Slaná: Je nutné doriešiť neustále odkladanie termínu schválenia územného plánu

Slaná: Je nutné doriešiť neustále odkladanie termínu schválenia územného plánu

Banská Bystrica 10. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

V oblasti transparentnosti má Banská Bystrica dva hlavné nedostatky, myslí si to manažérka Janka Slaná

V oblasti transparentnosti má Banská Bystrica dva hlavné nedostatky, myslí si to manažérka Janka Slaná (NEKA), ktorá je jednou z kandidátov na banskobystrického primátora. Nutné je tiež podľa jej názoru doriešiť termín schválenia územného plánu či prehodnotiť duplicitu mestských podnikov, ktoré nevytvárajú zisk. Rozhovor s J. Slanou je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv.

Reklama

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátorky Banskej Bystrice?

Ilustračné foto

Viem, že moje rozhodnutie uchádzať sa o post primátorky Banskej Bystrice znamená pre niektorých kandidatúru neznámeho človeka. Zároveň si uvedomujem, že v prípade úspechu vo voľbách ma čaká možno najťažšia práca v mojom živote, ktorá v sebe zahŕňa zodpovedné plánovanie, hospodárenie s majetkom mesta, riadenie početného tímu ľudí. Patrím k ľuďom, ktorí radi prijímajú výzvy. Navyše verím, že veci verejné sa dajú robiť slušne a transparentne s otvorenou ekonomikou.

Reklama

Čo bude najdôležitejšie vo vašej agende hneď po nástupe, keby ste sa získali kreslo primátora?

Odpoveď na túto otázku je veľmi jednoduchá, no o to závažnejšia. Súčasnému úradu sa za celé volebné obdobie ani raz nepodarilo predložiť včas taký návrh rozpočtu, aby bol schválený mestským zastupiteľstvom v riadnom termíne. Preto od 1. januára už po štvrtý raz za štyri roky vstúpi mesto do rozpočtového provizória. V prvom rade bude potrebné čo najskôr napraviť tento stav. Ďalšou dôležitou úlohou bude zintenzívniť práce na odkladanom Programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja, ktorý mal byť schválený už v roku 2014, no doteraz nebol jeho návrh ani len predložený do mestského zastupiteľstva. Bez neho totiž nie je možné čerpať dotácie z európskych fondov. Preto bude v mojej agende bohužiaľ najdôležitejšie zaistiť základné funkcie samosprávy a popasovať sa s restmi z predchádzajúceho obdobia.

Čo obyvateľom ponúkate, prečo by mali voliť práve vás?

Som žena, a som presvedčená, že viac žien v politike nezaškodí, pretože ich ženskosť, takt a diplomacia, vedia robiť zázraky. Verím, že môžem priniesť do vedenia mesta nový vietor, iný prístup, iný pohľad na riešenie problémov. Som úspešná manažérka, ktorá sa podieľa na vedení súkromnej spoločnosti európskeho významu. Verím, že svoje úspechy v doterajšom profesionálnom živote pretransformujem do efektívneho riadenia nášho mesta.

Aké sú podľa vás v súčasnosti najväčšie problémy Banskej Bystrice?

Reklama

Mesto má väčšie i menšie problémy, ktoré je potrebné riešiť. V oblasti ekonomiky som za transparentné a odkryté hospodárenie, ktoré bude pod verejnou kontrolou a obstarávanie sa bude riešiť formou elektronických aukcií. Treba podporiť investičné projekty, vytvárať také podmienky, aby nás investori pri plánovaní strategických podnikov neobchádzali. Iniciovať a podporiť participáciu na projektoch spolu so školami a podnikateľskými subjektmi a investormi, pomôcť investorom v rámci zákona rôznymi úľavami, systémom dotácií, ústretovosťou pri vybavovaní povolení. Je nutné doriešiť neustále odkladanie termínu schválenia územného plánu. Aktuálna je tiež téma parkovania a zlého stavu ciest a chodníkov. Potrebné je prehodnotiť duplicitu mestských podnikov, ktoré nevytvárajú zisk, navrhnúť ich na zrušenie. Je nutný dialóg s neziskovými organizáciami a mestskými aktivistami. Zaoberať sa treba i problémami mladých rodín, bytovou politikou, sociálne slabšími a hendikepovanými občanmi.

Koľko plánujete investovať do predvolebnej kampane?

Celú kampaň financujem výlučne z vlastných zdrojov a všetky náklady je možné vidieť na mojom transparentnom účte. Celkové náklady na kampaň budem poznať až po skončení kampane.

Hovoríte o transparentnosti, vytvorili ste si transparentný účet. Myslíte, že má Banská Bystrica v súčasnosti problém s transparentnosťou?

Banská Bystrica sa umiestňuje na popredných priečkach v hodnotení transparentnosti, no napriek tomu vidím v tejto oblasti dva hlavné nedostatky. Prvým je personálna politika nielen na mestskom úrade, ale napríklad aj v súvislosti s politickými nomináciami do mestských spoločností. A práve tu je ďalší veľký nedostatok. O transparentnosti nakladania s verejnými financiami sa dá totiž len veľmi ťažko hovoriť práve v prípade mestských spoločností.

Reklama

Na svojej oficiálnej predvolebnej stránke ste načrtli, že je čo zlepšovať najmä v personálnej politike mestského úradu. Aké sú teda vaše výhrady a aké riešenia v tejto oblasti ponúkate? Máte už teraz predstavu o tom, akými ľuďmi by ste sa v prípade zvolenia obklopili a koho by ste nominovali do najvyšších funkcií v mestskom úrade?

Táto otázka predbieha čas, nakoľko posty viceprimátorov sú obsadzované zo zvolených poslancov, ktorých mená momentálne ešte nie sú známe. Samospráva potrebuje odborníkov, ľudí, ktorí žijú problémami samosprávy, a nie svojimi záujmami. Kto chce spravovať veci verejné, musí sa s touto úlohou stotožniť a nevykonávať ju len preto, aby mal nejakú prácu alebo prístup ku „korytu“. Mesto musí riadiť profesionálny a zdatný úrad, odborníci, ľudia z praxe s viacročnými skúsenosťami, s manažérskymi schopnosťami a so schopnosťou zobrať na seba osobnú zodpovednosť. Len tak sa taký subjekt, akým mesto je, môže posúvať neustále dopredu a rozvíjať v prospech svojich občanov.

Medzi súčasnými kandidátmi na post primátora Banskej Bystrice je viacero nezávislých. Myslíte si, že toto je smer pre mesto? Považujete kandidatúru ako nezávislá za výhodu, alebo nie?

Predvolebný vývoj v našom meste ukázal, že niekedy strana a jej predstavitelia uzatvárajú výhodné kontrakty, alebo ak chcete koalície, a občanom tak nevytvoria alternatívu. Keď sú na jednom billboarde stranícke špičky z opačných strán politického spektra, alternatívou pre občana môže byť práve voľba nezávislých a nestraníckych kandidátov. Pred štyrmi rokmi sme zažili akúsi eufóriu zo zvolenia nezávislého kandidáta, no prvotné nadšenie u mnohých občanov vystriedalo sklamanie a skepsa. Preto si nedovolím hodnotiť, či je moja nezávislosť výhodou alebo nevýhodou. Koniec koncov, rozhodnú o tom samotní voliči 15. novembra.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali