Situácia v Sýrii, čas hrá proti USA, totálny koniec ISIS je blízko

Situácia v Sýrii, čas hrá proti USA, totálny koniec ISIS je blízko

Idlib 27. júla 2017 (HSP/Warfiles/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Ruský vojenský expert Jurij Podoljak (Yurasumy) na portáli Warfiles sa venoval momentálnej situácii v Sýrii.

Podľa Podoljakových slov USA prehrávajú vojnu v Sýrii. Ruské a sýrske vojenské velenie od marca 2017 neumožnilo Američanom získať iniciatívu, všetky americké provokácie boli neutralizované a americké snahy získať pomocou svojej zástupnej armády (Kurdi, protiasadovská opozícia) či priamych útokov voči sýrskym vládnym silám kontrolu nad väčšími časťami sýrskeho územia, sa skončili neúspechom.

Reklama

Podľa Podoljaka Američania strácajú priestor pre politické a vojenské manévrovanie na Blízkom východe. Neúspešne sa skončil aj pokus Američanov rozpútať v Idlibe nepokoje, oslabiť proturecké skupiny a zinscenovať nový “útok pod falošnou vlajkou chemickými zbraňami”. Ak by sa situácia v Idlibe destabilizovala a dostala spod kontroly, sýrske vládne sily by museli pozastaviť ofenzívu na iných frontoch a presunúť k Idlibu väčšiu časť svojich vojsk.

Reklama

V Idlibe, kde sa Američania snažili oslabiť vplyv Turecka, pokračujú boje medzi prosaudovskými a proamerickými skupinami na jednej strane voči protureckým skupinám. Proturecké skupiny prevyšujú proamerické a prosaudské skupiny vo všetkých smeroch a momentálne sa Američania už len snažia zachrániť proamerické skupiny pred totálnou porážkou.

Turci, Rusi a Sýrčania v Idlibe úspešne pokračujú v plnení strategických úloh, Turci kontrolovali proamerické zoskupenia v čase, kedy sýrske vládne sily plnili iné úlohy v boji proti ISIS. Voči Erdoganovi je možné zaujať kritický postoj, no turecké aktivity v Idlibe nesmierne pomohli sýrskym vládnym silám a Rusku. Bandy v Idlibe sú oslabené a v prípade, že vládne sily v tejto oblasti v budúcnosti  zaútočia, proturecké skupiny sa pravdepodobne stiahnu a oblasť získajú pod kontrolu vládne sily.

Pre Američanov je už podľa Podoljaka v Sýrii neskoro, Washingtonu neostáva čas na realizáciu amerických plánov. Generáli a diplomati Asada (rozumej Putina) tromfli v Sýrii generálov a diplomatov Obamu i Trampa.

Tigri už čistia pobrežie Eufratu a ich postup zabránil Američanom prepojiť enklávy pod ich kontrolou do jedného celku, navyše každý deň Američania strácajú členov svojej zástupnej armády, ktorí sa ocitli v obkľúčení sýrskych vládnych jednotiek a ak sa nevzdajú, nastupuje fáza ich efektívnej likvidácie zo strany sýrskych vládnych jednotiek a ich spojencov. Podľa Podoljaka po preniknutí sýrskych vládnych jednotiek k Eufratu a ovládnutiu pravého brehu Eufratu sa už vládne sily nemusia až tak ponáhľať.

Momentálne sa Američania snažia zoskupiť sily na konečný útok voči Rakke a k prípadnému ďalšiemu postupu smerom k  Deir ez-Zor. V oblasti sa nachádza silná ozbrojená skupina ISIS, čo umožňuje Američanom vojensky odôvodniť svoje pôsobenie v rámci boja proti terorizmu, na druhej strane však Kurdi nie sú schopní ani s americkou leteckou podporou postupovať tak rýchlo, ako by Američania potrebovali. Postup pri Rakke je oveľa pomalší ako bolo v prípade oslobodzovania irackého Mosulu.

Reklama

Sýrska vládna armáda sa napriek svojmu nízkemu početnému stavu v bojoch nesmierne zocelila a získala množstvo skúsenosti, rovnako ako Hizballáh a o schopnostiach iránskychch dobrovoľníkov nikto nepochybuje. V minulosti sa Kurdi a Tigri stretli v meste Dzaijiddin, kde dokonca vypukli menšie šarvátky (Američania hecovali Kurdov), tieto šarvátky sa však rýchlo skončili, keď Rusi uvoľnili z reťaze Turkov na severe Sýrie, tí okamžite zaútočili na Kurdov. Navyše časť kurdských organizácii otvorene odmietla pokračovať v protisýrskych aktivitách len kvôli tomu, že si to želajú Američania.

Vládne sily momentálne obsadzujú strategické body v oblasti popri Eufrate smerom na východ, aby mohli tlačiť proti ISIS v priestore východne od As-Suhny a smerom k Deir ez-Zor.

V provincii Východná Guta a v niektorých oblastiach provincie Daraa ruskí vojaci, ktorí pôsobia v pozícii mierových jednotiek a sú garantami dodržiavania prímeria medzi vládnymi silami a protiasadovskou opozíciou, zabránili americkým snahám zvýšiť napätie a vyprovokovať znova horúci konflikt v tejto oblasti.

Momentálne ISIS potrebuje viditeľne pauzu a dostať sa spod tlaku na frontovej línii, aby mohol preskupiť svoje sily a doplniť ich. Takýto luxus však členovia ISIS nemajú, napriek snahám Američanov pomocou svojej zástupnej armády protiasadovskej opozície spomaliť postup sýrskych vládnych síl.

Hizballáh a sýrske vládne jednotky úspešne pokračujú v čistení al-Nusry na sýrsko-libanonskej hranici. Sýrske vládne sily získali kontrolu nad veľkou časťou hranice, čo  zastavilo sunnitský prítok zbraní, financovaný Američanmi bandám protiasadovskej opozície.

Reklama

 

Video

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali