Slováci prehrali v odvetnom zápase s Českom 1:4

Slováci prehrali v odvetnom zápase s Českom 1:4

Bratislava 27. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

Aktualizované 27. apríla 2024 o 18:52

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali aj v druhom prípravnom zápase s Čechmi v Bratislave 1:2. V ďalšom bloku prípravy sa predstavia 3. mája v Žiline proti Poliakom a v generálke na šampionát ich 7. mája v Bratislave preverí výber USA

Stanislav Škorvánek
Na snímke brankár Stanislav Škorvánek

Čechov poslal do vedenia v 12. minúte obranca Dávid Špaček, ktorý otupil úvodný tlak Slovákov. V prostrednej časti mal domáci tím veľké problémy s prechodom do útočného pásma a Česi mali výraznú streleckú prevahu (16:5). V závere druhej tretiny hostia ponúkli svojou nedisciplinovanosťou Slovákom presilovú hru o dvoch hráčov, ktorú využil 10 sekúnd pred sirénou Lukáš Cingel. Domáci však v tretej tretine inkasovali dvakrát z hokejky Petra Kodýtka a duel uzavrel gólom do prázdnej bránky Roman Červenka.

Reklama

Zverenci trénera Craiga Ramsayho v rámci prípravy na MS v Česku (od 10. do 26. mája) najprv zdolali Švajčiarov 3:0 a 5:3, v prvom zápase Nemecku prehrali 3:7, no v druhom nad domácimi zvíťazili 5:4 po predĺžení. V prvom stretnutí s Čechmi podľahol slovenský výber v Trenčíne 2:4.

 

Reklama

Slovensko – Česko 1:4 (0:1, 1:0, 0:3)

Góly: 40. Cingel (Lantoši, Škorvánek) – 12. D. Špaček (Kaše, Vrána), 48. Kodýtek (Kovařčík), 54. Kodýtek (Rychlovský, Kousal), 60. Červenka (M. Špaček). Rozhodovali: Hronský, Crman – Durmis, D. Konc ml., vylúčenia: 4:3 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 10.055 divákov.

SR: Škorvánek – Bučko, Ivan, Grman, Bačik, Gachulinec, Golian, Brincko, Petrovický – Lantoši, Cingel, Takáč – Cehlárik, Sukeľ, Kudrna – Faško-Rudáš, Tamáši, Okuliar – Kašlík, Petrovský, Baláž – Kollár

ČR: Málek – Ticháček, Ščotka, Krejčík, Pyrochta, D. Špaček, Mašín, Zábranský, Galvas – Chlapík, M. Špaček, Červenka – O. Kaše, Tomášek, Vrána – Kousal, Kodýtek, Kovařčík – Kantner, Kondelík, Rychlovský

Slovákom nevyšiel v piatkovom stretnutí s Čechmi (2:4) úvod, keď už po prvej tretine prehrávali 0:3. Tentoraz však vstúpili do stretnutia aktívne, jednoduchou a priamočiarou hrou ohrozovali bránku Máleka. Český brankár odolal strelám od modrej čiary, ako aj zakončeniu Baláža z hranice kruhov. Prví však dokázali udrieť Česi, keď domáci prehrali v strednom pásme súboj a prepadnutie slovenskej defenzívy využil obranca Špaček.

Reklama

Prvá polovica prostrednej časti hry nepriniesla vyloženú príležitosť ani na jednej strane. Slovákom robil veľký problém prechod do útočného pásma a Málek bol prakticky bez práce. Na opačnej strane v 33. minúte vystrelil z nebezpečnej pozície v presilovej hre Kantner, no Škorvánek si s jeho pokusom poradil. Početnú výhodu si zahrali aj domáci, no v jej úvode takmer inkasovali. Dobrú prácu odviedol Rychlovský, ktorý poslal puk na Kondelíka, ten však z blízka Škorvánka neprekonal. Následne sa Slováci usadili v pásme súpera, nebezpečný pokus vyslal na Máleka obranca Ivan, no mužstvu Craiga Ramsayho chýbal dôraz pred bránkou. Do šance sa krátko po uplynutí presilovky dostal aj Baláž, ktorý však nechal vyniknúť Málekovu lapačku. Česi boli v závere tretiny nedisciplinovaní, za čo pykali v presilovke 5 proti 3, keď sa nekompromisným zakončením ponad Málekovo rameno presadil Cingel.

Početná výhoda Slovákov pokračovala aj na začiatku tretieho dejstva. Po 30 sekundách hry bol blízko k jej premeneniu opäť Cingel, no jeho strela mierila do žrde. Česi následne zavreli domáci tím v pásme, prestriedali takmer celú päticu, no Škorvánka neprekonali. Vrátiť vedenie mohol hosťom v 47. minúte Chlapík, ktorý zakončil prečíslenie troch proti dvom, no priamo do hrude slovenského brankára. V 48. minúte Česi rýchlo prešli do útočnej tretiny a po krížnej prihrávke, ktorá zmiatla Škorvánka, sa puk odrazil priamo pred Kodýtka a ten poslal svoj tím do vedenia. V 52. minúte vyštartoval v oslabení do samostatného úniku Cehlárik, no brániaci hráč ho prakticky ihneď dokorčuľoval. Slovenský krídelník situáciu vyhodnotil správne, prenechal puk Sukeľovi, ani ten však Máleka neprekonal. Gólovú poistku pridal v 54. minúte v presilovke Kodýtek a víťazstvo Čechov spečatil do prázdnej bránky Červenka.

 

hlasy po zápase /zdroj: TASR/:

Peter Frühauf, asistent trénera SR: “Opäť ťažký duel pre nás. Za čo musím chalanov pochváliť je to, že sme zachytili začiatok. Prvá tretina bola vyrovnaná, čo nám dalo nádej, že by zápas mohol byť pre nás priaznivejší. Česi po našej chybe skórovali z protiútoku a to im vlialo sily do žíl. Od toho momentu nás tlačili, hrali typický český hokej s množstvom kombinácií, čo nám robilo problémy.”

Reklama

Stanislav Škorvánek, brankár SR: “Chytalo sa mi celkom dobre, mal som veľa práce, čo mi asi pomohlo. Prvá tretina bola pre mňa všelijaká, musel som sa do toho dostať, no potom v druhej som mal ľahšie zákroky, ale aj zopár ťažších. Tam som sa do toho dostal a potom to už plynulo, škoda toho výsledku.”

Lukáš Cingel, útočník SR a autor jediného gólu: “Ťažko sa mi to hodnotí, mali sme dobrý začiatok, dobre sme s nimi držali krok, ale vycvičili nás v efektivite. Chodili do bránky pre dorážky a my sme to nečistili.”

Peter Cehlárik, útočník SR: “Lepší začiatok, prvých desať minút sme hrali lepšie, ako včera. Mali sme aj nejaký tlak, vyhrávali sme viac súbojov, no potom sme opäť strácali puky. Prechody do pásma neboli také, aké sme si predstavovali a Česi mali veľa protiútokov. Stále máme na čom pracovať.”

 

Slováci neuspeli v dvojzápase s Českom, Frühauf: “Nehovoríme o neúspechu”

Slovenská hokejová reprezentácie neuspela ani v odvetnom zápase proti Česku. Po piatkovej prehre (2:4) zlepšili Slováci vstup do duelu, no skúsenejší Česi v tretej tretine troma gólmi zmarili ich šance na lepší výsledok a zvíťazili 4:1. Asistent trénera Peter Frühauf však nepovažuje dve prehry s Čechmi za neúspech a zároveň si myslí, že duel odhalil chyby, na ktorých musí mužstvo pred štartom svetového šampionátu zapracovať.

Tím Craiga Ramsayho vstúpil do odvetného stretnutia aktívne, jednoduchou a priamočiarou hrou ohrozoval bránku Jakuba Máleka. Český brankár odolal strelám od modrej čiary, ako aj zakončeniu Jozefa Baláža z hranice kruhov. Prví však dokázali udrieť Česi, keď domáci prehrali v strednom pásme súboj pri mantineli a prepadnutie slovenskej defenzívy využil obranca David Špaček. “Náš súper bol dnes silnejší, v momentoch, keď sa zápas lámal, tak zapli. Bol ich plný ľad, kdežto my sme strácali viac síl v súbojoch. Potom sa hrá proti takému kvalitnému súperovi ťažko. Musíme sa vrátiť späť k tomu, čo nás zdobí. To je aktívna hra v napádaní a z toho si vytvárať šance. Musíme zvládať lepšie kľúčové momenty. Nechcem však určite hovoriť o nejakom neúspechu. Sme v procese nápravy systémových chýb, tento dvojzápas bol len ďalší nástroj k tomu, aby sme boli lepší a napravili to,” uviedol Frühauf po stretnutí v mixzóne.

Slováci v prostrednej časti vyslali na bránku hostí iba päť pokusov, pričom na domáceho brankára Stanislava Škorvánka smerovalo až 16 striel. Napriek tomu dokázali v závere dejstva vyrovnať v presilovej hre 5 na 3 zásluhou útočníka Lukáša Cingela. “To, čo nám šlo v prvej tretine, vyhrávanie súbojov a forčeking, zrazu v druhej prestalo. Dostali sme sa presilovkou do zápasu, no Česi nás svojou skúsenosťou v ťažkých zápasoch ´prehrali´ v tretej časti. Paradoxne sme mohli dva či trikrát skórovať v oslabení, po tej poslednej šanci dal gól súper, čo nás trochu zlomilo. Chalani po zbytok zápasu bojovali, snažili sme sa s tým niečo urobiť a to im slúži ku cti,” povedal Frühauf.

Slovenský výber mal v priebehu oboch stretnutí veľké problémy presadiť sa cez prehustené stredné pásmo. Dovedna v oboch dueloch vyslali Slováci na bránku súpera iba 36 striel. “Mňa osobne trochu prekvapilo, že hrali ´pascu´ skoro až na červenej čiare. Nás to stálo trochu viac síl, prechody medzi pásmami tak boli ťažšie. To však nie je výhovorka, my musíme nájsť cestu, aby sme sa dostali v stretnutí do vedenia. Naša zostava bude zrejme v ďalšom týždni vyzerať trochu inak, budeme mať reálnejšiu predstavu o zložení formácií. Uvidíme, aké zmeny tréneri urobia, samozrejme, máme ešte dva zápasy na to, aby sme boli pripravení,” povedal Peter Cehlárik, ktorý naskočil do zápasu po krátkej pauze, čo ovplyvnilo jeho pocity zo zápasu: “Necítil som sa ideálne, boli to nejaké tri týždne od predošlého duelu. Pre mňa to však nie je výhovorka, potrebujem byť lepší pre tento tím a chcem priniesť viac.”

Cingel pôsobí práve v Česku už 12 rokov a previerku s kvalitným súperom vnímal ako prospešnú. “Určite nám to veľa povedalo o tom, čo musíme ešte zlepšovať. Myslím si, že Česi mali veľmi kvalitný tím a potvrdili to aj v zápasoch. Podľa mňa to bol dosť korčuliarsky zápas. Musíme zlepšiť súboje, trochu sa udržať na puku. Často sme puk zbytočne odovzdali a tým sme si uberali sily,” poznamenal útočník Komety Brno, s ktorou má platnú zmluvu aj pre ďalší ročník.

V ďalšom bloku prípravy sa Slováci predstavia 3. mája v Žiline proti Poliakom a v generálke na šampionát ich 7. mája v Bratislave preverí “nabitý” výber USA. Realizačný tím čakajú ďalšie rozhodnutia o zmenách v kádri, keďže k dispozícii už bude čoskoro aj pätica potvrdených posíl zo zámoria (Juraj Slafkovský, Tomáš Tatar, Martin Pospíšil, Šimon Nemec, Pavol Regenda). Počas týždňa vyvrcholilo finále slovenskej extraligy, kde sa otvárajú možnosti pre dvoch či troch adeptov. Boje o titul zvádzajú v Česku hráči Pardubíc a Třinca s viacerými Slovákmi. “Máme dva dni oddych a hneď teraz si ideme k tomu sadnúť. Budeme to riešiť, ale nič viac vám momentálne nepoviem. Pozeráme sa na všetkých hráčov, ktorí sú v hre. Nepoviem vám počet zmien, ale bude ich viac ako minulý týždeň,” vyjadril sa Frühauf, ktorý sa pozastavil aj pri stave Mareka Hrivíka, ktorý trénuje s tímom: “Je v procese, každý deň si pridáva na záťaži, sledujeme jeho zdravotný stav. Teraz v závere týždňa dostal viac fyzický naložené. Uvidíme, ako na to bude reagovať jeho telo. Môžem povedať, že ho uvidíme medzi nami aj budúci týždeň a budeme pokračovať v procese.”

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku v stredu jasne zvíťazila v parlamentných aj prezidentských voľbách. Volebná komisia už sčítala takmer tri štvrtiny hlasov.

Gordana Siljanovská-Davkovová
Na snímke prezidentská kandidátka Gordana Siljanovská-Davkovová z nacionalistickej strany Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE) odovzdáva hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb a druhého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:00

Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb zahynuli civilisti.

06:45

Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že bomby, ktoré Spojené štáty dodávali Izraelu a teraz ich posielanie pozastavili, boli použité na zabíjanie palestínskych civilistov. Informovala agentúra Reuters.

06:35

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v stredu večer do Maďarska, ktoré je po Francúzsku a Srbsku poslednou zastávkou na jeho návšteve Európy.

Si začal štátnu návštevu na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána. Očakáva sa, že čínsky líder sa ešte v stredu zúčastní na štátnom bankete s Orbánom. Vo štvrtok bude viesť s predsedom maďarskej vlády rozhovory.

06:30

Na najmenej 100 sa zvýšil počet obetí silných dažďov a záplav, ktoré v posledných dňoch zasiahli juh Brazílie. Oznámila to v stredu miestna civilná ochrana, ktorá eviduje 128 nezvestných.

Včera 20:32

Hádzanárky Iuventy Michalovce zvíťazili v 3. kole nadstavby o majstra SR na palubovke Dusla Šaľa 34:24.

Včera 20:27

Ukrajina v stredu oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo obrany označilo svoje údery za odvetné. “V reakcii na pokus režimu v Kyjeve poškodiť ruské energetické zariadenia dnes ráno ozbrojené sily Ruskej federácie spustili skupinový útok proti energetickým zariadeniam a závodom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny,” uviedlo ministerstvo.

Včera 20:13

Futbalistky Spartaka Myjava zvíťazili v stredajšom finále Slovenského pohára žien v Nitre nad Košicami vysoko 8:0. Obhájili tak vlaňajší triumf – minulý rok zdolali v rovnakej fáze Spartak Trnava 3:0.

Včera 19:31

Chorvátska vládnuca konzervatívna strana sa po aprílových voľbách dohodla na vytvorení koalície s krajne pravicovou stranou. Oznámil to v stredu premiér a stranícky líder Andrej Plenkovič, informovala agentúra Reuters.

Strana Chorvátskeho demokratické spoločenstvo (HDZ), ktorá získala 61 zo 151 kresiel v parlamente, dosiahla dohodu s Hnutím za vlasť (DP), ktoré sa na základe výsledkov volieb dostalo do rozhodujúcej pozície pri tvorbe vlády.

Plenkovič bude v prípade schválenia novej koalície premiérom tretie funkčné obdobie.

Andrej Plenkovič
Na snímke predseda vlády Chorvátskej reubliky Andrej Plenkovič
Včera 18:25

V noci a vo štvrtok (9. 5.) ráno môže niektoré okresy Slovenska potrápiť prízemný mráz. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od polnoci do 7.00 h.

Včera 18:21

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu potvrdil, že vláda USA pozastavila jednu dodávku bômb Izraelu. Dôvodom sú obavy, že krajina začne pozemnú ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy bez dostatočných opatrení na ochranu civilistov, aké žiadajú Spojené štáty. Informovali agentúry AP a Reuters.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády predtým podľa agentúr AFP a AP povedal, že USA minulý týždeň pozastavili jednu dodávku zbraní, pozostávajúcu z 1800 bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov.

Včera 17:58

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová dostala v stredu v rodnom Švédsku pokutu za to, že sa neriadila príkazmi polície. Verdikt okresného súdu v Štokholme zaznel po tom, ako v marci blokovala vstup do parlamentu, informuje agentúra Reuters.

Piatich aktivistov vrátane Thunbergovej postavili pred súd po tom, ako ich policajti 12. a 13. marca odviedli z miesta protestu proti nekonaniu politikov v oblasti následkov klimatickej zmeny.

Proces s Thunbergovou vo Švédsku
védska klimatická aktivistka Greta Thunbergová odpovedá na otázky novinárov v budove súdu v Štokholme
Včera 17:21

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Huawei je v centre sporu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorý firmu podozrieva, že jej technológie slúžia na špionáž v záujme čínskych tajných služieb. Spoločnosť tieto obvinenia popiera.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali