Ako riešia koronapandémiu v Rusku? Základné tézy prezidenta Ruska Vladimira Putina ohľadne situácie s koronavírusom

Ako riešia koronapandémiu v Rusku? Základné tézy prezidenta Ruska Vladimira Putina ohľadne situácie s koronavírusom

Moskva 26. marca 2020 (HSP/iz.ru/Foto:SITA/AP/Sputnik, Kremlin-Mikhail Klimentyev)

 

Putin celkovo o situácii

„Vidíme, ako sa situácia prudko vyvíja. Ohrozená je celá svetová ekonomika. Jej pokles sa už predpovedá. ”

Reklama
Na snímke Vladimir Putin

„Vďaka vopred prijatým opatreniam sme schopní obmedziť rozsiahle a rýchle šírenie choroby. Musíme však chápať, že Rusko – jednoducho z dôvodu svojej geografickej polohy – sa nemôže izolovať od tejto hrozby. „ V blízkosti našich hraníc sú štáty, ktoré sú už epidémiou vážne postihnuté, a je objektívne nemožné úplne zablokovať jej prienik do našej krajiny.”

Čo však môžeme urobiť, je pracovať profesionálne, premyslene a v predstihu. Hlavnou prioritou je život a zdravie našich občanov.”

Reklama

 

O krokoch lekárov

„Všetky možnosti a zdroje, zamerané na činnosť systému včasnej lekárskej pomoci, sú zapojené. Chcem osloviť najmä našich vedcov, lekárov, záchranárov, zdravotné sestry, zamestnancov nemocníc, kliník, FAP, ambulancie. Teraz ste v prvom šíku obrany krajiny. Úprimne ďakujem vám všetkým za obetavú prácu.”

 

… A občanov

Reklama

„Obraciam sa s prosbou na občanov, aby venovali maximálnu pozornosť odporúčaniam lekárov a miestnych orgánov. Teraz na tom veľa záleží. Platí to najmä pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva: ľudí staršej generácie a tých, ktorí trpia chronickými chorobami. ”

O nevyhnutnosti zostávať doma a o ruskom „dáko bolo, dáko bude”

„Nespoliehajme sa na naše ruské„ dáko bolo, dáko bude”. Nemyslime si, ako sa to u nás často stáva, že ‘mňa sa to nedotkne’ .Každého sa to môže dotknúť. Potom by sa to, čo sa dnes deje v mnohých západných krajinách a za oceánom, mohlo stať aj našou budúcnosťou. Musia sa dodržiavať všetky odporúčania. Treba chrániť seba a svojich blízkych, byť disciplinovanými na zodpovednými. A verte mi, že najbezpečnejšia vec je teraz byť doma.”

 

O hlasovaní o zmene a doplnení ústavy

Reklama

„Prirodzene vyvstáva otázka hlasovania o zmene a doplnení ústavy, ktoré je naplánované na 22. apríla. Viete, ako vážne sa staviam k tomuto hlasovaniu. A samozrejme vás budem žiadať, aby ste prišli a vyjadrili svoj názor na túto otázku – záležitosť je to zásadná, kľúčová pre našu krajinu, pre našu spoločnosť. Ako som však už povedal, hlavnou prioritou pre nás je život a zdravie ľudí. Preto považujem za vhodné odložiť hlasovanie neskôr.”

 

O voľných nepracovných dňoch

„Teraz je mimoriadne dôležité zabrániť hrozbe rýchleho šírenia choroby. Preto vyhlasujem, že budúci týždeň bude nepracovný, ale so zachovaním miezd. To znamená, že víkend bude trvať od soboty 28. marca do nedele 5. apríla.”„Prirodzene, budú fungovať všetky zariadenia, ohľadne zabezpečenia zdravia, vrátane zdravotníckych zariadení, lekární, obchodov, inštitúcií poskytujúcich služby bankovníctva a finančné platby, doprava a miestne orgány na všetkých úrovniach.”

 

O opatreniach sociálnej podpory

„Všetky sociálne dávky a úľavy by sa mali automaticky obnovovať v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov bez toho, aby bolo treba predkladať potvrdenia a chodiť na úrady.”

„Príspevky k 75. výročiu Veľkého víťazstva by sa mali veteránom a tylovým vyplácať pred májovými sviatkami, už v apríli.”

„Treba podporiť rodiny s deťmi. Navrhujem v najbližších mesiacoch vyplatiť všetkým rodinám, ktoré majú nárok na materský kapitál, ďalších 5 000 rubľov za každé dieťa do troch rokov vrátane. ”

„ Pokiaľ ide o toto naše nové opatrenie podpory – konkrétne platby za deti od 3 do 7 rokov vrátane „- žiadam vás, aby ste urýchlili tieto činnosti tak, aby sa platby nezačali vyplácať v júli, ale už v júni.”

Reklama

 

O tých, čo sú na PN-ke alebo prišli o prácu

„O tých, ktorí sú vypísaní, sú na PN-ke alebo prišli o prácu „Musíme podporovať tých, ktorí sú práceneschopní alebo prišli o prácu. (…) Navrhujem stanoviť normu: platby v prípade práceneschopnosti by sa mali vypočítavať na základe minimálnej mesačnej mzdy. Predbežne bude takáto norma platná do konca tohto roka a potom prijmeme rozhodnutie, ktoré zohľadní situáciu.”

„Ruská ekonomika, rovnako ako ekonomiky iných krajín, je v dôsledku epidémie pod silným tlakom. Treba podporovať tých, ktorým hrozí strata zamestnania. Navrhujem zvýšiť dávku v nezamestnanosti na minimálnu mzdu, to znamená až 12 130 000 rubľov.”

 

Reklama

O úveroch

“Navrhujem, aby boli zohľadnené prázdniny v oblasti spotrebných, ako aj hypotekárnych úverov. Ak sa človek dostal do zložitej situácie, jeho príjem sa zníži o 30%, musí mať právo dočasne pozastaviť splácanie svojho dlhu a predĺžiť jeho splatnosť. Samozrejme, že bez akýchkoľvek pokút a poplatkov”.

 

O podpore podnikania

“Malé a stredné podniky, mikropodniky, obzvlášť v oblasti služieb, teraz čelia objektívnym ťažkostiam, znižovaniu objednávok, poklesu príjmov.

Reklama

Je potrebné pomôcť takýmto spoločnostiam, aby mohli pokračovať v stabilnej prevádzke, čo znamená – zachovať si svojich pracovníkov. Opakujem, našou najdôležitejšou úlohou je, obraciam sa teraz na všetkých zamestnávateľov, zabezpečiť stabilitu na trhu práce, nedopustiť prudký nárast nezamestnanosti. Štát poskytne podnikateľom pomoc pri riešení tejto úlohy”.

“Pokladám za potrebné poskytnúť podnikom z oblasti malého a stredného podnikania na najbližších šesť mesiacov odklad všetkých daní s výnimkou DPH. Pre mikropodniky, okrem takéhoto odkladu daní, treba poskytnúť odklad úhrady poistného do sociálnych fondov”.

“Podniky, ktoré sa ocitli v zložitej situácii, je potrebné zachrániť pred bankrotom, V spojitosti s tým navrhujem zaviesť na obdobie šiestich mesiacov moratórium na podávanie návrhov na vyhlásenie konkurzu spoločností a vymáhanie dlhov a pokút zo strany veriteľov”.

“Žiadam vládu a Centrálnu banku, aby navrhli a prijali dodatočné opatrenia na zabezpečenie stabilného úverovania reálneho sektora, vrátane poskytnutia štátnych záruk a dotácií”.

“Aby boli u takýchto podnikov (ktoré sa ocitli v zložitej situácii – Izvestija) vytvorené na tieto účely dodatočné zdroje, navrhujem znížiť pre nich na polovicu, z 30 na 15 percent, výšku poistných platieb. Takéto znížené sadzby sa budú vzťahovať na mzdy presahujúce výšku minimálnej mzdy. Ak bude mzda na úrovni minimálnej mzdy, alebo z nejakých dôvodov nižšia, sadzba zostane rovnaká, 30 percent. Upozorňujem: znížená sadzba sa nezavádza na niekoľko mesiacov, nielen ako protikrízové opatrenie, ale to čo sa nazýva „nadlho“, na perspektívu”.

 

O daniach z prostriedkov z offshorov a z príjmov z vkladov

Reklama

“Všetky platby z príjmov (vo forme percent a dividend), ktoré odchádzajú z Ruska do zahraničia, do offshorových jurisdikcií, musia byť primerane zdanené. Teraz dve tretiny takýchto prostriedkov, a v podstate ide o príjmy konkrétnych fyzických osôb, v dôsledku rôzneho druhu schém, tzv. optimalizácií, sa zdaňujú len 2 percentnou sadzbou. Vtedy keď občania dokonca aj z neveľkých miezd platia daň z príjmu vo výške 13 percent. To je, slušne povedané, nespravodlivé.

“Preto navrhujem všetkým tým, ktorí prevádzajú svoje príjmy vo forme dividend na zahraničné účty, aby počítali so sadzbou dane na takéto dividendy vo výške 15 percent”.

“V mnohých krajinách sveta sa výnos z úrokov fyzických osôb z vkladov v bankách a z investícií do cenných papierov zdaňuje daňou z príjmu. U nás sa taký príjem nezdaňuje. Navrhujem pre občanov, ktorých celkový objem bankových vkladov alebo investícií do úverových cenných papierov prevyšuje 1 milión rubľov, nastaviť daň na výnos z úrokov vo výške 13 percent”.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali