Ruskej armáde bude dodaných 3000 tankov. Kde udrie táto obrnená päsť po rozdrvení ukrajinskej armády?

Ruskej armáde bude dodaných 3000 tankov. Kde udrie táto obrnená päsť po rozdrvení ukrajinskej armády?

Moskva 5. decembra 2023 (HSP/svpressa/Foto:screenshot)

 

Kde udrie táto obrnená päsť po tom čo rozdrví zvyšky AFU, zamýšľajú sa západní experti. Píše o tom v svojom článku Konstantin Olšanskyj na stránkach Svobodnej Pressy

vojna, tanky
Ilustračné foto

Pred rozhodujúcim prielomom ukrajinskej obrany dostanú ruské jednotky v zóne ŠVO nové tanky T-90M, T-80BVM a T-72B3M. Majú vylepšené vlastnosti pancierovania vrátane ochrany proti zátarasovej munícii.

Reklama

Západní analytici sú presvedčení, že spravodajské služby NATO sa veľmi prepočítali, keď podcenili ruský tankový potenciál. Potomkovia Jamesa Bonda sa snažili vydávať zbožné želanie za skutočnosť.

Rovnakým spôsobom to predtým pokazili aj s ruskými raketami. Dokonca aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg bol nútený priznať, že zásoby ruských rakiet sa pred zimou mnohonásobne zvýšili. To umožní ničiť kritickú infraštruktúru Ukrajiny až do leta.

Reklama

Tanky budú zapojené do ofenzívnych operácií, ktoré sa už začali (Kupjansk, Kremenna, Avdejevka), aj do veľkej jarnej operácie.

Vojenský publicista časopisu Forbes David Axe píše, že v súčasnosti sa na tanky rôznych konštrukcií, počnúc T-62, inštalujú nové systémy reaktívneho pancierovania. Modernizovaná verzia T-62MV má namontovanú nielen dynamickú ochranu, ale aj moderný zameriavač pre 115 mm hlavný kanón.

Bulharská armáda cituje ruského vojenského experta Viktora Murachovského, ktorý uvádza, že v roku 2023 ruský vojensko-priemyselný komplex dodá ozbrojeným silám približne 2 100 tankov rôznych modifikácií. A tento počet zahŕňa, samozrejme, nielen nové vozidlá, ale aj modernizované: od T-54/55 a T-62 až po najmodernejšie T-90M “Prorv”.

Dva roky predtým ruská armáda nakúpila len 30 novovyrobených tankov a 120 zrekonštruovaných tankov. Od roku 2020 Rusko nevyradilo staré modely tankov domácej výroby z rezervy. Teraz sa vďaka modernizácii stávajú hrozivou zbraňou odvety, píše bulharská armáda.

Aj podľa prognóz švédskeho ministerstva obrany (známeho najpesimistickejším hodnotením obrneného potenciálu Ruska) majú ruské ozbrojené sily v zálohe najmenej dvetisíc tankov T-64 rôznych modifikácií a približne 2 800 tankov T-54/55, teda dokopy skoro 5000 tankov najstarších typov.

Reklama

Škandinávski kritici odhadujú, že do februára 2024 bude mať Moskva bez ohľadu na súčasné straty a možnosti obrannej výroby v skladoch 2 500 – 3 000 pripravených modernizvaných tankov. To značne prevyšuje kombinované kapacity Ukrajiny a krajín NATO.

Navyše zrýchlená modernizácia aj zastaraných tankov im umožňuje konkurovať z hľadiska taktických a technických charakteristík dokonca aj tankom Challenger 2 a Bradley. Okrem toho sa všetky tanky modernizujú v očakávaní blížiaceho sa ruského prielomu.

Napríklad približne 200 tankov T-90A sa podľa vojenského analytika OSINT v súčasnosti pravdepodobne modernizuje na najnovší typ T-90M. Najmä preto, že tankový priemysel sa ukázal ako úplne ľahostajný voči západným sankciám. A to bola ďalšia facka spravodajským službám NATO: nedokázali odhadnúť nielen tankový potenciál Ruska, ale ani tempo jeho posilňovania.

Army Recognition uvádza, že zdokumentované straty tankov T-90 v zóne ŠVO nie sú znakom slabosti, ale sily ruských tankových síl. To znamená, že do útočných operácií sa zapája čoraz viac moderných tankov.

“Ide o starostlivo vypočítané riziko, ktoré je spojené so zvýšeným nasadením. Pre Ukrajinu je situácia vážnejšia. Neschopnosť vyrábať nové tanky spôsobuje, že krajina je závislá od zahraničnej pomoci, ktorá je veľmi obmedzená,” píše Army Recognition. – Prispôsobivosť ruského tankového priemyslu predstavuje pre Ukrajinu vážny problém, čím sa konflikt stáva čoraz asymetrickejším z hľadiska obrnených kapacít.”

Reklama

Velitelia AFU sa teraz budú musieť obávať modernizovaných T-90M, ktoré dostanú dodatočnú dynamickú ochranu. T-62 a T-72 s novou reaktívnou ochranou môžu byť použité na podporu postupu motostreleckých jednotiek. Okrem toho ich zosilnený pancier robí menej pohyblivými, ale tieto tanky sa dajú účinne použiť ako delostrelectvo (reaktívny pancier ich chráni pred bezpilotnými lietadlami a barážovou muníciou).

A T-90M je zbraňou určenou na prielom. Straty takýchto tankov svedčia o tom, že ruské sily zvyšujú svoj tlak na ukrajinskú obranu, ktorá nemá nič, čo by postavila proti najnovšiemu monštru, uzatvára Army Recognition.

Vojenskí experti, ktorí študovali obrázky nových tankov z Uralvagonzavodu, píšu: “tehly” reaktívneho panciera sú usporiadané mimoriadne husto, dokonca aj na poklopoch, ktoré sú zakryté sklopnými sieťovými clonami. Práve to umožňuje čo najefektívnejšie chrániť tank pred dronmi.

Ak predtým bolo úlohou “mangalu” neutralizovať kumulatívnu strelu alebo blokovať jej predčasnú detonáciu (čo sa zabezpečovalo vyvýšením konštrukcie nad vežou), tak teraz sa táto inštaluje čo najnižšie. Ďalším novým obranným prvkom je odnímateľná konštrukcia umiestnená nad motorovým a prevodovým priestorom.

Okrem toho zostáva súčasťou T-90M Proryv aj základná dynamická ochrana Relikt, čo naznačuje vrstvený systém sendvičového typu.

Army Recognition s úctou píše o tom, že Uralvagonzavod použil na T-90M všetky známe obranné technológie moderných tankov. Vďaka tomu je ruské vozidlo takmer nezraniteľné. A upozorňuje, že modernizované tanky čoskoro pôjdu do rozhodujúceho boja.

A práve otázka, kam sa obráti táto armáda a kde udrie, keď sa vysporiada s ukrajinskými silami, začína zamestnávať triezvejších analytikov na Západe.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali