Šéf Pfizeru otvorene priznal, že očkovanie proti Covidu budú ľudia musieť podstúpiť opakovane „po mnoho nasledujúcich rokov.” 35-miliardový zisk s tým nemá nič spoločné, motiváciou je láska

Šéf Pfizeru otvorene priznal, že očkovanie proti Covidu budú ľudia musieť podstúpiť opakovane „po mnoho nasledujúcich rokov.” 35-miliardový zisk s tým nemá nič spoločné, motiváciou je láska

Bratislava 2. decembra 2021 (HSP/Foto:SITA/AP-Giannis Papanikos)

 

Šéf Pfizeru Dr. Albert Bourla otvorene priznáva, že vakcinácia sa treťou dávkou nekončí. Očkovanie bude potrebné podstúpiť každý rok, presne ako sme sa obávali na začiatku. Ľudia by sa ho vraj nemali báť podstúpiť, opakovaným očkovaním sa vo svete predsa šíri láska, nie strach

Albert Bourla
Na snímke šéf spoločnosti Pfizer Albert Bourla

Bourla v rozhovore pre britský portál BBC povedal, že je pravdepodobné, že ľudia budú musieť absolvovať očkovanie proti Covidu opakovane, „po mnoho nasledujúcich rokov.“ Je to podľa neho potrebné pre zachovanie vysokej miery ochrany voči ochoreniu Covid-19.

Reklama

Šéf spoločnosti sa však mutácie omikron príliš neobáva. Tvrdí, že odborníci v spoločnosti dokázali prispôsobiť vakcínu variantom beta i delta, rovnako ju do 100 dní budú vedieť upraviť či aktualizovať aj pre rôzne iné mutácie vírusu.

 

Reklama
Nepodstatných 35 miliárd zisku

Stále je presvedčený o tom, že vďaka vakcínam sa mu podarilo zachrániť milióny životov i zachovať „základnú štruktúru našej spoločnosti.“ Na výčitku svetových zdravotných charitatívnych organizácií, že farmaceutickým spoločnostiam vyrábajúcim vakcíny nemorálne rastú zisky oponoval tým, že je to predsa pre dobro veci. 35 miliardový zisk Pfizeru je stále nič v porovnaní s miliardami dolárov, ktoré vďaka vakcínam ušetril a tiež v porovnaní so zachránenými životmi. Akékoľvek kalkulácie o profitovaní rázne odmieta. Priznáva, že bohaté krajiny si za rýchle dodanie vakcín zaplatili nejaké peniaze navyše, avšak krajiny s nízkymi príjmami ich získali bez nároku na zisk.

Zásadným bodom je, že sme zachránili milióny životov,“ a ako pokračoval, „globálnej ekonomike sme ušetrili miliardy dolárov. Je to silný stimul do inovácií pre ďalšiu pandémiu,“ zdôraznil.

Pod inováciami rozumie aj uvedenie novej vakcíny, ktorú nebude potrebné skladovať pri teplote -70°C, čím sa zabezpečí bezproblémová dodávka aj pre krajiny subsaharskej Afriky. Pfizer tiež vyvinul nový antivírusový liek Paxlovid, ktorý podľa Bourla zníži počet hospitalizácií a úmrtí až o takmer 90%.

 

Najradšej by očkoval deti od 5 rokov

Riaditeľ spoločnosti je tiež zásadným zástancom očkovania detí. Podľa jeho názoru je vakcína dostatočne bezpečná od piatich rokov veku. Argumentuje rýchlym šírením infekcie v školách a tiež ťažkými priebehmi covidu u detí.

Reklama

Argumenty mnohých odborníkov ale potvrdzujú, že priebeh ochorenia je u bežných zdravých detí bezproblémový a covid im nespôsobuje žiadne následné ťažkosti.

Dr. Albert Bourla je však naďalej presvedčený, že jeho vakcíny zmysel majú. Ľuďom, ktorí ich doteraz odmietali odkazuje, že „jedinou emóciou ľudí, silnejšou ako strach, je láska. Vždy teda používam tento argument, že rozhodnutie dať si ďalšiu dávku vakcíny neovplyvní len vaše zdravie, ale ovplyvní zdravie ostatných a najmä zdravie ľudí, ktorých máte najradšej, pretože sú to oni, s kým budete v blízkom kontakte. Tak naberte odvahu prekonať svoje obavy a urobte správnu vec,” vyzval ľudí k ďalšiemu očkovaniu riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

14:58

Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov.

14:25

Nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho napadli a vážne zranili pri vylepovaní plagátov v Drážďanoch. Oznámili to v sobotu tamojšia polícia a jeho Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD).

Matthias Ecke
Na archívnej snímke nemecký europoslanec Matthias Ecke
14:18

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví vyzbrojená dronmi a raketami prekročila prvýkrát rovník a vplávala do vôd južnej hemisféry. Oznámila to v sobotu iránska štátna rozhlasová stanica IRIB.

14:07

Stavebníctvo na Slovensku dlhodobo stagnuje, pomôcť by mohla digitalizácia odvetvia. Prioritou by pritom mala byť digitalizácia povoľovacích procesov. Uviedol to expert na digitalizáciu spoločnosti PlanRadar Ivan Petráš.

13:57

Ozbrojené skupiny v Pásme Gazy vrátane jednej s predpokladanými väzbami na hnutie Hamas okradli v apríli Palestínsku banku o približne 70 miliónov dolárov. Informoval o tom v sobotu francúzsky denník Le Monde.

13:45

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom. Vyhlásila to v sobotu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

13:28

Slovenské domácnosti v tomto roku výrazne zvyšujú svoje úspory. Celkový objem vkladov domácností v bankách v januári a februári 2024 medziročne vzrástol o 3,5 %, respektíve takmer o 4 %. Pritom ešte v septembri 2023 úspory domácností medziročne klesali. Najnovšie údaje tak potvrdili zistenia brokerskej spoločnosti Ozios.

13:15

Britský kráľ Karol III. a ďalší poprední členovia kráľovskej rodiny sa vzdajú patronátu nad takmer 200 dobročinnými a inými organizáciami. Je to výsledok preskúmania ich spojenia s viac ako 1000 skupinami, oznámil v sobotu Buckinghamský palác.

13:05

Slovenský hokejista Marián Studenič bodoval v nočnom zápase nižšej zámorskej súťaže AHL. Dvadsaťpäťročný útočník zaznamenal asistenciu pri góle Coachella Valley. Firebirds neuspeli v prvom stretnutí 2. kola play off na ľade Calgary Wranglers 1:4 a v sérii na tri víťazstvá prehrávajú 0:1 na zápasy.

12:52

Jedna osoba zomrela a šesť ich utrpelo zranenia v dôsledku streľby súvisiacej zrejme s obchodovaním s drogami neďaleko Paríža. Oznámila to v sobotu miestna prokuratúra.

12:26

Akcie v USA si v piatok (3. 5.) výrazne polepšili a kľúčový index Dow Jones Industrial Average si pripísal viac než 400 bodov. Aprílová správa o zamestnanosti totiž ukázala, že trh práce sa ochladil. To podporilo nádeje, že americká centrálna banka (Fed) čoskoro zníži úrokové sadzby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali