Rekordný rok hradu uzavrie tradičný Silvester na hrade Šariš

Rekordný rok hradu uzavrie tradičný Silvester na hrade Šariš

Veľký Šariš 30. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Už tradične bude záver roka na hrade Šariš patriť turistom z Veľkého Šariša, Prešova a okolia, ktorí sa zídu na 34. ročníku akcie Silvester na hrade Šariš. Podujatie zavŕši v rámci návštevnosti rekordný rok hradu a symbolicky otvorí nový rok, ktorý má byť ešte bohatší na rôzne akcie

Ilustračné foto

Začiatok podujatia Silvester na hrade Šariš je naplánovaný na 31. decembra o 11:00. Zdatní turisti majú naplánovanú pešiu prechádzku z Prešova a okolitých obcí. Ostatní sa môžu pod hrad priviezť linkou mestskej hromadnej dopravy číslo 45 alebo vlakom zo stanice Prešov. Ako tradične si v rámci silvestrovského výstupu, ktorý organizuje Kultúrno-informačné centrum Veľký Šariš v spolupráci s Regionálnou radou Klubu slovenských turistov Prešov, zavinšujú všetko najlepšie do nového roku. Každý účastník pritom dostane malú pozornosť, pre deti sú pripravené sladkosti. Účastníci akcie si pripravia spoločný táborák. Zahriať sa môžu pripraveným čajom. „Uvidíme aké bude počasie. Verím ale, že účasť bude opäť slušná. Po minulé roky, keď bolo dobré počasie, mali sme na Silvestra na hrade aj 1 500 návštevníkov,“ pripomenul správca hradu Ladislav Babuščák.

Reklama

Podujatie uzavrie podľa správcu hradu vydarený rok, počas ktorého hradní pracovníci dokončili dva nové hradné múry a zväčšili plochu pre návštevníkov. Pribudol tiež nový most vyrobený stredovekou technikou a na najvyššom mieste umiestnili aj nový ďalekohľad, ktorým môžu turisti obdivovať okolie. Niekoľkoročné práce na hradnom nádvorí sa podľa jeho správcu prejavujú aj v rastúcej návštevnosti. Tá v tomto roku prekročila 20-tisíc návštevníkov. „Návštevnosť sa nám zvýšila o približne 15 percent. Tým, že vyberáme vstupné, máme nejaké štatistiky koľko lístkov sme predali, koľko ľudí navštívilo hrad a máme teda určitý prehľad. Samozrejme, že to nie sú úplne presné štatistiky, lebo nezapočítavame tam deti a obyvateľov Veľkého Šariša, ktorí majú vstup zdarma. Ale má to pozitívny trend,“ vysvetlil Babuščák.

Najsilnejšími mesiacmi z hľadiska návštevnosti podľa neho boli máj, september a október. „V lete chodia ľudia skôr niekde k moru,“ podotkol správca hradu, ktorý je prístupný celý rok. Od mája do októbra sú na ňom denne zabezpečené služby vrátane prevádzky informačného stánku, občerstvenia, či prehliadky donjonu. V zimných mesiacoch od decembra do apríla sú prehliadky so sprievodcom iba počas víkendu. Pozitívny trend v návštevnosti sa podľa Babuščáka prejavuje od minulého roku, kedy na hrade sprístupnili donjon. „Ten je veľkým lákadlom a sú naňho veľmi dobre ohlasy, ľudia sú spokojní. Otvorením donjonu sme umožnili prehliadku hradu so sprievodcom a je to predsa len o inom, keď návštevníci dostanú odborný výklad o tom, kde sa nachádzajú, aký je to hrad, čo sa na ňom dialo a podobne,“ dodal Babuščák.

Reklama

Na budúci rok chcú na hrade pripraviť ešte bohatší program ako po minulé roky. „Čím ďalej, tým viac si uvedomujeme, že to nie je len o výstavbe, respektíve záchrane hradu, ale že sa hrad dostáva do stavu, kedy ho potrebujeme naplniť aj programom. Pretože je málo, keď si ľudia prídu posedieť, opiecť slaninu a idú naspäť. Chceme pre nich vytvoriť takú atmosféru, aby mali čo vidieť a zažiť. Program na budúci rok preto bude bohatší, bude viac rôznych kultúrnych aj náučných akcií a verím, že každý z návštevníkov si tam nájde to, čo ho zaujíma,“ uviedol Babuščák.

Ako prezradil, okrem tradičných akcií ako sú Šarišské hradné hry, Filmová noc na hrade, alebo Pivovarsko-hradná sedemtisícovka, plánujú v spolupráci s prešovským planetáriom robiť nočné pozorovanie oblohy, chystajú aj podujatie na Jánsku noc a tiež jedno prekvapenie. „Prezradím len, že by sme chceli na hrade spraviť zápis do slovenskej knihy rekordov. Aký, to prezradíme neskôr. Pripravujeme ale aj množstvo iných, drobných akcií, ktoré pritiahnu návštevníkov, aby sme zase zvýšili návštevnosť hradu a aby to povedomie o hrade bolo ešte vyššie,“ dodal Babuščák.

Tomuto cieľu môžu podľa neho napomôcť aj získané ocenenia. Za minulý rok hrad dostal v ankete Krajskej organizácie cestovného ruchu severovýchod Slovenska Najlepší v cestovnom ruchu ocenenie pre najlepší produkt cestovného ruchu za obnovu a sprístupnenie hradného donjonu. V aktuálnom ročníku ankety je v rovnakej kategórii nominovaný nový drevený dubový most na hrade, ktorý je postavený tradičnou stredovekou technikou bez použitia akéhokoľvek kovového klinca. Most umožnil pre návštevníkov aj bezbariérový prístup na horný hrad. Okrem mosta sa o ocenenie vo verejnom hlasovaní verejnosti uchádza aj jeho autor – tesár Jaroslav Hyrja v novej kategórii Remeslo má zlaté dno. V kategórii zamestnanec cestovného ruchu je nominovaná sprievodkyňa Rúna Tkáčíková. Kultúrno-informačné centrum na hrade, v ktorom pracuje, sa zase uchádza o ocenenie pre najlepšie informačné zariadenie. Hlasovanie o najlepších v cestovnom ruchu prebieha na stránkach www.severovychod.sk do 13. januára.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali