorenia.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) upozornil, že si Slovensko nemôže dovoliť zvýšenie chorobnosti, ktoré by zatváralo firmy. “Disciplína bude v najbližších mesiacoch kľúčová,” povedal Heger. “Je kľúčové, aby sme udržiavali zdravé obyvateľstvo,” zdôraznil. Veľké ekonomiky sa podľa ministra v súčasnosti musia vyrovnať s pandémiou a Slovensko musí byť pripravené, aby sa po rozbehnutí týchto ekonomík zapojilo do medzinárodného obchodu.

Premiér Matovič sa obáva možných nových ohnísk nákazy, ktoré mohli vzniknúť nekontrolovaným návratom ľudí zo zahraničia do platnosti nariadenia o povinnej karanténe v štátnom zariadení. Rizikom sú podľa neho aj rómske osady, ale aj dôsledky správania sa ľudí počas uplynulých dní. Podľa Matoviča zaregistrovali viacero porušení zákazu zhromažďovaní, ktoré sa môžu prejaviť v nasledujúcom týždni.

Reklama

Po zatvorení takmer všetkých prevádzok obchodu a služieb v polovici marca vláda od 30. marca sprístupnila viaceré prevádzky. Boli medzi nimi napríklad očné optiky, stanice technickej a emisnej kontroly (STK a EK), záhradkárstva či stavebniny. Rýchle otvorenie aj ďalších obchodov či služieb presadzuje minister hospodárstva a vicepremiér pre ekonomiku Richard Sulík (SaS).

V súčasnej situácii obmedzení pre pandémiu nového koronavírusu slovenská ekonomika zaznamenáva 30 % pokles výkonu.  Zvyšných 70 % ekonomiky je však podľa premiéra zdravých a vďaka vládnym opatreniam sa ľudia nemusia báť chodiť do práce.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali