Riadi CIA sabotážne útoky v Rusku? Rusi to vedia

Riadi CIA sabotážne útoky v Rusku? Rusi to vedia

Bratislava 28. decembra 2022 (HSP/Jackmurphywrites/Foto:Pixabay)

 

Investigatívny novinár Jack Murphy uvádza, že útoky uskutočňuje nemenovaná európska špionážna služba krajiny NATO

moskva
Ilustračné foto

CIA využívala spravodajské služby jednej z európskych krajín NATO na uskutočňovanie sabotážnych útokov v Rusku od februárovej invázie na Ukrajinu, uviedol v sobotu investigatívny novinár Jack Murphy s odvolaním sa na nemenovaných bývalých amerických spravodajských a vojenských predstaviteľov.

Reklama

V správe sa uvádza, že na území Ruska nepôsobí žiadny americký personál, ale operácie riadi CIA. USA využívajú spravodajské služby spojenca, aby dodali ďalšiu vrstvu hodnoverného popierania.Bývalý predstaviteľ špeciálnych operácií USA povedal Murphymu, že táto vrstva bola hlavným faktorom pri podpise útokov prezidentom Bidenom.

Murphy uviedol, že v správe nemenoval krajinu NATO, ktorej spravodajské služby sa využívajú, pretože “by to mohlo ohroziť operačnú bezpečnosť buniek, ktoré stále operujú vo vnútri Ruska”.

Reklama

Správa sa objavila na Murphyho osobnej webovej stránke a v poznámke na konci článku vysvetlil, prečo ju neuverejnili médiá. “Počas spolupráce s redaktormi v mainstreamových publikáciách som bol požiadaný, aby som urobil veci, ktoré boli v jednom prípade nezákonné a neetické, a v inom prípade som mal pocit, že vysoký predstaviteľ CIA mohol upraviť môj článok tým, že urobil vyhlásenia mimo záznamu, predtým, ako vypustil článok do New York Times, aby podkopal tento článok,” napísal.

Podľa správy sa tajná kampaň vo vnútri Ruska pripravovala roky. Dvaja bývalí vojenskí predstavitelia uviedli, že špionážne služby krajiny NATO ukryli v Rusku skrýšu výbušnín a vybavenia už pred viac ako desiatimi rokmi a niektoré z týchto zariadení boli použité nedávno.

Bývalý predstaviteľ amerických špeciálnych operácií a osoba z USA informovaná o kampani uviedla, že CIA sa do operácií krajiny NATO vo vnútri Ruska zapojila až v roku 2014. Prvýkrát sa do Ruska dostali spiace bunky, ktoré riadila CIA aj špionážna služba spojenca NATO, v roku 2016 a v nasledujúcich rokoch sa do krajiny dostali ďalšie.

Spojenec NATO poskytol tajným agentom príbehy, ktoré mali vysvetliť ich prítomnosť v Rusku, a dokumenty, ktoré ich mali podporiť. V správe sa uvádza, že približne v čase, keď Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu, špionážna služba spojenca NATO aktivovala svoje spiace bunky vo vnútri Ruska pomocou tajnej komunikácie a tie boli pripravené na príkazy, na aké ciele majú zaútočiť.

Nie je jasné, za koľko útokov boli spiace bunky zodpovedné, ale od invázie došlo k sérii záhadných výbuchov v ruských vojenských zariadeniach, elektrárňach a na železniciach. Správa naznačuje, že sabotéri mohli stáť za aprílovým požiarom vo výskumnom ústave ruských síl protivzdušnej obrany, pri ktorom zahynulo vyše 20 ľudí.

Reklama

Sabotážne operácie, na ktoré dohliada CIA, si vyžadujú prezidentský nález. Prezident Obama pred svojím odchodom z funkcie podpísal nález, ktorý umožnil tajné akcie proti Rusku v súvislosti s obvineniami, že Moskva zasahovala do volieb v roku 2016, čo sa nikdy nepreukázalo.

Podľa denníka The Washington Post Obamovo zistenie umožňuje “nasadiť kybernetické zbrane do ruskej infraštruktúry, digitálny ekvivalent bômb, ktoré by mohli byť odpálené, ak by sa Spojené štáty ocitli v eskalujúcej výmene názorov s Moskvou”. Murphy citoval bývalého predstaviteľa CIA, ktorý povedal, že nález umožňuje aj sabotážne operácie proti Rusku, hoci ďalší bývalí predstavitelia, s ktorými hovoril, uviedli, že súčasné operácie by si vyžadovali zmenu alebo úplne nový nález.

Hovorca CIA poprel obvinenia uvedené v správe, ale Murphy zdôraznil, že špionážna agentúra môže legálne popierať existenciu svojich tajných operácií.

CIA riadiaca sabotáže vo vnútri Ruska riskuje veľkú eskaláciu medzi NATO a Ruskom a mohla by viesť k jadrovej eskalácii. Ukrajina nedávno zintenzívnila svoje vlastné útoky vo vnútri ruského územia a podľa denníka The Times Pentagón ticho schválil nedávne útoky bezpilotných lietadiel, ktoré zasiahli letecké základne hlboko vo vnútri ruského územia, čo zvyšuje riziko eskalácie.

Murphy vo svojej poznámke na konci správy uviedol, že ju uverejnil s cieľom informovať verejnosť. “Ruská vláda totiž veľmi dobre vie, kto tieto sabotážne útoky sponzoruje. Navyše spravodajská komunita chce, aby to vedela. Jediná strana, ktorá zostáva v nevedomosti, je široká verejnosť, ktorá nevie o tieňovej vojne prebiehajúcej v zákulisí,” napísal.

Reklama

Murphy uviedol, že článok “prešiel dôkladnou kontrolou faktov a bol považovaný za spravodajsky zaujímavý”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali