Slováci vstúpili do šampionátu výhrou nad Maďarskom stavom 4:1

Slováci vstúpili do šampionátu výhrou nad Maďarskom stavom 4:1

Petrohrad 7. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Baumann)

 

Ďalším súperom Slovenska bude v nedeľu Francúzsko

Slovenskí hokejoví reprezentanti úspešne vstúpili do bojov na MS, keď v sobotu vo svojom úvodnom zápase v B-skupine v Petrohrade zdolali Maďarsko 4:1. Zverenci trénera Zdena Cígera od úvodu diktovali tempo, dokázali súperovi vnútiť svoju hru a hoci sa nevyhli viacerým zaváhaniam v defenzíve, nakoniec dokráčali k trojbodovej výhre.

Reklama
Na snímke gólová radosť Slovákov na 2:1, zľava Martin Marinčin, Marek Viedenský, strelec gólu Tomáš Jurčo a Libor Hudáček počas zápasu základnej B- skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji medzi Slovenskom a Maďarskom
Na snímke gólová radosť Slovákov na 2:1, zľava Martin Marinčin, Marek Viedenský, strelec gólu Tomáš Jurčo a Libor Hudáček počas zápasu základnej B- skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji medzi Slovenskom a Maďarskom

Po necelých 30 hodinách nastúpia Slováci na svoj druhý zápas v skupine proti Francúzom (v nedeľu o 19.15 SELČ). Maďari vyzvú v ten istý deň predpoludním obhajcu titulu Kanadu (11.15).

B-skupina (Petrohrad)

Reklama

Slovensko – Maďarsko 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Góly: 8. Marcinko (Graňák, Dravecký), 18. Jurčo (Sekera, Marinčin), 36. Sekera (Jurčo, Marinčin), 58. Lušňák (Hrnka, Švarný) – 14. Banham (Galló, Bartalis). Rozhodovali: Mayer (USA), Wiegand – Kaderli (obaja Švajč.), Ritter (USA), vylúčení: 5:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

Slovensko: Konrád – Meszároš, Sersen, Marinčin, Sekera, Graňák, Mikuš, Jaroš, Švarný – Bakoš, Réway, Daňo – Jurčo, Viedenský, L. Hudáček – Dravecký, Marcinko, Bartánus – Hrnka, Šťastný, Lušňák

Maďarsko: Rajna – Wehrs, Dudas, Sagert, Szirányi, M. Vas, Stipsicz, Garát – G. Nagy, Bartalis, Sofron – Galló, Sarauer, Kóger – Sebők, J. Vas, Kovács – Magosi, K. Nagy, Benk – Banham

Na snímke Vladimír Dravecký (Slovensko) a vľavo brankár Miklós Rajna (Maďarsko) počas zápasu základnej B- skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji medzi Slovenskom a Maďarskom
Na snímke Vladimír Dravecký (Slovensko) a vľavo brankár Miklós Rajna (Maďarsko) počas zápasu základnej B- skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji medzi Slovenskom a Maďarskom

Slováci začali pomerne svižne, pri prvých striedaniach sa chytili a dokázali diktovať tempo hry. Prvá presilovka im však nevyšla podľa predstáv, Bakoš dvakrát rozvlnil iba bočnú sieť, naopak mohli udrieť Maďari, keď o puk obral ľahkovážnych obrancov Magosi a hroziace nebezpečenstvo musel hasiť Konrád. Slovenskí fanúšikovia prvýkrát eruptovali radosťou v 8. min., keď po drzej akcii Draveckého ešte neuspeli v dorážkach Graňák a Bartánus, ale Marcinko už áno – 1:0. Vzápätí mohol zvýšiť náskok Mikuš, ale po strele Graňáka netrafil odkrytú súperovu bránku. Maďari sa sústredili najmä na vykrývanie stredného pásma, na narúšanie slovenskej rozohrávky a využívali každú možnosť na rýchly výpad. V 14. min. sa dočkali vyrovnania, pri vylúčení Hrnku sa presadil v presilovke Banham, od ktorého korčule sa puk odrazil do siete. Hoci stál oboma nohami v bránkovisku, rozhodcovia gól uznali. Cígerov tím to však nevyviedlo z rovnováhy, krátko po inkasovanom góle sa dostal do samostatného úniku Jurčo, pri bekhendovej kľučke ale stroskotal na betóne Rajnu. Všetko si vynahradil o tri minúty neskôr, keď šikovne tečoval Sekerovu strelu od modrej a dostal svoj tím do opätovného vedenia.

Reklama

Obraz hry sa v druhej tretine výrazne nemenil, Slováci tvorili, ale cez zhustenú súperovu obranu sa im pred Rajnu neprenikalo ľahko. V 24. min. po Švarného nabití opečiatkoval žŕdku Meszároš, následne unikol maďarskej defenzíve Dravecký, tiesnený zakončil bekhendom nedôrazne. Hlavným protagonistom ďalších minút bol Réway, ktorý od modrej dvakrát vyprášil Rajnove betóny a potom trvalo dirigoval slovenskú presilovku, ktorá ale opäť nemala gólové vyjadrenie. Potrebný pokoj na slovenské hokejky priniesla 36. minúta, keď Sekerovi v útočnom pásme priťukol puk Jurčovi, ten mu ho z otočky efektne vrátil a obranca s dvojkou na drese zblízka zvýšil na 3:1. Pravda, odpor súpera tým ale nezlomil, pretože Maďari naďalej hrýzli.

V tretej časti boli nútení viac vyliezť z defenzívnej ulity. Pri vylúčení Marinčina sa museli Slováci brániť vo štvorici, no nevýrazný tlak súpera bez problémov ustáli. Zatrnulo im však po zákroku Sofrona, ktorý zasiahol Marcinka ramenom do tváre a center tretieho slovenského útoku sa iba ťažko zviechal z ľadu. Hráči v bielych dresoch sa už nehrnuli toľko dopredu, dávali si radšej pozor, aby nekiksovali v obrane, v strednom pásme čakali na súperove chyby a vyrážali do brejkov. Možnosť na protiútok sa ponúkla Marinčinovi, ale zakončil nedôrazne. Svojmu tímu potom úplne zbytočne “zavaril” Jaroš, ktorý vyhodil puk z obranného pásma a musel na trestnú. Slováci sa ale úspešne ubránili, lebo Banham pálil mimo a Konrád pôsobil isto. Súperovi s pribúdajúcim časom začali “tiecť nervy”, čoraz častejšie atakoval Konráda v bránke a tak sa na ľade množili šarvátky. V závere to skúsili Maďari v power play bez brankára, ale k tlaku sa už nedostali, naopak Lušňák gólom do prázdnej bránky stanovil konečný rezultát.

hlasy po zápase /zdroj: RTVS/:

Andrej Sekera, kapitán a obranca SR, v zápase 1+1: “Hrali sme jednoducho a účelne. Mali sme rýchle striedania, boli sme v tempe a využívali sme ich chyby. Vybojovali sme veľmi dôležité body. Ten tretí gól nebol nacvičený, vyplynul z hry. Tomáš mi dal peknú prihrávku a ja som sa snažil zakončiť. Zajtra nás čaká dôležitý zápas, chceme hrať tak ako dnes a uspieť.”

Ernest Bokroš, asistent trénera SR: “Boli sme si vedomí toho, že je to prvé stretnutie, navyše proti Maďarom. Napätie bolo cítiť aj v kabíne, hráči si uvedomovali, že je to dôležitý vstup do turnaja. Maďari mali obrovské sebavedomie. Dôležité bolo, kto dá prvý gól a podarilo sa to nám. Keď bolo 3:1, už prišlo také uvoľnenie, no oslabeniami v tretej tretine sme si to skomplikovali a vrátili nás späť do defenzívy. V závere našich hráčov provokovali, no my sme ich nabádali, aby sa nedali. Hrali sme od striedania k striedaniu poctivý hokej, na istotu. Aj keď išla hokejová krása trochu bokom, dôležitý bol vstup za tri body.”

Reklama

Tomáš Marcinko, útočník a strelec úvodného gólu SR: “Nebol to ľahký súper. Sme radi, že sme to zvládli. Bolo nepríjemné, že rýchlo vyrovnali, no my sme verili v našu hru a systém, ktorý sme sa snažili dodržiavať až do konca. V tretej tretine sme si to však oslabeniami trochu skomplikovali. No 4:1 je super výsledok, hlavná je výhra. Po tej zrážke som bol trochu otrasený, ale už som v pohode.”

Tomáš Jurčo, útočník SR, v zápase 1+1: “Oproti NHL je to dosť rozdiel, väčšie ihrisko a viac času. Tempo však bolo fajn. Maďari hrali celkom dobre, ja som proti nim ešte nikdy nehral, takže som nevedel, čo mam čakať. Hlavne v tretej tretine na nás vybehli a začali forčekovať. Verím, že v ďalšom zápase budeme lepší.”

Zdeno Cíger, tréner SR: “Pre nás to bol veľmi dôležitý zápas, preto sme veľmi radi, že sme vyhrali. Potrebovali sme úspešný štart, aby sa nám zdvihlo sebavedomie. Čakali sme, že súper bude hladný a vysoko motivovaný, bol veľmi dobre fyzicky pripravený a hral nepríjemne, to bol vlastne jeho plán. Teší ma, že sme dali pár gólov, naopak, mrzia vylúčenia v závere. Celkovo sme hrali tímovo, disciplinovane a dosiahli sme dobrú výhru.”

Rich Chernomaz, tréner Maďarska: “Vrátili sme sa po siedmich rokoch medzi svetovú elitu a ako nováčikovia sme, najmä v úvode, pôsobili trochu nervózne. Po úvodnom góle sme dokázali síce pomerne rýchlo vyrovnať, ale potom sme sa už nepresadili, najmä preto, že súper dobre bránil. V druhej tretine predvádzali slovenskí technicky vyspelí hráči kombinačný hokej, my sme odohrali najlepšie tretiu tretinu, ale nedokázali sme sa vrátiť späť do zápasu, lebo sme nevyužili tri presilovky za sebou. Po dlhom čase sme hrali s top tímom, ktorý má vo svojom strede hráčov z NHL, tí vedia hrať v najvyššom tempe. Bolo to vidno, najmä pri prihrávke Jurča na Sekerov gól. Napriek prehre som príjemne prekvapený a spokojný s hrou mojich zverencov.”

Slovenskí fanúšikovia v Petrohrade – rodičia s deťmi a pánske jazdy

Slovenskí fanúšikovia v Petrohrade výsledkovým optimizmom nešetrili. Do mesta na Neve si niektorí prišli užiť nielen hokejové MS, ale aj svoje ratolesti v akcii, ktoré sa predstavia na medzinárodnom turnaji pri príležitosti Dňa víťazstva.

Na snímke slovenskí fanúšikovia pred zápasom základnej B- skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji medzi Slovenskom a Maďarskom 7. mája 2016 v Petrohrade
Na snímke slovenskí fanúšikovia pred zápasom základnej B- skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji medzi Slovenskom a Maďarskom 7. mája 2016 v Petrohrade

Prvé skupinky slovenských priaznivcov sa zhromaždili v okolí Športového paláca Jubilejnyj už necelé tri hodiny pred zápasom. Rodičia s malými hokejistami boli pozitívne naladení a v dueli proti Maďarom si nepripustili nič iné ako víťazstvo. Do Petrohradu sa s nimi vybral aj bývalý úspešný reprezentant Michal Štrbák so synom. “Jednoznačné víťazstvo, podľa mňa vyhráme 5:0,” jasne odvetil František z Lučenca.

Do Ruska ich pozvali pri príležitosti 71. výročia víťazstva nad fašizmom. “Prišli sme na trojdňový medzinárodný turnaj. Ide o výber z klubov, od HC Košice cez Poprad, Brezno, Zvolen až po Bratislavu. Pozrieme si aj duel s Francúzmi a v pondelok odchádzame,” dodal. V sobotu by si radi napravili chuť po neúspešnom piatkovom zápase svojich detí. “Na turnaji sme prehrali 1:12, tak dúfam, že to dnes naši hokejisti vrátia rovnakým pomerom Maďarom,” uviedol hrdý otec z Brezna. Slovenská cesta šampionátom bude podľa neho náročná. “Bude to ťažké, veríme, že to chlapci dotiahnu čo najďalej.”

Fanúšikovské priestory v okolí Jubilenyj nie sú najväčšie. Hlavný vstup na štadión sprevádzajú prísne bezpečnostné kontroly, po ktorých sú návštevníkom pripravené zábavné aktivity. Povedľa sa nachádza oficiálny fanshop s reklamnými produktmi, za ním fanzóna. Pred zápasom s Maďarmi ju síce “zaplavili” slovenskí fanúšikovia, v okolí sa však pohybovali aj početné skupiny Maďarov.

Slovenské tipy sa niesli v pozitívnom duchu. “Samozrejme, vidíme to na víťazstvo. To znamená ‘ušmudlaných’ 4:3,” pousmial sa fanúšik Braňo. Následne poskytol aj “analytický rozbor”. “Je to prvý zápas, budeme sa ešte trošku trápiť, na rozbeh by sme potrebovali niekoho silnejšieho. Maďari sú nepríjemný súper, ale určite vyhráme. Tri body budú,” dodal.

Reklama

S priateľmi na pánskej jazde toho v Petrohade zatiaľ veľa nestihol. “Len jednú slabú ‘opicu’,” netajil Miloš. Hoci je prvoradým cieľom hokejových nadšencov zábava, nezanevrú ani na bohatú ruskú kultúru. “Chystáme sa navštíviť pamiatky, napríklad Ermitáž. V pondelok sa ešte pozrieme do Moskvy, potom prídeme na ďalšie dva zápasy a vo štvrtok sa vrátime k našim milovaným manželkám,” dodal s úškrnom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali