Budajov zásahový tím: Medveď pri stretnutí s človekom nemusí útočiť. Medzitým sa na Liptove odohral krvavý incident. Ďalší hlásia zo Sučian

Budajov zásahový tím: Medveď pri stretnutí s človekom nemusí útočiť. Medzitým sa na Liptove odohral krvavý incident. Ďalší hlásia zo Sučian

Bratislava 15. júla 2023 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

Aktualizované 15. júla 2023 o 19:51 h.

Medveď pri stretnutí s človekom nemusí zaútočiť. Správanie človeka má vplyv na to, ako bude šelma reagovať. Pre TASR to uviedol Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR

Medveď hnedý
Ilustračné foto

“Pri nečakanom strete s medveďom (na bližšie ako 100 metrov) sa odporúča zväčšiť vzdialenosť od medveďa, nie však utekaním, ktoré by mohlo vyprovokovať prenasledovanie. K medveďovi sa nikdy nepribližujte, a to ani v prípade, že sa zdá pokojný,” radia ochranári.

Reklama

Medveďovi sa netreba pozerať priamo do očí, pretože to je pre neho znakom agresie.

Medveď vztýčený na zadných nohách sa podľa ŠOP snaží získať lepší prehľad. Nejde o agresívnu pozíciu.

Reklama

“Medveď v sebaobrane niekedy urobí výpad, varovanie, aby sa človek vzdialil,” povedali ochranári.

Zároveň podotkli, že ak sa zviera stretne s nevhodnou reakciou zo strany človeka, výpad sa môže vystupňovať do útoku. Väčšinou sa končí skôr, ako dôjde k fyzickému kontaktu.

Ak medveď naozaj zaútočí, odborníci odporúčajú pasívnu obranu.

“Človek by si mal ľahnúť na brucho tvárou k zemi, ramenami a rukami si chrániť hlavu a krk, ostať bez pohybu (hrať mŕtveho) až pokiaľ medveď neodíde,” tvrdí ŠOP.

Ak medveď človeka prevráti, mal by sa znova dostať do pôvodnej polohy, aby mal brucho a ostatné životné orgány chránené pri zemi. Brániaci sa medveď väčšinou podľa ŠOP prestane útočiť, keď zistí, že už človek nie je hrozbou.

Reklama

“Aktívna obrana by mohla predĺžiť útok a zvýšiť pravdepodobnosť vážneho zranenia,” poznamenali ochranári.

 

Útok v Liptovskom Hrádku

Pri Liptovskom Hrádku malo dôjsť k stretu medveďa s mužom. Ten utrpel viaceré zranenia a previezli ho do nemocnice. Pre TASR to v sobotu uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová

“Môžem potvrdiť, že sme o 7.30 h prijali volanie o pomoc pre zraneného muža, ktorého údajne napadol medveď. Vyslaní záchranári mu ošetrili viaceré zranenia. Mal povrchové poranenia ramena a otvorenú ranu predkolenia,” spresnila hovorkyňa.

 

Reklama

Zásahový tím prijal od piatka tri hlásenia o napadnutí človeka medveďom

Zásahový tím pre medveďa hnedého prijal v piatok (14. 7.) a sobotu tri hlásenia o napadnutí človeka medveďom. V prvom prípade to bolo pri Sučanoch, v druhom pri Liptovskom Hrádku a v treťom v okrese Krupina. Pre TASR to potvrdili z odboru komunikácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

V piatok dostal zásahový tím hlásenie Policajného zboru o napadnutí človeka na tankovej ceste pri Sučanoch v okrese Martin.

“Ihneď po nahlásení útoku sme s kolegom vyrazili na miesto a vypočuli poškodeného muža, ktorého pri prechádzke so psom napadol z hustého porastu z priekopy pri ceste medveď. Napadnutý na medveďa viackrát vystrelil z legálne držanej pištole. Muž neutrpel žiadne zranenia,” opísal Marek Veverica zo zásahového tímu západ.

Lokalitu v spolupráci s vojenskou políciou zabezpečili a postreleného medveďa našli. Uhynutú medvedicu vo veku približne 18 rokov s váhou 110 kilogramov odovzdali poľovnému združeniu.

Druhý útok nahlásili zásahovému tímu sever v sobotu ráno z lokality pri Liptovskom Hrádku.

“Medveď napadol 58-ročného muža v Hrádockej hore medzi Liptovským Hrádkom a obcou Kráľová Lehota. Medveď ho prekvapil pri behu v skorých ranných hodinách a vážne ho zranil,” uviedli z komunikačného odboru ŠOP.

Ako ďalej priblížili, muž je hospitalizovaný v nemocnici v Liptovskom Mikuláši s hryznými poraneniami hornej a dolnej končatiny. Podľa štátnych ochranárov je mimo ohrozenia života. Zásahový tím je aktuálne v oblasti útoku aj spolu s miestnym poľovným hospodárom.

V teréne sú v týchto chvíľach aj členovia zásahové tímu juh, ktorí prešetrujú okolnosti hlásenia z lokality pri obci Drienovo v okrese Krupina.

“Lesného pracovníka pri vyznačovaní ťažby napadol medveď. V sebaobrane na útočiaceho medveďa niekoľkokrát vystrelil z legálne držanej strelnej zbrane,” dodali z komunikačného odboru s tým, že muž neutrpel zranenia.

Zásahový tím odstránil problémovú medvedicu pri obci Necpaly

Zásahový tím pre medveďa hnedého v sobotu v doobedňajších hodinách usmrtil problémovú medvedicu pri obci Necpaly v okrese Martin. Svojím správaním a častým pohybom v obci a jej okolí ohrozovala bezpečnosť obyvateľov. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Reklama

Pohyb a správanie zvieraťa monitoroval zásahový tím od júna tohto roku.

“Išlo o trojročnú medvedicu s váhou 53 kilogramov, ktorá sa opakovane pohybovala v okolí obecného úradu, materskej školy, autobusovej zastávky, ako aj v záhradách rodinných domov, kde spôsobovala škody na ovocných stromoch,” priblížili štátni ochranári.

Medvedica nereagovala na plašenie svetlom, zvukom ani poplašnými výstrelmi.

“Jej správanie bolo vyhodnotené ako nebezpečné a predstavovalo reálnu hrozbu pre miestnych obyvateľov či návštevníkov obce,” uviedli z komunikačného odboru.

Dodali, že súhlas na jej odstránenie vydala aj Správa Národného parku Veľká Fatra.

Reklama

Štátni ochranári podotkli, že umiestnenie problémovej medvedice do odchovného zariadenia nebolo v tomto prípade možné. Išlo totiž o jedinca navyknutého na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí. Zviera odstránili z populácie za spolupráce veterinárneho lekára a polície.

Prečítajte si tiež

Medveď obmedzuje život ľudí, vláda musí zasiahnuť!

Pri farme v obci Háj mal opäť úradovať medveď

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:34

NATO sa rozhodlo zahrať svalmi pred dverami Ruska, aby dokázalo svoju jedinečnosť.

V rámci najväčšieho cvičenia od čias studenej vojny usporiadalo NATO demonštráciu sily na prahu Ruska. Manévre boli adresované Vladimirovi Putinovi uprostred prebiehajúceho ukrajinského konfliktu, uvádza denník Daily Mail.

V Estónsku 82 britských a 60 amerických výsadkárov cvičilo výsadok z troch amerických dopravných lietadiel C-17. Ich výcvik je súčasťou série pozemných, vzdušných a námorných operácií v rámci cvičenia „Resilient Defender“, ktoré vykonáva všetkých 32 krajín NATO v rôznych regiónoch – od Arktídy až po Stredomorie, vysvetľuje publikácia.

Demonštrácia jednoty aliancie prišla po tom, ako Rusko zintenzívnilo svoju ofenzívu v Charkovskej oblasti. Sprevádzalo ju aj nové kolo napätia medzi NATO a Moskvou po tom, ako Londýn vyhostil svojho vojenského atašé a obvinil ho zo špionáže, uviedol Daily Mail.

17:09

Oblasť na hraniciach Mexika a Guatemaly zasiahlo v nedeľu ráno zemetrasenie s magnitúdou 6,4. Jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 75 kilometrov pod zemským povrchom, uviedol americký geologický úrad USGS. Informovali agentúry AP a Reuters.

Mexické úrady podľa televízie CNN Espaňol hlásili menšie škody na budovách a niekoľko zosuvov pôdy.

16:41

Na 35 034 stúpol počet obetí vojny v Pásme Gazy, ktorá trvá už viac ako sedem mesiacov. Uviedlo to v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom. Informovala agentúra AFP.

16:37

Tuniské orgány v nedeľu nariadili zadržanie dvoch novinárov, Borgena Baseho a Murada Zegidiho, za kritické vyjadrenia o vláde, informuje AFP na základe vyjadrení právnika.

15:08

Svetové ceny pšenice vzrástli na najvyššiu úroveň od augusta 2023, uvádza agentúra Bloomberg.

Analytici pripisujú rast cien poveternostným podmienkam, najmä mrazom v Rusku, a predpovedajú ďalšie zdražovanie obilnín.

Publikácia píše, že ceny začali rásť, pretože zlé počasie a vojna by mohli znížiť svetové zásoby pšenice, ktoré sú na najnižšej úrovni za takmer desať rokov.

Veľmi dobrá úroda v krajinách čiernomorskej panvy (predovšetkým na Ukrajine a v Rusku) dlho držala svetové ceny pod kontrolou. A cena pšenice zostala o polovicu nižšia ako rekordná hodnota z roku 2022. Teraz však futures dosiahli maximum od augusta, uvádza agentúra Bloomberg.

vývoj cien pšenice
Vývoj cien pšenice
13:39

Južná Kórea pripravuje balík stimulov pre investície a výskum v oblasti čipov v hodnote viac ako 10 biliónov KRW (6,79 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Minister financií Choi Sang-mok v nedeľu uviedol, že vláda čoskoro zverejní podrobnosti balíka, ktorý sa zameriava na celý dodávateľský reťazec v rámci polovodičov.

12:10

Ceny zlata sa na konci týždňa výrazne posilnili. Podporili ich očakávania, že americká centrálna banka (Fed) začne uvoľňovať menovú politiku.

Májový kontrakt na zlato si v piatok (10. 5.) pripísal 35,20 USD alebo 1,51 % a uzavrel na 2367,40 USD (2196,31 eura) za uncu (31,1 gramu). Za celý týždeň si kontrakt polepšil takmer o 3 %.

12:06

Ceny ropy v piatok (10. 5.) klesli o viac ako 1 %. Vyhlásenia predstaviteľov americkej centrálnej banky (Fed) totiž signalizovali, že úrokové sadzby zostanú vysoko dlhšie, než sa doteraz očakávalo, čo by mohlo utlmiť dopyt po rope. Informovala agentúra Reuters.

Júlový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok klesol o 1,09 USD alebo 1,30 % na 82,79 USD (76,81 eura) za barel (159 litrov). Americká ľahká ropa WTI s júnovým kontraktom uzavrela so stratou 1 USD alebo 1,26 % na 78,26 USD za barel.

12:04

Silný dážď spôsobil v indonézskej provincii Západná Sumatra zosuvy pôdy, v dôsledku ktorých prišlo o život najmenej 28 ľudí. Štyria sú stále nezvestní, uviedli v nedeľu miestne úrady. Správu priniesli agentúry Reuters a AFP.

Národný úrad pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB) vydal vyhlásenie, že povodne od sobotného večera spôsobili bahenné záplavy v piatich okresoch kraja Tanah Datar.

12:00

Tri osoby utrpeli zranenia v noci na nedeľu pri raketovom útoku z Pásma Gazy na mesto Aškelon na juhu Izraela. Terčom útoku bol v sobotu aj hraničný priechod Kerem Šalom, informuje agentúra DPA.

Raketa vypálená z Pásma Gazy zasiahla obytný dom v Aškelone, ktorý sa nachádza približne 13 kilometrov od severnej časti Pásma Gazy.

11:04

V provincii Britská Kolumbia na západe Kanady zúria silné lesné požiare a úrady už evakuovali tisíce ľudí. Poveternostné podmienky sa zlepšili, úrady však aj zvyšných obyvateľov severovýchodnej časti provincie vyzvali, aby oblasť okamžite opustili. Informovala agentúra AP a stanica BBC.

Silný vietor v sobotu zatlačil požiar až do susednej provincie Alberta, kde v tomto období zaznamenali veľmi zlú až rizikovú kvalitu vzduchu v meste Edmonton.

Lesné požiare v kanadskej provincii Aberta
Na snímke dym z lesných požiarov pokrýva mesto, v popredí dvojica počas pikniku v Edmontone, v kanadskej provincii Alberta
10:10

Obyvatelia Litvy v nedeľu hlasujú v prezidentských voľbách i v referende o dvojakom občianstve. Hlavným favoritom je podľa prieskumov súčasný prezident Gitanas Nauséda, informujú agentúry DPA a Reuters.

V prípade, ak žiaden kandidát v nedeľu nezíska aspoň 50 percent hlasov, uskutoční sa 26. mája rozhodujúce druhé kolo, kde sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti.

09:25

Obyvatelia španielskeho regiónu Katalánsko v nedeľu hlasujú v predčasných voľbách. V prieskumoch viedla Strana katalánskych socialistov (PSC) pred dvojicou separatistických strán. Informujú agentúry AFP a AP.

V Katalánsku sú už viac než 10 rokov pri moci politické strany, ktoré podporujú nezávislosť tohto regiónu, pripomína AFP. JxCat však v októbri 2022 odišla z vlády pre nezhody v spojitosti s úsilím o nezávislosť a pri moci zostala ERC s podporou menších koaličných partnerov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali