Rozíde sa Európa so Spojenými štátmi?

Rozíde sa Európa so Spojenými štátmi?

Washington 25. septembra 2022 (HSP/ronpaulinstitute/Foto:Pixabay)

 

Dostal som skvelé otázky od nemeckého čitateľa, ktorý je tiež novinár. Pýtal sa: “Aký by bol spôsob a aké by boli praktické dôsledky, keby sa Európa vo všeobecnosti a najmä Nemecko rozišli s USA s cieľom nájsť európsky mierový a hospodársky rámec vrátane Ruska?” píše Larry C. Johnson pre Ron Paul Institute

európa
Ilustračné foto

Zhovievavé pochlebovanie, ktoré Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo preukázali pri svojom vášnivom prijímaní americkej konfrontácie s Ruskom, je teraz na hranici života. Napriek pokračujúcim bombastickým hrozbám, že budú Ukrajinu vyzbrojovať dovtedy, kým sa Rusko nezrúti, hospodárska realita zasahuje Európanov ako ľadová sprcha z hasičskej hadice. Rýchla inflácia, najmä v energetickom sektore, núti továrne a podniky zatvárať prevádzky. Začala sa deindustrializácia Európy, najmä Nemecka a Spojeného kráľovstva. Nemecké oceliarne sa zatvárajú, nemecké pekárne sa snažia prísť na to, ako zaplatiť prudko rastúce účty za energie a zároveň ešte stále vyrábať chlieb a praclíky a nemecký výrobca toaletného papiera Hakle GmbH požiadal o konkurzné konanie v samospráve. Ak nemáte bidet alebo kýblik plný piesku, toaletný papier je nevyhnutnou položkou. Inflačná špirála môže viesť k tomu, že bude lacnejšie utrieť si zadok 100-eurovou bankovkou ako tromi hárkami Hakle.

Reklama

Hospodárska situácia v každej z týchto krajín teda vytvorí obrovský domáci tlak na príslušné európske vlády, ktoré v súčasnosti fandia Ukrajine a nadávajú na Rusko, aby prehodnotili svoju politiku. Rusko-ukrajinská vojna už vytvorila medzi členmi EÚ značné trhliny, pričom Maďarsko odmieta uvaliť na Rusko ďalšie sankcie. Studení, hladní voliči budú čoraz viac pobúrení posielaním miliónov dolárov na Ukrajinu, zatiaľ čo sa od Berlína po Londýn znásobuje nedostatok.

Rozkol medzi Európou a Ruskom je obrovský a Rusko nemá náladu odpúšťať urážky vrhané na všetko ruské, krádeže ruských finančných zdrojov a napomáhanie Európy pri teroristických útokoch na čoskoro nových ruských občanov z Chersonskej, Záporožskej, Doneckej a Luhanskej oblasti. Rusko má v rukách rozhodujúci tromf – môže zapnúť tok plynu a ropy, ktoré sú nevyhnutné na oživenie výroby a vykurovania domácností v Európe. Nemyslím si však, že Rusko tak urobí bez protislužby. Čo by to mohlo byť?

Reklama

Čo keby sa Európa rozišla s NATO? Alebo, jednoduchšie povedané, rozpad NATO. Až doteraz Európa prijala klamstvo, že Rusko nemôže ekonomicky fungovať bez európskeho trhu. Posledných šesť mesiacov ruskej špeciálnej vojenskej operácie dokázalo, že opak je pravdou – bez kľúčových ruských zdrojov je Európa mŕtvou ekonomikou, ktorá kráča nahá do mrazivej zimy.

Dvaja najväčší obchodní partneri Európy sú Čína a Spojené štáty. Európa má s Čínou obchodný deficit. Ak bude Čína požadovať platby v dolároch, a nie v eurách, inflačný tlak na Európu sa bude stupňovať. Prečo? Pretože hodnota amerického dolára v porovnaní s eurom a britskou librou šterlingov prudko stúpla. Na nákup dolárov budú musieť minúť viac eur, čo znamená, že obchodný deficit s Čínou sa pravdepodobne prehĺbi.

Situácia so Spojenými štátmi je opačná. Spojené štáty majú deficit s Európou, ktorá má naopak prebytok. Tento prebytok zanikne alebo sa minimálne výrazne zmenší. Schopnosť Nemecka vyvážať výrobky do Spojených štátov sa oslabí kvôli cene dolára a kvôli tomu, že európske továrne sa zatvoria alebo obmedzia výrobu.

Ak nedôjde k zázračnému obratu, t. j. ak inflácia nezmizne a energetická kríza sa nerozptýli, situácia v Európe sa ešte zhorší. História takýchto hospodárskych otrasov je posiata mŕtvolami politikov, ktorí trvali na presadzovaní politiky, ktorá škodila ich voličom. Zlyhanie nemeckej Viemskej republiky vydláždilo cestu k moci Adolfovi Hitlerovi. Netvrdím, že na krídlach čaká nový Hitler, ale verím, že moc, ktorú teraz majú zelení v celej Európe, bude obmedzená alebo dokonca vyhasnutá.

Spojené štáty čelia vlastnej hroziacej hospodárskej katastrofe. Kolaps akciového trhu, ktorý od začiatku roka klesol o viac ako 20 %, bude pravdepodobne pokračovať. Napriek tomu, že Bidenova administratíva dôrazne trvá na tom, že recesia neexistuje, príznaky recesie narastajú, najmä na trhu s nehnuteľnosťami. Zhoršujúca sa hospodárska situácia však zatiaľ nie je dostatočná na to, aby vyvolala potrebný politický tlak medzi propagandisticky naladenými americkými voličmi, aby ustúpili od posielania miliárd na Ukrajinu. Veľký šok v podobe stagflácie alebo zrútenia ukrajinskej armády by však mohol tento výpočet zmeniť.

Reklama

Spojené štáty a Európa hrajú s Ruskom poker s vysokými stávkami. Vsadili všetky svoje žetóny na to, že Ukrajina buď porazí Rusko, alebo ho prinúti sadnúť si k rokovaciemu stolu a Putin sa s klobúkom v ruke bude plaziť po bruchu pred západnými pánmi a prosiť o úľavu. To je šialené. Ale v temných zákutiach Washingtonu žije veľa politikov a odborníkov, ktorí tejto fantázii horlivo veria.

Rusko nehrá poker. Rusko hrá šach a hrá ho dobre. Rozvíjajúce sa obchodné a vojenské vzťahy Ruska s Čínou, Iránom, Indiou a Pakistanom, Saudskou Arábiou a Brazíliou Putinovu pozíciu posilňujú, nie oslabujú. Prípadný kolaps Ukrajiny v dôsledku rozvráteného hospodárstva a porážok na bojisku bude pre NATO a následne aj pre Európu viac než len čiernym Petrom. Pravdepodobne by to zničilo zmysel existencie NATO. To zase položí základy pre zblíženie s Ruskom bez Spojených štátov.

Éra kolosu Spojených štátov sa blíži ku koncu. Strýko Sam už nebude mať na vôdzke svorku džavotajúcich európskych jorkšírov, pudlov a jazvečíkov. Myslím si, že stojíme na prahu nového multipolárneho medzinárodného poriadku, ktorý konečne rozbije dedičstvo európskeho kolonializmu a amerického imperializmu. Ako múdro poznamenal Garland Nixon, “generál Zima je na pochode”.

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali