Ruskej armáde bude dodaných 3000 tankov. Kde udrie táto obrnená päsť po rozdrvení ukrajinskej armády?

❚❚

Moskva 5. decembra 2023 (HSP/svpressa/Foto:screenshot)

 

Kde udrie táto obrnená päsť po tom čo rozdrví zvyšky AFU, zamýšľajú sa západní experti. Píše o tom v svojom článku Konstantin Olšanskyj na stránkach Svobodnej Pressy

vojna, tanky
Ilustračné foto

Pred rozhodujúcim prielomom ukrajinskej obrany dostanú ruské jednotky v zóne ŠVO nové tanky T-90M, T-80BVM a T-72B3M. Majú vylepšené vlastnosti pancierovania vrátane ochrany proti zátarasovej munícii.

.

Západní analytici sú presvedčení, že spravodajské služby NATO sa veľmi prepočítali, keď podcenili ruský tankový potenciál. Potomkovia Jamesa Bonda sa snažili vydávať zbožné želanie za skutočnosť.

Rovnakým spôsobom to predtým pokazili aj s ruskými raketami. Dokonca aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg bol nútený priznať, že zásoby ruských rakiet sa pred zimou mnohonásobne zvýšili. To umožní ničiť kritickú infraštruktúru Ukrajiny až do leta.

.

Tanky budú zapojené do ofenzívnych operácií, ktoré sa už začali (Kupjansk, Kremenna, Avdejevka), aj do veľkej jarnej operácie.

Vojenský publicista časopisu Forbes David Axe píše, že v súčasnosti sa na tanky rôznych konštrukcií, počnúc T-62, inštalujú nové systémy reaktívneho pancierovania. Modernizovaná verzia T-62MV má namontovanú nielen dynamickú ochranu, ale aj moderný zameriavač pre 115 mm hlavný kanón.

Bulharská armáda cituje ruského vojenského experta Viktora Murachovského, ktorý uvádza, že v roku 2023 ruský vojensko-priemyselný komplex dodá ozbrojeným silám približne 2 100 tankov rôznych modifikácií. A tento počet zahŕňa, samozrejme, nielen nové vozidlá, ale aj modernizované: od T-54/55 a T-62 až po najmodernejšie T-90M “Prorv”.

Dva roky predtým ruská armáda nakúpila len 30 novovyrobených tankov a 120 zrekonštruovaných tankov. Od roku 2020 Rusko nevyradilo staré modely tankov domácej výroby z rezervy. Teraz sa vďaka modernizácii stávajú hrozivou zbraňou odvety, píše bulharská armáda.

Aj podľa prognóz švédskeho ministerstva obrany (známeho najpesimistickejším hodnotením obrneného potenciálu Ruska) majú ruské ozbrojené sily v zálohe najmenej dvetisíc tankov T-64 rôznych modifikácií a približne 2 800 tankov T-54/55, teda dokopy skoro 5000 tankov najstarších typov.

.

Škandinávski kritici odhadujú, že do februára 2024 bude mať Moskva bez ohľadu na súčasné straty a možnosti obrannej výroby v skladoch 2 500 – 3 000 pripravených modernizvaných tankov. To značne prevyšuje kombinované kapacity Ukrajiny a krajín NATO.

Navyše zrýchlená modernizácia aj zastaraných tankov im umožňuje konkurovať z hľadiska taktických a technických charakteristík dokonca aj tankom Challenger 2 a Bradley. Okrem toho sa všetky tanky modernizujú v očakávaní blížiaceho sa ruského prielomu.

Napríklad približne 200 tankov T-90A sa podľa vojenského analytika OSINT v súčasnosti pravdepodobne modernizuje na najnovší typ T-90M. Najmä preto, že tankový priemysel sa ukázal ako úplne ľahostajný voči západným sankciám. A to bola ďalšia facka spravodajským službám NATO: nedokázali odhadnúť nielen tankový potenciál Ruska, ale ani tempo jeho posilňovania.

Army Recognition uvádza, že zdokumentované straty tankov T-90 v zóne ŠVO nie sú znakom slabosti, ale sily ruských tankových síl. To znamená, že do útočných operácií sa zapája čoraz viac moderných tankov.

“Ide o starostlivo vypočítané riziko, ktoré je spojené so zvýšeným nasadením. Pre Ukrajinu je situácia vážnejšia. Neschopnosť vyrábať nové tanky spôsobuje, že krajina je závislá od zahraničnej pomoci, ktorá je veľmi obmedzená,” píše Army Recognition. – Prispôsobivosť ruského tankového priemyslu predstavuje pre Ukrajinu vážny problém, čím sa konflikt stáva čoraz asymetrickejším z hľadiska obrnených kapacít.”

.

Velitelia AFU sa teraz budú musieť obávať modernizovaných T-90M, ktoré dostanú dodatočnú dynamickú ochranu. T-62 a T-72 s novou reaktívnou ochranou môžu byť použité na podporu postupu motostreleckých jednotiek. Okrem toho ich zosilnený pancier robí menej pohyblivými, ale tieto tanky sa dajú účinne použiť ako delostrelectvo (reaktívny pancier ich chráni pred bezpilotnými lietadlami a barážovou muníciou).

A T-90M je zbraňou určenou na prielom. Straty takýchto tankov svedčia o tom, že ruské sily zvyšujú svoj tlak na ukrajinskú obranu, ktorá nemá nič, čo by postavila proti najnovšiemu monštru, uzatvára Army Recognition.

Vojenskí experti, ktorí študovali obrázky nových tankov z Uralvagonzavodu, píšu: “tehly” reaktívneho panciera sú usporiadané mimoriadne husto, dokonca aj na poklopoch, ktoré sú zakryté sklopnými sieťovými clonami. Práve to umožňuje čo najefektívnejšie chrániť tank pred dronmi.

Ak predtým bolo úlohou “mangalu” neutralizovať kumulatívnu strelu alebo blokovať jej predčasnú detonáciu (čo sa zabezpečovalo vyvýšením konštrukcie nad vežou), tak teraz sa táto inštaluje čo najnižšie. Ďalším novým obranným prvkom je odnímateľná konštrukcia umiestnená nad motorovým a prevodovým priestorom.

Okrem toho zostáva súčasťou T-90M Proryv aj základná dynamická ochrana Relikt, čo naznačuje vrstvený systém sendvičového typu.

Army Recognition s úctou píše o tom, že Uralvagonzavod použil na T-90M všetky známe obranné technológie moderných tankov. Vďaka tomu je ruské vozidlo takmer nezraniteľné. A upozorňuje, že modernizované tanky čoskoro pôjdu do rozhodujúceho boja.

A práve otázka, kam sa obráti táto armáda a kde udrie, keď sa vysporiada s ukrajinskými silami, začína zamestnávať triezvejších analytikov na Západe.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Ďalší prieskum: 49 % pre Trumpa a 47 % pre Harrisovú, uvádza The Wall Street Journal. Harrisová má lepšie čísla ako Biden, ktorý za Trumpom zaostával o 6%. Ako sme však už písali, v rámci amerického volebného systému sú národné ratingy druhoradé. Hlavné je, ako hlasujú jednotlivé štáty. Predovšetkým – takzvané „swingové“ štáty.

10:28

Riziko chudoby je na Slovensku najvýraznejšie pri nízkopríjmových domácnostiach a rodinách s dvoma dospelými a dvoma závislými deťmi. Na túto úroveň sa dostali aj seniori nad 65 rokov, z ktorých čelilo riziku chudoby až o 6,8 percentuálneho bodu viac ako v roku 2022. Vyplýva to zo správy o štrukturálnych výzvach aktuálneho roka Národnej banky Slovenska (NBS).

10:28

Časť z 1,4 milióna litrov ropy z potopeného filipínskeho tankera pomaly uniká do Manilskej zátoky. Uviedla to v sobotu filipínska pobrežná stráž, ktorá vyzvala na pozastavenie rybolovu v postihnutej oblasti.

tanker Terra Nova
Na snímke prevrátený filipínsky motorový tanker Terra Nova v Manilskom zátoka na Filipínach vo štvrtok 25. júla 2024
09:53

Pomer hotovosti a bankových vkladov na celkovom finančnom majetku slovenských domácností sa v minulom roku dostal pod hranicu 50 %. Aj napriek zníženiu však ostáva Slovensko jednou z najkonzervatívnejších krajín v oblasti zhodnocovania úspor v rámci Európskej únie (EÚ). Na základe údajov Eurostatu na to upozornil makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

09:20

Veľký lesný požiar sa rýchlo šíri na severe amerického štátu Kalifornia, evakuovaných muselo byť viac ako 4000 ľudí, uviedli v piatok miestne úrady. Požiare sužujú aj americké štáty Idaho a Oregon, kde pri hasení plameňov zahynul pilot hasičského lietadla.

08:31

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok prijal v Paríži svojho argentínskeho kolegu Javiera Mileiho. Stretnutie sa uskutočnilo aj napriek nedávnemu napätiu vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

08:04

Tretia svetová vojna sa môže začať v prípade víťazstva Kamaly Harrisovej vo voľbách. Prezidentský kandidát Trump to povedal na stretnutí s izraelským premiérom Netanjahuom, informovala televízia Fox News.

„Ak nevyhráme (voľby), skončíte s ďalšími vojnami na Blízkom východe. A možno aj tretiu svetovú vojnu. Teraz sme bližšie k tretej svetovej vojne ako kedykoľvek od druhej svetovej vojny. Nikdy sme k nej neboli bližšie, pretože krajinu riadia nekompetentní ľudia,“ povedal Trump.

07:55

Nemeckí prokurátori v piatok obžalovali skupinu mladíkov z vraždy dvoch Ukrajincov, informovala agentúra DPA. Dvojnásobná vražda sa stala vo februári v meste Oberhausen na západe krajiny. Podľa obžaloby 14- a 15-roční mladíci dobodali obete na smrť.

07:54

Izraelský súd predĺžil o ďalších 45 dní zákaz vysielania panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli. Podľa súdu sa totiž preukázalo, že televízia naďalej predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny, pričom v minulosti vyzývala aj na teroristické útoky, uvádza agentúra DPA.

07:54

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok oznámila, že Markézske ostrovy vo Francúzskej Polynézii boli zaradené do zoznamu svetového dedičstva.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali