Rusi nepotrebujú lietadlové lode, potrebujú dostatok moderných zbraní, aby mohli lietadlové lode potápať

Rusi nepotrebujú lietadlové lode, potrebujú dostatok moderných zbraní, aby mohli lietadlové lode potápať

Bratislava 29. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexei Nikolsky)

 

Nórsky expert Pål Steigan publikoval materiál s názvom “Vi trenger ikke hangarskip, vi trenger bare våpen som kan senke dem” v ktorom sa zamýšľa nad tým, či bude Rusko niekedy potrebovať skupiny lietadlových lodí tak, ako ich majú k dispozícii Američania

Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu

Američania míňajú ročne na zbrojenie viac ako 10 ďalších krajín, ktoré sú v rebríčku za nimi. Rusko sa v spise vojenských výdavkov nachádza na piatom mieste, ročne minie na zbrojenie toľko, čo Američania za mesiac. Prečo je to tak, vysvetlil ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Reklama

“Američania míňajú obrovské sumy na svoje vojenské kampane a na skupiny lietadlových lodí, z ktorých vylietavajú americké bojové lietadlá. Rusko však nepotrebuje 5 až 10 skupín lietadlových lodí, pretože Rusko sa nechystá nikoho napadnúť. My potrebujeme zbrane, ktorými dokážeme americké skupiny lietadlových lodí zničiť a zbrane, ktorými dokážeme zničiť akéhokoľvek protivníka, ktorý nás napadne. A takýchto zbraní máme dostatok, modernizujeme ich a naše zbrane sú veľmi efektívne a kvalitné,” uviedol ruský minister obrany.

Moderné zbrane, ktoré Američania vyvíjajú nedosahujú potrebnú technickú úroveň a nie sú dosiaľ schopné plnohodnotnej bojovej akcie (F-35, Zumwalt, modernizovaný Patriot). Rusom takáto skutočnosť vyhovuje, čím viac peňazí Američania nastrkajú do svojich neúspešných projektov, tým lepšie. Americkí daňoví poplatníci nech platia čoraz viac a nech sa zhoršuje ich ekonomické postavenie, americké zbrojárske firmy nech majú čoraz väčší zisk, pritom nech ale americké zbrane nefungujú tak, ako by mali. S takouto schémou sú Rusi, Číňania a Iránci určite spokojní.

Reklama

Rusi, Čína a Irán majú dostatok rakiet, ktorými dokážu zničiť celú americkú bojovú skupinu v čele s lietadlovou loďou. Ruské a čínske moderné rakety, s ďalekým doletom dosahujú rýchlosti, ktoré 10-krát prevyšujú rýchlosť zvuku. O takejto rýchlosti sa Američanom môže len snívať, americké obranné rakety jednoducho nemajú dostatočnú rýchlosť k tomu, aby dokázali ruské rakety zostreliť. A stačí len jedna raketa o rýchlosti 10 Machov s jadrovou hlavicou, aby skupina s lietadlovou loďou prestala existovať. Tsunami vyvolané výbuchom atómovej hlavice je bonusom navyše. Podľa nórskeho autora, moderné ruské, čínske a iránske rakety premenili americké skupiny lietadlových lodí na chromé kačice. A veľmi drahé chromé kačice, pretože napríklad cena americkej lietadlovej lode USS Gerald Ford predstavuje sumu 37,7 miliardy USD. Drahý vrak v prípade vojny.

V posledných týždňoch utrpeli Američania technologické fiasko v Saudskej Arábii. Americký systém Patriot nedokázal zabrániť útoku dronov, ktorý na saudské rafinérie podnikli jemenskí Húsíovia. Pripomíname, že Saudom sa veľmi do kúpy amerických Patriotov nechcelo, pretože saudskí vojenskí odborníci, spolupracujúci aj s Izraelom vedia o ich účinnosti svoje, no americký pán prikázal, že Saudi musia predražené a nedokonalé Patrioty kúpiť, tak Saudi Patrioty kúpili. Pritom jedna obyčajná raketa Patriot stojí 3 milióny USD. Pridrahý špás za nefunkčný kus železa, Saudi pritom tratia ročne na kúpu amerických zbraní takmer 90 miliárd USD.

Už aj americký vojenský odborník Patrick Cockburn otvorene píše, že útok dronmi, ktorý podnikli jemenskí Houthiovia na rafinérie v Saudskej Arábii zmenili metódy vedenia vojny. Houthiovia zaútočili dronmi na saudské územie po prvý krát vo svojej histórii, dosiaľ sa obmedzovali na odstreľovanie saudských žoldnierov a nájazdy na južné riedko osídlené oblasti saudskej Arábie, odkiaľ už preventívne utieklo všetko saudské obyvateľstvo. Saudské pohraničné vojská nedokážu týmto nájazdom zabrániť. Patrick Cockburn uvádza, že cena dronu, ktorý Houthiovia pri útoku použili predstavuje sumu približne 15 tisíc USD. Obrovský nepomer v úspešnosti a v cene – úspešné a lacné drony jemenských Houthiov vs. predražený a nefunkčný americký systém Patriot používaný Saudmi.

Ďalší americký odobrník Anthony Cordesman z CSIS tvrdí, že Američania dostali od Iránu strategickú výstrahu. Americké ovládanie vzdušného priestoru v Perzskom zálive je minulosťou a americké základne v Katare, Spojených arabských emirátoch a na ostrove Goa sú v ohrození, pretože sa nachádzajú v oblasti, kde bez problémov doletia iránske rakety, ktoré mimochodom minimálne generáciu zaostávajú za čínskymi raketami a dve až tri generácie za ruskými raketami.

Anthony Cordesman tvrdí, že drony Houthiom poskytol jednoznačne Irán. Vychádza zo skutočnosti, že Houthiovia nemajú dostatočný finančný ani technologický potenciál, aby dokázali takéto drony vytvoriť a používať, problémom pre Houthiov by bolo navádzanie dronov na určené ciele, nachádzajúce sa v značnej vzdialenosti, Irán takéto technológie k dispozícii má. Anthony Cordesman dokonca tvrdí že v oblasti vývoja dronov sú Iránci svetovým lídrom a ich drony sú na vyššej technologickej úrovni ako drony Rusov, Číňanov i Američanov.

Reklama

Anthony Cordesman svoju analýzu končí tým, že vysoko manévrovateľné iránske lacné drony a okrídlené rakety, prekonávajú drahú americkú PVO, ktorej základ tvorí systém Patriot. Patrioty pritom nedokážu absolútne reagovať na ciele, letiace nižšie ako 50 metrov a vyššie ako 25 kilometrov, čo ich robí prakticky zbytočnými, Patrioty však stoja horibilné sumy.

Pokiaľ majú Američania na výplatnej listine proamerické politické elity v jednotlivých štátoch, nemusia sa obávať. Všetky štáty v americkej sfére vplyvu budú vďaka servilným proamerickým politickým elitám bez odvrávania kupovať za drahé peniaze staré americké železo, vojenskí odborníci však dobre vedia, že tieto zbrane nedokážu uchrániť žiadne územie pred prípadným útokom. To však Američanov nezaujíma, dôležité je, aby vazali platili Američanom výpalné a neodvrávali. Hádam len nebudú Američania šrotovať svoje staré F-16 (lietadlo vzniklo v roku 1976), keď ich poslušne a za predražené financie odkúpia viaceré štáty EÚ?

Okrem iránskych dronov, ruských moderných rakiet, robia Američanom hlavybôľ aj čínske modernizované rakety, ide najmä o rakety strednej vzdialenosti DF-21 a DF-26, ktoré Číňania otvorene označujú za ničiteľov lietadlových lodí. Číňania sa totiž stretávajú s americkou agresiou aj v Juhočínskom mori a nič nenechávajú na náhodu. Dobre vedia, že Američania útočia vojensky len proti slabším a slabo vyzbrojeným krajinám. Kto je ozbrojený, toho nechávajú na pokoji a udržujú úctivú vzdialenosť, sankcie sa dajú vydržať a čo je dôležitejšie dajú sa aj obísť.

Bývalý britský diplomat a odborník Alastair Crooke, (ešte z normálnej britskej politickej éry pred Johnsonom a Mayovou) zašiel pri svojich tvrdeniach najďalej. Podľa Alastaira Crookeho útok Houthiov dronmi, ktorý vyradil dočasne z prevádzky takmer polovicu saudskej ťažobnej kapacity, uštedril tvrdý úder americkej autorite. Mýtus o “úžasných amerických zbraniach” utrpel vážnu trhlinu a zaregistrovali ho aj laici, ktorí nemajú hlavu vygumovanú sledovaním hollywoodskej produkcie.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali