Robert Fico: Prezidentka opäť zradila. Doložka je len figový list. Heger a Korčok, naopak, vítajú podporu prezidentky pri obrannej dohode s USA. Reagujú aj ďalší

Robert Fico: Prezidentka opäť zradila. Doložka je len figový list. Heger a Korčok, naopak, vítajú podporu prezidentky pri obrannej dohode s USA. Reagujú aj ďalší

Bratislava 20. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Screenshot YouTube, TASR-Jakub Kotian, Martin Baumann, Pavol Zachar)

 

Prezidentka Čaputová sa dnes vyjadrila k toľko diskutovanej a medializovanej zmluve medzi vládou SR a vládou USA o spolupráci v oblasti obrany. Samozrejme, ako inak, vyjadrila jej plnú podporu. To nie je žiadne prekvapenie, pretože jednostranná orientácia pani prezidentky na americké záujmy je všeobecne známa. Informoval Ján Mažgút, vedúci tlačového oddelenia SMER – sociálna demokracia

Robert Fico
Na snímke predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico

„Pani prezidentka dnes spáchala na občanoch Slovenska ďalšiu zradu. Keď ju viac ako 600 tisíc ľudí žiadalo o vypísanie referenda o predčasných voľbách, podala na Ústavný súd úplne zbytočný návrh proti referendu a zmarila ho. Ak ju dnes ľudia žiadajú, aby aj zmluvu medzi vládami Spojených štátov amerických a Slovenskou republikou dala posúdiť Ústavnému súdu, arogantne im oznamuje, že netreba, lebo podľa nej je všetko v poriadku. Nechcem si ani predstaviť, aké horúce linky boli v posledných dňoch medzi ambasádou USA v Bratislave a prezidentským palácom,“ uviedol v reakcii na prezidentkine slová predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico.

Reklama

Vrcholom arogancie prezidentky je však oznámenie, že súčasťou zmluvy má byť akási doložka, ktorá bude vysvetľovať, čo to vlastne vláda SR schválila. Táto vysvetľovacia doložka nie je samozrejme pre vládu USA záväzná. Ide len o figový list, úlohou ktorého je zakryť zvrátenosť a nevýhodnosť obsahu zmluvy pre SR.

„Žiadna doložka nemôže nič zmeniť na nasledujúcich faktoch: Že zmluvu Slovenská republika vôbec nepotrebuje a že nijako nepomáha zvýšiť obranyschopnosť Slovenskej republiky, naopak robí zo Slovenska atraktívnejší vojenský cieľ. Že minimálne na desať rokov zadarmo odovzdávame Ozbrojeným silám Spojených štátov amerických vojenské letiská v Sliači a v Kuchyni, na ktorých si spojené štáty urobia svoje základne. Že dávame Ozbrojeným silám Spojených štátov amerických k dispozícii celý vzdušný priestor, obrovské úľavy pri využívaní civilných letísk, že Ozbrojené sily Spojených štátov amerických môžu bez súhlasu Slovenskej republiky navoziť na územie Slovenskej republiky vojenský materiál a zásoby, že Ozbrojené sily Spojených štátov amerických dostanú veľmi širokú amnestiu na trestné činy s trestom do troch rokov väzenia. Že vplyvné americké médiá s potvrdením amerických predstaviteľov otvorene hovoria o výcviku ukrajinských žoldnierov na území Slovenska,“ vymenoval R. Fico.

Reklama

Dodal, že práve protislovenský a čisto proamerický postoj prezidentky je mimoriadne významným dôvodom na urýchlené konanie referenda. „Vážení priatelia, už teraz vás pozývam na protest proti tejto zmluve pred prezidentský palác v Bratislave, v stredu 26. januára o 17. hodine. Nikto nebude pani prezidentke ani vyvaľovať bránu, ani ju urážať, ale to, že zrádza ľudí a slovenské záujmy jej povieme veľmi jasne a otvorene,“ uzavrel.

 

 

Heger a Korčok vítajú podporu prezidentky Zuzany Čaputovej pri obrannej dohode s USA

Premiér Eduard Heger (OĽANO) víta podporu prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri obrannej dohode s USA. Podľa neho je to správny signál verejnosti i spojencom Slovenska v NATO. Predseda vlády to konštatuje vo svojom stanovisku, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková. Dohoda podľa premiéra posilňuje obranyschopnosť a suverenitu SR i EÚ.

Schválením dohody v parlamente a jej následným podpísaním prezidentkou sa Slovensko pripojí k európskym štátom vrátane Poľska a Maďarska, ktoré už takúto rámcovú dohodu s USA majú uzavretú. Tým sa posilní aj obranyschopnosť východnej hranice Európskej únie,” podotýka Heger.

Reklama

Za vládu SR zároveň vyhlasuje, že si ctí záväzky, ktoré má Slovensko voči Severoatlantickej aliancii. “Veľmi dobre si uvedomujeme a osobitne v dnešných časoch, keď je mierové spolunažívanie národov v Európe ohrozované Ruskou federáciou, že ten, kto sa nespráva ako spojenec, zostane bez spojencov,” doplnil premiér.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vykladá. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd SR.

Ivan Korčok
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS)

Vyhlásenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej k obrannej dohode s USA víta aj šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Odráža podľa neho jej konzistentný postoj k otázkam obrany a bezpečnosti Slovenska, jeho spojencom a k miestu, kam krajina v medzinárodných vzťahoch patrí. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Jej interpretačné vyhlásenie reaguje na dôležité otázky, ktoré zaznievajú vo verejnej a politickej diskusii o tejto dohode, a potvrdzuje, že tento dokument nepredstavuje narušenie suverenity a plne rešpektuje procesy dané Ústavou SR pri schvaľovaní vstupu a pobytu cudzích vojsk na našom území,” skonštatoval Korčok. Zopakoval, že cieľom je výhradne posilnenie bezpečnosti a obrany štátu, ako aj schopnosť plniť spojenecké záväzky a vzájomné bezpečnostné záruky.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odsúhlasila minulý týždeň vláda. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia prezidentky ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR.

Reklama

 

Minister Jaroslav Naď oceňuje veľmi zodpovedné stanovisko prezidentky

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) oceňuje veľmi zodpovedné stanovisko prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá podporuje podpísanie obrannej dohody s USA. Ak ho tým hlava štátu poverí, je pripravený túto zmluvu za Slovensko podpísať. S interpretačnou doložkou k dohode je stotožnený.

41. rokovanie vlády SR
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OľaNO)

Ak ma prezidentka poverí, som pripravený ísť podpísať túto zmluvu za SR, čím sa Slovenská republika stane 24. členskou krajinou z 29, ktorá bude mať takúto zmluvu podpísanú so Spojenými štátmi americkými. Potvrdzujem, že som absolútne stotožnený s interpretačnou doložkou, ako ju nazvala prezidentka,” vyhlásil Naď.

Opätovne zdôraznil, že na základe tejto zmluvy nebude na Slovensku žiadna americká základňa, žiadne jadrové zbrane a suverenita krajiny nebude nijako spochybnená.

 

Hlas je sklamaný postojom prezidentky k obrannej dohode, doložka nie je riešenie

Mimoparlamentný Hlas-SD je sklamaný postojom prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá sa rozhodla nepodať návrh obrannej zmluvy s USA na posúdenie Ústavnému súdu (ÚS) SR. Interpretačnú doložku, ktorou hlava štátu podmienila podpis tejto zmluvy, nepovažuje strana za riešenie. Označuje to za vysvedčenie neschopnosti slovenskej vlády vyrokovať text zmluvy, ktorý nevyvoláva pochybnosti a ktorý treba dodatočne vysvetľovať. Hovorí o dvojakom metri hlavy štátu na ústavnosť.

Peter Pellegrini
Na snímke poslanec parlamentu Peter Pellegrini

Hlas vo svojom stanovisku upozorňuje, že o súlade s ústavou rozhoduje v SR výlučne Ústavný súd, nie kancelária prezidentky. “Je nepochopiteľné, prečo zrazu zobrala prezidentka na seba zodpovednosť, ktorá jej vôbec neprislúcha. Súlad s ústavou je spolu so zachovaním suverenity, zvrchovanosti a územnej celistvosti najdôležitejším predpokladom uzavretia zmluvy s akoukoľvek krajinou,” vyhlásil predseda Hlasu Peter Pellegrini. Prezidenta podľa neho nevyvrátila, ale svojím vylepšovaním zmluvy potvrdila pochybnosti, ktoré si množstvo ľudí na Slovensku spája so zmluvou s USA.

 

Remišová: Rozhodnutie prezidentky je dôležitý signál pre členské štáty NATO

Rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej k obrannej dohode s USA je dôležitým signálom pre členské štáty NATO, ktoré dohodu už podpísali. V reakcii na hlavu štátu, ktorá obrannú dohodu podporila, to uviedla vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová. Strana deklaruje, že zmluvu v parlamente podporí.

Rozhodnutie prezidentky, ktorá dnes vyjadrila podporu zneniu obrannej dohody s USA bez podania na Ústavný súd a bez politických kalkulov, vítam a úprimne sa mu teším. Ide o dôležitý signál pre členské štáty NATO, ktoré dohodu už podpísali,” konštatuje Remišová v stanovisku, ktoré TASR poskytlo tlačové oddelenie strany.

Reklama

Opätovne ubezpečuje, že ide o štandardnú rámcovú zmluvu technického charakteru. Jej podpísanie a následná ratifikácia v Národnej rady (NR) SR znamená napĺňanie členstva v NATO a je v národnom záujme krajiny.

Veronika Remišová
Na snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí)

Bolo by nezodpovedné hazardovať s obranyschopnosťou Slovenska a podliehať účelovému spájaniu tejto otázky s referendom, ktoré je iba súčasťou stratégie opozície vrátiť sa k moci,” odkazuje Remišová. Postoj opozície i ďalších v tomto smere považuje za pokrytectvo.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali