Na oficiálnej stránke polície si robia z ľudí srandu. “Nepozerajte medveďovi do očí…”

Na oficiálnej stránke polície si robia z ľudí srandu. “Nepozerajte medveďovi do očí…”

Bratislava 18. júla 2023 (HSP/Foto: FB Polícia)

Aktualizované 18. júla 12:40

Na webe aj v médiách existuje kopa rád a návodov, čo má človek robiť, ak stretne medveďa. Od pokynov, aby si ľahol na zem tvárou dolu a zakryl si hlavu rukami, až po rady, aby začal byť hlučný a v tiesni použil medvedí sprej, ktorý vraj zaručene odplaší aj grizlyho. Pravdou je, že z toho zástupu odborníkov sa nenašiel jediný, kto by bol ochotný predviesť účinnosť svojej rady v medveďom výbehu v Bojnickej ZOO 

Ilustračné foto

Pravdou je, že aj cirkusoví drezéri pracujú s medveďmi veľmi neradi, šelma nemá mimiku, pred útokom nijako nevaruje, jediná cesta, ako medveďa zlomiť, je mučiť ho. Tak si nad medveďom udržali vládu ruskí a čínski komedianti, ktorí ešte na začiatku minulého storočia vystupovali na obecných trhoviskách s tancujúcimi medveďmi. A ako ich učili tancovať? Vo zvuku sprievodnej muziky im pod laby nasypali žeravé uhlie. Vznikol reflex, ktorý nútil medvede prestupovať z laby na labu vždy, keď počuli tú správnu muziku. Zo šelmy sa stal vydesený úbožiak.

Reklama

Ja som po prvý krát prišiel do kontaktu s medveďom, keď som mal asi 9 rokov. Mal som ohromný strach, ale ani nie tak o seba. V blízkosti sa totiž niekde nachádzal môj mladší, asi 5-ročný brat a ja som nevedel kde. Všetko dobre dopadlo, až na to, že som na úteku stupil do osieho hniezda a zachraňoval si kožu pod hladinou potoka. Skúsenosť, keď som na vlastnej koži zažil, že život vás a vášho blízkeho závisí od momentálnej nálady šelmy, ktorá má pazúry dlhšie než vy prsty, sa do mňa vpečatila na celý život. A hoci som vedel chodiť po lese ticho, tam kde som nemal dokonalý prehľad, občas som schválne zlomil pätou suchú haluz, aby som dal medveďom na okolí vedieť, že tam som. To bolo ešte v časoch, keď bol povolený regulačný odstrel medveďa. Ľudia sa medveďa báli, medveď ľudí však tiež. Obaja tak boli v bezpečí.

To, čo zverejnil na stránke Polície Dávid Púchovský je pubertálnym odvarom pýchy a arogancie. Keby to nemalo priamy dosah na životy ľudí, bolo by to až smiešne. Avšak práve polícia má za úlohu životy a majetok ľudí chrániť a nie ich ohrozenie zľahčovať miestami až ponižujúcim spôsobom. Prečítajte si, čo tento znalec najväčšej európskej šelmy píše: “Medveď hnedý je v týchto dňoch mimoriadne využívaný na tvorbu dezinformácií, šírenie strachu a paniky v súvislosti s jeho (možnými) útokmi na človeka. Na túto tému reagujeme konkrétne v súvislosti s výskytom dezinformačných a hanlivých naratívov, ako je ochrana medveďa a následná genocída obyvateľstva či presadzovanie “LGBTIQ-PLUS”.  Medveďa hnedého v lesoch bežne nestretnete, ide skôr o raritu. Medveď hnedý býva zväčša plachý a kontaktu s ľuďmi sa vyhýba. Ide však o lesné zviera. Nie je preto vylúčené, že ho v jeho prirodzenom domove, v lese, stretnete. Medveďom hnedým hoaxeri pravidelne strašia v určitých časových frekvenciách. Raz zdieľajú video grizlyho v Kanade, inokedy medveďa z Číny. Medveďom hnedým sa bezodkladne zaoberá aj polícia, ak dôjde k ohrozeniu človeka, no treba povedať, že k takýmto situáciám dochádza ojedinele. Medveď hnedý je veľké zviera, v istých situáciách nebezpečné, ale nemôžeme dovoliť, aby ho hoaxeri využívali na boj proti zdravému rozumu. Odborníci z Hikemates nám radia, aby sme sa vyhýbali miestam, kde narazíme na medvediu stopu. Opatrní tiež máme byť v blízkosti lesných plodov. Ak už k stretu dôjde, treba sa správať s rešpektom. Nikdy neutekajte, len pomaly ustupujte. Nerozprávajte sa s ním, ani mu nepozerajte do očí. Nedovoľme hoaxerom, aby zneužívali našu prírodu a zvieratá v nej prirodzene žijúce na propagandu.”

Reklama

To vážne? Policajti všetkých okresov, spojte sa a pošlite správcu účtu kade ľahšie! Robí vám hanbu! Alebo sa dokážete stotožniť s týmito výrokmi: “Medveď hnedý je veľké zviera, v istých situáciách nebezpečné”? Veď on sa prihovára občanom SR spôsobom, akoby hovoril s deťmi v škôlke! A čo tento skvost? “Medveďa hnedého v lesoch bežne nestretnete, ide skôr o raritu. Medveď hnedý býva zväčša plachý a kontaktu s ľuďmi sa vyhýba. Ide však o lesné zviera. Nie je preto vylúčené, že ho v jeho prirodzenom domove, v lese, stretnete.” To vám nevadí? Farma v Háji, ktorú medvede navštívili niekoľko dní po sebe, je uprostred lesa? Prečo si vaši kolegovia brali samopaly, keď šli ranené zviera dohľadať?

Medveď je veľký, nepredvídateľný, ale rozhodne nie je taký hlúpy, ako fanatici, ktorí si jeho pohodlie vážia viac, než životy a majetky ľudí, ktorí desiatky rokov hospodárili napríklad pod Poľanou alebo Liptove bez pocitu bezprostredného ohrozenia. Dochádzalo k zraneniam, šelma strhla sem tam ovcu, ale zriedkavo, a poľovníci bez meškania šli robiť poriadok. Dnes sú dediny, v ktorých sa medveď odváži prechádzať v blízkosti materskej škôlky, kde nie je bezpečné vyjsť do vlastnej záhrady za domom po zotmení. Ak to nie je zámer, tak čo to je? Pohŕdanie ľudským životom alebo hrozná hlúposť zainteresovaných? Kedysi bolo bežné vyspať sa v lete v dolinách Horehronia pod širákom, dnes sa k tomu odhodlá málokto.

Ak sa znovu povolí regulačný odstrel medveďa, múdry medveď sa prispôsobí, a bude sa človeku vyhýbať. Riešenie je také jednoduché! A prestaňte klamať, že niekto chce medvede vystrieľať! Na obnovenie rovnováhy by postačil aj polovičný počet odstrelov, než bol kedysi. Tu ide o to, že vďaka niekoľkým hlupákom medveď stratil z človeka rešpekt, a ten treba vrátiť späť.

Keď som mal asi tridsať rokov, medveď dotrhal môjho kolegu. Liečil sa niekoľko mesiacov, medveď mu roztrhol chrbát od pliec po pás. Vlastne mal šťastie, že mu pri tom nevytrhol pár rebier. To urobil medveď, ktorý sa človeka bál a vykonal len výstražný útok. Dnes sa už medvede človeka neboja a častejšie útočia na ľudí ako na potenciálnu korisť, teda na tvár a na krk. Je to hrozná smrť a neprajem ju ani tým hlupákom, ktorí vidiek vystavujú takémuto nebezpečenstvu v mene peňazí, ktoré dostanú na počítanie hovien v čase, keď väčšina medveďov spí. 

Ak nejaký mudrlant začne vyťahovať svoje múdrosti, tu je moja reakcia: Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Takže ak máš univerzálnu radu, ako sa správať pri stretnutí s medveďom, stretneme sa v Bojniciach. Už som v živote čo to zažil, a viem, že utáraných mudrlantov je najlepšie chytiť za slovo.

Reklama

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali