S akou výzbrojou sú v Sýrii nasadzované ruské špeciálne jednotky Specnaz?

S akou výzbrojou sú v Sýrii nasadzované ruské špeciálne jednotky Specnaz?

Moskva 27. októbra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik)

 

O Specnaze koluje nemálo legiend, boli natočené desiatky filmov a napísané stovky kníh. Napriek tomu o nich doteraz kolujú rôzne tajomstvá. V týchto jednotkách slúžia len najlepší z najlepších: najspoľahlivejší, najmúdrejší, nejmotivovanější a psychicky stabilní dôstojníci. Sú výborne vycvičení a po zuby ozbrojení.

Špeciálne sily ruskej armády

Asi najviac sa v poslednej dobe v médiách objavujú Jednotky špeciálnych operácií. Ich príslušníci bojujú v Sýrii už dva roky: vo dne v noci chodia na prieskumy do tyla Islamského štátu, navádzajú na ciele bombardéry a útočné lietadlá, vytvárajú pasce na konvoje teroristov, vykonávajú presné útoky na náčelníkov banditov, učia sýrskych vojakov a dôstojníkov taktiku vedenia boja.

Reklama

Podľa oficiálnych fotografií ruského ministerstva obrany a televíznych reportáží médií, Specnaz v Sýrii najradšej bojuje za pomoci moderných modifikácií pušky Kalašnikov, nehľadiac na to, že poznať v týchto modifikáciách starý dobrý AK je možné len podľa charakteristického zahnutému zásobníku. Na zbraniach špeciálnych síl sa nachádzajú kolimátory a optické zameriavače ruskej a zahraničnej výroby, taktické rukoväte, ergonomické teleskopické pažby, inteligentné tlmiče, laserové diaľkomery a ešte hromada ďalších high-tech hračiek. K tomu sú zbrane maskované do púštnych farieb. To sa týka aj ťažších zbraní, napríklad guľometu PK. Všetok ten tuning umožňuje prerobiť univerzálnu zbraň pre potreby konkrétneho človeka, čo v konečnom výsledku veľmi ovplyvňuje jeho celkovú efektivitu v boji. Špeciálne sily nie sú pechota, ktorá ide s bodákmi na nepriateľské zákopy. Sú to špecialisti, ktorí riešia “chirurgické” úlohy.

Ruské špeciálne sily ale majú aj exotickejšie nástroje, ktoré sú vypracované pre riešenie špeciálnych “otázok”. K týmto sa radia napríklad tiché zbrane AS Val a SR-3M, odstreľovacie pušky VSS Vintorez a VSK-94. Tieto strelné zbrane dovoľujú zničiť cieľ na krátke a stredné vzdialenosti ticho a bez stôp. Zvláštnou kapitolou tejto zbrane sú špeciálne vyvinuté podzvukové náboje SP-5 a SP-6 kalibru 9×39 milimetrov. v podmienkach mestského boja a útoku na budovy je táto munícia nenahraditeľná. Napríklad SP-6 umožňuje efektívne likvidovať protivníka v nepriestrelnej veste s najvyšším stupňom ochrany na vzdialenosť 50 metrov, čo nie je niečo, čím sa môžu vždy automaticky pochváliť aj náboje útočných pušiek.

Reklama

Nedá sa zabudnúť na špeciálnu pištoľ PSS. Tá strieľa ticho a bez plameňov na vzdialenosť do 50 metrov. PSS pritom nepotrebuje veľký tlmič a má veľmi kompaktné rozmery – len 170 milimetrov. Táto zbraň sa od ostatných líši špeciálnym nábojom, ktorý bol pre ňu vyvinutý: SP-4 (7,62х41,5 milimetrov) s veľmi zaujímavým mechanizmom streľby. Medzi strelným prachom a guľkou je umiestnená špeciálna stena. Vďaka nej pri výstrele plyny zostávajú vo vnútri nábojnice, čo tlmí hluk streľby.

PSS sa ale dnes používa pomerne obmedzene. Špeciálne sily v Sýrii radšej používajú preverené Makarovi a pištole Jarygina (PJA), rakúsky Glock a ďalšie. U Specnaz sú k videniu dokonca aj pištole Tokareva TT, ktoré boli prijaté do výzbroje v roku 1930. Výkonný náboj 7,62х25 milimetrov spolu s vysokou spoľahlivosťou robia túto legendárnu zbraň veľmi efektívnou aj dnes.

Pre boj na veľké vzdialenosti ruský Specnaz využíva široké spektrum odstreľovacích pušiek ako domácej, tak i zahraničnej výroby. Na videu je vidieť supermoderné T-5000, ktoré vyrába spoločnosť ORSIS. Charakteristickou zvláštnosťou tejto pušky je vysoká presnosť streľby na veľké vzdialenosti.

To sa podarilo dosiahnuť vďaka moderným technológiám výroby, výrobe detailov a ich montáži. Okrem toho je puška veľmi ergonomická: má regulovateľnú pažbu, anatomickú pištoľovú rukoväť. Každý sniper si môže nastaviť aj spúšť – silu, ktorú je nutné vyvinúť pre výstrel. T-5000 je vyrábaná v niekoľkých variantoch: 7,62х51, 7,62х67 a 8,6х70 milimetrov.

Špeciálne “chladné” zbrane Specnaz teraz nemá. Ešte v časoch ZSSR obranný priemysel vytváral pomerne zaujímavé nože, napríklad NRS-2 Vzmach. Vďaka nemu môžete protivníka i zastreliť. V rukoväti noža je mechanizmus, ktorý strieľa náboje SP-4 prakticky potichu a na vzdialenosť 25 metrov. Táto zbraň nebola široko rozšírená. Specnaz si so sebou dnes na úlohy berie hlavne univerzálne nože.

Reklama

Sami príslušníci špeciálnych síl dávajú prednosť nevstupovať do boja holými rukami, na všetky stereotypy odpovedajú s humorom: “Aby bolo možné pustiť sa do boja s nepriateľom na nože je nutné najprv stratiť pušku, pištoľ, sumky s granátmi a na nepriateľských pozíciách nájsť ešte jedného takého idiota. ”

Andrej Koc

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali