SR – Nemecko 4:6, Regenda: “Nebol to výkon hodný víťazstva”

SR – Nemecko 4:6, Regenda: “Nebol to výkon hodný víťazstva”

Ostrava 10. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

Aktualizované 10. mája 20:14

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v úvodnom zápase B-skupiny majstrovstiev sveta s Nemeckom 4:6. Zverenci trénera Craiga Ramsayho doplatili na vylúčenia v druhej tretine, keď hrali dvakrát v trojici, a chyby v obrane. Slovensko odohrá najbližší duel v nedeľu o 12.20 h proti Kazachstanu, Nemci nastúpia v sobotu vo večernom stretnutí proti Američanom

Slovensko - Nemecko
Na snímke nemecký hokejista Dominik Kahun (tretí zľava) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase základnej B-skupiny Slovensko – Nemecko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v piatok 10. mája 2024

Slováci inkasovali prvé dva góly v oslabení, keď Stanislava Škovránka prekonali Dominik Kahun a Jonas Müller. Ešte v druhej tretine dokázali odpovedať Marek Hrivík a delovkou od modrej Martin Fehérváry, no Nemci išli v závere dejstva opäť do vedenia zásluhou Lukasa Kälbleho. V 45. minúte zvýšil na rozdiel dvoch gólov Marc Michaelis. O zníženie sa postaral Libor Hudáček, na to však odpovedali Leonhard Pföderl a Tobias Eder a Matúš Sukeľ už len skorigoval pätnásť sekúnd pred koncom na 4:6.

Reklama

V zápase využili oba trénerské tímy takzvaný “coach’s challenge”. Ramsayho družine po prvom inkasovanom góle nepomohol a hrala po ňom v oslabení 3 na 5. Nemecká výzva pri druhom góle Hrivíka vyšla, keďže puk pred ním opustil útočné pásmo.

B-skupina – 1. zápas (Ostravar Aréna):
Slovensko – Nemecko 4:6 (0:0, 2:3, 2:3)
Góly: 37. Hrivík (Cehlárik, Slafkovský), 39. Fehérváry (Pospíšil), 55. Hudáček (Slafkovský, Hrivík), 60. Sukeľ (Kelemen, Regenda) – 30. Kahun (Ehliz, Pföderl), 33. J. Müller (Michaelis, Tuomie), 40 Kälble, 45. Michaelis (Pföderl, Ehliz), 57. Pföderl (Ehliz, J. Müller), 59. Eder. Rozhodovali: Heikkinen (Fín.), Pearce (Kan.) – Briganti (USA), Zunde (Lot.), vylúčení: 7:4, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 9100 divákov (vypredané).
SR: Škorvánek – Nemec, Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Grman, Koch, Golian, Gajdoš – Slafkovský, Hrivík, Cehlárik – Hudáček, Cingel, Tatar – Kelemen, Pospíšil, Regenda – Daňo, Sukeľ, Kudrna
Nemecko: Grubauer – M. Müller, Szuber, Wissmann, J. Müller, Kälble, Wagner, Fohrler – Peterka, Kahun, Tieffels – Pföderl, Michaelis, Ehliz – Tuomie, Stachowiak, Fischbuch – Ehl, Sturm, Eder

Reklama

Slováci mohli inkasovať už po 30 sekundách, keď Škorvánek neudržal strelu z kruhu a puk sa takmer dokĺzal za bránkovú čiaru. Slovenský brankár ho s veľkou pomocou obrancov nakoniec zastavil. Nemci mali lepší vstup do zápasu a v 4. minúte mali ďalšiu tutovku, keď sa dostali do prečíslenia 2 na 1, ale Škorvánek tentokrát pri strele Ehliza nezaváhal. Po zbytočnom faule Pospíšila pri mantineli sa jeho spoluhráči museli brániť presile, no paradoxne práve vtedy si vypracovali najlepšiu šancu. Cingel po výbornom forčekingu vybojoval puk, poslal ho Regendovi a ten takmer otvoril skóre. Pri zakončení ho fauloval Pföderl a sily na ľade sa vyrovnali. V 6. minúte trafil Kälble do žŕdky. V 11. minúte mal veľkú šancu Sukeľ, no z dorážky minul. Slováci si zahrali prvú celú presilovku od 14. minúty, ale pokazili ju a na Grubauera išla iba jedna strela. V 19. minúte Hudáček nastrelil puk pred bránku a Tatar ho tečoval do ľavej žŕdky.

V úvode druhého dejstva sa Slafkovský natlačil pred Grubauera, no jeho bekhendové zakončenie skončilo na betóne. V 24. minúte zachytil Cehlárik rozohrávku Nemcov a vypálil spomedzi kruhov, ale opäť uspel nemecký brankár. V 27. minúte mali oba tímy obrovské šance otvoriť skóre. Hrivíkovu prihrávku pred bránku na voľného Cehlárika zastavil “šmýkačkou” J. Müller, na druhej strane chyboval Fehérváry, Kahun posunul do čistej šance Ehlizovi, ale Škovránek sa stihol presunúť. V druhej tretine sa hral svižný hokej zo strany na stranu a s množstvom šancí. V 29. minúte však prišla druhá presilovková možnosť pre Nemecko, ktorá sa po 30 sekundách zmenila na výhodu 5 na 3, keďže Čerešňák trafil hokejkou do tváre Sturma a dostal 2+2 minúty. Nemci ponúknutú výhodu rýchlo využili po dorážke Kahuna a zostala im ešte o jedného hráča dlhá 3:30 min. Ramsayho trénerský tím si zobral výzvu, ale neúspešne i keď mal nemecký hráč obe nohy v bránkovisku a dostal sa do kontaktu so Škovránkom. Nemci tak pokračovali v dvojminútovej presilovke o dvoch hráčov. Tú nevyužili, ale dohrávanú o jedného áno, keď J. Müller zvýšil na 2:0. V 35. minúte boli blízko kontaktnému gólu Ivan a z dorážky Slafkovský, Grubauer znovu zachránil. O minút neskôr však už nestačil ani on. Cehlárikovu tutovku ešte ako tak vyrazil, ale na Hrivíkovu strelu z veľkého uhla už nemal nárok – 1:2. Slováci pokračovali vo veľkom nápore a po výbornej práci Pospíšila vyrovnal delovkou od modrej Fehérváry. Posledné slovo však mali ich súperi a po nedôraznej obrane pred Škorvánkom upravil na 3:2 Kälble.

Slovensko - Nemecko
Slovenský hokejista Miloš Kelemen (uprostred), nemeckí hráči Dominik Kahun (vľavo) a Moritz Müller bojujú o puk v zápase základnej B-skupiny Slovensko – Nemecko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v piatok 10. mája 2024

Slováci vstúpili do tretieho dejstva náporom a viackrát zavarili pred Grubauerom, no gól padol na druhej strane. Ramseyho zverenci prepadli v obrane a Pföderlovu strelu dorazil do siete voľný Michaelis. V 48. minúte zahákoval Tiffels a Nemci sa museli brániť v štyroch. Po závere pred bránkou dokázal Regenda, ktorý ležal na ľade posunúť puk okolo bránky pred Grubauera a Hrivík dal druhý gól v zápase. ten však neplatil, keďže nemecká trénerská výzva slávila úspech. Pred gólom ušiel Čerešňákovi puk kúsoček za modrú čiaru, čo znamenalo ofsajd. Ďalšie veľké šance v pokračujúcej presilovke mali Slafkovský a Tatar, Grubauer ich zastavil a po dôraznom dotieraní Pospíšila sa pred ním strhla šarvátka. Po nej išli na trestnú Pospíšil i Slafkovský za hrubosť a za rovnaký prehrešok aj Szuber. Slovenská presilovka sa tak skončila. Ramsayho zverenci však ďalšej tlačili a odmena prišla v 55. minúte, keď Hudáček znížil na 3:4. Necelé štyri minúty pred koncom však prišla ďalšia chyba v slovenskej obrane a nekrytý Pföderl upravil na 5:3 a do prázdnej bránky pridal šiesty gól Eder. Pätnásť sekúnd pred koncom skorigoval skóre Sukeľ.

 

Pospíšil bol po debute dojatý:”Zvažoval som koniec, teraz hrám MS”

Slovenskí hokejoví reprezentanti hodnotili úvodný zápas na MS so smutným výrazom v tvárach, no slzy mal iba jeden z nich. Útočník Martin Pospíšil zažil proti Nemecku (4:6) premiéru v najcennejšom drese, po ktorej s dojatím v hlase rekapituloval náročné obdobie, počas ktorého nebol ďaleko od konca kariéry.

Reklama

Pospíšil si do kanadského bodovania pripísal jednu asistenciu, keď v závere druhej tretiny prihral Martinovi Fehérvárymu na gól na 2:2. Do štatistík si pripísal aj jeden plusový bod a aj dva menšie tresty. “Každý hráč môže vždy spraviť niečo lepšie. Každý sa učí na svojich chybách a aj z tohto zápasu si vezmem nejaké poučenie. Tá fyzická hra je vo mne, no musím si dávať pozor na vylúčenia,” uviedol Pospíšil, ktorý v reprezentačnej premiére vytvoril formáciu s hráčmi, ktorí si v sezóne 2023/2024 zahrali v NHL. S rovesníkmi Pavlom Regendom a Milošom Kelemenom si rozumeli: “Mali sme veľa šancí, škoda, že sme ich nevyužili. Dúfam, že v ďalšom zápase to bude lepšie,” konštatoval Pospíšil, s ktorým súhlasil Regenda: “Myslím si, že sme boli jedna z najvýraznejších formácií. Vytvárali sme si šance, tlačili sme sa do bránky a hrali sme jednoducho. Škoda, že nám toho nepadlo viac. Myslím si, že sme fungovali veľmi dobre. Uvidíme, čo bude v ďalšom zápase.”

Pre Pospíšila išlo o prvý zápas v reprezentačnom drese, hoci ešte nedávno to vyzeralo, že premiéru absolvuje v závere prípravného obdobia. Tréneri sa ho v dueloch s Poľskom a USA rozhodli šetriť a tak zažil reprezentačný debut pred zaplnenou ostravskou halou. Štartom v najcennejšom drese a zároveň debutom na svetovom šampionáte sa mu splnil sen. “Vlani som o takomto čase myslel na koniec kariéry. Za ten rok sa toho udialo veľmi veľa. Až sa tomu nechce veriť. Bol to môj sen obliecť si reprezentačný dres a hrať v NHL. Tie emócie sú teraz veľmi veľké. Bol som naozaj blízko k tomu, aby som zavesil korčule na klinec,” konštatoval Pospíšil, ktorý tým narážal na zdravotné problémy, predovšetkým otras mozgu, ktoré ho pripravili o veľkú časť uplynulej sezóny. “Nový ročník som začal znovu v AHL v drese Calgary Wranglers, no odohral som tam iba šesť zápasov. Potom som sa posunul do prvého tímu Calgary a udržal sa tam. Dnes hrám za slovenskú reprezentáciu na MS. Pre mňa je to neuveriteľné, bláznivé.”

 

hlasy po zápas /JOJ Šport, TASR/:
Tomáš Tatar, kapitán SR: “Hrali sme dve oslabenia 3 na 5, čo nám zobral veľa síl. Je to prvý zápas a musíme sa z neho poučiť a nerobiť chyby v obrane a hlavne menej faulovať. Nemci majú stabilných hráčov zo svojej ligy, ďalších z NHL a majú kvalitu. Mali sme šancu ich zdolať, ale mali sme príliš veľa vylúčení. V ďalších zápasoch musia zabrať všetky formácie.”

Libor Hudáček, strelec tretieho gólu SR: “Hodnotí sa to ťažko, dostali sme zbytočné góly, ktoré sme im darovali. Nevyrovnali sme sa im v bojovnosti a myslím si, že to rozhodlo. Nemyslím si, že v tom bola nervozita, ale kým sme sa do toho dostali bolo 0:2. Bolo to ťažké, snažili sme sa vyrovnať, dali sme góly, no potom sme dostali ďalší. Darovali sme im príliš veľa prečíslení. Takýto zápas už na turnaji nemôžeme mať.”

Reklama

Martin Pospíšil, debutant v národnom A-tíme: “Je to môj prvý zápas a predstavoval som si ho úplne inak. Musíme si pozrieť video, kde sme spravili chyby, hodiť ho za hlavu a pokračovať ďalej. Chyby sa robia, ale nemôžu sa opakovať, tak verím, že sa im vyvarujeme. Myslím si, že v druhej tretine sme mali navrch, doťahovali sme, ale vždy nám odskočili. V rozhodujúcich chvíľach sme inkasovali.”

Miloš Kelemen, útočník SR: “Prvý zápas sme si predstavovali inak. Šesť inkasovaných gólov je veľa. Vytvorili sme si veľa šancí, no máme na čom pracovať. Nesmieme toľko prepadávať, celkovo musíme hrať zodpovednejšie. Asi sme dnes príliš veľmi chceli a mysleli sme si, že dokážeme zvíťaziť iba útočnou silou. Nemci však majú tiež šikovných hráčov. Naša “coach’s challenge” bola rozhodnutím tímu a stojíme si za tým, hoci bola neúspešná.”

Peter Cehlárik, útočník SR: “Nemci nás dostávali pod tlak počas našej rozohrávky. Mali sme problém prechádzať cez stredné pásmo. Výborný Stano (Škorvánek, pozn.) nás v prvej tretine podržal a dal nám šancu zvíťaziť. Dostali sme sa do zápasu, ale nebolo to dosť na víťazstvo. Aj v tretej tretine sme sa dotiahli, no hneď v ďalšom striedaní sme dostali gól. Je to o tom byť pripravený na každé striedanie. Do ďalších zápasov musíme zlepšiť všetko. Je to hlavne v hlavách. Máme v Ostrave skvelých fanúšikov a chceme víťaziť aj pre nich. V prvom rade však musíme byť lepší my na ľade.”

Pavol Regenda, útočník SR: “Keď chceme uspieť, musíme viac bojovať. Toto nebol výkon hodný víťazstva. Spravili sme vylúčenia a oni to potrestali. Bolo to len o našej disciplíne. Ukázali sme, že to nechceme tak, ako by sme to mali chcieť. Žiaľ, dnes to vzal súper. Ideme ďalej.

Slovensko - Nemecko
Slovenský brankár Stanislav Škorvánek inkasuje gól z hokejky Jonasa Müllera (nie je na snímke) v zápase základnej B-skupiny Slovensko – Nemecko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v piatok 10. mája 2024

ďalší program SR v B-skupine /časy sú v SELČ/:
nedeľa 12. mája: 12.20 SLOVENSKO – Kazachstan
pondelok 13. mája: 16.20 USA – SLOVENSKO
streda 15. mája: 20.20 SLOVENSKO – Poľsko
sobota 18. mája: 20.20 Francúzsko – SLOVENSKO
nedeľa 19. mája: 20.20 SLOVENSKO – Lotyšsko
utorok 21. mája: 20.20 Švédsko – SLOVENSKO

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

18:24

Viac než 30.000 ľudí sa od 70. do 90. rokov nakazilo vírusmi ako HIV a hepatitída po transfúzii krvi v Spojenom kráľovstve. Uvádza to správa zverejnená, podľa ktorej sa veľkej časti prípadov nákazy dalo predísť.

18:21

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov si minútou ticha uctili pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka.

18:18

V Moskve sa konal súdny proces s dramatičkou Jevgenijou Berkovičovou a divadelnou režisérkou Svetlanou Petrijčukovou, ktoré obvinili z ospravedlňovania terorizmu v ocenenej hre “Finist, statočný sokol”. Tento prípad poukazuje na klesajúcu umeleckú slobodu v Rusku.

18:16

Moskovský súd udelil pokutu 50.000 rubľov (507 eur) za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali